Po małej konsultacji z kol RedBool udało mi się dojść do skutku z tylnymi ledami.
Ostatecznie zrobiłem u siebie taki efekt, że wyłączyłem całkowicie oryginalne kierunkowskazy, ich rolę pełnią wewnętrzne segmenty LED (klapa bagażnika). Podczas jazdy na dziennych aktywowałem również zewnętrzne segmenty, jeśli włączę kierunek miga segment wewnętrzny. Natomiast podczas jazdy na pozycyjnych świeci całość jak w oryginale, a po włączeniu kierunku również miga wewnętrzny segment. Wszystko działa jak należy w pozycji "AUTO" jak również gdy przełącznik jest w pozycji "0" (tylko dzienne).
Poniżej procedura/procedury - może komuś się przyda.
Wszystko robimy w tym miejscu:
STG 09 (Bordnetz) auswählen
STG Zugriffsberechtigung -> Funktion 16
Zugriffscode 31347 eingeben
STG Anpassung -> Funktion 10
Wyłączamy oryginalne kierunkowskazy (jak kto woli):
Lewy kierunek tył - (1) Leuchte18BLK HLA60 – LASTTYP 18 – ustawiamy not aktiv (default 12 Blinkleuchten)
Prawy kierunek tył - (1) Leuchte19BLK HRC31 – LASTTYP 19 – ustawiamy not aktiv (default 12 Blinkleuchten)
Następnie programujemy tylne segmenty LED, których oznaczenia są następujące:
Lewe zewnętrzne - Leuchte23SL HLC10
Prawe zewnątrzne - Leuchte24SL HRA65
Lewe wewnętrzne - Leuchte26NSL LA72
Prawe wewnętrzne - Leuchte27NSL RC6
Teraz w zależności od zakładanego efektu:
- Włączenie segmentu/segmentów podczas jazdy na dziennych, np jak u mnie zewnętrzne
(9) Leuchte23SL HLC10-Lichtfunktion D23 - ustawiamy daytime running lights (default not aktiv)
(9) - Leuchte24SL HRA65-Lichtfunktion D24 - ustawiamy daytime running lights (default not aktiv)
- Włączenie funkcji kierunkowskazów podczas jazdy na dziennych/pozycyjnych, np jak u mnie wewnętrzne
(16) Leuchte26NSL LA72 - Lichtfunktion G26 - ustawiamy Blinken links Dunkelphase
(17) Leuchte26NSL LA72 - Lichtfunktion H26 - ustawiamy not aktiv (default może też być na not aktiv)
(18) Leuchte26NSL LA72 - Dimmwert GH26 - ustawiamy wartość "0" (default może też być na "0")
(19) Leuchte26NSL LA72 - Dimming Direction GH26 - ustawiamy ninimalize (default - maximize )
(16) Leuchte27NSL RC6 - Lichtfunktion G27 - ustawiamy Blinken rechts Dunkelphase
(17) Leuchte27NSL RC6 - Lichtfunktion H27 - ustawiamy not aktiv (default może też być na not aktiv)
(18) Leuchte27NSL RC6 - Dimmwert GH27 - ustawiamy wartość "0" (default może też być na "0")
(19) Leuchte27NSL RC6 - Dimming Direction GH27 - ustawiamy ninimalize (default - maximize )
Jeśli w funkcji "G" wybierzemy Blinken Hellphase, kierunkowskazy będą migać na przeciwnej fazie w porównaniu do przednich i na lusterkach, dlatego ja ustawiłem Blinken Dunkelphase.
PS - kierunkowskazy w prawie PL muszą mieć kolor pomarańczowy, wszystko robicie na własną odpowiedzialność

Równie dobrze można nie wyłączać oryginalnych kierunków, a wybrane segmenty LED ustawić np na zmienną fazę (ciekawy efekt).
PS 2 - kręcę się w okolicach powiatu Leżajskiego (podkarpackie) jeśli ktoś chce coś aktywować, możemy się gdzieś spotkać i za przysłowiowe "piwko"

coś podziałamy.
Pozdrawiam @all