Ja jezdzilem na paru systemach i moze po krotce je ocenie.
Osobiscie uzywam nawigacji w 6120 i dokupilem sobie przystawke pod bluetootha.
Aktualnie mam:
- Garmina 4.80 XT

- Tom Tom 6.02

- Route 66 v8
Zalety Tom Tom 6.0 :
- najlepiej rozwiazane, ostrzeganie i najwieksza baza punktów POI czyli suszarek, fotoradarów, hoteli itp.
- najlepiej dopracowane znajdowanie tras
- bardziej przyjazne wyszukiwanie punktów docelowych
- bardzo szybie wyznaczanie tras i tras alternatywnych
- funkcja umożliwiająca planowanie drogi na podstawie założonego czasu przyjazdu do celu, najkrotszej trasy i najszybszej ( w tomtomie duzo sie trzeba nagrzebac zeby zmienic trase z najkroszej na najszybsza i odwrotnie)
Wady Tom Tom 6.0 :
- brak komputera podkladowego (srednia predkosc itp)
- mniej dokladne mapy niz Garmin (zdazalo mi sie ze jechalem po drodze a nawigacja wskazywala ze jade po polu)
- brak automatycznie przechodzenia w tryb nocny
- pozniejsze sygnalizowanie skretu (czasami mi sie zdarzylo ze przejechalem skret)
- nawigacja glosowa wydaje mi sie ze wymaga jeszcze troche dopracowania ( u mnie pojawiaja sie zaciecia)
Zalety Garmin 4.80 XT :
- wedlug mnie najlepsze mapy, pokazujace obszary zieleni, sportowe itp (jak bylem w Tatrach to pokazywal mi nawet szlakil lesne)
- lepsza graficznie nawigacja pokazujaca skrety itp
- lepsza grafika niz Tom Tom
- komputer podrozny (srednia, maksymalna predkosc, ilosc przejechanych kilometrow itp)
- automatycznie przechodzenie w tryb nocny
- mozliwosc wyboru kursora zamiast strzałki np. jaks furka
- wczesniejsze sygnalizowane skretu
- lepiej dopracowana niz w TT nawigacja glosowa
- mozliwosc szybkiego ogladniecia calej mapy
Wady Garmin 4.80 XT :
- brak wyswietlania ile km zostalo do celu
- brak podstawowych informacji podroznych na ekranie nawifgacji
- gorsze wyznaczanie tras
- baaardzo dlugie wyznaczanie tras, tom tom robi to w sekunde na garmina trzeba troche poczekac
- czasami potrafi wyprowadzi "pod prad" przy tom tomie sie to nie pojawilo
- słabe POI
- brak szybkiego klawisza glosnosci (trzeba sie niezle nagrzebac)
- brak zmiany rodzaju planowania trasy (najszybsza, najkrotsza, itp) przy wyznaczaniu trzeba najpierw zdefiniowac w menu a pozniej wybierac trase co jest uciazliwe
Route 66 v.8.0 :
Mam go krótko wiec nic nie moge powiedziec. Ale ogolenie dobrze rozwiniete dane podrozy, grafika na wysokim poziomie. Zauwazylem problem z obracaniem ekranu ale to moze tylko u mnie. Podoba się mnie pokazywanie kierunków na ulicach jednokierunkowych. Najlepsza szybkosc i grafika ale slabsze mapy i malo punktow POI. Ale wyglada obiecujaco.
Mi najlepiej w tej chwili podchodzi Garminze wzgledu na dokladnosc map i pare innych zalet. Tom tom u mnie ma ta wade ze mi pozniej sygnalizuje skret przez co zdarzylo mnie sie przejechac zakret. I to chyba jego glowna wada plus to ze ma mniej dokladne mapy. Ale w tym polroczu ma wyjsc podobno Tom Tom 7.0 i to moze byc to co chce miec polaczenie garmina z tomtomem 6 i szybkoscia Route 66 v8.