Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Dokladnie tak jest i juz kilka razy bylo o tym.marti napisał(a):czy do naszych leonków jak montujemy nie seryjne radio to musimy użyć takiego separatora ? nasze antenki mają wbudowany wzmacniacz ? bo nieukrywam że radio troszkę kiepawo mi odbiera ?
menyou napisał(a):loozik, a gdzie to jest i co to jest?
mojomax napisał(a):w antenie na dachu jest wbudowany wzmacniacz, który potrzebuje zasilania podawanego "po kablu" antenowym.
Wystarczy że podłączysz +12V do gorącej żyły antenowej i wstawisz kondensator ok. 100pf
ja tak mam i jestem zadowolony.
Marcin_TDI napisał(a):borut, separator uzywasz tylko do radia NIEseryjnego. Aura daje impuls na antene w ktora wzmacnia a jak masz nieseryjne to tak nie ma i trzeba dokupic separator. Wiec jezeli aura i zle odbiera szukaj przyczyny gdzie indziej
Marcin_TDI napisał(a):moze cos w radyjku sie dzieje z wtyczka antenowa, no nie wiem, ciezko na odleglosc powiedziec.... moze masy gdzies nie ma wystarczajacej...
bgguns napisał(a):Powiem ci tak.
Miałem to samo jak kupilem swojego leonka...
Radio trzeszczało, słabo odbierało lokalne stacje.
Szukałem, szukałem i znalazłem...
Sprawdziłem czy radio podaje 12V do anteny - na wejsciu antenowym radia, pozniej delikatnie opuscilem podsufitke dostałem sie do złączki i pomierzyłem czy z radia dochodzi 12 V do złączki - zeby wyeliminowac uszkodzenie przewodu antenowego . Dochodziło wiec odkrecilem antene, rozebralem stopke i wypłyneła woda...
Kupilem nowa stopkę ( 77 pln w ASO) zakręciłem i poprawilo sie znacząco.
Ponoc te wzmacniacze czesto "lecą" u mnie akurat załatwiła go woda.
Swoją drogą AURA to cieniutkie radio jesli chodzi o odbiór fal- tyle ze fajnie wyglada, ladnie swieci i super sie kompunouje z konsolą - gdyby nie to juz dawno bym ja wywalil i wlozyl jakies radio z prawdziwego zdarzenia...
@borut a kondzior 100 pF po to zeby ci sie te 12V nie "wrócilo" do radia gdybys mial radio niefabryczne bo mogloby naribic w nim szkód
Marcin_TDI napisał(a):a moze jak szumi to cos z wyjsciem sygnalowym na glosniki lub same glosniki juz stekaja
bgguns napisał(a):Antena jest zakrecana od spodu klucz albo 19 albo 17 - musisz jednak delikatnie podsufitke opuscic...
Do tego trzeba odkrecic te 2 uchyty po obu stronach nad drzwiami z tyłu i sciagnac te osłone na koncu posufitki i juz ja mozesz opuscic o jakies 10 cm zeby reke włozyc i płaski klucz... Jak sciagniesz te oslone ktora zakonczona jest podsufitka tam jest złącze antenowe
bgguns napisał(a):A i ta osłona na koncu podsufitki jest na zatrzaskach tak ze nie boj sie i ostro rwij....
P.S. zmienilem ostatniego posta. Klucz 24-27 albo 30-32
borut napisał(a):Wyposażony w klucze, wiedze i chęci wyruszę na łowy w poszukiwaniu szumu. Dzieki jeszcze raz.
STYRO napisał(a):borut napisał(a):Wyposażony w klucze, wiedze i chęci wyruszę na łowy w poszukiwaniu szumu. Dzieki jeszcze raz.
Koniecznie daj znac jak sie lowy zakoncza. Mam ten sam problem.
Cheeroki napisał(a):a czy wymieniał rownież kable czy samą stopke z batem?
pembuk napisał(a):Nie odkrecalem jeszcze anteny ale czy to ze mam nie oryginalna antene wymaga stosowania separatora.
pembuk napisał(a):Czy przewod antenowy od radia seryjnego jest inny niz standartowy koncentryk ( 1 zyla w oplocie)?
pembuk napisał(a):Co proponujecie na poprawe odbiru w takiej konfiguracji?
Jaaaaa napisał(a):u mnie w samochodzie im szybciej jadę to tym głośniej radio gra
Jaaaaa napisał(a):u mnie w samochodzie im szybciej jadę to tym głośniej radio gra
elmaestro napisał(a):Ja mam to samo. Ten typ tak ma chyba
Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości