Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Modyfikacja softu a tryby jazdy

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Modyfikacja softu a tryby jazdy

Postprzez WoWun » 15 lutego 2016, 19:48

Może było w wątku o sofcie ale niestety nie znalazłem a mam jedno pytanie: jak ma się modyfikacja programu do trybów jazdy? Czy modyfikuje się tylko tryb SPORT? Czy podczas zmiany softu są one rozdzielane?
WoWun
Stella
Stella

Auto: Leon 5f FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Modyfikacja softu a tryby jazdy

Postprzez matti097 » 16 lutego 2016, 02:58

Kolego tryby różnią się od siebie tylko tym jak reaguje przepustnica która jest elektroniczna, niech Ci nikt nie wciska głupot o zmianie kątów wtrysku i innych parametrów, ja mam leona po programie i nadal na eco chodzi delikatniej
matti097
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0 184[229]
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez WoWun » 16 lutego 2016, 09:54

Jasne, rozumiem ale na ECO auto zachowuje się inaczej niż na SPORT. Zmiana softu zmieni ustawienia tylko jednego programu jazdy?

Może inaczej: czy tryby jazdy da się w ogóle programować osobno, czy po zrobieniu programu wszytskie tryby pracują wg niego? Skoro tak to dlateczego ww przepustnica pracuje inaczej na poszczególnych trybach?
WoWun
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 16 lutego 2016, 10:01

W starszych się dało zrobić oddzielne mapy na różne tryb z tego co pamiętam.
W Cuprze w trybach sportowych poprykuje wydech. Wyraźnie czuję to szczególnie po zmianach w wydechu. No i zauważyłem, że coś się to u mnie zacina. W sensie jak odpalę auto już w trybie Cupra to silnik owszem szybciej reaguje na gaz i wyje sound actuator, ale wydech nie poprykuje i muszę przełączyć na Comfort i wrócić na Cupra. Czasem się tak dzieje... :/// Także to napewno nie jest tylko przepustnica
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Raynold » 17 lutego 2016, 18:58

WoWun napisał(a):Może było w wątku o sofcie ale niestety nie znalazłem a mam jedno pytanie: jak ma się modyfikacja programu do trybów jazdy? Czy modyfikuje się tylko tryb SPORT? Czy podczas zmiany softu są one rozdzielane?

Jak rozumiem masz modyfikację mapy w ECU. Nie ma związku z trybami jazdy, póki co one nie mają swoich map. tryby zmieniają charakterystykę pracy skrzyni (DSG), charakterystykę pracy pedału gazu (potencjometr), actuatora i tym samym może się wydawać, że zmiana mapy silnika wpływa na te tryby.

APR w jednej z opcji daje możliwość zmiany map przy pomocy któregoś przełącznika, nie wiem czy doszli do tego by powiązać to z trybami pracy z konsoli, jak ostatnio sprawdzałem to jeszcze nie.
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG

Postprzez old_school_baby » 17 lutego 2016, 19:24

Raynold jesteś 100% pewny że tryby jazdy nie zmieniają mapy? Sprawdzałeś to dokładnie?
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST

Postprzez WoWun » 17 lutego 2016, 22:36

Jeszcze nie modyfikowałem softu. Nie chcę stracić gwarancji ale zastanawiam się cały czas..

Nie wiem czy na pewno jest jak piszesz.. Spróbuj w trybie ECO zredukować i podczas przyśpieszenia przełączyć tryb.. Kopniak jest mocno odczuwalny i stąd moje pytanie: Jadę do speca, on hamuje auto i robi soft - powiedzmy że na ustawieniu SPORT. Czy reszta trybów zostaje na starych ustawieniach?
WoWun
Stella
Stella

Postprzez Raynold » 18 lutego 2016, 05:26

old_school_baby napisał(a):Raynold jesteś 100% pewny że tryby jazdy nie zmieniają mapy? Sprawdzałeś to dokładnie?

Dopytywałem o to w APR, standardowo nie robia map pod profile. modyfikuje się jedną mapę. Istnieje możliwość ich zmian, tylko to dużo większy koszt i z tego co pamiętam, nie było to (2015) przełączane przez profile.
Raynold
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 18 lutego 2016, 16:21

I widzisz, usłyszałeś coś co niekoniecznie musi być prawdą i powielasz to na forum, a prawda może być taka, że nie poznali jeszcze na tyle nowego seata aby umieć to zrobić i proponują zmianę map starym uniwersalnym sposobem. Tak czy siak nie zostało wykluczone, że pod zmianą profilu nie zmienia się też mapa, a jest to wielce prawdopodobne, gdyż takie rozwiązanie jest stosowane już od lat.
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST

Postprzez Raynold » 18 lutego 2016, 17:21

old_school_baby napisał(a):I widzisz, usłyszałeś coś co niekoniecznie musi być prawdą i powielasz to na forum, a prawda może być taka, że nie poznali jeszcze na tyle nowego seata aby umieć to zrobić i proponują zmianę map starym uniwersalnym sposobem. Tak czy siak nie zostało wykluczone, że pod zmianą profilu nie zmienia się też mapa, a jest to wielce prawdopodobne, gdyż takie rozwiązanie jest stosowane już od lat.

Za bardzo wchodzimy w gdybanie..
Tuner niezależnie od tego jak jest zaawansowany musi zmodyfikowac odkodowany kod wgrywany do pamięci flash ECU, Jeżeli jest odkodowany, to zupełnie nic nie szkodzi temu by zmodyfikowac kilka map zamiast jednej. Każdy inny wariant rozwiązania w ECU (np. podmienianie map w locie) nie wchodzi w grę, bo to jest b. czasochłonne.

To czy teoretycznie takie rozwiązanie może być stosowane - oczywiście, czy jest akurat w leonie - nie spotkałem się. Jeżeli masz inną informację, daj znać.
Raynold
Sport
Sport

Postprzez WoWun » 19 lutego 2016, 10:39

W sumie (jeśli jest to możliwe) wolałbym mieć pełną moc w jednym trybie zostawiając pozostałę w serii. Jeśli wgranie nowego softu oznacza zmianę wszytskich ustaiwień które przypisane są później do poszczegółnych trybów to przełączanie na ECO czy inne mija się z celem.. Chyba, że z góry przyjmujemy że na wszytskich trybach jazdy auto zachowuje się podobnie.

Powiem szczerze, że nie sprawdzałęm np spalania na poszczególnych trybach. Przy ECO automatycznie włłącz asię START/STOP, zmienia się dzwięk silnika (chyba w głośnikach), i auto wyrażnie gorzej przyśpiesza. Nie wiem czy jest to kwestia sterowania przepustnicą czy może auto ma tym trybie ma zdławioną moc..

Jak do tej pory nikt nie podał wiarygodnej informacji więc w sumie nic nie wiadomo :shock: :-D
WoWun
Stella
Stella

Postprzez Raynold » 19 lutego 2016, 11:10

Mapa dotyczy wszystkich trybów, po wgraniu zbyt mocnej, skrzynia DQ200 nie wyrabiała na żadnych z trybów. Proste?

Może kiedys ktoś się pokusi o różne mapy na różne tryby w leonie, koszt większy, każdą trzeba niezależnie zmierzyć (hamownia).
Raynold
Sport
Sport

Postprzez WoWun » 19 lutego 2016, 11:18

Oczywiście, że proste ale dalej nie stanowi odpowiedzi na pytanie.

Ja również podejrzewam, że mapa jest jedna dla wszytskich trybów ale czy po zmianie softu dalej będzie możliwe sterowanie trybami i zmiany ww będą działały bez problemu na każdym z nich?
WoWun
Stella
Stella

Postprzez Raynold » 19 lutego 2016, 11:21

Tak, działa bez problemu. Brzęczek, gaz/przepustnica, skrzynia zachowują się inaczej w każdym z trybów. Nawet podświetlenie przednich drzwi.
Raynold
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat