Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Usunięcie tylnej wycieraczki

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Usunięcie tylnej wycieraczki

Postprzez Teequila » 25 lipca 2016, 20:38

Witajcie!
Mój pierwszy temato-tutorial, mam nadzieję że bedzię w miarę czytelny i choć trochę pomocny. :wink:
Dzisiaj przyszła do mnie paczuszka prosto ze słonecznej Grecji z zaślepką dziury po demontażu tylnej wycieraczki w naszych Leonach 5F.

Obrazek
Obrazek
Całość wykonana bardzo schludnie i porządnie. Wykonane z anodowanego aluminium w kolorze widocznym na zdjęciu. U sprzedającego dodatkowo dostępne jeszcze dwa inne kształty widocznej części. W zestawie dwie uszczelni, a górna część posiada pierścień/kołnież pasujący idealnie do dziury.

Całość zacząłem od pamiątkowego zdjęcia :PPPP :
Obrazek

I już za moment zabrałem się do własciwej roboty. Na pierwszy ogień podważenie zaślepki, pod którą jest śruba na klucz 13mm. Bez problemu do odkręcenia:
Obrazek

Po odkręceniu nakrętki wziąłem się za demontaż wnętrza klapy bagaźnika, który o dziwo poszedł bezproblemowo. Najpierw zdjęcie zaślepek zakrywających dostęp do żarówek tylnych lamp, a następnie z dobrą widocznością, od lewego rogu przy szybie, podważenie jednego zatrzasku i jeden za drugim, delikatnie w koło:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przybliżone zdjęcie w którym miejscu mniej więcej spodziewać się zaczepów:
Obrazek

Pod spodem jeszcze silniczek wycieraczki mocowany na 3 nakrętki 10mm oraz z jedną klasyczną wtyczką do zaizolowania i przymocowania gdzie indziej:
Obrazek

Dalej zaczął się istny sajgon!!!! :-x :-x :-x
Przez około 30-45min męczyłem się sam, a momentami z 2 kolegami aby zdjąć ramię wycieraczki ze stożkowego wieloklina widocznego niżej na zdjęciu (tak jak widać nie obyło się bez ucierpienia lichego plastiku przez śrubokręty). Również zdjęcie użytych narzędzi opisuje poniekąd powagę stoczonej walki. Ostatecznie psikając wd40, podwazając śrubokrętami, ciągnać i mordując się - skończywszy na podgrzewaniu suszarką by aluminium rozciągło się trochę w koło stalowej wystającej śruby ,opadając z sił, odniosłem sukces! Jakoś puściło. Szczerze powiedziawszy nie wiem co do tego się najwięcej przyczyniło, czy wszystko po trochu, czy uderzanie w nakrętkę trzymając od spodu silnik by poluzowało gwint na klinie, czy grzanie - nie wiem, trzeba samemu to przejść, ale uprzedzam że jest to niewyrównana walka... :bije: :evil:

Obrazek
Obrazek

Sukces - kompletne ramie wycieraczki spoczywa sobie poza samochodem:
Obrazek

Finalnie ukazała się taka oto dziura:
Obrazek

..którą po uprzednim odtłuszczeniu skutecznie zatkałem aluminiową zaślepką :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Potem już tylko składanie, krok po kroku po śladach, bez większych problemów :-P
Jeśli ktoś ma jakieś pytania, albo nie odnajduje się w tym rozgardiaszu - śmiało :cfaniak:
PEACEEEE
Veni, Vidi, Vici

Limonka :-)
Teequila
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Usunięcie tylnej wycieraczki

Postprzez Cro0lick » 25 lipca 2016, 21:26

Czy powody zdjęcia wycieraczki są jedynie estetyczne? Czy są jeszcze jakieś, których nie umiem się domyśleć?
Przy okazji - szyby są przyciemnione seryjnie jak to w FR, czy dodatkowo jeszcze ekstra jakąś folią?
Cro0lick
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F

Postprzez Teequila » 25 lipca 2016, 21:44

Cro0lick napisał(a):Czy powody zdjęcia wycieraczki są jedynie estetyczne? Czy są jeszcze jakieś, których nie umiem się domyśleć?
Przy okazji - szyby są przyciemnione seryjnie jak to w FR, czy dodatkowo jeszcze ekstra jakąś folią?

Cro0lick, Tylko i wyłącznie estetyczne, wyglądowo :P Wiem wiem, absurdalne, pozbyć się rzeczy użytkowej, ale powiem Ci tak, jedyne kiedy będzie mozliwosc ze mi jej zabraknie, to podczas deszczu, chociąz to też da się scierpiec, bo ciągle mam niewidzialne wycieraczki na szybach ponakładane. Inne okolicznosci mi są również nie straszne, bo myje samochód naaaprawdę często :roll: :-P :-)
Co do szyb, seryjne przyciemnienie FR, mozliwe ze na zdjęciu w ciemnym garażu wyszło to lepiej. Chciałbym je przyciemnić mocniej, ale bardzo nie podoba mi się że folie widać w wielu przypadkach ze jest klejona (kropeczki w koło).
Veni, Vidi, Vici

Teequila
Sport
Sport

Postprzez Gregor » 25 lipca 2016, 22:35

Byłem zaskoczony tym posunięciem ale jeśli chodziło o estetykę to ok! Zaskoczony, bo moim zdanie w Leonach tylna szyba podczas deszczu brudzi się masakrycznie (w Astrze tylną wycieraczkę praktycznie nie używam). Nawet myślałem o założeniu chlapaczy ale z powodu estetyki odpuściłem. Możesz polecić jakiś sprawdzony specyfik "niewidzialna wycieraczka", który daje rady w czasie deszczowej jazdy.
Gregor
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 26 lipca 2016, 10:05

Ja polecę 4Nano Premium Vision. Kładłem po obiorze auta w listopadzie i nadal siedzi jak głupia. Niestety tylna szyba się brudzi i przez to, że jest tylna- krople nie powędrują dalej tylko zostaną na niej razem z brudem, więc brudzi się wolniej, ale jednak się brudzi. Ale z powłoką wystarczy strzelić szybko z myjki na bezdotyku i już nie ma brudu.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Teequila » 26 lipca 2016, 13:36

Gregor napisał(a): Możesz polecić jakiś sprawdzony specyfik "niewidzialna wycieraczka", który daje rady w czasie deszczowej jazdy.

Tak jak mówi maciek89, chociaż szczerze powiedziawszy każdy który kupisz w porządnym sklepie z autodetailingowymi kosmetykami będzie działał tak samo, a szczególnie na tylną szybę :-P
Veni, Vidi, Vici

Teequila
Sport
Sport

Postprzez ora_dev » 26 lipca 2016, 21:38

A znaczek/klamkę walnąłeś plasti-dipem, czy to jakiś dedykowany czarny? Zastanawiam się jak by to u mnie wyglądało na czarnym z przyciemnionymi na max szybami, jakbym jeszcze walnął czarne emblematy. Boję się żeby jednak trzoda z tego nie wyszła, bo przesadzić jest łatwo.
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Teequila » 27 lipca 2016, 04:46

Ora_dev wbij do mnie na profil, wszystko jest opisane, miałem tez czarny emblemat z tylu ale zdjąłem. Tak plastidip + połysk glossifier

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Veni, Vidi, Vici

Teequila
Sport
Sport

Postprzez Wojtaz666 » 27 lipca 2016, 08:08

Co sie dzieje jak zalaczysz manetka wycieraczke? Wywala jakis blad czy po prostu nic sie nie dzieje?
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez Teequila » 27 lipca 2016, 14:31

Wojtaz666 napisał(a):Co sie dzieje jak zalaczysz manetka wycieraczke? Wywala jakis blad czy po prostu nic sie nie dzieje?

Szczerze nie próbowałem tego robić jeszce. Może czekam aż stanie się to przypadkowo. Nie daj Bóg zarejestruje jakiś błąd, którego nie będzie dało sie wykasować samemu, to po co jeździć do ASO, troche strata czasu :-P
Veni, Vidi, Vici

Teequila
Sport
Sport

Postprzez facet01 » 27 lipca 2016, 17:17

Teequila napisał(a):
Wojtaz666 napisał(a):Co sie dzieje jak zalaczysz manetka wycieraczke? Wywala jakis blad czy po prostu nic sie nie dzieje?

Szczerze nie próbowałem tego robić jeszcze. Może czekam aż stanie się to przypadkowo. Nie daj Bóg zarejestruje jakiś błąd, którego nie będzie dało się wykasować samemu, to po co jeździć do ASO, trochę strata czasu :-P

lepiej sprawdzić od razu jak będzie deszcze i będziesz miał ustawione auto lub włączony przód i będziesz cofał, automatycznie się włącza wycieraczka tył.
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez rossi » 27 lipca 2016, 19:45

Zawsze może przecież bezpiecznik wyjąć... być może jest oddzielny tylko na tył wycieraczka
rossi
Sport
Sport

Auto: LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Wojtaz666 » 27 lipca 2016, 20:06

Radziłbym Ci deaktywować ją w VCDSie.
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez Cro0lick » 27 lipca 2016, 21:15

Eh te nowoczesne samochody.. Będzie chłop cofał pod wejście do sklepu żeby dziewczyna nie zmokła, wycieraczka się (nie)włączy, posypią się błędy, choinka na desce i na lawecie będzie do domu wracał..

..bo zdjął wycieraczkę :D
Cro0lick
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F

Postprzez ora_dev » 27 lipca 2016, 21:19

Hehe, extreme tuning coraz więcej wyrzeczeń wymaga :) Nie ma lekko :)
ora_dev
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Teequila » 27 lipca 2016, 22:19

Panowie Panowie, bez dramatyzmu, bo aż mi oczy wyszły z orbit :shock: :PPPP
Właśnie niedawno po myjni odruchowo machnąłem tylną wycieraczką i powiem tak:
ani ta w garażu się nie ruszyła, ani błędów nie posypało :mrgreen:
Możemy spać spokojnie :aniol:
Veni, Vidi, Vici

Teequila
Sport
Sport

Postprzez Wojtaz666 » 28 lipca 2016, 10:21

Bo bluetooth miałeś wyłączony, dlatego ta w garażu się nie ruszyła :P :) .
Wojtaz666
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat