Witam
Nie podpinałem się pod stary wątek, bo chcę trafić do szerszego grona zainteresowanych ( mam nadzieje), otóż wymieniałem dzisiaj klocki hamulcowe w swoim Leonku na tylnej osi i jak czytałem wcześniej miało to być trudne zadanie. Tym czasem wymyśliłem sposób, dzięki któremu poszło mi naprawdę bez problemowo i chciałbym się podzielić swoim wynalazkiem.
Więc na początek po odkręceniu jarzma odpiąłem linkę od ręcznego, co nie jest trudne a następnie szczypcami samozaciskowymi rozruszałem lekko tłoczek kręcąc go lekko w obie strony, później wziąłem ścisk stolarski ( najlepiej taki, który na śrubie ma ruchomą końcówkę) i opierając śrubę ścisku na cylinderku a ramieniem obejmując całe jarzmo skręciłem go do oporu. Teraz wystarczy lekko obracać szczypcami tłoczek w prawo ( czyli tak jak byśmy chcieli go wkręcić ) i jednocześnie dokręcać ścisk ( dobrze jak ktoś nam pomaga bo inaczej musimy to robić stopniowo lekko skręcać ścisk a później wkręcać tłoczek szczypcami ) .
[shadow=red]WAŻNE[/shadow]
Trzeba przy tym wszystkim uważać żeby szczypcami nie „złapać” gumki, która obejmuje cylinderek, bo można sobie narobić problemów, jeżeli przez nieuwagę go rozerwiemy.
To tyle mam nadzieje, że pomogłem i mój trochę przydługi temat nie zostanie potraktowany jako śmieć, ale przyda się przynajmniej jednej osobie
Mati