Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wykres Leon ARL by Rogalotti

Wykresy z hamowni naszych Leonów

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wykres Leon ARL by Rogalotti

Postprzez zielo » 18 czerwca 2008, 10:37

Witam kolegow ;) Jak wiecie autko uzytkuje od miesiaca z pelnym zadowoleniem :tancze: Moc przyzwyczaila sie do mnie a ja do mocy heh. Po niedlugim czasie zdecydowalem sie wiec na modyfikacje. Do tego celu wybralem dobrego killera serii :killer: kolege Witka. Program mial byc zdecydowanie bezdymny, dajacy frajde z przyspieszania no i jak najbardziej udalo sie dopiac moich zalozen. Witek dzielnie znosil moje pytania i zadnego nie pozostawil bez odpowiedzi a pytam zawsze duuuuzo :jezor: Wszystko odbylo sie w bardzo milej atmosferze z odpowiednia dawka humoru :okulary: Jedyne co nie nastrajalo nas optymizmem to niesamowicie wysoka temperatura powietrza ktora wynosila 28stC wewnatrz, na zewnatrz szkoda gadac - masakra. Zapraszam do obejrzenia wykresu i jak najbardziej do komentarzy. Dzieki, pozdrawiam ;)

Obrazek

Rogalotti, Witku dla Ciebie serdeczne podziekowania. Jestes czlowiekiem nad wyraz wporzadku, serdeczny (wiemy o co chodzi) i widac ogarniasz temat jak c h o l e r a. Zycze wielu sukcesow w dalszej Twojej/Waszej dzialalnosci. Pozdrawiam :ok:
Nie walczę w żadnym określonym stylu. Nigdy nie wiesz co zrobię i ja sam tego nie wiem. Moj ruch jest rezultatem Twojego, moja technika efektem zastosowanej przez Ciebie..
zielo
Sport
Sport

Auto: Top Sport 1.9 TDI+

Reklama

Re: Wykres Leon ARL by Rogalotti

Postprzez sleeper » 18 czerwca 2008, 12:28

zielo, sporo niutków wyszło :P teraz tylko czekać aż sprzęgło zacznie jęczeć :PPP ;)
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez KoLoS » 18 czerwca 2008, 12:33

przebieg spoko, szkoda że tak lajtowo chciałeś
EX-klubowicz na własną prośbę 8)
KoLoS
TopSport
TopSport

Auto: ARL+

Postprzez sielu » 18 czerwca 2008, 15:22

zielo bardzo ladny wykresik gratki zycze dalszych modow pozdrawiam
SeAt LeOn CuPra R 1P 265 KM jEsT 404 KM 535 Nm :::: bY Vagtune.pl
sielu
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1P Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez ułan » 18 czerwca 2008, 21:37

jest ok. na początek...
było juz paru takich, którym stykało ;] - za miesiąc podjedziesz dołożyć koksu jak oni zrobili ;)
ASV 168 KM 368 Nm był
BAM 255 KM 370 Nm był
ułan
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez zielo » 18 czerwca 2008, 22:58

ułan tylko co tu dokladac? Za przyspieszenia odpowiedzialny jest bardziej moment niz moc maksymalna ktora raczej odpowiada za osiagane maks predkosci ;) Jesli dolozyloby sie niutkow to papa sprzeglo a tego sobie nikt w zywe oczy nie zrobi he :nonono: A jesli bede dokladac to wszystko na raz i tylko z mocnym sprzeglem, inaczej wszystko mija sie z celem - to moje zdanie..

sleeper i co kraczesz?? :) widze az Ci jezor wisi mam nadzieje ze tego to mi nie wrozysz, ile jest u Ciebie?
Nie walczę w żadnym określonym stylu. Nigdy nie wiesz co zrobię i ja sam tego nie wiem. Moj ruch jest rezultatem Twojego, moja technika efektem zastosowanej przez Ciebie..
zielo
Sport
Sport

Postprzez KoLoS » 19 czerwca 2008, 07:49

zielo napisał(a):Za przyspieszenia odpowiedzialny jest bardziej moment niz moc maksymalna ktora raczej odpowiada za osiagane maks predkosci

wraz ze wzrostem prędkości moc ma coraz większe znaczenie ;)
EX-klubowicz na własną prośbę 8)
KoLoS
TopSport
TopSport

Auto: ARL+

Postprzez iwo » 19 czerwca 2008, 11:03

mało hp, tyle to prawie miałem w serii...
iwo
Signo
Signo

Auto: VI GTI

Postprzez klauspolo » 19 czerwca 2008, 13:05

Jak dla mnie za bardzo lightowy ten program, również prawie w serii tyle miałem...
Obrazek
klauspolo
Sport
Sport

Auto: Rocco++++
Silnik: CDAA 1.8

Postprzez zielo » 19 czerwca 2008, 16:46

na poczatku lipca jade na rozebranie i przeczyszczenie turbo, bo najprawdopodobniej zebralo sie zbyt duzo nagaru i lopatki moga byc przyblokowane.. Turbina lekko przeladowuje co stwierdzil Rogalotti. Pozniej powinno byc ok i moze pokombinuje sie jeszcze z programem, mimo wszystko nadal nie bede chcial kopcenia czyli na spokojnie. Beda pieniazki bedzie i moc :) Tylko chce wszystko na raz zrobic a to sie wiaze z czasem na gromadzenie $$$
zielo
Sport
Sport

Postprzez Rogalotti » 19 czerwca 2008, 20:27

Turbina nie przeładowuje, co było by widoczne na wykresie (szczególnie w niskim zakresie obrotów). Tutaj mamy gładko. Turbina w tym aucie za to późno wstaje.

Co do programu to parametry są na wiecej PSów. Po prostu ten silnik nie generuje większej mocy tylko dym, wiec jest zrobione max co można było na tym setupie na pogranicznu dymienia. Swoja drogą wtedy na hamowni było 30 stopni temp otoczenia..

Pozdrawiam
MR Motors - WWW.MRMOTORS.PL - 0-694-046-807 - 0-510-501-505
Rogalotti
MR Motors

Auto: O1 4X4

Postprzez zielo » 19 czerwca 2008, 23:00

Witek przeciez mowiles po I shamowaniu, ze turbina na poczatku przeladowuje i ze cos moze byc ze sterowaniem. Powiedziales tez, ze od zbyt powolnej jazdy mogl zebrac sie nagar w turbo co przeklada sie na sterowanie lopatkami.. :zniesmaczony: To jak to jest wkoncu bo przeciez ja sam z siebie info nie wzialem, a jeszcze zaraz wyjdzie z Twojej wypowiedzi ze mam silnik do wymiany jak ludzie po swojemu zaczna myslec bo u nich to po 170 w serii itp AJ..
zielo
Sport
Sport

Postprzez mtz » 19 czerwca 2008, 23:30

zielo, nie przesadzaj, sciaganie turbo i czyszczenie lopatek naprawde nie jest jakas tragedia, ja tez tak myslalem ze masakra, silnik smietnik i w ogole, i mi ladowala prawie 3 bary na jakims beznadziejnym francuskim programie, na serii 2,75! a teraz smigam na max 2,5 na czystej serii i jest kozak! ksiazkowo!
troszke Cie szarpnie ta cala zabawa, ale nie ma co sie od razu za glowe lapac... a pozniej bedziesz mial pewnosc ze to Ty bedziesz o turbo dbal, chlodzil, smyral itd...

tak to jest z autami uzywanymi, niestety nie ma rady, zdarzaja sie takie przypadki na kazdym kroku.
zapytaj sie paramedica ile jego turbo przeladowywalo przez ten caly nagar na zaluzjach...

glowa do gory!
byl Leon TDI+ thx to: DynoSoft koks inside!
byla A3 SB 2.0T BWA SprintBlauPerle
jest firmowka i Gulf VII 1.4 CXSA MY14
mtz
Sympatyk LeonClub

Auto: Golf VII
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez zielo » 20 czerwca 2008, 00:10

mtz dzieki za mile slowa.. sciagniecie turbo i czyszczenie mnie nie przeraza bo I oddaje do zakladu Witka a po II wiem dokladnie na czym polega (przeczytalem troche artykulow ze zdjeciami w necie) jednak patrze i analizuje wypowiedzi co niektorych ;) Wiesz jak to jest, zawsze ktos Ci moze powiedziec cos typu "moj mial w serii wiecej" co daje do zrozumienia ze ma lepsze auto a takie komentarze nie wywoluja u nas usmiechu tylko zdziwienie.. Sa ludzie w pewnym sensie zawistni itp, ale wlasnie takie podejscie jak u Ciebie typu "glowa do gory" najbardziej sie dla mnie liczy i pokazuje ze czlowiek jest wporzadku co zreszta bardzo cenie. Pozdrawiam Cie mtz :ok:
zielo
Sport
Sport

Postprzez iwo » 20 czerwca 2008, 00:22

heh, w ogóle nie miałem na myśli, że mam lepsze auto tylko tyle, że powinno być więcej mocy i, że na pewno da się coś tym zrobić. nikt Ci źle nie życzy, wręcz przeciwnie.

pozdro
iwo
Signo
Signo

Auto: VI GTI

Postprzez klauspolo » 20 czerwca 2008, 00:50

Tak tyle że teraz piszesz że się więcej nie dało a na początku że tyle chciałes bo za przyspieszenie jest odpowiedzialny moment a nie moc... Ale nie będe się już czepiał, odmul auto na jakiejś dluższej trasie i odrazu będzie lepiej ;) Pozdrawiam i powodzenia w dalszych modach.
Obrazek
klauspolo
Sport
Sport

Auto: Rocco++++
Silnik: CDAA 1.8

Postprzez Maicroft » 20 czerwca 2008, 12:24

mtz napisał(a):mi ladowala prawie 3 bary na jakims beznadziejnym francuskim programie, na serii 2,75! a teraz smigam na max 2,5 na czystej serii i jest kozak! ksiazkowo!

Tak w kwestii formalnej, nie pisz ze tyle dmucha, bo tyle nie dmucha :) Od Twoich danych trzeba odjac okolo 1,0 bara(cisnienie atmosferyczne) i bedzie realne doladowanie. A pisze o tym dlatego, ze potem ktos gdzies powie, ze ARL laduje 2,5bara na seryjnej sprezarce i ze on tez tak chce :ok:
Maicroft
Stella +
Stella +

Auto: Octavia
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez mtz » 20 czerwca 2008, 14:36

Maicroft, ja mialem na mysli wartosci podawane przez VAGa... logicznym jest to ze trzeba odjac 1 bara i wtedy bedzie to co pompuje turbo
byl Leon TDI+ thx to: DynoSoft koks inside!
byla A3 SB 2.0T BWA SprintBlauPerle
jest firmowka i Gulf VII 1.4 CXSA MY14
mtz
Sympatyk LeonClub

Auto: Golf VII
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez zielo » 20 czerwca 2008, 15:10

klauspolo bylo wiecej ale dymilo a tego nie chcialem.. w kazdym badz razie moc nie poszla tak ladnie jak moment co jest sygnalem ze trzeba dalej sprawdzic.. Juz sie umowilem na rozebranie i sprawdzenie stanu turbo. A przeczyscic to jedynie mozna u nas na moscie bo 2 pasy w 1 strone leca i wmiare rowno :P Musze bryknac do Poznania na kulczyku bujne :) Na poczatku lipca wszystko sie wyjasni, pozdrawiam
zielo
Sport
Sport

Postprzez Maicroft » 20 czerwca 2008, 15:46

mtz, Znam wielu, dla ktorych to nie jest logiczne, dlatego sie wtracilem, wiecej nie bede sie wtracac ;)
Maicroft
Stella +
Stella +

Auto: Octavia
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Rogalotti » 21 czerwca 2008, 08:46

Panowie bedzie dobrze, właściciel ma chęci na moc a My mu w tym pomożemy.

Co do modyfikacji to w życiu nie wyjechał i nie wyjedzie odemnie samochód w którym nie pracuje liniowo turbina. Nie ma opcji żeby oddać samochód z przeładowująca sprężarką. Najpierw naprawa potem tuning. W tym samochodzie turbina ładuje liniowo po modyfikacji, to o czym mówiłem działo sie na serii.

Całe auto jest bardzo ładne i jak niewiele leonów bezwypadkowe i zadbane. Turbo to nie problem...

Pozdrawiam
Rogalotti
MR Motors

Postprzez zielo » 21 czerwca 2008, 12:30

Witek po tej wypowiedzi odzyskalem wiare w Lepszy Świat :P Takie podejscie mnie podbudowuje ;) W takim razie do zobaczyska na poczatku lipca :ok: A piwko :piwko: jakie lubisz co by umilic ten czas oczekiwania walki dobra ze zlem? :D heh
zielo
Sport
Sport

Postprzez Rogalotti » 21 czerwca 2008, 18:25

zielo napisał(a):Witek po tej wypowiedzi odzyskalem wiare w Lepszy Świat :P Takie podejscie mnie podbudowuje ;) W takim razie do zobaczyska na poczatku lipca :ok: A piwko :piwko: jakie lubisz co by umilic ten czas oczekiwania walki dobra ze zlem? :D heh

Lepiej nie przywoź piwa jak bedziemy robić nowe mody bo jeszcze sie okaże że + (plus`a) za długo przytrzymam i co wtedy ;)

Do zobaczenia pozdrawiam
Rogalotti
MR Motors

Postprzez zielo » 21 czerwca 2008, 21:30

Jezeli bezpiecznie to nigdy zbyt wiele :jezor: ok

Jeszcze pytanie do kolegow ktorzy mieli "przyjemnosc" blee czyszczenia turbin. Czy moglby ktos sie wypowiedziec odnosnie swojego przypadku a nastepnie zmian po zabiegu, czy wykres sie zmienil, jak poszla moc i czy pomoglo? Dziekuje
zielo
Sport
Sport

Powrót do Wykresy