Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Grześ napisał(a):nie bedzie zadnych problemow
Kup takie jak miałeś czyli 205/50/17fryko86 napisał(a):Panowie zakupilem 17 z oponami 205/50/17 opony sa juz ostro wyeksploatowane ... moje pytanko brzmi czy moge kupic opony o szerokosci 205 lub 215 jesli tak to jaka wysokosc powinny miec by nie przeklamywaly licznka?
Będzie przekłamywać...profil 45 powinien mieć szerokość 225.paramedic71 napisał(a):to wez 215/45/17 powinno byc ok
Miro napisał(a):Będzie przekłamywać...profil 45 powinien mieć szerokość 225.paramedic71 napisał(a):to wez 215/45/17 powinno byc ok
kumi5 napisał(a):Jaki masz indeks nośności?
dave napisał(a):odpowiedni do predkosci maksymalnej owego auta.
ale to mnie zaciekawilojaro4444 napisał(a):Min. 88 lepiej 91.
dave napisał(a):w kazdym tescie jest cos prawdy..
a wiesz czemu lepiejjaro4444 napisał(a):Min. 88 lepiej 91.
masz taki bo 91 jest rowniez standartem nosnosci dla rozmiaru 205jaro4444 napisał(a):P.S. A tak uczciwie Dave jaki Ty masz indeks w swoich gumach? (ja mam 205/55R16 91V FR)
jaro4444 napisał(a):Leon I 1,9 TDI 90 KM ma w homologacji opony o nośności min 82 o rozmiarze 195/65R15 a dopuszczalny nacisk na oś to 945 kG.
jaro4444 napisał(a):Seryjnie montowane były w nim gumy o nośności 88 (np. w moim Michelin)
jaro4444 napisał(a):Jeśli przyjmiemy, że indeks prędkości podawany jest dla max. prędkości eksploatacyjnej opony
jaro4444 napisał(a):Poza tym wolę mieć zapas w indeksie nośności bo wówczas tzw. histereza odkształcenia opony jest mniejsza (mniejszy opór toczenia) i przy temp. asfaltu w lecie ponad 40*C mam pewnośc, że mi nie wyje... opony przy jeździe po autostradzie.
jaro4444 napisał(a):Dodatkowa cecha ważna w naszym kraju - opona o nośności 88 lub 91 ma jeszcze miękkie boki ale ma przewaznie jedną warstwę kordu nylonowego lub polamidowego więcej jak podstawowe wersje.
jaro4444 napisał(a):I jeszcze jedna uwaga indeks LI – Load Index podawany jest najczęściej dla max. dopuszczalnego ciśnienia w oponie - mniej się wówczas ugina i mniej nagrzewa. Tylko nie uśmiecha mi się jeździć z ciśnieniem rzędu 300 kPa (44 PSI)![]()
tryvial napisał(a):nie widziałem tej homologacji, ale przyjmujac leona 1 jako wzór o ktorym mowisz - to zaczynajac od rozmiaru 175/80r14 (standardowa nośność: 88), poprzez 195/65r15 (standardowa nośność: 91), poprzez 205/55r16 (standardowa nośność 91), 215/45r17 itd, nie występuje tu nigdzie indeks 82 (typowy dla rozmiarów 175/65r14, itp)
tryvial napisał(a):a jaki miałeś rozmiar ? indeksy nosnosci różne od standardu przyjetego w UE jak chociazby 88 dla 195/65r15 oznaczają najczęściej, że dana opona była wyprodukowana poza europą
tryvial napisał(a):Jeśli przyjmiemy, że indeks prędkości podawany jest dla max. prędkości eksploatacyjnej opony
źle przyjmujesz, indeks prędkości to powiązanie max predkosci auta wraz z jego mocą. Dlatego nie mozesz kupic sobie 205/55r16 w indeksie T, jesli masz 150 KM pod maską, bo jak dobrze depniesz to opona może pęknąć i przy 100 km/h
tryvial napisał(a):opór toczenia zmniejszasz zakładając oponę XL? hmm, to dość ciekawe stwierdzenie. XL ma dokładnie ten sam bieżnik, dokładnie tę samą mieszankę co normalna opona. Róznica tkwi w opasaniu. Opona jest twardsza w ucisku, nie w mieszance. Opory toczenia zmniejszasz dobierając odpowiedni bieżnik oraz skład mieszanki, z której ją wykonano, nie indeks nośności. Nawet jeśli wzmocnienie kordów powoduje nieznaczne zmniejszenie oporów toczenia opony - to nie zapomnij, że masz oponę XL, oponę cięższą, więc bilans masz na zero. O ile nie na minus. Nikt takich badań do tej pory nie przeprowadzał, więc Twoja teza tp teoretyzowanie. Możesz to zlecić do poznańskiego obr-u. Chętnie poznam wyniki.
PS. Zauważ, że opony sportowe typu Toyo R888 mają bardzo mało bieżników XL w swojej ofercie.
tryvial napisał(a):nie chcesz żeby sie nagrzewała to wypełnij azotem, a nie kombinujesz z ciśnieniem. Warto wspomnieć, że pod koniec l 90tych nie istniały indeksy prędkości powyżej 210 km/h. Były tylko ZR, a jak chciałeś zwiększyć prędkość osiąganą na tej samej oponie - kompensowałeś zwiększaniem ciśnienia.
dave napisał(a):ale nie zapomnij ze ja mam hak z ktorego nigdy nie wiadomo kiedy skorzystam.
dave napisał(a): wiesz czemu lepiej bo 91 jest standartem dla opony 195. odpal sobie np www.opony.com kliknij na opone w rozmiarze 195/65/15 i napisz mi tu szybciutko ile znalazles opon o nosnosci 88 no i oczywiscie poprosze cie abys mi znalazl opone o nosnosci 82 w tym rozmiarze kto tu teoretyzuje??
jaro4444 napisał(a):Michelin Energy XT2 88H nie pamiętam gdzie produkowany.
Człowieku albo masz problemy z percepcją albo się zastanów co piszesz.
Napisałem o takiej sytuacji, że mając przy tym samym obciążeniu osi oponę o indeksie nośności 91 a nie 82, masz mniejszy opór toczenia bo przeważnie opona ta ma mocniejsze opasanie a tym samym ma mniejsze "f" czyli przesunięcie punktu parcia względem geometrycznego środka opony, bedące miarą oporu toczenia.
Bieżnik i skład mieszanki w oponach 82 i 91 będą zapewne takie same jak słusznie zauważyłeś.
Nigdzie nie pisałem o oponach XL ...![]()
jaro4444 napisał(a):Nigdzie nie pisałem o oponach XL ...![]()
Jednak jeśli teoretyczne dewagacje przeniesiemy na rzeczywistość i rozważymy w osobówkach opony tej samej klasy nośności to idę w zakład, że 195/65R15 91V będzie miała mniejszy opór toczenia jak 195/65R15 91H ponieważ 91V ma mocniejszy kord by wytrzymać większą prędkość.
Niby mieszam dwa zagadnienia ale chodzi mi o opisanie pewnego zjawiska.
Proszę Cię nie pisz farmazonów bo ludzie to czytają.
jaro4444 napisał(a):Chcesz to Ci napiszę równanie równowagii energii ale pewnie rozumiesz i bez tego o co mi chodzi.
jaro4444 napisał(a):Jak tak piszesz, to chyba nie wiesz jak się ładuje przyczepki
wiec pokaz mi taka oponejaro4444 napisał(a):195/65R15 82T nie jest moim pomysłem a producenta auta czyli Seata
jaro4444 napisał(a):Dave od wczoraj się douczyłeś i to się chwali
tryvial napisał(a):co do samego świadectwa homologacji: jak znajdziesz opony w tym rozmiarze i o tej nośności to zacznij je sprzedawać: będziesz pierwszym na świecie. na tej homologacji jest po prostu błąd.
tryvial napisał(a):jesli piszesz o różnych indeksach nośności przy tym samym rozmiarze, i jeśli te różnice są rzędu czy 82 czy 88 czy 91 to są to już opony XL, czyli xtra load lub RF czyli Reinforced = czyli opony wzmocnione. Ale rozumiem, ze mogłeś tego nie wiedzieć.
tryvial napisał(a):czyli teraz rozmawiamy o różnych indeksach prędkości tak? bo przypominam, ze indeks nosności to nie to samo co indeks prędkości
tryvial napisał(a):no cóż. chciałem Cię uraczyć kawałkiem historii, ale chyba nie jesteś zainteresowany.
tryvial napisał(a):Jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego ludzie pompują koła azotem, to musisz trochę więcej poszukać niż w książce z fizyki ze szkoły średniej
tryvial napisał(a):Podsumowując: niektórym ludziom nie da się pomóc. Nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać, a Twoj ton wypowiedzi na tyle mnie żenuje, że nie mam przyjemności więcej z Tobą pisać.
piotrp napisał(a):koleś w serwisie gada że się nie nadają bo w niektórych miejscach sie płaskie porobiły
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości