Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sub-wzmacniacz-kabelki, czyli jak to jest w naszych Leonkach

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sub-wzmacniacz-kabelki, czyli jak to jest w naszych Leonkach

Postprzez GeFoWRC » 14 grudnia 2006, 22:37

Hmm, zacznę od tego, że u mnie nie ma wogóle... Aleeeee przymierzam sie do instalacji i w związku z tym mam kilka pytań do miłośników mocnego uderzenia. W jaki sposób i którędy najlepiej jest poprowadzić chinch'e do radyjka oraz zasilanie do akumulatora z bagażnika samochodu, jak to jest w waszych Leosiach rozwiązane oraz który wzmacniacz jest optymalny do suba Infinity 300W (1250W szczytowa). http://www.allegro.pl/item147573458_wzmacniacz_blaupunkt_gta_4_limited_ed_gwar_fvnowy.html ten byłby odpowiedni????

Pozdrówka

Ps. Jesli posiadacie to wklejajcie fotki waszych rozwiązań :-D
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Auto: Impreza WRX 06

Reklama

Re: Sub-wzmacniacz-kabelki, czyli jak to jest w naszych Leonkach

Postprzez Marcin_TDI » 14 grudnia 2006, 23:56

Kup od razu Grube kable zasilajace. + powinien miec te 35mm2 i w gore aby to ladnie gralo. Ciagniesz go Swoja strona -> progiem az do bagaznika gdzie masz piecyk. Kabel - no to tu masz 2 szkoly - jedni mowia ze powinien byc od wzmacniacza do bieguna - w baterii a niektorzy daja 1m odcinek i prowadza do masy (np mocowanie pasa bezpieczenstwa pod tylnymi siedzeniami) - jesli wybierzesz ta opcje musisz zdrapac troszke lakieru (wiem ze to boli ale trzeba) aby byl styk taki jak powinien byc (ja tak mam u Siebie).

kabel CHINCH ma tez znaczaca roznice. Powiem Ci szczerze ze mialem jakis za 24zl i jak zamienilem na DIETZA ok 99zl byla spooora roznica. Kabel ten ciagniesz drugim progiem (np od strony pasazera). Kabel REMOTE (zazwyczaj niebieski) powinien byc dodany przez producenta i rowniez idzie z chinchem.

GeFoWRC napisał(a):który wzmacniacz jest optymalny do suba Infinity 300W (1250W szczytowa). http://www.allegro.pl/item147573458_wzm ... vnowy.html ten byłby odpowiedni?Pytajnik?

teraz musisz powiedziec co to za glosnik masz dokladnie bo ja CI tak nie pomoge. wzmacniacz ktory proponujesz ma 4 kanaly i to mialoby sens jesli masz 2 cewkowy glosnik. Ogolnie ten wzmacniacz to mierny jest wedlug mnie jak i wszystkie nowe blaupunkty. Ile kasy chcesz na wzmacniacz przeznaczyc ?? A i ogolna zasada jest wogole taka ze wzmacniacz musi byc mocniejszy od woofera i maxymalnie powinien chodzic na 3/4 swojej mocy.

Ja bardzo polecam wszelaki sprzet zza oceanu typu ROCKFORD FOSGATE , CRUNCH czy np ORION. Oni maja tam zupelnie inne WATY hehe. zawsze jest ich mniej a graja 100x lepiej :-D

Czy planujesz glosnik zabudowac czy np bedzie to skrzynia ?? Tube to odrazu odradzam i jesli planujesz to ja CI z glowy wybije :mrgreen:

Warto by bylo pomyslec jeszcze o kondensatorze 1Farad lub 1,5F (tez jest odczuwalna roznica i masz dodatkowe zrodlo pradu przy porannym odpalaniu)

Pytaj jak cos nie jasno napisalem bo chaotycznie jest napewno. Napewno podaj symbol glosnika.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez GeFoWRC » 15 grudnia 2006, 10:41

Marcin_TDI, więc tak. Napisane jest wszystko jasno i czytelnie :P

Głośnik mam już zabudowany w skrzyni (tuby szczerze powiedziawszy nawet nie brałem pod uwagę). Głośniczek to Infinity 300W ref1240W dokłądnie taki jak w aukcji http://www.allegro.pl/item148349766_infinity_1240w_subwoofer_nowy_300w_okazja_.html kupiłem go lekko używanego zabudowanego w skrzyni za 450zł(sama skrzynia wygląda na profi wykonaną, skóra ekologiczna, złote styki itp.)

Co do kabli to gość chciał dać za 150zet jakieś firmówki (nie pamiętam nazwy) ale wydały mi sie za grube i pomyślałem, że nigdzie ich nie upchne poza tym myślałem, że 150zł za kable to lekka przesada.... (teraz wiem, że źle zrobiłem nie biorąc ich :-( , gdzie za taką cene dostane dobry kabel.... heh... )

Co do Chinchy, to myślałem puścić je środkowym kanałem pod plastikami.
Tych zasilających nie wziąłem bo myślałem, że ich nie upchnę nigdzie, chyba z 3-4cm średnicy miały. Jak to u CIebie wygląda?? Plastiki progowe nie odstają, bo szczerze powiedziawszy wątpię, żeby się tam zmieściły :shock:

Aha, wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc :-D

Pozdrawiam
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Postprzez leem » 15 grudnia 2006, 13:05

GeFoWRC napisał(a):Marcin_TDI,

Plastiki progowe nie odstają, bo szczerze powiedziawszy wątpię, żeby się tam zmieściły :shock:

Aha, wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc :-D

Pozdrawiam

żadne plastiki nie odstają, jest tam taka fajna "rynienka" gdzie te wszystkie kable ladnie sie chowią
leem
FR
FR

Auto: BMW 330D

Postprzez GeFoWRC » 30 grudnia 2006, 15:23

Ktoś kiedyś wspomniał, że do seryjnego radyjka AuraCD można dorobić wyjście na wzmacniacz. Prawda to jest??? Jeśli tak to gdzie w Krk bądź okolicy coś takiego wykonają? Z tego co wiem to do fabrycznej nie można podłączyć suba...
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Postprzez Marcin_TDI » 30 grudnia 2006, 19:37

mozna tak zrobic. pisz do Michala_TDI - jak mnie pamiec nie myli to ma cos takiego u Siebie...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Michał_TDi » 30 grudnia 2006, 23:40

GeFoWRC, w dobrym sklepie z audio powinni miec kostke z wyjsciem sygnalowym do aury, wpinasz kostke w radyjko i mozna podpinac wzmacniacz.
Był ASV 139,9/314,4, jest ciężarówka ;)
Michał_TDi
Sympatyk LeonClub

Auto: turbognojek

Postprzez GeFoWRC » 30 grudnia 2006, 23:58

Michał_TDi, hmm, to zdaje egzamin???? :-D Jeśli tak to będę musiał poszukać gdzieś... Dzięki za info :-) Pozdrawaim

[ Dodano: Nie 31 Gru, 2006 ]
Mam już kabelki, pozostała kwestia wzmacniacza, czy coś z poniższych byłoby wystarczającego do mojego głośnika??? :
- http://www.allegro.pl/item151602485_blaupunkt_gta4_4_kanalowy_4x170w_markowy_nowy.html
- http://www.allegro.pl/item152024011_blaupunkt_gta_275_nowy_model_sklep_425w_fa_gw.html
-http://www.allegro.pl/item152307120_sklepboschmann_mosfet_900w_wielka_obnizka_fv.html
PS. Potrzebuje jeszcze tej kostki o któej wspominali Michał_TDi i Marcin_TDI
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Postprzez Dano » 31 grudnia 2006, 13:44

Nie wystarczy sama kostka z dobrego sklepu.Zadna Aura nie posiada wyjścia na wzmacniacz, nie mówiąc o typowym wyjściu Suba.Miałem swoją Aure do sprzedania przerobiną przez Car Audio to nikt nie chciał.Sprzedałem ją 2 tyg. temu na Allegro , pan kupił tylko dlatego , bo jako nieliczna wyświetlała tez info na wyświetlaczu w zegarach(2002r).
Przeróbka kosztował mnie 120zł i miała tylko przód i tył z wyjściem na wzmacniacz.
Mi to pasowało, bo pod tył podłaczyłem subwoofer a pod front przednie i tylnie głosniki.
Powered by COMPSPORT
Dano
TopSport
TopSport

Auto: Audi Quattro

Postprzez Marcin_TDI » 31 grudnia 2006, 14:40

mozesz jeszcze cos takiego zastosowac. poczatkowo mialem to u Siebie ale jakosc odbiegala znaczaco od wyjscia ori z radyjka :arrow: http://www.allegro.pl/item151254912_converter_pyle.html
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez GeFoWRC » 4 stycznia 2007, 22:16

Marcin_TDI, to chyba dam sobie spokój z dłubaniem w Aurze, musze kaske uzbierać na radyjko i już...
PS Żaden z klubowiczy nie ma rozbudowanego systemu audio? Chociażby tuby w bagażniku... :|
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Postprzez Streat » 4 stycznia 2007, 22:34

GeFoWRC, kilku ma rozbudowane audio tylko glosno sie nie chwala. A tube to sobie z gory odpusc ma byc wafel w pudle i nie inaczej :mrgreen:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Marcin_TDI » 5 stycznia 2007, 00:21

mamy mamy tuby i wafle :mrgreen: :mrgreen:

zobacz sobie na ten - moim zdaniem do tego glosniczka juz fajny jest :arrow:
http://www.allegro.pl/item153210758_aud ... _7502.html
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez GeFoWRC » 5 stycznia 2007, 14:41

Streat, jest jest. Na pół bagażnika i narazie samotnie sobie tam siedzi bez osprzętu :P
Marcin_TDI, a co myślisz o tych z linków które wyzęj podałem? Infinity za 400 zet i to 300W, a boschmann nowy tańszy niby 900W za 290zł... Może te 400W by miał :P (ale ja się nie znam)
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Postprzez Marcin_TDI » 6 stycznia 2007, 01:57

zrob w domu takie doswiadczenie. wez miernik i zmiez mi ktory ma rzeczywiscie wiecej Wat. hehe. Boshmann , first, super hiper aplifety a gowno sa warte - zaden nawet nie ma 100W a pisza ze 900 - nie wiem skad. Ja kupilem Rockforda do Siebie ktory ma certyfikat ze mam prawie 700W przy 4OHM i w Polsce kosztowal prawie 5tys zl a teraz nie wiele mniej chyba ze uzywany. mialem ta przyjemnosc ze ktos przywiozl mi go z USA i duuuzo taniej. uwiez mi ze lepiej bedzie jak kupisz ten co polecilem... z wlasnego doswiadczenia wiem ze jak doradzam to ludfzie nie chca wierzyc a potem jednak sami sie przekonuja ze jest kolosalna roznica miedzy jednym a drugim (miedzy wzmacniaczem a czyms co przypomina go). Silver wez pomorz mi przekonac kolege zeby bledu nie zrobil na samym poczatku... :-D
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez GeFoWRC » 6 stycznia 2007, 15:01

Marcin_TDI, ja nie potrezbuje super hiper wyrąbanego w kosmos sprzętu, zależy mi tylko na tym, żeby jakoś ten głośnik chodził, nic wiecej do wzmacniacza podłączać nie mam zamiaru, wydawało mi się, że te 300Watt Boschman czy blaupunkt mieć będzie, ale skoro nie... Moze faktycznie lepiej dołożyć te 100zł i kupić tą używkę co polecasz i nie pieprzyć sie z tym wszystkim później... Sam nie wiem :-| Narazie i tak nie mam kasy na całe skompletowanie podzespołów.... Więc bedzie to raczej zabawa na raty. PS Trzymam sie tych tanich modeli bo testowałem suba u kumpla w aucie, ma jakiegoś noname'a za wzmacniacz, dał chyba 230zł za używke i naprawde dobrze to grało...
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Postprzez Marcin_TDI » 6 stycznia 2007, 17:35

dobrze walilo. a roznica jest niesamowita. Kiedys mialem wzmacniacz boshmann pch seria i kaszana niesamowita. potem byl magnat - juz troszke lepiej. Crunch po drodze sie trafil ale byl za slaby no i jest rockford teraz. zapytaj tych co sluchali u mnie jak gra i czy jest roznica... blaupunk to jeszcze moze byc. moze magnat jak jestes milosnikiem walniecia jak ja...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez GeFoWRC » 6 stycznia 2007, 18:22

Marcin_TDI, dzięki za zainteresowanie :-) Chyba zaryzykuje to infinity z aukcji. Skontaktuje sie z gościem i sie okaże co to za wzmacniacz. Pozdro i jeszcze raz wielkie dzienx
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Postprzez Marcin_TDI » 6 stycznia 2007, 20:35

GeFoWRC, sam go podpytaj jaki sprzet mial u Siebie. powiedz mu jaki masz glosnik i sie wahasz miedzy dwoma. zaproponuj jakas nizsza cene ...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Arci9 » 1 marca 2008, 21:49

odkopię temat: przeszukałem forum, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi...

Będę u siebie zakładać muzę, bo seryjny sprzęt to...(cenzura).
Pytanie jeste takie: W którym miejscu najlepiej przebić się z kabiny do silnika?
Domyślam, się po lektrze forum, że gdzieś po stronei kierowcy, dużo trzeba plastików zdejomwać po kierownicą aby się przebić do silnika?

I jak najlepiej przebić się z kablami głośnikowymi od bagażnika aż po same drzwi do głośników?

z góry dzięki
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Postprzez GeFoWRC » 1 marca 2008, 22:50

Arci9, za pedałami masz taką czarną zaślepkę, porpstu ją wypchnij i jesteś w komorze silnika :)
Obrazek
GeFoWRC
Sport
Sport

Postprzez Arci9 » 2 marca 2008, 08:56

GeFoWRC napisał(a):Arci9, za pedałami masz taką czarną zaślepkę, porpstu ją wypchnij i jesteś w komorze silnika

Ok- dzięki :)

A co z kablami głośnikowymi? co trzeba rozwalić, aby przeprowadzić kabel do drzwi? :)
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Postprzez iwo » 3 marca 2008, 01:10

co do tej zaślepki za pedałami to tutaj masz foto:

http://img145.imageshack.us/img145/2669/dsc00883at2.jpg

a kable głośnikowe trzeba przeciągać tak jak idą kable od sterowania szybami i lusterkami, jak zdejmiesz tapicerkę to zobaczysz.
iwo
Signo
Signo

Auto: VI GTI

Postprzez Arci9 » 3 marca 2008, 11:16

iwo napisał(a):co do tej zaślepki za pedałami to tutaj masz foto:

http://img145.imageshack.us/img145/2669/dsc00883at2.jpg

a kable głośnikowe trzeba przeciągać tak jak idą kable od sterowania szybami i lusterkami, jak zdejmiesz tapicerkę to zobaczysz.

Dzięki za fotę, napewno się przyda :)

Co do kabli: w Octavii przyjrzałem się wczoraj jak to idzie, jest mała luka między dwiema metalowymi częściami tuż przy wejściu i połączeniu drzwi z karoserią - gdyby nie to, że ten kabel teraz tam wchodzi , sam bym chyba nie wpadł na to :)

Dlatego pytam o szczegóły jak w Leonku, ale ok, zdejmę plastiki i będę szukał :)
Arci9
Sport
Sport

Postprzez iwo » 3 marca 2008, 15:57

tutaj masz foto jak to wygląda pod tapicerką KLIK.
iwo
Signo
Signo

Postprzez Arci9 » 3 marca 2008, 16:41

iwo napisał(a):tutaj masz foto jak to wygląda pod tapicerką KLIK.

no git, tylko jak wejść od środka auta? Ale jak wepchnę od drzwi to gdzieś wyjdzie i sobie zobaczę ;)
Arci9
Sport
Sport

Postprzez iwo » 3 marca 2008, 18:37

trzeba zdjąć kawałek plastiku pod deską roździelczą osłaniający próg i jak wsuniesz ręke do góry to poczujesz dziurę którą idą kable, mniej więcej na wysokości tego otworu na poprzednim zdjęciu. Ja sie trochę z tym męczyłem, dobrze jest mieć małe ręce...
iwo
Signo
Signo

Postprzez Arci9 » 3 marca 2008, 20:48

iwo napisał(a):poczujesz dziurę którą idą kable, mniej więcej na wysokości tego otworu na poprzednim zdjęciu. Ja sie trochę z tym męczyłem, dobrze jest mieć małe ręce...

oki - to pewnei analogicznie jak w Octavi - dzięki za podpowiedźi, pewnie w week a może i wczesniej zaczynam walkę :)
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja