Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Megi, nie ma co obiecywać tylko dotrzeć w końcu- jest kilka loenków II na spotach więc szansa porównania napewno bedzieMegi napisał(a):Licze na to, ze uda mi sie dotrzec na 3miejski spot i przy okazji porownac te odglosy.
sicor napisał(a):Turbiny w BKD są już troszkę większe i mogą sobie mocniej gwizdać:)
1M nie 1Psicor napisał(a):U mnie turbinka świszcze dość mocno( 1P ARL)
teraz jest ok - szczerze to pierwszy raz czytam żeby komuś przy tym silniku takie wrażenia sprzyjałyMegi napisał(a):zgadza sie, to BXE, dla mnie to po prostu leon II 1,9 TDi 105 KM
funcarver napisał(a):mi świszczało już za bardzo..
Megi napisał(a):Czesc, zanim zalozylam temat, przejrzalam dzial diesla, mam nadzieje, ze tematu nie zdublowalam, nic na temat gwizdow w nowym leo nie znalazlam.
Mam leona 1P BKD przebieg 1400 km, kupiony nowy miesiac temu. Mam z nim jeden problem, gwizdze i swiszcze mi cos w ukladzie zasilania. Gwizdy slysze od poczatku uzytkowania, w czasie jazdy, w momencie wciskania gazu a glosniej gdy zdejmuje noge z gazu, tak jakby z opoznieniem, taki wydluzony gwizd, jakby turbina zwalniala, tak mi sie to kojarzy. Gwizd nasila sie przy rozgrzanym silniku, nie ma nic wspolnego z obrotami, ani sprzeglem, zauwazylam ze jak temperatura osiagnie 90 st. to wlasciwie gwizdze caly czas jak dotykam gazu i potem jeden dlugi gwizd jak zdejme noge.
Bylam z tym w ASO, mam wrazenie, ze mnie zbyli, powiedzieli, ze turbina w leonach zawsze tak gwizdze, mam sie nie przejmowac, maja takie przypadki kilka razy w tygodniu i wszystkim mowia, ze jest to normalne.
Czy ten typ tak ma i rzeczywiscie mam sie z tym pogodzic? Chce sie upewnic i zebrac troche informacji od innych uzytkownikow zanim zaczne sie z nimi spierac.To moj trzeci diesel, wiem jak obchodzic sie z tym silnikiem, nigdy nie mialam problemow z turbina. Licze na to, ze uda mi sie dotrzec na 3miejski spot i przy okazji porownac te odglosy.
Jeszcze jedno krotkie pytanie, srednie spalanie na razie sie waha, teraz mam okolo 8,0 l/100 km w miescie, nie wiem czy to nie za duzo, ale moze w fazie docierania to normalne?
rob555 napisał(a):BXE raczej maja ciche turbiny...robie tego sporo i nawet po chipsie jak dygnie sie w gore cisnienia te turbiny nadal sa ciche...co innego BKD.
U Meggi to naprawde dziwne wycie i nie jest bezposrednio zwiazane z turbina. Jak bedzie w ASO to chlopakow pogonie by sie przyjrzeli co i jak bo powiem szczerze ze po raz pierwszy takiego dziwnego upiora pod maska slysze![]()
Inaczej wyje turbina z wywalona panewka, inaczej z wystrzepiona łopatka- kij wie
Megi napisał(a):a mi sie ta sowa nie podoba i mam nadzieje, ze uda sie cos z tym zrobic, bo takie cos w nowym aucie nie najlepiej swiadczy o tej marce, nie jest to moj pierwszy samochod, jest fajny, ale nie bardzo chce sie przyzwyczajac do czegos co powinno byc uznane za wade fabryczna i natychmiast poprawione, kto chce jezdzic autem ktore tak wyje, ze nawet 8 glosnikow nie pomaga?? Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic tylko po co, naprawde martwi mnie to wycie bo moze Wam nie, ale mi odbiera wieksza czesc przyjemnosci z jazdy... zreszta Rob sam potwierdza ze to nie swist turbiny i ze ten odglos jest wnerwiajacyNa razie mam nadzieje, ze uda sie cos z tym zrobic...
MaGnezz napisał(a):U Megi wymieniono turbine i dalej swiszcze. ASO powiedzialo, ze ten typ tak ma
MaGnezz napisał(a):U Megi bylo od 9km do 9kkm - wymieniona turbina i dalej niuńka. Sa sugestie, ze moze to cos z wydechem. Dzwiek dokladnie jak na filmiku, huczaca sowa, przy puszczaniu gazu, od okolo 2 tys obr. Nie wierze, ze jakies ASO to usunie, jak sie im na talerzu nie poda.
rob555 napisał(a):MaGnezz napisał(a):U Megi bylo od 9km do 9kkm - wymieniona turbina i dalej niuńka. Sa sugestie, ze moze to cos z wydechem. Dzwiek dokladnie jak na filmiku, huczaca sowa, przy puszczaniu gazu, od okolo 2 tys obr. Nie wierze, ze jakies ASO to usunie, jak sie im na talerzu nie poda.
A ja stawiam na problem z paskami od rozrzadu albo wielorowkowymi...bo turbo inaczej wyje.
Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości