Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
koti napisał(a):Osobiście odradzam oleje Motul (były przypadki zatarcia silnika).
Rekomenduje oleje Shell Helix.
koti napisał(a):Olej dedykowany do tego silnika posiada specyfikacje 5W40D. Natomiast Można zalać również olej w specyfikacji 5W30 (505.01) dedykowany do silników diesla z pompowtryskiwaczami. Ponieważ spełnia on normy 5W40D. Osobiście odradzam oleje Motul (były przypadki zatarcia silnika).
Rekomenduje oleje Shell Helix.
przemsi napisał(a):dowiedziałem że wlali Shell Helix Diesel 15W-40
przemsi napisał(a):jak to jest ze zmianą na syntetyka
przemsi napisał(a):zmieniać na syntetyk czy dalej jeździć na mineralnym
przemsi napisał(a):a co może się dziać po takim zabieguktoś mi tam mówił że jakoś się nie powinno przeskakiwać pomiędzy typami mineralny czy syntetyk
kamil-leon napisał(a):przemsi napisał(a):a co może się dziać po takim zabieguktoś mi tam mówił że jakoś się nie powinno przeskakiwać pomiędzy typami mineralny czy syntetyk
Nie powninno, bo można rozszczelnić silnik przechodząc na rzadszy olej, ale tak jak już pisałem - minerał nie jest do TDI![]()
Miejmy nadzieję, że było na nim przejechane tylko 15kkm i będzie wszystko dobrze po zmienie na taki jaki być powinien, czyli 5W-40
przemsi napisał(a):zalać syntetykiem ale takim troszku gorszym , pojeździć troche ze 2000 km i wymienić na motula
elemenateur napisał(a):jeśli autko na pompowtryskach to bez gadania wchodź na pełen syntetyk z normą 505.01
jeśli pompa to 505.00 norma i oliwa 5W40.
Polecam odpowiednio motul specific 5W40 bądź motul 8100 x-cess 5W40.
Pozdrowionka.
marcin
ryto napisał(a):Czy ktoś kupował olej (oczywiście Motul) od tego allegrowicza: petrostar_wawa ?
ryto napisał(a):A co w ziązku z tymi uszlachetniaczami - ktoś się wypowie?
ryto napisał(a):A co do tych uszlachetniaczy paliwa to czasami to ponoć dobra opcja. Szczególnie towar renomowanych firm (np. STP), który może pomóc wyczyścic układ paliwowy i wtryski. Raz na jakiś czas nie powinno zaszkodzic, a może pomóc - przynajmniej tak do tej pory wyczytałem w necie...
jancia1983 napisał(a):olej ktory lepszy castrol czy mobil 1
kamil-leon napisał(a):Do TDI tylko Motul
ryto napisał(a):Czyli rozumiem, że nikt nigdy nie kupował na alleggro u petrostar_wawa? Tak jak wspomniałem, to dobra opcja dla kogoś kto jest z wawy -dostawa gratis, a towar dużo szybciej niż wysyłka pocztą. Ale nie wiem czy ten allegrowicz sprzedaje 100% oryginalny produkt (chociaż motula się raczej nie podrabia - to nie mobil)...
Wiem, że u ele mam 100% pewności, natomiast pytam o kogo innego w tej chwili
A co w ziązku z tymi uszlachetniaczami - ktoś się wypowie?
peter174 napisał(a):tez kupowałem w petrostar poprzez allegro i oprócz wysyłki za free to na haśło LCT jest jeszcze para złociszy znizki
peter174 napisał(a):w kwietniu tego roku jeszcze były
MaximusProximus napisał(a):czytam wile na temat olejów
MaximusProximus napisał(a):z Motula chciałbym się przesiąść na Mobil 1
MaximusProximus napisał(a):teraz z Motula
Sammael napisał(a):dostajesz jakieś profity od Motula?
MaximusProximus napisał(a):mam doskonałe dojście pewne do mobila i chciałbym spróbować
Sammael napisał(a):kujawski z pierwszego tłoczenia
kamil-leon napisał(a):MaximusProximus napisał(a)::
z Motula chciałbym się przesiąść na Mobil 1
Taka zmiana to masakra
Mobil to nie jest olej do TDI, chyba że nie szkoda Ci silnika...
MaximusProximus napisał(a):czym się różnią oznaczenia od siebie 500.00 , 502.00 , 505.00
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości