Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kierunkowskaz tylny

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kierunkowskaz tylny

Postprzez szyman683 » 20 maja 2016, 20:28

Witam @all,
Jest wątek o kierunkowskazach w lusterkach, więc zakładam o tych z tyłu auta :-D
Chciałbym zrobić taki efekt, żeby wyłączyć całkowicie tylne kierunkowskazy, natomiast ich role miałyby pełnić zewnętrzne segmenty LEDów.

Uzyskałem następujący efekt:
- oryginalne kierunkowskazy OFF
- zewnętrzne segmenty pełnią ich rolę podczas jazdy na dziennych
- dodatkowo włączyłem przy dziennych na stałe wewnętrzne segmenty (wygląda super) :mrgreen:

Niestety taki efekt mam tylko podczas jazdy na dziennych, nie mogę tego zrealizować kiedy zapala się cały komplet po zmierzchu (przełącznik w pozycji AUTO).
Załóżmy, że w nocy świecą całe tylne segmenty ale w momencie włączenia kierunkowskazu zewnętrzne segmenty migają jak kierunkowskazy.
Znalazłem podobny przykład z światłami z przodu (tzw styl US) gdzie kierunkowskazy przednie ciągle świecą ale podczas włączenia kierunkowskazu, zaczyna normalnie migać. Problem w tym, że w żaden sposób nie mogę tego zrealizować z tyłu auta :-(

Może ktoś robił już takie próby??
szyman683
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F-FR
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Kierunkowskaz tylny

Postprzez Vampire1984 » 20 maja 2016, 21:46

Pokazalbnys na filmiku a nie opisywal :D
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Gecon » 20 maja 2016, 22:34

Kolega wyżej aktywowal to co jest na moich filmikach w wątku z kierunkami w lusterkach.
Tylko że u mnie działa to bez problemu na dziennych i po zmierzchu

-- 20 maja 2016, 22:34 --

szyman683,

Sorry ze się czepiam ale nie radziłbym Ci wyłączać kierunków na stałe bo na mur beton dostaniesz mandat i zabiorą Ci dowód jeśli nie przywrócisz ustawień stosownych do przepisów na miejscu.
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez szyman683 » 21 maja 2016, 07:28

RedBool napisał(a):Kolega wyżej aktywowal to co jest na moich filmikach w wątku z kierunkami w lusterkach.
Tylko że u mnie działa to bez problemu na dziennych i po zmierzchu

-- 20 maja 2016, 22:34 --

szyman683,

Sorry ze się czepiam ale nie radziłbym Ci wyłączać kierunków na stałe bo na mur beton dostaniesz mandat i zabiorą Ci dowód jeśli nie przywrócisz ustawień stosownych do przepisów na miejscu.

Kol RedBool rozumiem Twoje obawy o moje dobro :-D ale jeśli dojdzie do takiej sytuacji po prostu zmienię przy nich ustawienia (sprzęt mam zawsze przy sobie). Z drugiej strony ktoś musiałby się naprawdę znać na nowych światełkach :-D bo przecież w nowych audi tylne kierunkowskazy właśnie podobnie wyglądają, miga górny segment i jest tak jakby dopełnieniem pełnej obwódki światła...

Odnosząc się do Twoich filmików (oglądałem) ustawiłeś zmienną fazę dla całego światła, a mi nie o to chodzi. Ja chce aby tylko zewnętrzny segment migał ale na tej samej fazie co kierunkowskazy, natomiast wewnętrzne segmenty są cały czas zaświecone. Dokładnie to udało mi się zrobić, efekt jest rewelacyjny!! Niestety działa to tylko podczas jazdy dziennej, nie mogę zaaplikować takich ustawień do świateł pozycyjnych. Jeśli lubisz takie wyzwania podobnie jak ja, proszę podaj jakieś wskazówki :-D

PS
W końcu jest więcej informacji odnośnie kierunkowskazów w lusterkach, linki podaje w wątku z tym związanym :cfaniak:
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez Gecon » 21 maja 2016, 07:38

Zewnętrzne czyli masz na myśli zewnętrzna lampę zamontowana na błotniku?
Można uaktywnić zewnętrzny segment razem ze stopem, wtedy jest bardziej widoczne.

Wstaw filmik to zobaczymy o co dokładnie chodzi
Gecon
Sport
Sport

Postprzez szyman683 » 21 maja 2016, 07:51

Dokładnie jak piszesz - zewnętrzne, czyli segmenty na błotnikach.

Ok, zabieram się za zmiany i za chwile wstawię filmik. Niestety musiałem to na powrót zmienić ponieważ wyłączając całkowicie oryginalne kierunkowskazy, nie działają również podczas jazdy na pozycyjnych (właśnie w tedy też tą role powinny pełnić zewnętrzne segmenty).
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez Gecon » 21 maja 2016, 08:24

Nie mam czasu dziś na sprawdzenie ale tak z pamięci:
Zewnętrzne lampy to 23-lewa 24-prawa, wewnętrzne 26 i 27 musisz wyłączyć wewnętrzne aby nie migaly i pamiętaj aby tył miał włączony Drl

-- 21 maja 2016, 08:24 --

Zmiany dokonujemy w punktach G o ile dobrze pamietam
Gecon
Sport
Sport

Postprzez szyman683 » 21 maja 2016, 09:15

Dokładnie wiem o czym piszesz, na dowód zamieszczam film:

https://youtu.be/APkFHiJ-LUM

Napisz jeszcze o co chodzi z tym "Drl"? Może właśnie przez to nie działa mi to przy pozycyjnych...
Przy pozycyjnych świecą całe segmenty wewnętrzny + zewnętrzny, ale jak skłonić dodatkowo ten zewnętrzny żeby podczas włączenia kierunkowskazu zaczął migać? Właśnie to mnie dręczy, ponieważ na dziennych jest całkowicie wygaszony, a po włączeniu kierunkowskazu działa.

Jeśli kogoś interesuje to światła kierunkowskazów tylnych to:

(1) Leuchte18BLK HLA60 – LASTTYP 18 – KIERUNEK LEWY TYŁ
(1) Leuchte19BLK HRC31 – LASTTYP 19 – KIERUNEK PRAWY TYŁ

U mnie wartość default to "12 Blinkleuchten"
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez Gecon » 21 maja 2016, 10:49

Rozumiem ze jak nagrywales filmik to miales swiatla mijania wlaczone?

szyman683 napisał(a):ale jak skłonić dodatkowo ten zewnętrzny żeby podczas włączenia kierunkowskazu zaczął migać

z tego co widze na filmiku to wlasnie tak jest
Gecon
Sport
Sport

Postprzez bart014 » 21 maja 2016, 10:52

szyman683 napisał(a):Dokładnie wiem o czym piszesz, na dowód zamieszczam film:

https://youtu.be/APkFHiJ-LUM

Napisz jeszcze o co chodzi z tym "Drl"? Może właśnie przez to nie działa mi to przy pozycyjnych...
Przy pozycyjnych świecą całe segmenty wewnętrzny + zewnętrzny, ale jak skłonić dodatkowo ten zewnętrzny żeby podczas włączenia kierunkowskazu zaczął migać? Właśnie to mnie dręczy, ponieważ na dziennych jest całkowicie wygaszony, a po włączeniu kierunkowskazu działa.

Jeśli kogoś interesuje to światła kierunkowskazów tylnych to:

(1) Leuchte18BLK HLA60 – LASTTYP 18 – KIERUNEK LEWY TYŁ
(1) Leuchte19BLK HRC31 – LASTTYP 19 – KIERUNEK PRAWY TYŁ

U mnie wartość default to "12 Blinkleuchten"

Fajne! Ciekawe czy możliwy jest tylko tryb on-off czy można sekwencyjnie ledy zapalać żeby uzyskać choćby taki efekt, że od lewego górnego końca do lewego dolnego ledy zapalają się po kolei...?
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Gecon » 21 maja 2016, 10:55

teoretycznie mozna dokladdajac odpowiedni modul
Gecon
Sport
Sport

Postprzez szyman683 » 21 maja 2016, 11:05

RedBool napisał(a):Rozumiem ze jak nagrywales filmik to miales swiatla mijania wlaczone?

No właśnie nie do końca, ponieważ na filmiku mam aktywne światła dzienne, tylko dodatkowo do przednich LEDów dołożyłem sobie jeszcze wewnętrzne segmenty tylne :-D
Nie widać tego na załączonym filmie, ale jeśli wyłączę kierunkowskaz to będą się świeciły tylko wewnętrzne.
Problem w tym, że jeśli załączę pozycyjne to wtedy świecą się całe tylne segmenty i po włączeniu kierunkowskazu zewnętrzny nie miga :cry:

bart014 napisał(a):Fajne! Ciekawe czy możliwy jest tylko tryb on-off czy można sekwencyjnie ledy zapalać żeby uzyskać choćby taki efekt, że od lewego górnego końca do lewego dolnego ledy zapalają się po kolei...?

Tak jak pisze kol RedBool, można tak zrobić ale trzeba zainwestować w dodatkowy moduł.
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez Gecon » 21 maja 2016, 11:16

Podaj nr tel na pw to zadzwonię i pogadamy bo nie do końca Rozumiem co chcesz uzyskac
Gecon
Sport
Sport

Postprzez bart014 » 21 maja 2016, 11:38

szyman683 napisał(a):Tak jak pisze kol RedBool, można tak zrobić ale trzeba zainwestować w dodatkowy moduł

No dobra tylko pytanie czy ktoś w tym kraju jest w stanie to zrobić...?
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Postprzez szyman683 » 21 maja 2016, 11:43

bart014 napisał(a):No dobra tylko pytanie czy ktoś w tym kraju jest w stanie to zrobić...?

Hahaha, w kraju na pewno ktoś potrafi, przecież to najzwyklejsza elektronika :wink:
Trzeba być cierpliwym i na bieżąco monitorować "internety", albo wziąć się za to samemu :-D
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez bart014 » 21 maja 2016, 11:50

szyman683 napisał(a):
bart014 napisał(a):No dobra tylko pytanie czy ktoś w tym kraju jest w stanie to zrobić...?

Hahaha, w kraju na pewno ktoś potrafi, przecież to najzwyklejsza elektronika :wink:
Trzeba być cierpliwym i na bieżąco monitorować "internety", albo wziąć się za to samemu :-D

Samemu to ja nie umiem...
bart014
Sport
Sport

Postprzez szyman683 » 22 maja 2016, 13:33

Po małej konsultacji z kol RedBool udało mi się dojść do skutku z tylnymi ledami.
Ostatecznie zrobiłem u siebie taki efekt, że wyłączyłem całkowicie oryginalne kierunkowskazy, ich rolę pełnią wewnętrzne segmenty LED (klapa bagażnika). Podczas jazdy na dziennych aktywowałem również zewnętrzne segmenty, jeśli włączę kierunek miga segment wewnętrzny. Natomiast podczas jazdy na pozycyjnych świeci całość jak w oryginale, a po włączeniu kierunku również miga wewnętrzny segment. Wszystko działa jak należy w pozycji "AUTO" jak również gdy przełącznik jest w pozycji "0" (tylko dzienne).

Poniżej procedura/procedury - może komuś się przyda.

Wszystko robimy w tym miejscu:
STG 09 (Bordnetz) auswählen
STG Zugriffsberechtigung -> Funktion 16
Zugriffscode 31347 eingeben
STG Anpassung -> Funktion 10

Wyłączamy oryginalne kierunkowskazy (jak kto woli):
Lewy kierunek tył - (1) Leuchte18BLK HLA60 – LASTTYP 18 – ustawiamy not aktiv (default 12 Blinkleuchten)
Prawy kierunek tył - (1) Leuchte19BLK HRC31 – LASTTYP 19 – ustawiamy not aktiv (default 12 Blinkleuchten)

Następnie programujemy tylne segmenty LED, których oznaczenia są następujące:
Lewe zewnętrzne - Leuchte23SL HLC10
Prawe zewnątrzne - Leuchte24SL HRA65
Lewe wewnętrzne - Leuchte26NSL LA72
Prawe wewnętrzne - Leuchte27NSL RC6

Teraz w zależności od zakładanego efektu:

- Włączenie segmentu/segmentów podczas jazdy na dziennych, np jak u mnie zewnętrzne
(9) Leuchte23SL HLC10-Lichtfunktion D23 - ustawiamy daytime running lights (default not aktiv)
(9) - Leuchte24SL HRA65-Lichtfunktion D24 - ustawiamy daytime running lights (default not aktiv)

- Włączenie funkcji kierunkowskazów podczas jazdy na dziennych/pozycyjnych, np jak u mnie wewnętrzne
(16) Leuchte26NSL LA72 - Lichtfunktion G26 - ustawiamy Blinken links Dunkelphase
(17) Leuchte26NSL LA72 - Lichtfunktion H26 - ustawiamy not aktiv (default może też być na not aktiv)
(18) Leuchte26NSL LA72 - Dimmwert GH26 - ustawiamy wartość "0" (default może też być na "0")
(19) Leuchte26NSL LA72 - Dimming Direction GH26 - ustawiamy ninimalize (default - maximize )

(16) Leuchte27NSL RC6 - Lichtfunktion G27 - ustawiamy Blinken rechts Dunkelphase
(17) Leuchte27NSL RC6 - Lichtfunktion H27 - ustawiamy not aktiv (default może też być na not aktiv)
(18) Leuchte27NSL RC6 - Dimmwert GH27 - ustawiamy wartość "0" (default może też być na "0")
(19) Leuchte27NSL RC6 - Dimming Direction GH27 - ustawiamy ninimalize (default - maximize )

Jeśli w funkcji "G" wybierzemy Blinken Hellphase, kierunkowskazy będą migać na przeciwnej fazie w porównaniu do przednich i na lusterkach, dlatego ja ustawiłem Blinken Dunkelphase.

PS - kierunkowskazy w prawie PL muszą mieć kolor pomarańczowy, wszystko robicie na własną odpowiedzialność 8) Równie dobrze można nie wyłączać oryginalnych kierunków, a wybrane segmenty LED ustawić np na zmienną fazę (ciekawy efekt).

PS 2 - kręcę się w okolicach powiatu Leżajskiego (podkarpackie) jeśli ktoś chce coś aktywować, możemy się gdzieś spotkać i za przysłowiowe "piwko" :wink: coś podziałamy.

Pozdrawiam @all
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez Gecon » 22 maja 2016, 17:43

szyman683, dobra robota :brawo: PS polecam sie na przyszlosc :mrgreen:
Gecon
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 23 maja 2016, 09:42

szyman683 napisał(a):Po małej konsultacji z kol RedBool udało mi się dojść do skutku z tylnymi ledami.
Ostatecznie zrobiłem u siebie taki efekt, że wyłączyłem całkowicie oryginalne kierunkowskazy, ich rolę pełnią wewnętrzne segmenty LED (klapa bagażnika). Podczas jazdy na dziennych aktywowałem również zewnętrzne segmenty, jeśli włączę kierunek miga segment wewnętrzny. Natomiast podczas jazdy na pozycyjnych świeci całość jak w oryginale, a po włączeniu kierunku również miga wewnętrzny segment. Wszystko działa jak należy w pozycji "AUTO" jak również gdy przełącznik jest w pozycji "0" (tylko dzienne).

Poniżej procedura/procedury - może komuś się przyda.

Wszystko robimy w tym miejscu:
STG 09 (Bordnetz) auswählen
STG Zugriffsberechtigung -> Funktion 16
Zugriffscode 31347 eingeben
STG Anpassung -> Funktion 10

Wyłączamy oryginalne kierunkowskazy (jak kto woli):
Lewy kierunek tył - (1) Leuchte18BLK HLA60 – LASTTYP 18 – ustawiamy not aktiv (default 12 Blinkleuchten)
Prawy kierunek tył - (1) Leuchte19BLK HRC31 – LASTTYP 19 – ustawiamy not aktiv (default 12 Blinkleuchten)

Następnie programujemy tylne segmenty LED, których oznaczenia są następujące:
Lewe zewnętrzne - Leuchte23SL HLC10
Prawe zewnątrzne - Leuchte24SL HRA65
Lewe wewnętrzne - Leuchte26NSL LA72
Prawe wewnętrzne - Leuchte27NSL RC6

Teraz w zależności od zakładanego efektu:

- Włączenie segmentu/segmentów podczas jazdy na dziennych, np jak u mnie zewnętrzne
(9) Leuchte23SL HLC10-Lichtfunktion D23 - ustawiamy daytime running lights (default not aktiv)
(9) - Leuchte24SL HRA65-Lichtfunktion D24 - ustawiamy daytime running lights (default not aktiv)

- Włączenie funkcji kierunkowskazów podczas jazdy na dziennych/pozycyjnych, np jak u mnie wewnętrzne
(16) Leuchte26NSL LA72 - Lichtfunktion G26 - ustawiamy Blinken links Dunkelphase
(17) Leuchte26NSL LA72 - Lichtfunktion H26 - ustawiamy not aktiv (default może też być na not aktiv)
(18) Leuchte26NSL LA72 - Dimmwert GH26 - ustawiamy wartość "0" (default może też być na "0")
(19) Leuchte26NSL LA72 - Dimming Direction GH26 - ustawiamy ninimalize (default - maximize )

(16) Leuchte27NSL RC6 - Lichtfunktion G27 - ustawiamy Blinken rechts Dunkelphase
(17) Leuchte27NSL RC6 - Lichtfunktion H27 - ustawiamy not aktiv (default może też być na not aktiv)
(18) Leuchte27NSL RC6 - Dimmwert GH27 - ustawiamy wartość "0" (default może też być na "0")
(19) Leuchte27NSL RC6 - Dimming Direction GH27 - ustawiamy ninimalize (default - maximize )

Jeśli w funkcji "G" wybierzemy Blinken Hellphase, kierunkowskazy będą migać na przeciwnej fazie w porównaniu do przednich i na lusterkach, dlatego ja ustawiłem Blinken Dunkelphase.

PS - kierunkowskazy w prawie PL muszą mieć kolor pomarańczowy, wszystko robicie na własną odpowiedzialność 8) Równie dobrze można nie wyłączać oryginalnych kierunków, a wybrane segmenty LED ustawić np na zmienną fazę (ciekawy efekt).

PS 2 - kręcę się w okolicach powiatu Leżajskiego (podkarpackie) jeśli ktoś chce coś aktywować, możemy się gdzieś spotkać i za przysłowiowe "piwko" :wink: coś podziałamy.

Pozdrawiam @all

Czy możesz dla poglądu włączyć oryginale kierunki i zrobić naprzemiennie z zewnetrzymi ledami i nagrać film i pokazać jak to działa. Dzięki.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez szyman683 » 25 maja 2016, 08:09

bmelon napisał(a):Czy możesz dla poglądu włączyć oryginale kierunki i zrobić naprzemiennie z zewnetrzymi ledami i nagrać film i pokazać jak to działa. Dzięki.

Pozdrawiam,
GB

Jutro będę miał chwilkę to postaram się to zrobić i wrzucę filmik...

-- 25 maja 2016, 09:09 --

bmelon napisał(a):Czy możesz dla poglądu włączyć oryginale kierunki i zrobić naprzemiennie z zewnetrzymi ledami i nagrać film i pokazać jak to działa. Dzięki.
Pozdrawiam,
GB

Zamieszczam film poglądowy na którym kierunkowskazy oryginalne migają naprzemiennie z LEDami zewnętrznymi (światła pozycyjne) :wink:
https://youtu.be/jH7F0e9wVaE
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez bmelon » 26 maja 2016, 10:47

Dzięki wygląda super. Szkoda jednak że nie jest to zgodnie z przepisami. Mnie we Wro zaraz zatrzymują i zabiorą dowód.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Arczii » 26 maja 2016, 19:00

Efekt fajny nie mowię ze nie ale dowód do zabrania przy pierwszej lepszej kontroli za czerwona barwę a w przepisach jest ze barwa ma być pomarańczowa itp
Arczii
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez szyman683 » 28 maja 2016, 07:27

bmelon napisał(a):Dzięki wygląda super. Szkoda jednak że nie jest to zgodnie z przepisami. Mnie we Wro zaraz zatrzymują i zabiorą dowód.
Pozdrawiam,
GB

Arczii napisał(a):Efekt fajny nie mowię ze nie ale dowód do zabrania przy pierwszej lepszej kontroli za czerwona barwę a w przepisach jest ze barwa ma być pomarańczowa itp

Koledzy, ogólnie sprawa jest sporna ponieważ mając aktywowane oryginalne kierunkowskazy nie łamiecie prawa, to że dodatkowo miga zewnętrzna ramka na zmiennej fazie pozostawię bez rozwinięcia do pierwszego spotkanie z Mylicjantami :mrgreen:

W tym wątku zamieściłem świetną instrukcję programowania i znaczenia poszczególnych funkcji świateł w platformie MQB, której autorem jest @kol DV52 z forum http://www.golfmk7.com/

http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=90&t=56604
szyman683
Stella +
Stella +

Postprzez Gecon » 29 maja 2016, 06:17

Dobra robota :brawo:

Artykuł rozjaśnia pewne niewiadome skróty itd.
Gecon
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 29 maja 2016, 06:17

Dobra robota :brawo:

Artykuł rozjaśnia pewne niewiadome skróty itd.
Gecon
Sport
Sport

Postprzez Pik » 29 maja 2016, 16:02

Koledzy, ogólnie sprawa jest sporna ponieważ mając aktywowane oryginalne kierunkowskazy nie łamiecie prawa, to że dodatkowo miga zewnętrzna ramka na zmiennej fazie pozostawię bez rozwinięcia do pierwszego spotkanie z Mylicjantami
Na pokazanym filmiku kierunkowskaz jest OK. Ale ta "zewnętrzna ramka" to światło pozycyjne, które jak miga to na pewno jest niezgodne z przepisami. Także nie życzę spotkania z patrolem.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez szeftig » 30 lipca 2016, 10:02

Zależałoby mi na US-ie jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=L286_h5MA34. Tzn. mając włączone światła mijania kierunkowskaz pełnią tylne lampy postojowe jak na filmiku, a mając włączone DRL kierunkowskazem będzie normalnie żarówka P21Y. Jest ktoś w stanie to opanować ?
szeftig
Sport
Sport

Auto: LEON FR 5F

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat