Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
max 800
Ja mam to szczęście że komp mi pokazuje idealnie spalanie. Sprawdzone kilkakrotnieRobal napisał(a):Panowie, nie wierzcie w to pokazuje komputer.
mtz napisał(a):Szczepek, standard, ale nie wierz w kompa, rob sobie zapiski, w szczegolnosci jezeli tankujesz z odpowietrznikiem
Nie.bobo napisał(a):Czyli wybicia w pistolecie??
Szczepek napisał(a):moj seyjny ARL przy spokojnej jezdzie poza miastem predkosciami ok 130km/h pokazuje mi 5.8 l/100km, jak go bardziej deptam ok 160km/h (+objazdy wolniejszych kierownikow) wychodzi srednio 6.5l/100km.
po miescie 7.5 - 9 l/100km zalezy jak go cisne.
Cheeroki napisał(a):Szczepek napisał(a):moj seyjny ARL przy spokojnej jezdzie poza miastem predkosciami ok 130km/h pokazuje mi 5.8 l/100km, jak go bardziej deptam ok 160km/h (+objazdy wolniejszych kierownikow) wychodzi srednio 6.5l/100km.
po miescie 7.5 - 9 l/100km zalezy jak go cisne.
sprawdzasz te dane na podstawie komputera czy liczysz sam? mi pokazuje zazwyczaj 8-10 w miescie i 7 na trasie tak do 140km/h wydaje mi sie ze to sporo chyba ze to 4x4 tak go męczy ale na trasiue nie powinno
Osa napisał(a):a już się martwilem że moj to smok wawelskiTankowałem dopiero trzy razy (nie licząć pierwszego po wyjeździe z salonu -54,88l
)
Uff ulżyło mi.
Miasto 8l/100km 2x wyszło identycznie
Trasa 6,2/100km - 520km 32,24l pierwsza i jedyna trasa na razie.
Ale podejrzewam, że tuży wplyw ma to że to moj pierwszy diesel (nie licząc starego transita 2,5D) a wcześniej 8 lat bujałem się na LPG.
TDI 1,9 dłubnięty do 140KM - na początek więcej ponoć nie można
adam_red napisał(a):W mojej FR-ce maksymalny zasięg to 670 km!!! Wydaje mi się, że te superoszczędne diesle to mit.
To źle ci się wydaje.adam_red napisał(a):Wydaje mi się, że te superoszczędne diesle to mit
Tonny S napisał(a):adam_red, czy ty chcesz powiedzieć ze 2.0 T pali ci 8 l/100
krz_p napisał(a):2.0TFSI da radę się na dłuższej trasie w 8l zmieścić
Tonny S napisał(a):BTW czy kolega adam_red, miał okazje jeżdzić szybkim dieslem bo z treści postów wygląda, ze nie miał do czynienia dodatkowo wypisując rzeczy mające mało wspolnego z rzeczywistoscią na temat FR TDI w innym temacie.
Osa napisał(a):Tonny S napisał(a):BTW czy kolega adam_red, miał okazje jeżdzić szybkim dieslem bo z treści postów wygląda, ze nie miał do czynienia dodatkowo wypisując rzeczy mające mało wspolnego z rzeczywistoscią na temat FR TDI w innym temacie.
albo uprawia PSJ i piątke wrzuca już przy 40km/h
adam_red napisał(a):W mojej FR-ce 2.0 TFSi (200KM) maksymalny zasięg po paru tygodniach użytkowania jaki udało mi się odnotować to 670 km!!! (80% to trasa 20% miasto i szaleństwo). Jestm pewien, że bez problemu mógłbym uzyskać jakieś 700 km na jednym baku. Wydaje mi się, że te superoszczędne diesle to mit. Nowe benzyniaki radzą sobie bardzo podobnie, a są często tańsze i dynamiczniejsze
Dariuspolo napisał(a):krz_p, twoje srednie spalaniez podpisu mowi samo za siebie.
Krzyziu napisał(a):przepływka do wymiany
Krzyziu napisał(a):a norma przy tej masie to 6,5-7
Zauwaz jedno, ze diesle zadko kiedy przekroczy ta srednia a benzyna ledwo w 10 sie miesciNie chcę tłumaczyć wszystkiego od poczatku dlatego wklejam link. Wniosek ogólnie jest taki, że jeśli policzymy koszty razem z kosztami zakupu auta z dieslem (diesle są zawsze dużo droższe) to okaże się, że diesel wcale nie jest oszczędniejszy. Aby było bardziej w naszym klimacie proszę porównać sobie Leona Fr TDI (96000) i Leona 1.8 TFSi (82000). Różnica w cenie jest ogromna, a osiągi właściwie te same. fFR spala średnio według producenta 6.0 l/100km a 1.8 tfsi 7.4 l/100km. Osobiście uważam, co podkreślałem już wielokrotnie, że FR TDI to jedna wielka pomyłka. Jest droższy od 2.0 TFSi a w osiągach to zupełnie inna liga.
Nie zaprzeczam, ze nie jest to mozliwe ale wymaga to jazdy za PKSadam_red napisał(a):Odpowiadając na pytania TONNY S - bez problemu moim FR można zejść poniżej 8 litrów, a nawet lepiej. To kwestia techniki jazdy.
Sa drozsze i to prawda dlatego kupują je ludzie ktorzy jezdza przynajmniej te 20 t/km rocznie albo trzymaja auto wiecej niz 5 lat.adam_red napisał(a):Co do nowoczesnych diesli to jak najbardziej miałem okazję nimi pojeżdzić (Volvo S40 2.0D; Nowe Mondeo 2.0 TDCi; Skoda Octavia TDI, Leon II 1.9 TDi, Nowe Toledo 1.9 TDi i parę innych). Wniosek - 1.9 TDI SUPER SILNIK!!! Tani w zakupie, tani w esploatacji, super oszczędny, powszechny - ogólnie same zalety (w Toledo 105 KM to jednak trochę za mało, ale jak komuś to nie przeszkadza...) Naprawdę uważam, że ten silnik jest genialny. Najgorszy 2.0 TDi VW/Audi/Skoda/Seat - czemu??? Bo jest cholernie drogi w zakupie!!!
Jadąc 50 km/h na czwartym biegu dieslem na obrotomierzu będziemy mieli ok. 2200 obr/min, a więc dysponujemy już maksymalnym momentem obrotowym. Po wciśnięciu pedału gazu samochód przyspiesza więc bardzo chętnie.
Jak jest w przypadku "benzyniaka"? Przy 50 km/h jadąc na 4. biegu również nasz obrotomierz będzie wskazywał ok. 2000 obr/min, ale maksymalny moment obrotowy uzyskujemy przy 4500 obr/min. W efekcie naciśnięcie gazu nie wywołuje już tak ochoczej reakcji jak w dieslu. Czemu? Za mały moment obrotowy.
Czy to oznacza, że silnik benzynowy jest mniej dynamiczny? Nie! Jest na to prosta rada. Jaka? Zmienić bieg na niższy.
Powiem ci tak cytat "2.0 TFSi nie jedzie wzgledem 1.9 tdi 190 KM"i to mówi osoba majaca jedno i 2-gie w garazu.
Właśnie dlatego, dla mnie, porównywanie rzekomej elastyczności silnika diesla i benzynowego na konkretnym biegu, nie bardzo ma sens. Zarówno w przypadku tego pierwszego, jak i tego drugiego najlepsze wartości przyspieszeń uzyskuje się przy optymalnych obrotach silnika.
Ford Mondeo 2.0 TDCI 140 KM Titanium
Średnie spalanie l/100km: 6,0
Średnia cena 1litra ON: 3,8
Ford Mondeo 2.0 BENZ 145KM Titanium
Średnie spalanie l/100km: 7,9
Średnia cena 1litra benzyny: 4,3
Tonny S napisał(a):depczesz diesla spalanie wzrosnie o 1-2 l/100
depczesz benzyne licz sie z 5/7 litrami ponad norme na 100/km
Pogadaj z Biloowa siedzi w Poznaniu i ma jedno i 2-gie do dyspozycji.krz_p napisał(a):serio, czy jaja sobie robisz? bo z chęcią bym kiedyś porównał się z jakimś tdi
leoTDI napisał(a):a fakt jest taki, że sprzedaż diesli w Europie zachodniej to ponad 60% - i mówi sam za siebie
ps
... u nas też stale rośnie. Liczby same się obronią
adam_red napisał(a):średnie spalanie wg prod. 6.0 7.4 l/100km
adam_red napisał(a):Proste wyliczenie:
FR TDi 1.8 TFSi
cena auta nowego: 96 000 82 000 różnica: 14 000 zł
średnie spalanie wg prod. 6.0 7.4 l/100km
średnia cena 1l paliwa 4.0 4.5 (Pb98)
koszt 100 000 km (5 lat x 20 tys) 24 000 33300 różnica: 9 300 zł
WNIOSEK: Jeśli kupujesz nowe auto i zamierzasz jeżdzić 20 000 km rocznie przez pięć lat dużo taniej będzie dla Ciebie jeśli kupisz benzyniaka. Dopiero jeśli przejedziesz 155555 km(lub przez 5 lat min. 31 000 km/ rok) diesel zacznie się zwracać.
W tej kalkulacji nie uwzględniam innych kosztów np. serwisu
No i w tym wypadku realne do liczenia 7 ON vs 10 PBadam_red napisał(a):średnie spalanie wg prod. 6.0 7.4 l/100km
Zapomnialeś o jednym, ze TDi bedzie FR (w tym wypadku doplaca sie dodatkowa kase za sam fakt ze to FR nie mowiac juz o roznicy w wyposazeniu auta) a TSI Stylance a to ogromna rożnica wiec by mialo to rece i nogi to porownaj do FR TFSI albo zrob porownanie dla 2.0 TDi Stylance i 1.8 TSI Stylance wtedy bedzie obiektywnie.adam_red napisał(a):cena auta nowego: 96 000 82 000 różnica: 14 000 zł
krz_p napisał(a):BTW musisz b. delikatnie jeździć skoro średnie spalanie masz 9,2l, mi w trasie z takim samym silnikiem 2.0TFSI ciężko zmieścić się w 8l, trzeba jechać non stop z przepisową prędkością (czyli 90km/h pomiędzy miejscowościami i 50-60km/h w miejscowościach)
u mnie miasto to 12-13l, upalanie 17-21, w trasie od 8 w górę
oczywiście da się przejechać trasę z większymi prędkościami (130-140km/h pomiędzy miejscowościami i 70-80km/h w miejscowościach) i zużyciem paliwa poniżej 8l, ale tylko w nocy, jak jest pusto na drogach
nie rozumiem po co ci 200KM jak jeździsz o kropelce
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości