To mamy odmienne zdania bo ja wolę te praktycznie bez podkreslenia za to z ładnymi przebiegami, bez drżącego dwumasu i z mocą płynnie narastającą do końca. Więcej - nawet jeżdze na takich i mi z tym dobrze
[ Dodano: Czw 14 Sie, 2008 ]Ostatnio postanowiłem poprawić napełnienie silnika powietrzemi i w tym celu założyłem dolot do turbiny od motoru ASZ/ARL, czyli:
- górę obudowy filtra powietrza,
- przepływomierz,
- rurę "harmonijkę,
- rurę aluminiową,
- gumową przejściówkę do turbiny.
Jakiś czas jeździłem bez korekty w programie. Nie wiedziałem co dał ten mod. Wreszcie dziś trafiłem do Rogala i nastąpiła chwila prawdy. Dla porównania pierwszy wykres gdzie mamy mod "ostateczny" z lipca i porównanie go z dolotem i przepływomierzem założonym bez korekty:
Wyrażnie widać, że nowy większy przepływomierz do 2600 obrotów obcinał dawki paliwa przez mniesze wskazania a powyżej 2600 górę biorą mniejsze opory przepływu nowej rury.
Zdejmowaliśmy paliwa, zdejmowaliśmy, po drodze było 196 KM (tak spalił lepiej co dostał paliwa i moc rosła) ale moim zdaniem troche za bardzo jeszcze kopcił. Wreszcie doszliśmy do tego:
Proszę zwrócić uwagę na temperaturę zewnętrzną...
Odczucia w jeździe - auto zapier... od startu do 4500 bez najmniejszego nawet zająknięcia. Jest cichsze jak na starym dolocie i po prostu rwie do przodu. Na kreskach niby przepaści nie ma ale w jeździe jest i to znaczna.
Polecam tego typu moda ale tylko z korektą softu!!!