Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Pelikson napisał(a):Ciekawa sprawa
Może chłopaki z RacingFlex cos takiego by zrobili, trzeba by z nimi pogadac
tak, ten wątek już czytałem. Widzę, że jesteś tam aktywny czasemesde napisał(a):Myślę, że warto w tym miejscu zlinkować temat na seatcupra.net. Znajdziemy tam sporo ciekawych informacji na temat samego "skakania" kół, jak również co zmieniło się po zainstalowaniu wkładki (głośność w środku, zachowanie auta na wstecznym).
raflo83 napisał(a):Widzę, że jesteś tam aktywny czasemChłopaki z wysp jakoś bardziej zaawansowani są i jest to dobre źródło dodatkowej wiedzy.
Evo011 napisał(a):Odświeżam temat - raflo83 wydumałeś może już coś odnośnie wheelhop ?
raflo83 napisał(a):Evo011 napisał(a):Odświeżam temat - raflo83 wydumałeś może już coś odnośnie wheelhop ?
tak, po Nowym Roku zakładam i testuje, choć nie wiem, czy dobre zostało zmówione, bo są niby wersje dla DSG i manual, choć wydaje mi się, że to nie ma znaczenia, gdyż inne fimry (Neuspeed, BFI) nie rozróżniają wersji, a CTS poniżej niby rozróżnia![]()
http://www.ctsturbo.com/cart/products/C ... 4-690.html
esde napisał(a):Zamówiłem BFI i CTS. Jakoś w połowie lutego rozpocznę testy. Jedna z wkładek będzie do sprzedania z pewnością, ta twardsza
bo to jednak dodaje jakieś tam wibracje a przeciętny "Kowalski" nie będzie chciał ich czuć kupując nowy samochódPik napisał(a):Ja tak się zastanawiam, skoro to jest takie łatwe i proste rozwiązanie problemu, same plusy itp, to dlaczego nie stosuje go fabryka?
to prześlij link, bo na stronie powerflex nie widzę nie widzę Leona 5fempirel napisał(a):Power flex polecam kompleciki są do naszych autek , black series to już taki hardkorek jest wiec jak ktoś robi fure pod sport to polecam jeżeli nie wystarczy standard.
Powerflex nie ma jeszcze wkładek do naszych Leonów I innych golfów MKVII na platformie MQB. Ta z linku wygląda podobnie, ale pasuje zapewne do poprzedniej generacji.Morano napisał(a):witam , a czy ktoś może będzie jeszcze zamawiał taką wkładkę , może bym się dołączył do wysyłki ( bo szczerze to nie wiem którą dokładnie wziąć). Znalazłem Powerflexa ale do sciricco i niby jest taka sama ale różni się od Spulen'a.
http://www.powerflex.pl/p/68155/8536/tu ... treet.html
a co zamawiasz dokładnie?VVojtek84 napisał(a):Panowie zamawiam do siebie, ktoś chętny??
esde napisał(a):Redukują wheel hop'a.
/klepnięte z komóry
raflo83 napisał(a):wheel hop'a.
raflo83 napisał(a):a co zamawiasz dokładnie?VVojtek84 napisał(a):Panowie zamawiam do siebie, ktoś chętny??
esde napisał(a):Jasne.
Mocowanie silnika jest dosyć elastyczne. Ma to swoją zaletę - silnik jest odseparowany od karoserii i nie ma wibracji. Ma to też minus. Szczególnie w mocnych samochodach napędzanych na jedną oś przy ostrzejszym ruszaniu może wystąpić wheel hop, czyli podskakiwanie kół. Dajesz gazu, opony mają przyczepność, koła idą do przodu wraz z silnikiem (z uwagi, że tak jak powiedziałem wcześniej - jest ono dosyć elastyczne). W pewnym momencie koła tracą przyczepność, a silnik pociąga je do tyłu/góry. Słyszysz dźwięk jakbyś spadł kilka razy z krawężnika. Nie jest to dobre dla autaSzczególnie odczuwalne jest to w przypadku wilgotnej lub po prostu mokrej nawierzchni.
Poszukaj na youtube filmów.
Wkładki redukują ten efekt poprzez usztywnienie tego mocowania. Są różne, z różnym stopniem usztywnienia.
Mam nadzieję, że teraz jest to już trochę bardziej zrozumiałe.
/klepnięte z komóry
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości