Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

CB - jak to jest z zasięgiem radyjka?

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

CB - jak to jest z zasięgiem radyjka?

Postprzez cypreess » 12 marca 2009, 08:19

Uniden 520 + Little Wil magnes, testuje radyjko, odpowiadaja mi ludzie z obszaru okolo 3km (w miescie) ze mnie idealnie slysza, natomiast ja ich odbieram slabo albo b. slabo. Ludzi blizej lapie idealnie (zero szumow).

Czy to normalne? Czy oni maja slabsze antenty, czy moze cos nie tak z moim ukladem. Nie robilem strojenia jeszcze anteny, co pomoga strojenie i czy jest sens to robic w magnesowce.
cypreess
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: CB - jak to jest z zasięgiem radyjka?

Postprzez roosman » 12 marca 2009, 08:27

a co to znaczy zasięg radyjka??? zasięg jest zależny tylko i wyłącznie od długości anteny bo wszystkie radia mają taka samą moc. Ta antenka to chyba popularna "50tka" czy jeszcze mniejsza?? ale tak czy owak na więcej niż 3 km bym nie liczył. Jak chcesz mieć zasię to zainwestuj w antenie a nie patyczek 120 - 145 i będziesz wtedy gadał na 10 - 12km. A na przyszłość zasięg się testuje poza miastem.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez cypreess » 12 marca 2009, 08:35

Mialem antene 145 montowana "do blachy" (poprzednie auto) i mialem takie przebicia od urzadzen w aucie ze furczalo i burczalo. Goscie z montazu mi wciskali ze sie nic nie da zrobic, a podobno mozna jakies rezystory pozakladac na pompki paliwa itp.. No ale nie wazne. Little Wil to 100-tka, a mi chodzilo tylko o sytuacje, ze ja jestem swietnie slyszany a nie odbieram juz dobrze ich. 3KM w miescie to i tak duzo w miescie, na stalej antenie nie mialem ani metra wiecej.
cypreess
Sport
Sport

Postprzez roosman » 12 marca 2009, 10:16

cypreess napisał(a):Mialem antene 145 montowana "do blachy" (poprzednie auto) i mialem takie przebicia od urzadzen w aucie ze furczalo i burczalo.

Pewnie miałeś fiata albo CB radio podłączone pod zapalniczkę - w obu przypadkach normalny objaw
cypreess napisał(a): Little Wil to 100-tka, a mi chodzilo tylko o sytuacje, ze ja jestem swietnie slyszany a nie odbieram juz dobrze ich. 3KM w miescie to i tak duzo w miescie, na stalej antenie nie mialem ani metra wiecej.

Być może problem leży w dostrojeniu sprzętu - bo na 100tce powinno być lepiej - jak masz możliwość to podbij do kogoś z SWRem niech Ci sprawdzi. Albo doczytaj się w intrukcji (nie znam radia) ale możesz mieć podwójna regulację tłumienia sygnału odbieranego.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez cypreess » 12 marca 2009, 10:38

MIalem to w corollce e12u, prad wyprowadzony gdzies spod kolumny kierwonicy (robili mi to w ASO). Natomiast zrobilem test, i wlaczylem radio bez anteny i zaklocenia od samochodu byly 100x cichsze. (antenka to byl president ohio czy jakos tak) - oczywiscie nie nadawalem nic zeby nie spalic koncowki mocy. Tak wiec nie wiem czy przebicia pochodzily ze zrodla zasilania bo przeciez powinno byc je tak samo slychac.

Teraz mam na gniezdzie zapalniczkowym. OK, sproboje zatem zrobic SWRa.
cypreess
Sport
Sport

Postprzez roosman » 12 marca 2009, 10:58

na myślę że jak nie stroiłeś jeszcze sprzętu to problem się rozwiąże. powodzenia.
PS - czasem jest tak że jak się kupi antenkę jakiejs dzwinej firmy to producent potrafi przyoszczędzić na ekranie w kablu i to może powodować takie efekty - jeżeli przewód antenowy idzie gdzieś w pobliżu głosnikowego lub czegoś innego produkującego pole elektromagnetyczne
roosman
Cupra
Cupra

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja