Niby wszystko ładnie chodziło ale po pewnym czasie, kiedy opadły uniesienia, zacząłęm zauważać błędy.
Wóz kopcił na ostrzejszym przyśpieszaniu (już od ok 70% obciążenia), nie miał dobrego dołu, dość szybko przestawał ciągnąć w górnych obrotach. Do tego po nagrzaniu "klepał" na jałowych obrotach. Nie to, żeby całość była kichą, ale mogło zawsze być lepiej.
Denerwowało mnie to trochę ale cóż - widocznie tak miało być. Poznałem jednak robotę inne fachowca od strojenia - Witka. Byłem zdecydowany już oddać auto na korekty kiedy nawinęła mi się do kupienia oryginalna pompa 11. Połączyłem więc wymianę pompy ze strojeniem.

Przyrosty pozornie nieduże - ale tak chciałem. Przede wszystkim silnik ma na nowym programie inny odgłoś pracy - ciekawszy i bardziej "jędrny". Nie kopci przy normalnej eksploatacji a tylko ostro przybutowany do podłogi puści "bąka"
Jednak nie to jest najważniejsze. Wykresy tego nie oddają ale teraz idealnie ciągnie w całym zakresie obrotów, jest dużo dynamiczniejszy i zrywniejszy a przy tym cichszy. Jutro lecę w długą trasę więc sprawdzę jak spalanie.
Poza tym wkład pracy, zaangażownie i stosunek Witka do klienta to jest to czego nie da się porównać z innymi specjalistami od tuningu, jakich znam. Najlepiej świadczy o tym godzina ukończenia pracy - 2.00 w nocy...

Na wykresie jest porównianie modów:
- 10 pompa + 216 + turbo ARL + stary soft,
- 11 pompa + 216 + turbo ARL + nowy soft.