Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

mały problemik - skrzynia biegów

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: mały problemik - skrzynia biegów

Postprzez Cichy » 3 października 2007, 20:21

Witam
Czytałem na forum i nic nie znalazłem, podepne się do tematu: od pewnego czasu coraz ciężej chodzi lewarek zmiany biegów i nie wiem co to może być czy tam są jakieś linki czy jakieś cięgno sztywne, a może już ktoś przerabiał podobny problem.
Pozdrawiam
Cichy
Signo
Signo

Auto: seat leon 1.6

Reklama

Postprzez bacardi » 3 października 2007, 20:30

Cichy, ogolnie lewarek chodzi ciezej czy jest problem z konkretnymi biegami? Skrzynia w 1.6 nie nalezy do zbytnio udanych, gdzies tu na forum byl opis regulacji wodzikow wraz z fotkami, niestety cos nie moge na szybkiego odnalezc...
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez bono » 3 października 2007, 20:53

Cichy,

tak na szybko wydaje mi sie, ze tu cos na ten temat bylo
:arrow: viewtopic.php?t=9017

bacardi chyba o to Ci chodzilo ??
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Cichy » 3 października 2007, 21:55

Akurat nie oto mi chodzi wiem ze skrzynia w 1.6 jest niezbyt udana, ale chodzi mi o to ze wszystkie biegi wchodzą dobrze tylko jak ruszam lewarkiem w położeniu luz to lewarek jak by się zacinał nie chodzi płynnie i jak redukuje biegi to tez lewarek chodzi ciężko a tak nie było, wydaje mi się ze to jest coraz bardziej uciązliwe.
Dzięki za odpowiedzi.
Cichy
Signo
Signo

Auto: seat leon 1.6

Postprzez Kozak » 3 października 2007, 22:04

Cichy, może po prostu trzeba posmarować lewarek na dole , tu pod mieszkiem ?? :hmmm:

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

skrzynia biegow 1,6

Postprzez wilku1 » 8 października 2007, 19:04

Witam wszystkich. mam male pytanko , jezdze leonem 1,6 i padla mi skrzynia a obecnie jestem za granica i jest mi cieszko dostac wlasciwa do leona I CZY bedzie pasowac z golfa |V albo skody czy moze polo 1,6 i tez obilo mi sie o uszy ze 1,4 jest taka sama
wilku1
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez bono » 8 października 2007, 19:30

scalilem temety dotyczace problemow ze skrzynia biegow

wilku1, Musisz znac oznaczenie swojej skrzyni, w autach grupy VW te skrzynie wystepuja zamiennie. Oznaczenie skrzyni sprawdzisz za pomoca Vindecodera.

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez wilku1 » 11 października 2007, 19:17

Dzieki wielkie super stronka pozdrowienia :brawo:
wilku1
Stella
Stella

problem ze skrzynią biegów

Postprzez Kaukaz MD » 19 września 2008, 23:00

Mam leona 1,6 spirit z 2002r. Kupiłem używanego, zupełnie niedawno. Wkrótce po zakupie, zorientowałem się, że są często problemy z wrzucaniem pierwszego biegu. Zwłaszcza gdy stałem na światłach i była największa potrzeba by ruszyć, lepiej było gdy samochód się toczył. Pomagała również ponowna próba, bez wysprzęglania. Oddałem auto już do 2 mechaników - 1-wszy nic nie znalazł, w innym warsztacie wymienili mechanizm zmiany biegów- bez efektu. Zapłaciłem całkiem sporo pieniędzy. a jedyne co usłyszałem to uwagi, że ten model tak może mieć, a jak chcę, to mogę odstawić auto na dłużej, wtedy rozbiorą skrzynię... Ktoś sugerował wymianę sprzęgła... Na forum seata ibizy wspominano o wymianach oleju w skrzyni, tarczy sprzęgła... Boję się zbankrutować, więc będę wdzięczny za każdą sugestię ;-)
Pozdrawiam serdecznie.
Radek - Katowice
Kaukaz MD
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez bono » 20 września 2008, 05:50

Kaukaz MD,
przeniosłem twój temat w odpowiednie miejsce. Korzystaj z szukajki, wtedy łatwiej będzie ci znależć odpowiedź na stawiane przez ciebie pytania.
Przeczytaj regulamin i przywitaj się z nami ...

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez Kaukaz MD » 23 września 2008, 23:08

Witam ponownie!
Nadal jestem na etapie diagnozowania problemu ze skrzynią biegów. Czy mógłby ktoś z Klubowiczów polecić mi jakiś warsztat w Katowicach ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc !
Kaukaz MD
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez blazej586 » 20 listopada 2008, 13:35

mam leona 1.6 16v i też mnie denerwuje ta skrzynia po nierównościach rusza się nawet w starym polonezie tak się nie dzieje, raz mi 2 wyskoczyła i teraz staram się jeździć wolno po dziurach z 1 i 3 nie mam problemów ale 4 to trzeba umieć wrzucić delikatnie się nie da najlepiej wczuć się w rajdowca i szybkim ruchem z 3 na 4.
blazej586
Stella
Stella

Postprzez sudan » 15 lutego 2009, 21:57

pociagne temat bo mam maly problem a wlasciwie pytanie. gdzie w leonie 1.4 znajduje sie wlew oleju do skrzyni biegow,albo chociaz jakas miarka zeby sprawdzic stan oleju??

pytanie drugie ( tu posluze sie zdjeciem) do czego sluzy plastikowy korek znajdujacy sie na skrzyni?? zaznaczylem go strzalka.myslalem ze to korek wlewowy ale o tym pozniej....

Obrazek

symbolu skrzyni niestety nie znam,ale moge miec VIN leona :yes:

silnik 1.4 2000 rok produkcji

dzieki z gory
sudan
Stella
Stella

Auto: leon 1.4

Postprzez Kozak » 15 lutego 2009, 22:07

sudan napisał(a):myslalem ze to korek wlewowy ale o tym pozniej....

nie mów że nalałeś tam oleju ??

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez sudan » 15 lutego 2009, 23:04

nie mów że nalałeś tam oleju

:x :x :x juz h... z tym ze litra motula poszla na ziemie :faja: pytanie czy sprzeglo ktore slizga przestanie samo slizgac ?? dobra juz nie chce dolewac tego oleju chce zeby auto normalnie jezdzilo :hmmm:
sudan
Stella
Stella

Postprzez Sammael » 15 lutego 2009, 23:05

Kozak napisał(a):nie mów że nalałeś tam oleju ??

sudan napisał(a):pytanie czy sprzeglo ktore slizga przestanie samo slizgac

:hahaha: :hahaha: :hahaha: Padłem... Wiesz co zrobiłeś nalewając tam oleju?? :D
BTW... zdajesz sobie sprawę (tak na marginesie) ze olej do skrzyni jest inny niż do silnika?
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5

Postprzez sudan » 15 lutego 2009, 23:09

nie no wygladalo jak korek wlewowy :zabawa:

tutaj grupa volkswagen sie nie popisala,gdzie to tak umiescic korek ;[

[ Dodano: Nie 15 Lut, 2009 ]
Sammael napisał(a):BTW... zdajesz sobie sprawę (tak na marginesie) ze olej do skrzyni jest inny niż do silnika?

tak,bo motul gearbox 75W80 to olej typowy do skrzyn mechanicznych...o tym ze jest rozlewany we francji juz nie bede pisal bo i po co ?
sudan
Stella
Stella

Postprzez Axee » 16 lutego 2009, 00:23

sudan napisał(a):tak,bo motul gearbox 75W80 to olej typowy do skrzyn mechanicznych
hmmm a to taki jest? Wydawalo mi sie, ze 75w80 to motul motylgear, a motul gearbox to 80w90...
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez sudan » 16 lutego 2009, 07:26

no i 3 medrcow sie wypowiedzialo ale zaden nie potrafi powiedziec gdzie wlalem olej i jakie to niesie nastepstwa :jem3: brawo

[ Dodano: Pon 16 Lut, 2009 ]
Axee napisał(a):hmmm a to taki jest? Wydawalo mi sie, ze 75w80 to motul motylgear, a motul gearbox to 80w90...

dla Ciebe to zadna roznica bo w Polsce i tak kupisz go podrobiony :tancze:
sudan
Stella
Stella

Postprzez Sammael » 16 lutego 2009, 07:41

sudan napisał(a):ale zaden nie potrafi powiedziec gdzie wlalem olej i jakie to niesie nastepstwa :jem3:

bo to ścisła tajemnica! i iście wiedza tajemna.
Nie każdy zalewa koło zamachowe i sprzęgło olejem przez otwór technologiczny, pomagający w ustawieniu rozrządu. Ciekawy sposób na poprawienie pracy sprzęgła - elementu, który do swej poprawnej pracy wykorzystuje jak największe tarcie.
Pozdrawiam
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5

Postprzez marcin_kielce » 16 lutego 2009, 07:50

Sammael napisał(a):
sudan napisał(a):ale zaden nie potrafi powiedziec gdzie wlalem olej i jakie to niesie nastepstwa :jem3:

bo to ścisła tajemnica! i iście wiedza tajemna.
Nie każdy zalewa koło zamachowe i sprzęgło olejem przez otwór technologiczny, pomagający w ustawieniu rozrządu. Ciekawy sposób na poprawienie pracy sprzęgła - elementu, który do swej poprawnej pracy wykorzystuje jak największe tarcie.
Pozdrawiam

Normalnie padłem jak to przeczytałęm pod stół i się jeszcze pozbierac nie mogę :hahaha: :hahaha: :hahaha:

A tak pozatym sudan mój mechanik powiedział mi ostatnio bardzo mądrą rzecz, ze jak czegoś nie potrafię zrobic lub nie jestem na 100% pewien jak to powinno byc zrobione to po prostu tego nie robię ;) więcej rzeczy mogę popsuc niż wykonac dobrze :P

po to są mechanicy i czasami nie warto pożałowac tych 30 PLN na wymiane oleju.

Pozdrawiam i życzę doprowadzenia auta do należytego stanu.
Marcin
Seat Leon 4WD powered by Daniel&Dominik TTC Kraków.

WPT member
marcin_kielce
Cupra
Cupra

Auto: Haldex ;)

Postprzez Axee » 16 lutego 2009, 11:00

sudan, tak na przyszlosc, tu masz rysunek, gdzie sie sprawdza i gdzie sie wlewa olej do skrzyni biegow w benzynie.
Obrazek
Odkrecamy korek i sprawdzamy, prawidlowy poziom oleju dochodzi do dolnej krawedzi tego otworu. Po dolaniu, zakrecamy korek, uruchamiamy silnik, tak aby skrzynia pracowala na biegu przez 2 minuty, wylaczamy silnik, odkrecamy korek i ponownie sprawdzamy poziom, ewentualnie dolewamy. W przypadku wymiany calego oleju korek spustowy znajdziesz na dnie skrzyni, i jest podobny do korka inspekcyjnego. Korki dokrecamy kluczem dynamometrycznym na moment 25Nm.

P.S.
sudan napisał(a):dla Ciebe to zadna roznica bo w Polsce i tak kupisz go podrobiony
raczej Ty nie wysylasz go z Francji mojemu dostawcy, zatem kupuje niepodrobiony, hehehe.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez sudan » 16 lutego 2009, 19:33

zupelnie na spokojnie chce podziekowac koledze Axee, za konkretny post. przyznaje Ci tez racje--na opakowaniu oleju pisze "motylgear". skoro zadales sobie tyle trudu zeby napisac mi nawet jakim momentem dokrecamy korki spustowe,to dopytam Cie jeszcze ile tego oleju wchodzi do takiej skrzyni ?? i czy producent zaleca jego wymiane ?

marcin_kielce napisał(a):Normalnie padłem jak to przeczytałęm pod stół i się jeszcze pozbierac nie mogę :hahaha: :hahaha: :hahaha:

padlem bardziej to ja, jak mi ktos strone wczesniej zarzucil ze wlalem w dziursko olej silnikowy.co przyszlo do glowy autorowi postu ?? slowem nie wspomnialem ze wlalem tam olej co leje sie do silnika :roll: no nic zostawie to bez komentarza,bo ostatnio wylecialem z jednego forum za to ze zwrocilem uwage nieodpowiedniej osobie ;/

wiem ze dalem ciala z tym olejem ale moze sie chociaz troche wytlumacze:

seat leon nie jest moj :x tylko kolegi,ktoremu chcialem zrobic przysluge.kolega zdecydowanie nie jest fanem seata i w ogole motoryzacji.
ja ujezdzam na codzien volvo s40 i jestem starym czlonkiem klubu www.v40.pl
nie jestem jakims debilem jak tu chyba niektorzy pomysleli, przy swoim volvo zrobilem juz troche rzeczy sam-- nie z chytrosci tylko poprostu z faktu ze lubie sobie sam cos zrobic i miec satysfakcje ze jest zrobione lux i sam tego dokonalem. :okulary:
silnik i skrzynie w leonie widzialem moze drugi raz w zyciu i korek ktory zatyka dziure w ktora zapodalem ten olej przypomina wlew jak nic.ide o zaklad ze na tym forum jest z 500 osob ktore tez tak myslalo,z 50 ktore tez zapodaly tam olej ale sie nie przyznaja ( wiadomo dlaczego) i moze ze 2 co opisali to co sie stalo na forum.
gdyby ktorys z was kupil sobie s lub v40 to pierwszy temat jaki by zapodal to " kupilem volvo i chyba ma padnieta skrzynie bo nie wchodzi jedynka i wsteczny " setki osob sie przewija przez nasze forum i trzesacymi rekami pisza ze pewnie trzeba bedzie skrzynie wymienic a to koszty ogromne. wymienia sie tulejki za 50 zlotych i skrzynia chodzi jak nowa-- 15 minut roboty nawet dla kogos kto nie jest mechanikiem. ludzie nie wiedza--a to jest blachostka.gafa zdarzyc sie moze kazdemu-- efekt niewiedzy i tu racja dla marcin_kielce, za cenna uwage "jak czegos nie wiesz to sie nie tykaj"
wracam do mojego felernego oleju: szlak mnie trafia bo pierwszy olej jaki zamowilem koledze na necie--- zaginol :killer: ktos zapitolil paczke i oleju nie ma. specjalnie pojechalem do sklepu zeby kupic i zalac koledze,a tu taki numer ;[
identyczny temat jak u Was zapodalem u siebie na forum i nasz forumowy mechanik powiedzial ze jest bida bo zalalem tarcze sprzeglowa,ktos inny pytal ile oleju tam jest??
w sumie to nic go nie ma bo wszystko wylalo sie na ziemie. najgorsze co moze byc to wymiana tarczy sprzeglowej,w najlepszym przypadku po jakims czasie samo przewali.
koledzy radzili zeby to czyms przeczycic ( nie latwopalnym) .nie bardzo sobie to wyobrazam teraz zapalic samochod i lac w te dziure cos co sie nie pali czy nie zapalac?? jak nie zapalac to przeleci jak ten nieszczesny olej i nic nie wyczysci :hmmm: wiec jak ktos zrobil sobie takie kuku to moze sie teraz przyznac i opisac jak to zrobil. trzeba bedzie zmieni sie tarcze tylko jak co niektorzy zauwazyli nie mieszkam w polsce i tutaj wymiana tarczy sprzeglowej bedzie kosztowala fortune,a polski mechanik jak sie z nim umawia to ustala termin np za 3 tygodnie :o .
samochod potrzebny koledze do jazdy do pracy.dojechal dzis ale mowi ze pod gorke ciezko ruszyc :no:
bede dzwonil jeszcze do zaprzyjaznionego mechaniora w polsce,ta skrzynia jest dosc typowa i mysle ze takich "asow" jak ja bylo wiecej i moze juz to robil.
sudan
Stella
Stella

Postprzez Axee » 16 lutego 2009, 20:01

sudan, biorac pod uwage Twoj opis, to masz silnik benzynowy 1,4L czyli AHW lub APE, do tych silnikow byly stosowane skrzynie manualne 02KE o oznaczeniu DUW lub FSQ do 2002r, od 2003 silnik BCA ze skrzynia FSQ. Do obydwu tych skrzyn stosujemy olej w standardzie API GL4 SAE 75W (Hypoid) -jest to olej mineralny, w ilosci 1,7L. W zadnym wypadku nie mozna go mieszac z olejem API GL4 SAE 75W90 (Synthetic, high performance) -jest to olej syntetyczny stosowany przy innych rodzajach skrzyn.
Nie widze zalecen producenta co do wymiany oleju, dlatego zazwyczaj sie nie wymienia. Lecz z roznych przyczyn czasami warto wymienic.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Kozak » 17 lutego 2009, 01:03

Axee napisał(a):Lecz z roznych przyczyn czasami warto wymienic.

czasami warto wymienić choćby dlatego że w wielu przypadkach na nowym oleju łatwiej biegi wchodzą itp .

może to głupie ale może faktycznie nalać tam jakiegoś rozpuszczalnika by trochę zmyl ten olej a resztę wypalić / wytrzeć podczas jazdy , a jak to nie pomoże to tylko wyjęcie skrzyni i mycie sprzęgła lub ew. wymiana tarczy

sudan napisał(a):wiec jak ktos zrobil sobie takie kuku to moze sie teraz przyznac i opisac jak to zrobil.

nikt do tej pory do takiego czegoś nie przyznał się tutaj

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez sudan » 17 lutego 2009, 19:20

srodek do czyszczenia hamulcow w sprayu.Co wy na to ?? to rada zaprzyjaznionego mechanika,ktoremu jedynie to do glowy przyszlo.zalecil zeby kategorycznie autem nie jezdzic!! co tez przekazalem koledze. jak przypali tarcze to mozemy sobie ja czyscic tydzien czasu i nici z tego. zadne srodki latwopalne tez nie wchodza w rachube,tylko ten srodek do hamulcy.dobrze czysci i sie nie pali-- psikac do srodka naciskac sprzeglo zapalic samochod,zgasic probowac na wszystkie sposoby.
Do Was teraz pytanie fani Leona,bardzo wazne dla mnie:
czy przy polaczeniu silnika i skrzyni pod spodem auta moge liczyc na cos takiego jak dekielek ktory po sciagnieciu odsloni tarcze i docisk ( kto mial kiedys malucha to wie o co chodzi) jakby bylo cos takiego to bylbym w domu.... szmata w lape i czyszczenie.

Axee, tak zupelnie na marginesie. w swoim volvo mam silnik i skrzynie od mitsubischi carismy (GDI) na forum mitsu wszyscy jednoglosnie pisza o TRANSELF TRX 75W80 i jego cudownych wlasciwosciach. z racji mojego miejsca zamieszkania oczywiscie ciezko bedzie wytargac ten olej,ale w kazdej chwili moge miec bohatera naszej przygody olejowej MOTUL motylgear 75W80 za jedyne 13 euro za 2 litry. o motulu bardzo duzo dobrych opini wszedzie slysze, i tak sie zastanawiam czy nie zapodac go do swojej skrzynki ( oczywiscie juz w dobra dziure :hahaha: ) bo producent zaleca wymiane oleju w mojej skrzyni przy przebiegu 150 tys km. a niedlugo tyle stuknie na liczniku. motula bede zalewal teraz do silnika bo zbliza sie wymiana i moze uciszy on troche slynny klekot popychaczy w silnikach GDI;ale to juz inna historia ..

[ Dodano: Sro 18 Lut, 2009 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... lo&start=0

znalazlem w sieci :hahaha: nie jestem sam :zabawa:

[ Dodano: Sob 21 Lut, 2009 ]
Prawie final "afery olejowej" i przestroga dla potomnych.

Celowo napisalem "prawie" bo calkowity bedzie dopiero u mechanika po wymianie sprzegla ;/

zaslepka w ksztalcie polksiezyca zaslaniajaca kolo zamachowe,o ktorej wspomina ktos na forum golfa--- w leonie nie istnieje :no: moze tamta golfowska skrzynia jest podobna ale nie identyczna. mechanik u ktorego bylem po porade poradzil tak :
zidentyfikowac w ktorym miejscu wylatuje plyn jak wlejemy go do "felernej dziury"
zatkac to miejsce dobrze zeby nic nie ulatywalo i wlac w otwor z litr benzyny ekstrakcyjnej.
nie zapalac auta! zeby nie zygalo po wszystkim naokolo. wrzucic 5 bieg i przepychac samochod,wciskac przy tym sprzeglo caly czas. wyciagnac to czym zatkalismy dziure i patrzec jak syf ladnie wylatuje na zewnatrz,operacje zrobic dwa razy mowil i nie jezdzic samochodem,dopiero jak nastepnego dnia,zeby wszystko skapalo i obeschlo.
niestety to teoria tylko,poniewaz uszczelnienie tego wszystkiego na dole jest praktycznie niemozliwe.wsadzilem cos w jedna dziure,to wylatywalo z drugiej,wsadzilem w druga to wylatywalo bokami :evil: moze ktos wytrwaly zastosowal by silicon i uszczelnil wszystko,ja jednak dalem spokoj.poskladalismy wszystkie narzedzia i po okolo godzinie zrobilismy przejazdzke.na poczatku wszystko ok,sprzegielko hula az milo,jednak w miare nagrzewania sie silnika jest coraz gorzej.jakby nabral jakiejs specjalnej techniki jazdy to moze i szlo by jezdzic,bo jakos tak czasami jakby nie slizga :mruga:

jakie sprzeglo polecacie ?? u nas na forum wklada sie sachs i ludzie nie narzekaja.sam tez jestem zdecydowany na te firme,ale widzialem np.tansze valeo.co u Was przoduje??
nie musi byc najwyzsza polka,ale zeby tez nie bylo jakies g...o.
wkladamy caly nowy zestaw i bedzie spokoj.mechanik za wymiane powiedzial 150 euro
koszty dzielimy na polowe z wlascicielem auta.
mozecie podzielic temat bo zrobilo sie o sprzegle,moze by w jakims widocznym miejscu przypiac taka uwage dla potomnych ze ten otwor nie sluzy do dolewania oleju !!!
latwo o pomylke dla kogos kto o tym nie wie,a konsekwencje dosc kosztowne !!
( 160 euro komplet sprzegla+ 150 robocizna + 3 litr benzyny ekstr.+ 5 spray do hamulcow) do tego wolne wziolem dzis na te okazje i kolega jezdzi moim volvo w czasie kiedy mam leona z uwalonym sprzeglem. tyle w temacie

do zobaczenia w innych tematach,bo rozne straszne rzeczy wypatrzylem lezac dzis pod tym leonem :o
sudan
Stella
Stella

Postprzez tomek_ibiza » 24 czerwca 2009, 22:41

Panowie mam problem ze skrzynią 6 biegową FJW. powiedzcie co może być: auto stało sobie po wyjechaniu z garazu na wstecznym wrzucam 1 i auto nie jedzie, wrzucam 2 też stoi spowrotem wsteczny i też nic reszta biegów jest i auto rusza ... normalnie szok ... czyżby wybierak sie popsuł ? 1 i 2 można wkładać bez sprzęgła i nic sie nie dzieje. Chciałem wyciągnac wybierak ze skrzyni ale wychodzi jakies 5 cm i dalej nie chce wyjść jak by coś go blokowało. W położenie jak chce sie włożyć 1 i 2 nie słychać żeby wodziki sie przesuwały ? Naprawia sie takie coś czy druga skrzynka musi byc? pozdrawiam
tomek_ibiza
Signo
Signo

Auto: Octavia 1U

Postprzez michal3m » 14 kwietnia 2011, 16:53

to ja może odświeżę temat, miałem auto u lakiernika i kiedy obierałem samochód od lakiernika i nie wiem co oni zrobili ale był zaparkowany na 1ce i nie mogłem włączyć na luz, co to może być? teraz działa niby normalnie ale czy coś spieprzyli?
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez roosman » 18 kwietnia 2011, 10:25

pewnie było "oparty" o bieg i dlatego nie mogłeś, po odpaleniu silnika z wciśniętym sprzęgłem auto pewnie zaczęło by się staczać. ot i cała filozofia.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne