Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

wymiana turbosprezarki

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

wymiana turbosprezarki

Postprzez jedrus2031 » 23 grudnia 2005, 14:09

Witam. Mam leona 110 km i musze wymienic turbine. Czy ktos juz to robil i czy moze ktos wymienial na wieksza * jak tak to co oprocz turbiny trzeba wymienic . Pozdrawiam. MARCIN.
jedrus2031

Reklama

Re: wymiana turbosprezarki

Postprzez Tonny S » 23 grudnia 2005, 20:27

jedrus2031 napisał(a):Czy ktos juz to robil i czy moze ktos wymienial na wieksza * jak tak to co oprocz turbiny trzeba wymienic .
Nalezy dosztukowac przejsciowke na szybkozlaczke, ktora mozna u tokarza dorobic - reszta plug&play (turbiny od 130PD i 150PD) jest tez 2 wyjscie kupic ori waz gumowy z koncowka na szybkozlaczke od 130PD (Leon, Golf, A3, Octavia) tyle ze koszta dosc spore ok 500 zl w ASO (przejsciowka ok 50-100 zl)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Jazwes » 23 grudnia 2005, 20:40

Witam, ja u siebie wymieniłem turbinę.
Mam u siebie teraz KKK KP39P (od 130 PD ), nie było większych kłopotów z przekładką, jedynie przejściówka, o której pisał Tonny S.

Myślę, że przy okazji wymiany turbiny warto przynajmniej zamontowac wydajniejsze wtryskiwacze, i całość zestroić.

Ja jestem teraz na etapie przeróbki wtryskiwaczy, a oprócz turbiny, zamontowałem FMIC, oraz kompletny układ wydechowy.
Jazwes
Sport
Sport

Auto: Toledo BKD

Postprzez AdamTower » 23 grudnia 2005, 23:04

Także zmieniałem turbinę na 130PD Garretta 1749VA. Zastosowałem oryginalny wąż na szybkozłączkę. Konieczna była wymiana także przewodu doprowadzającego olej do turbiny na specjalny wąż ponieważ stary się zapiekł i uszkodził podczas demontażu.
Co jeszcze ważne - po wymianie turbiny na seryjnym sofcie od 110 auto "nie jechało", było o wiele słabsze niż na seryjnej turbinie. Po programie Patryka autko bardzo miło zapina. Polecam.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Marcin_TDI » 24 grudnia 2005, 01:05

ja tylko sie podepne z takim pytankiem. wtryski do asv to jakie zakladacie ?? od 150 vw ? jaki to mniej wiecej koszt. bo lece na soft juz bardzo niedlugo i chcialem sie zoorientowac.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Rogal » 24 grudnia 2005, 09:36

jeśli chodzi o wtryski to chyba nie warto szukać tych od tdi150, bo są i trudnodostępne i ich cena też niska nie jest...chyba lepiej zainwestować w hybrydy Aligatora (CS też na pewno ma coś takiego w ofercie)...
Rogal
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 24 grudnia 2005, 10:51

przy wymianeie rozrzadu chlopak mowil mi ze koszt wtryskow to ok 1000zl ale tak pytam bo moze ktos zna miejsce gdzie taniej chodza. wogole od czego to wtryski sa ??
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Tonny S » 24 grudnia 2005, 10:58

marcinl00 napisał(a):wogole od czego to wtryski sa Pytajnik
To sa takie jak twoje albo z ALH ze zmienionymi koncowkami !!
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 24 grudnia 2005, 11:11

Tonny S, a ja kiedys slyszlaem ze te koncowki to sa dostepne same (w takich zestawach) ale cos czuje ze to musi byc gruntowna zamiana na te wydajniejsze.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Jazwes » 24 grudnia 2005, 13:46

marcinl00, Do ASV najlepszy wyjściem są wtryski hybrydowe.
Owszem, mozesz montować wtryski od 2,5 TDI, ale jest to towar mocno deficytowy, i dorwanie takowych graniczy z cudem :-(
Żeby mieć wtrysk hybrydowy musisz kupić specjalne, wydajniejsze końcówki.
Ja kupiłem PowerPlus520 z fabryki Fratelli Bosio, ich koszt jest różny, zazwyczaj w okolicach 1000zł. Potem trzeba połączyć seryjne wtryski z nowymi końcówkami.
Ja mam z tym spory problem, nikt w wawie nie chce się tego podjąć :?
Jedynym wyjściem dla mnie, jest wycieczka w wolnym czasie do katowic do Aligatora.

[ Dodano: Sob 24 Gru, 2005 ]
adamtower napisał(a):Co jeszcze ważne - po wymianie turbiny na seryjnym sofcie od 110 auto "nie jechało", było o wiele słabsze niż na seryjnej turbinie. Polecam.

No proszę, a u mnie było innaczej. po wymienie turbo, zrobieniu FMIC i wydechu, bez dotykania softu, i wtrysków auto jeździ tak samo, no może minimalnie lepiej reaguje na gaz, i jest bardziej głośne :-D
Jazwes
Sport
Sport

Auto: Toledo BKD

Postprzez luki-tdi » 24 grudnia 2005, 14:04

jedrus2031 napisał(a):Witam. Mam leona 110 km i musze wymienic turbine. Czy ktos juz to robil i czy moze ktos wymienial na wieksza * jak tak to co oprocz turbiny trzeba wymienic . Pozdrawiam. MARCIN.

Skontaktuj się z CompSport lub DoubleB jak chcesz mieć duże turbo i przekroczyć 200km oczywiście samo turbo nie wystarczy:wałek,wtryski,sprzęgło,wydech większa chłodnica oleju.
luki-tdi
Stella +
Stella +

Auto: Golf IV

Postprzez Marcin_TDI » 24 grudnia 2005, 14:21

ja teraz napewno wybieram sie na dlugo oczekiwany soft (jak starczy to moze do mastersa pojade - mamy tam jakies znizki ?? ile kosztuje taki mod u nich wie ktos? ) no i moze od razu bym cos z wtryskami zrobil jak starczy kaski. narazie sie tak orientuje ale pazerny zaczynam byc na moc :twisted: moze jeszacze cos zamiast wtryskow mozna wykombinowac zeby byl mocniejszy a przy tym wydac jak najmniej ... hmm..
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Barth » 25 grudnia 2005, 19:56

marcinl00, a czemu u mastersa ??? Nie dasz zarobic diagtronikom ??
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez Marcin_TDI » 26 grudnia 2005, 00:54

no bo sporo sie nasluchalem juz i mowia ze u MASTERSA to juz wogole najlepiej :mrgreen: przedewszystkim najpierw zobacze ile bede mial pieniazkow na mody...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Barth » 26 grudnia 2005, 11:33

marcinl00, skad takie wiesci masz ??? ogolnie mysle ze przy tak zwyczajnej modyfikacji ( sam wirus) to nikt nie zrobi tobie krzywdy , schody zaczynaja sie jak trzeba ;programik zrobic pod nowe wieksze turbo , walek itp .
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez DTM » 26 grudnia 2005, 14:14

marcinl00 ja zaproponuje Ci cos innego

jak nie masz $$$ na soft i wtryski to zaloz same wtryski na poczatek - bedzie napewno odczuwalny przyrost przyjemnosci i satysfakcji z jazdy a pozniej jak uzbierasz $$$ to zrob soft :wink:

nie wiem jak u Ciebie z IC ale jezeli masz ori to przy zmianie wtryskow czy programie w lecie zacznie Ci puchnac i moc spadnie wiec odrazu warto o tym pomyslec
a wraz ze zwiekszeniem dawki paliwa potrzeba powietrza to znowu przydalaby sie wieksza turbina :wink:

czyli i tak jak chcesz miec dobry przyrost to musisz zrobic: chips+turbo+IC+wtryski nie koniecznie w tej kolejnosci :wink:
DTM
Stella +
Stella +

Auto: A3 1.9TDi

Postprzez Marcin_TDI » 26 grudnia 2005, 14:34

DTM, hihi - sie porabalo. soft to ja robie napewno i jakby starczylo mi to jeszcze cos (np wtryski)
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Barth » 26 grudnia 2005, 17:45

DTM, on ma 110 wiec lepiej zamiast wtryskow wymienic turbo , bo same wtryski nic nie pomoga !!!
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 26 grudnia 2005, 18:31

no wlasnie - jakies konkretne juz informacje dostaje :-D to co zaraz po programie da najwiekszy przyrost mocy ?? wlasnie turbo ?? bo nie wiem czy dobrze rozumuje, to wlasnie wymiana turbo na mocniejsze przyniesie najwiecej korzysci i nie bedzie tak obciazone jak seryjne...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Barth » 27 grudnia 2005, 03:50

marcinl00, ty masz ASV ??? sam program pozwoli uzyskac tobie okolo 138 KM po wymianie turbo na od 150 i korekcie sa szanse osiagnac cos w granicach 150 KM , potem to juz hybrydy wtryski , pompa 11 , duze IC i mozna pod 200 KM osiagnac .

Pytanie najwazniejsze czy warto isc w takie koszta ?? DODatkowo nalezalo by doliczyc co tego jeszcze zmiane sprzegla ,lepsze hamulce , poduszki silnika - oczywiscie dotyczy to juz tej najbardziej hardcorowej modyfikacji
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 27 grudnia 2005, 07:45

marcinl00 napisał(a):no bo sporo sie nasluchalem juz i mowia ze u MASTERSA to juz wogole najlepiej
A kto to takie historie opowiada ??
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez DTM » 27 grudnia 2005, 15:53

marcinl00 napisał(a):DTM, hihi - sie porabalo. soft to ja robie napewno i jakby starczylo mi to jeszcze cos (np wtryski)

soft i wtryski bez IC i wiekszego turbo to dupne rozwiazanie bo w lecie bedziesz nadwyraz niezadowolony w stosunku do jazdy zima :wink:
barth napisał(a):DTM, on ma 110 wiec lepiej zamiast wtryskow wymienic turbo , bo same wtryski nic nie pomoga Wykrzyknik!

no w sumie to racja ale ja bylbym za zmiana turbo i dodniem wtryskow a z chipsem poczekal na kolejny przyplyw gotowki :-P ale i tak bedzie lipa przy braku FIMC'a :-(
barth napisał(a):sam program pozwoli uzyskac tobie okolo 138 KM po wymianie turbo na od 150 i korekcie sa szanse osiagnac cos w granicach 150 KM

co mu to da jak IC pozostawi seryjny :? w cieplejsze dni bedzie mial tylko dymienie i spory spadek mocy wiec o d... rozbic takie rozwiazanie

:arrow: najlepiej zrob samego chipsa i pozostan przy tym jak nie chcesz wiecej wydawac kasy
:arrow: jak chcesz wiecej zainwestowac w samochod to zrob IC + tubo wszystko od ARL'a bo to najtaniej wyjdzie - IC(ARL)+rurki jakies 1000zl do tego turbo(ARL) ok 1500zl (chociaz to ze 130 tez sie sprawdza - przynajmnij to z wzdloznego AWX'a) pozniej wymien wtryski ok 1200zl i korekte softu jesli go wczesniej zrobiles
:arrow: dobrego polsrodka nie ma :wink: albo zainwestujesz $$$ (ok 5 tys zl)(oczywiscie mozesz to robic systematycznie) albo daruj sobie cala zabawe na chipsie :!:
DTM
Stella +
Stella +

Auto: A3 1.9TDi

Postprzez Marcin_TDI » 27 grudnia 2005, 16:51

kurna - chyba zostane przy samym sofcie. a nie powiem kto opowiada tak ze u nich najlepiej ;]
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Michał_TDi » 27 grudnia 2005, 19:30

marcinl00, jezeli nie spodziewasz sie przyplywu gotowki to rob sam soft, a z reszta daj sobie spokoj, bo pozniej zaczynaja sie dosc powazne wydatki. Ja mialem powazne plany w stosunku do mojego leo ale jak wszystko sobie policzylem to dalem sobie spokoj i zostalem przy sofcie. Moze jak bede mial kiedys jakiegos PD'ka to bardziej sie z nim pobawie

Pozdrawiam :)
Był ASV 139,9/314,4, jest ciężarówka ;)
Michał_TDi
Sympatyk LeonClub

Auto: turbognojek

Postprzez Marcin_TDI » 27 grudnia 2005, 21:25

no wlasnie bede robil soft. i stac mnie na jeszcze "cos" ale widze ze to faktyka bez sensu. tez poczekam na jakiegos PD'ka.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez mirek266 » 13 listopada 2006, 10:27

ile kosztuje turbina do silnka 1.9TDI 110KM
mirek266
Stella
Stella

Auto: seat toledo2

Postprzez Kozak » 13 listopada 2006, 10:34

mirek266, zajżyj tam ,

viewtopic.php?t=5782

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez bono » 17 kwietnia 2007, 18:22

odgrzewam kotleta..
Moja Turbina wlasnie powoli umiera, zaolejony EGR, czeste przelaczanie w tryb awaryjny, "blad cisnienia ladowania" , diagnoza potwierdzona w ASO Skody u Bednarka w Lodzi. No i stoje przed dylematem, regenerowac turbine, czy kupic nowa ? Im wiecej czytam tym bardziej glupi sie robie. Coraz bardziej zastanawiam sie na turbina od AWX 130KM. Czy jest sens ladowania turbo od 130 ? W niedalekiej przyszlosci mam zamiar zmienic sofcik, a i tak musze cos robic z turbo i tak. Moze niech wypowie sie ktos, kto robil u siebie taka modyfikacje. Jezeli bede sie juz decydowal na taka zmiane, to napewno bede chcial to zrobic u Master'sa w Diagu albo w Comp. W przyszlosci poki co nie planuje zadnych 200 KM robic z tego silnika a max gdzie 150KM.
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez Streat » 17 kwietnia 2007, 18:29

bono, to pomyśl nad sprężarką ARL (od wersji 150 KM). Różnica w cenie między 110 a 130 jest mała więc nie ma się co zastanawiać tylko zamiast 110 warto lepiej kupić 130 lub 150. Ja ze sprężarką od 130 mam zrobiony program i do 150 jeszcze parę koników brakuje :roll:

BTW jeśli EGR nie był zaślepiony to zawsze będzie w nim syf
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Tonny S » 17 kwietnia 2007, 18:33

bono napisał(a): Coraz bardziej zastanawiam sie na turbina od AWX 130KM.
Po jaka cholere od AWX ?? jak mozna zapodac od ASZ ?? bez szukania kolektora od AFN ?? Jak masz zamiar zrobic soft bez zastanowienia wymieniaj na 130 PD i ciesz sie z auta, bo i tak turbine musisz wymienic.

Po wymianie turbiny na 130 + soft nie spodziewaj sie niwiadomo czego ale pow. 3000 obr. auto zdecydowanie lepiej bedzie smigac, bedzie mozna wiecej dmuchnac przy wyzszych obrotach (dluzej plaski Nm) i nadal bedzie to bezpieczne rozwiazanie.

BTW kup nową chyba ze krucho z $$ uzywki szukaj w Jaworznie ;-)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez bono » 17 kwietnia 2007, 18:56

Tonny S napisał(a):
BTW kup nową chyba ze krucho z $$ uzywki szukaj w Jaworznie ;-)

kupilem mieszkanko wiec $$$ musze dzielic miedzy autko a chawirke, ale turbinka to raczej nowka wchodzi w gre ;-) , dlatego tez nie planuje mocnych modyfikacji (IC, wtryski, hamulce, sprzeglo.. ha ha fajnie by bylo), musze zadowolic sie lekkim modem (Turbo + soft).
Jak nazlosc za 20 kkm czeka mnie wymiana rozrzadu ..brrr
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez Maicroft » 18 kwietnia 2007, 12:21

Tonny S, Kolektor od AFN-a to nie problem. Wiem kto ma dwa takie ;)

Tylko jest problem ponoc z wydechem i rurka powrotu oleju, bo czesc goraca jest lekko pod innym katem niz normalnie.

Zrobic sie da, ale ciut zabawy jest. Zdecydowanie latwiej jest wrzucic ta z ASZ-ta, przy ARL-u tez cos tam jeszcze trzeba chyba przerobic bo wylot czesci zimnej jest na bok.
Maicroft
Stella +
Stella +

Auto: Octavia
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Tonny S » 18 kwietnia 2007, 12:27

Maicroft napisał(a):chyba przerobic bo wylot czesci zimnej jest na bok.
W ASZ też ;-)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Maicroft » 18 kwietnia 2007, 12:50

Tonny S napisał(a):
Maicroft napisał(a):chyba przerobic bo wylot czesci zimnej jest na bok.
W ASZ też ;-)

No tego akurat nie macalem, to nawet nie wiedzialem ;)
Maicroft
Stella +
Stella +

Postprzez bono » 21 kwietnia 2007, 07:52

Streat napisał(a):bono, to pomyśl nad sprężarką ARL (od wersji 150 KM). Różnica w cenie między 110 a 130 jest mała więc nie ma się co zastanawiać tylko zamiast 110 warto lepiej kupić 130 lub 150. Ja ze sprężarką od 130 mam zrobiony program i do 150 jeszcze parę koników brakuje :roll:

BTW jeśli EGR nie był zaślepiony to zawsze będzie w nim syf

Zdecyduje sie jednak na Turbo od 130 ASZ GT1749V, Garrett. Wiekszej turbinki nie bede montowal poniewaz, nie planuje wymiany IC na wiekszy. Turbo ARL przy tym IC sie "udusi".
;-). Duzo na ten temat mozna poczytac na formu Octavii
tutaj
Tonny S napisał(a):Po jaka cholere od AWX Pytajnik jak mozna zapodac od ASZ Pytajnik bez szukania kolektora od AFN Pytajnik Jak masz zamiar zrobic soft bez zastanowienia wymieniaj na 130 PD i ciesz sie z auta, bo i tak turbine musisz wymienic.

Masz racje po przeczytaniu tego:
tutaj stwierdzam, ze to robota glupiego

Ok'y aby niczego nie pomylic, kupuje nowa turbinke GT1749V + szybkozlaczke Obrazek ,
wywalam stara , montuje nowa , bo jak sie doczytalem turbo jest plug&play. Do tego dochodzi jeszcze skrocenie gumowego weza od filtra powietrza. Zostanie jeszcze dostrojenie programu i gra muzyka.

Do MenIB: Kontaktowalem sie z www.sztupecki.pl , umowiony jestem z nimi na przyszla sobote, lecz oni ciagle probuja mnie przekonac , aby wlozyc zwykle trubo od ASV po regeneracji. Gdzie ewentualnie mozna zrobic jeszcze taka przerobke ?? Najlepiej w okolicach Lodzi. Kontaktowalem sie z Master's, ale Marek mi odpisal , ze przerobki mechaniczne musze sobie sam zrobic.

chyba niczego nie popier..., czy cos jeszcze jest przy wymianie tej turbiny ?? :roll: :roll:
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez Sammael » 21 kwietnia 2007, 08:27

Dołączę się do tematu do ASV będzie pasowało turbo z wersji 130KM?(jeszcze nie znam wszystkich oznaczeń silników na pamięć ;-). Musze powiedzieć, że jesteście niebezpieczni, człowiek się naczyta, naczyta a później chodzi mu głowie taki dziwny pomysł... Chciałem najpierw jechać na wirusa, dopiero w okolicach lipca pomyśleć o turbo, stąd pytanie czy wymiana turbo przy wirusie sprawi jeszzcze większego banana na twarzy? Rzeczywiście korzyści są wymierne?
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5

Postprzez wasyliszek » 21 kwietnia 2007, 08:35

bono napisał(a):
Streat napisał(a):bono,

Do MenIB: Kontaktowalem sie z www.sztupecki.pl , umowiony jestem z nimi na przyszla sobote, :

Ile Sztupecki ci powiedział za regenerowaną turbine? a ile za wymianę?
Pozdr
wasyliszek

Postprzez Maicroft » 21 kwietnia 2007, 08:41

Wkladajac dalej 110KM dalej bedzie ona Wam jezdzic na wyzszym doladowaniu niz nominalne, a taka z ASZ-ta bedzie wlasnie na swoim nominalnym doladowaniu lub ciut nizszym, co na pewno wydluzy jej zywot :twisted:
Maicroft
Stella +
Stella +

Postprzez bono » 21 kwietnia 2007, 08:51

wasyliszek napisał(a):
bono napisał(a):
Streat napisał(a):bono,

Do MenIB: Kontaktowalem sie z www.sztupecki.pl , umowiony jestem z nimi na przyszla sobote, :

Ile Sztupecki ci powiedział za regenerowaną turbine? a ile za wymianę?
Pozdr

Podal przedzial miedzy 1100 a 1800 PLN, reszte mamy ustalac na miejscu. Boje sie, aby pozniej ta kwota sie nie zwiekszyla. Ustalanie byly telefoniczne, a inczej gada sie face to face a inaczej by phone. Jedyna moja nadzieja jest to , ze juz pare razy dobrze o nim pisal MenIB.
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 21 kwietnia 2007, 09:26

Sammael_ napisał(a):Dołączę się do tematu do ASV będzie pasowało turbo z wersji 130KM?
Tak kolega bono, praktycznie wszystko ci napisal, co musisz zrobic i co potrzebujesz.

Sammael_ napisał(a):Chciałem najpierw jechać na wirusa, dopiero w okolicach lipca pomyśleć o turbo, stąd pytanie czy wymiana turbo przy wirusie sprawi jeszzcze większego banana na twarzy? Rzeczywiście korzyści są wymierne?
Jak zrobisz najpierw wira potem turbo jeszcze raz bedziesz musial jechac na korekte programu pod nowe większe turbo ;-) wiec tok postępowania jest jasny.

Sammael_ napisał(a):Rzeczywiście korzyści są wymierne?
Zdecydowanie bezpieczniej i lepiej powyżej 3000 obr +
Maicroft napisał(a):bedzie ona Wam jezdzic na wyzszym doladowaniu niz nominalne, a taka z ASZ-ta bedzie wlasnie na swoim nominalnym doladowaniu lub ciut nizszym, co na pewno wydluzy jej zywot

bono napisał(a):Kontaktowalem sie z www.sztupecki.pl , umowiony jestem z nimi na przyszla sobote, lecz oni ciagle probuja mnie przekonac , aby wlozyc zwykle trubo od ASV po regeneracji.
Wybij mu to z głowy ;-) 300-400 zł to max za wymiane turbiny.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Sammael » 21 kwietnia 2007, 09:37

Mammoth, przed chwilą mnie sprowadził troszkę na ziemię mówiąc mi wprosto w twarz o przeróbkach jakie byłyby potrzebne ;-) jak się to czyta na forum to nie jest aż tak źle - no może nie jest tak źle ale kosztownie. Liczyłem się z poprawą późniejszą programu. Chyba pozostanę przy problemie puchnącego IC jak się zrobi troszkę cieplej...
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5

Postprzez bono » 21 kwietnia 2007, 09:50

Tonny S napisał(a):

bono napisał(a):Kontaktowalem sie z www.sztupecki.pl , umowiony jestem z nimi na przyszla sobote, lecz oni ciagle probuja mnie przekonac , aby wlozyc zwykle trubo od ASV po regeneracji.
Wybij mu to z głowy ;-) 300-400 zł to max za wymiane turbiny.
[/quote]

Sorry, troche niejasno napisalem, cena jaka mi zaproponowal Sztupecki jest w momencie kiedy ja im zostawiam swoje turbo a oni mi wkladaja regenerowane od ASV.
Ja jednak chce kupic nowe od ASZ + szybkozlaczke i wtedy z nim negocjowac cene, i 300 -400 PLN za to, to jak piszesz max.
Najlepszym wyjsciem dla nie bylo by aby Sztupecki mial takie Turbo u siebie ale z tego co wiem to nie posiada.

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2007 ]
Jeszcze aby sie upewnic, czy turbinka od ASZ Typ GT1749V Garrett ma nr 7200855-004 ??
W katalogach na motoarena czy turbo-tec do silnika ASZ jest kilka turbin GT1749V lecz roznia sie wlasnie nr referencyjnym . np 7200855-00X, gdzie X jest z przedzialu od 1 do 5, moze ktos mnie uswiadomi o co tu chodzi ??

dla zainteresowanych podam jeszcze, ze do ASV to GT1749V(S2) Garrett nr 701854-0002
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez leoTDI » 21 kwietnia 2007, 14:49

bono napisał(a):Jeszcze aby sie upewnic, czy turbinka od ASZ Typ GT1749V Garrett ma nr 7200855-004 ??
W katalogach na motoarena czy turbo-tec do silnika ASZ jest kilka turbin GT1749V lecz roznia sie wlasnie nr referencyjnym . np 7200855-00X, gdzie X jest z przedzialu od 1 do 5, moze ktos mnie uswiadomi o co tu chodzi ??

x - oznacza wersję ułożyskowania turbiny (1=pierwsza wersja, a 5-ostatnia / najnowsza wersja.
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez bono » 27 kwietnia 2007, 16:45

Bede musial troszke duzej poczekac na nowa turbinke, bo az do 21 maja. Troche sie zle zgadalismy ze Sztupecki w Lodzi, wiec zaczalem szukac dalej , kontakt z Master'sem Wawa niestety - nie chcial sie podjac mechaniki, wiec uderzylem do Comsport do Bielska(troche daleko), ale tutaj p. Patryk bezproblemowo. wielkie dzieki.

a tak na marginesie Sztupecki stanowczo mi odradzal montaz wiekszej turbiny, no ale ja postawilem na swoim.
Przy okazji jak szukalem zakladow, gdzie regeneruja turbo to bardzo wiele osob zle wypowiadalo sie o Motoremo, dokladniej chodzi o warunki gwarancji, ze ciezko jest potem od nich naprawe gwarancyjna. Podobno zawsze uwazaja, ze to winna uzytkownika. Za to pochlebne opinie byly o Jaworznie - Turbo- TEC i Wroclawiu Turboservis. Takie info przekazywaly mi serwisy z Olsztyna i Lodzi.
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 27 kwietnia 2007, 20:35

bono napisał(a):Podobno zawsze uwazaja, ze to winna uzytkownika.
NIgdy nie udowodnisz czyja byla faktyczna wina ;-) to tak jak z gwarancja na opony ;-).

bono napisał(a):Za to pochlebne opinie byly o Jaworznie - Turbo- TEC

Dokladnie chyba najlepsza firma w kraju.

bono napisał(a):wiec uderzylem do Comsport do Bielska(troche daleko), ale tutaj p. Patryk bezproblemowo. wielkie dzieki.

Firma polecana przez Club. Jedz na wymiane i soft.

BTW Najlepsza firma odmodyfikacji mehanicznych TDi a w softach 1 liga.

Dobry wybor.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez bono » 27 kwietnia 2007, 20:55

Tonny S napisał(a):wiec uderzylem do Comsport do Bielska(troche daleko), ale tutaj p. Patryk bezproblemowo. wielkie dzieki.
Firma polecana przez Club. Jedz na wymiane i soft.

BTW Najlepsza firma odmodyfikacji mehanicznych TDi a w softach 1 liga.

Dobry wybor.

TonnyS min. dlatego ich wybralem :-D :-D :-D mam nadzieje, ze finansowo tez bede zadowolony.
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez Poprobi » 11 maja 2007, 19:59

Podepnę się bo mam podobny problem:/ Byłem dzisiaj w Comp SPortcie na długo oczekiwanego wiruska... Niestety okazało się, że turbina nadaje sie tylko do regeneracji lub wymiany :beksa: Gdy już wypłakałem całą wode z siebie, stwierdziłem, że nie ma tego złego, co by na większa turbinke zamienic :D Najlepiej chyba od ASZ. Tylko gdzie szukać takiej, żeby jak najtaniej wyszło (najlepiej żeby była nowa)? I czy ktoś nie posiada do sprzedania szybkozłączki? Pozdrawiam!
Poprobi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez Streat » 11 maja 2007, 20:12

Poprobi, kup ją u tunera bo w razie problemów to sprzedający Ci może powiedzieć, że źle zamontowana , że wina programu itp itd a tak robiąc w jednym miejscu masz gwarancje :wink:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Poprobi » 11 maja 2007, 20:17

Myślałem nad tym tylko nie wiem ile by to kosztowało (wszystko robiłbym w CS)? Może ktoś tam załatwiał takową? Jesli tak to prosiłbym o info ile zapłacił (może być na PW).
Poprobi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez dave » 11 maja 2007, 20:32

ja bede mial taka ale VB czyli od 150 pd w idealnym stanie. musialbys tylko wstrzymac sie do konca przyszlego tygodnia bo jest juz na nia klietn. jesli sie nie dogadam to moge ci ja sprzedac. cena 1200
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel