Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Elekrycznie reglowane fotele z pamięciami ... problem :(

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Elekrycznie reglowane fotele z pamięciami ... problem :(

Postprzez Yankee » 26 marca 2007, 21:57

Dołożyłem sobie elektrycznie regulowane fotele z pamięciami (z całą wiązką elektryczną oczywiście) i mam problem z ich zaprogramowaniem :( w mojej instrukcji od Leona nic nie piszą o takim wyposażeniu... może ktoś ma takie działające i mógłby pomóc? Miałbym też kilka dokładniejszych pytań :)

Z góry dzięki za pomoc...
Yankee
Stella
Stella

Auto: Leon TDI ASV +

Reklama

Re: Elekrycznie reglowane fotele z pamięciami ... problem :(

Postprzez Kozak » 26 marca 2007, 23:18

Yankee, instrukcja leona jest w dziale "download" i tam napewno jest teżo elektrycznych fotelach i funkcjach z tym związanych ( kiedyś tam o tym czytałem ) , a prócz tego to wal do MenIB on ostatnio montował u siebie coś takiego i jako jeden z niewielu mże coś na ten temat powiedzieć :x

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez leon_2003 » 27 marca 2007, 00:28

Yankee,
Witam.
Sadze ze podłaczyłesz foteliki, a masz problem z ich zaprogramowaniem. Zatem.
W foteliku kierowcy masz 4 przyciski.
1,2,3 to pamięć ustawień. Czerwony czwarty przycisk to wybór czy opcja pamięci ma być włączona czy też na odwrót.
Po pierwsze najpierw upewnij się, że czerwony przycisk jest włączony. Kolejno ustaw fotel i przytrzymaj 3 sekundy przycisk z oznaczeniem 1 - powinien wybobyc się z fotela dzwięk, co oznacza ze ustawienia zostały zapisane. Tak samo postepuj z ustawienien dla pozycji 2 i 3.
Moja propozycja to mieć wyłączony czerwony przycisk. Kiedy ktoś zamiesza coś z ustawienim fotel, wówczas wciskasz czerwony przycisk i interesyjące Cię położenia fotela tj od 1-3. Pamiętaj, że ustawień fotela z pamięci musisz dokonywac na wyłączonym zapłonie.
Leon ma brata - C320CDI :)
Obrazek
leon_2003
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez Yankee » 27 marca 2007, 07:40

Dzięki za odpowiedź :)

Przedstawiony przez Ciebie sposób już "ćwiczyłem" niestety bez rezultatu. Powiem Ci jakie są objawy:
- przyciski nie podświetlają się (to normalne?),
- jak przycisk 4 memo jest włączony (wciśnięty), nacisnę i trzymam 1 lub 2 lub 3 to fotel i oparcie jedzie na max do przodu do momentu, kiedy nie puszczę przycisku (nie ma też dźwięku),
- jak przycisk 4 memo jest wyłączony (nie wciśnięty) to wciśnięcie 1 lub 2 lub 3 nie powoduje żadnej reakcji i nie ma też dźwięku

Czy ustawienia lusterek również powinny się zmieniać do konkretnych ustawień foteli?

Czy to prawda, że fotele mogą być programowane pod konkretny pilot od kluczy, tak aby ich pozycja zmieniała się w zależności od tego którym pilotem został otwarty samochód? (spotkałem się z taką tezą)

michał kozak fotele ManIB są bez pamięci a moje motowaliśmy razem i razem się głowimy co z tym fantem teraz zrobić :)
Yankee
Stella
Stella

Postprzez Kozak » 27 marca 2007, 08:46

Yankee napisał(a):motowaliśmy razem i razem się głowimy co z tym fantem teraz zrobić

to chyba niema człowieka który to naprawi , skoro MenIB nie wie jak to ugryźć :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen:

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Yankee » 27 marca 2007, 12:53

To fakt MenIB ma ogroooomną wiedzę !!! :mrgreen:
Yankee
Stella
Stella

Postprzez leon_2003 » 27 marca 2007, 17:03

Yankee,

Przyciski się nie podswietlają to fakt.
Twoje fotele są zaprogramowane, bo jeżeli przytrzymujesz przycisk i fotel jedzie, to oznacza, że ma takie ustawienie w pamięci. Spróbuj jeszcze tak,
Wyłącz przycisk memo, ustaw fotel i przytrzymaj przycisk 1 do momentu kiedy usłyszysz sygnał dzwiekowy(ok.3-5sek). Po tej operacji przestaw fotel np w inne ustawienie, włącz czerwony przycisk i naciśnij lub przytrzymaj 1. Powinien ustawić fotel do tej zaprogramowanej.
Jeżeli przycisk czerwony jest włączony i np zmienisz ustawienie fotela. Po zamknięciu auta i ponownym jego otwarciu fotel automatycznie powróci do ustawienia zgodnie z 1.
Leon ma brata - C320CDI :)
Obrazek
leon_2003
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez zolnierzslawek » 4 stycznia 2008, 18:03

Ja mam taki problem, mianowicie wszystko działa prawidłowo, fotele ustawiają się zgodnie z wcześniej ustaloną pamięcią, również po otwarciu auta pilotem fotele ustawiają się do położenia zaprogramowanego w pozycji nr. 1. Teraz zakupiłem drugi kluczyk z pilotem, niestety nie mogę tak zrobić aby fotel ustawiał się do położenia nr.2 gdy samochód otworzę drugim pilotem. Pracownik w ASO powiedział, że nie da się tego zrobić ponieważ przy kupnie nowego samochodu dostajemy jeden tylko kluczyk z pilotem, dlatego nie przewidziano w samochodzie opcji na 2 piloty. Więc jak to jest?

[ Dodano: Sob 05 Sty, 2008 ]
Poczytałem dokładnie instrukcję obsługi kilka prób i błedów i juz wiem jak to się robi. Siedzenia funkcjonują idealnie. Teraz mogę z całą pewnością stwierzdzić, że pan mechanik z Autoryzowanegu Punktu Obsługi Seata nie jest osobą kompetentną, napewno jego wiedza jest ogromna lecz nie kompletna.
zolnierzslawek
Stella +
Stella +

Auto: seat toledo 1.9 TDI

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne