Pierwszy post na forum, także witam wszystkich serdecznie, i od razu uprzedzam iż jestem zupełnym laikiem.
Zakupiłem Leona 1.6 16V rocznik 2003/4, podczas jazd próbnych zauważylem skrzypienie "pod" dźwignią zmiany biegów, ale brzmiało to jak zwykle tarcie zaraz pod lewarkiem. Pierwsze pytanie - czym to nasmarować żeby trzymało długo ?
Jednakże po zakupie i wjechaniu do cichutkiego garażu zauważyłem inną rzecz: przy zmianie biegów coś mocno i donośnie "trze" - nie słychać tego podczas jazdy gdyż jest zagłuszane, ale tak na sucho, w ciszy brzmi to bardzo niemiło. Hałas ten zlokalizowany jest bardziej z przodu (tak jak mówiłem, jestem laikiem, wiec nie powiem czy to w skrzyni czy jeszcze przed nią). To nieprzyjemne tarcie jest takie samo dla każdego biegu - jednakże dla ruchów w kierunkach biegów nieco głośniejsze niż przy ruchach poprzecznych (tzn. na boki, na luzie). Dodam że nie mam zbytnich problemów z wrzucaniem biegów - podczas jazdy wszystkie wchodzą w porządku, na postoju trzeba się trochę posiłować, ale tez bez dodatkowych wysprzęgleń. Chodzi jedynie o ten nieprzyjemny hałas - brzmi jakby gdzieś "po drodze" było po prostu sucho na elementach ruchomych. Boję się oczywiście awarii skrzyni. Dodam iż auto sprawdzał mechanik w Seacie "po znajomości" - przejechał się autkiem i do niczego się nie przyczepił. Czy mogę tak jeździć czy to na pewno jakaś awaria i najlepiej prosto do warsztatu ? Nie chcę sie zrazić, bo autko wspaniale się prowadzi, ma fantastyczne wnętrze i niezły wygląd, ale boję się że sprzedający wcisnął mi auto z awarią, mimo niskiego przebiegu (58 tys.). Przebieg oryginalny, auto niebite, i nawet sprzedający wydaje się naprawdę uczciwym człowiekiem. Ostatni przegląd w ASO (dla 60 tys. km) odbył się 7 marca 2008, posiadam rachunek. Sprzedający mówił iż olej w skrzyni był zmieniany, lecz nie ma na rachunku pozycji która jednoznacznie by na to wskazywała, na liście materiałów widnieje jedynie pozycja "olej" o wartości 27 złotych.
Szukałem podobnych problemów, ale najczęściej mowa była o blokowaniu sie skrzyni i trudnościach z wrzucaniem poszczególnych biegów.
Z góry dziękuję za pomoc