Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

dziwne dzwieki, sprzegło, dwumas?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

dziwne dzwieki, sprzegło, dwumas?

Postprzez mlody bbm » 20 maja 2009, 23:59

witam
opisywalem po trochu swoj problem w temacie o gwizdzacych turbinach, lecz mysle ze to jednak nie turbo, tzn, moj leon wydaje dziwne dzwieki (takie nieregularne chrobotanie) najbardziej slyszane miedzy 1000-2000 obrotow, aczkolwiek czasami przy wyzszych obrotach tez to slychac. Chroabotanie nasila sie gdy silnik jest obciazony, np jak jade pod gorke ;/ wydaje mi sie ze dzwiek wydobywa sie po lewej stronie komory silnika, znaczy po stronie kiedowcy... czy myslicie panowie ze moze to byc hałas dochodzacy ze skrzyni, sprzegła, dwumasówki? wczesniej problem pojawial sie zadko, teraz praktycznie caly czas, w temacie o typowych usterkach przeczytalem ze ktos tez mial podobny problem na 1,2,3 biegu, ale sam nie wiem co mam robic, u mnie w czestochowie trudno o dobrego znawce tematu, ASO zlikwidowali, i teraz sam nie wiem co mam robic ? dodam ze chrobotanie nie jest od poczatku obrotow, lecz gdzies tam miedzy tym 1000-2000 ;( autko ma przejechane w tym momecie 27000 km, moze ktos cos podpowie ? :olaboga:
mlody bbm
Sport
Sport

Auto: Leon FR

Reklama

Re: dziwne dzwieki, sprzegło, dwumas?

Postprzez Piotrek_tdi » 22 maja 2009, 13:14

Pewnie dwumas,wbij 6 bieg przy obrotach ok 1500,i gaz do oporu jak buda ma drgania to dwumas
Piotrek_tdi
FR
FR

Auto: GT TCe EDC
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mlody bbm » 23 maja 2009, 00:27

ogolnie nie trzesie autem, bo gdzieswyczytalem ze jak jest padniety dwumas to trzesie buda caly czas, jak zrobie tylko ten test to napisze jak wyszlo...
mlody bbm
Sport
Sport

Postprzez Maro2225 » 3 czerwca 2009, 12:57

mlody bbm, gdyby nie tak mały przebieg , powiedzialbym że zerwał się nit w skrzyni i rzuca nim ( nimi ) . Czy to chrobotanie nasila się w miarę nabierania prędkości ?
Maro
Maro2225
Stella
Stella

Auto: Skoda Octavia 1,9TDI

Postprzez rutek-wat » 3 czerwca 2009, 13:12

mlody bbm,
mlody bbm napisał(a):u mnie w czestochowie trudno o dobrego znawce tematu
a Kozak, Orzeł- wystarczy spotkać się z nimi i będziesz wiedział co i jak ;)
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez mlody bbm » 6 czerwca 2009, 00:05

chrobotanie wystepuje tylko w niskim zakresie obrotow, i jest takie nie regularne, jednak przy obciazeniu wystpuje zawsze... ;/
mlody bbm
Sport
Sport

Postprzez marcinmj » 7 czerwca 2009, 12:33

u mnie też strasznie hałasuje, mam DSG, ale nie trzęsie budą. Hałasuje jak odpalam, gaszę i jak jest zimny to strasznie chroboce. Jak się rozgrzeje to przestaje. W trakcie jazdy w ogóle nic nie słychać. To penie dwumas ale nie wiem czy jest do wymiany, czy może coś się poluzowało?
marcinmj
Stella
Stella

Auto: LEON 2.0TDI DSG

Postprzez luka370 » 7 czerwca 2009, 12:48

marcinmj napisał(a):u mnie też strasznie hałasuje, mam DSG, ale nie trzęsie budą. Hałasuje jak odpalam, gaszę i jak jest zimny to strasznie chroboce. Jak się rozgrzeje to przestaje. W trakcie jazdy w ogóle nic nie słychać. To penie dwumas ale nie wiem czy jest do wymiany, czy może coś się poluzowało?

Podobne objawy miałem po wymianie dwumasu cisza jak na razie .
Trzęsienie budą tylko przy maksymalnym obciążeniu 3,4,5 bieg do końca .
177,4 PS/377,9 Nm
luka370
Stella +
Stella +

Auto: Leon II BMM+

Postprzez marcinmj » 7 czerwca 2009, 17:17

No to będę musiał wymienić te koło dwumasowe. Czy to może być przyczyną że przy schodzeniu z trójki na drugi bieg (DSG) jest takie lekkie trzaśnięcie?
Ostatnio turbinę wymieniłem, a teraz znowu coś. A mam dopiero 60tys km.
marcinmj
Stella
Stella

Auto: LEON 2.0TDI DSG

Postprzez mlody bbm » 11 czerwca 2009, 13:35

panowie, zauwazylem ze chrobot sie "wlacza" tez gdy pada deszcz, znaczy ze co, jakies powietrze inne czy cos? moze DPF sie wlacza, oczyszczanie czy cos? zazwyczaj slychac tez z wydechu taki basowy dzwiek, przy zejsciu z obrotow... moze trzeba zmienic oprogramowanie jesli to kwestia tego powietrza, badz przeplywka nie taka, ostatnio znajomy przejechal sie ze mna i powiedzial ze to chrobotanie przypomina mu dzwiek zasysanego powietrza, ale sam juz nic nie wiem, <sciana> :hmmm:

[ Dodano: Czw 11 Cze, 2009 ]
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.ph ... hrobotanie
tutaj ktos ma taki sam problem jak ja, tak mi sie wydajez tego co napisal, moze to to panowie ??

[ Dodano: Sro 17 Cze, 2009 ]
i znow cisza, chyba juz tego nie zrobie ;/

[ Dodano: Sro 17 Cze, 2009 ]
moj mechanik powiedzial ze to slychac jak leon zaciaga powietrze, tylko czemu to jest az tak glosno ? wymienilem filtr powietrza na Mann'a i dalej jest to samo, co mam sprawdzic? bo jadac do jakiegos mechanika kazdy rozklada rece i mowi ze tak ma byc itd... pomocy
mlody bbm
Sport
Sport

Postprzez olus » 18 czerwca 2009, 00:57

ciezko stwierdzic, przy wypalaniu dpfa zadnego chrobotania przy dodawaniu gazu nie ma.
ten deszcz to napewno przyczyna?? moze zwykly przypadek?

skoro problem jest dosc powazny to moze jednak pofatyguj sie do jakiegos porzadnego tunera/mechanika na porzadna diagnoze?

moze CS? albo DS (Ali)? wiem ze kawalek masz do nich, ale ciezko tak przez internet dzwiek rozpoznac ;)
have no fear BMN is here :D

Seat Napinator
olus
Sport
Sport

Auto: leo bmn

Postprzez lucash53 » 18 czerwca 2009, 14:18

u mnie jest dokladnie tak samo jak opisujesz, ale ani to nie narasta, ani nie denerwuje, i słyszalne jest sporadycznie, ostatnio zauważyłem że prawdopodobnie ma to związek z paliwem które tankuje, np na paliwie z orlena praktycznie nie występuje, a od lokalnego dystrybutora daje się we znaki. leon fr bmn - 17000km przebiegu.. moja rada - spróbuj na innym ON!!
p.s. u mnie jest to niesłyszalne dla osób trzecich jadących w aucie, trzeba się wsłuchac zeby to odnotowac, ale jak jadę przy wył. radiu, delikatnie pod górkę, 1 i 2 bieg - tylko wtedy daje się zauważyć, 1000 - 2000orb/min
raczej nie jest to nic ze skrzynią ani sprzęgłem bo jakiekolwiek problemy w tych ukladach dają się odczuć drganiem na karoserii ew. lewarka zmiany biegów czy sprzęgła.
lucash53
Stella
Stella

Auto: 1p FR tdi / gsxr k3

Postprzez mlody bbm » 18 czerwca 2009, 18:16

no to ja sam juz nie wiem, moze FR tak maja, moze rzeczywiscie to kwestia paliwa? mnie ten dzwike denerwuje strasznie, do tej pory tankuje tylko na STATOILu, ale sprobuje teraz jakies BP lub orlen... jeszcze zapytam jaki olej macie zalany? bo ja mam jakiegos kiszkowatego Shella, z tego co pisalem kiedys z Piotrek_tdi to mowil ze tez go mial i jest beznadziejny, moze jak zaleje ten strasznie zachwalany MOTUL to gdzies to przycichnie? ;/

a na ta diagnoze gdzie mam sie wybrac?
cs? tzn ?

a ten deszcz to chyba nie przypadek, bo juz ktorys raz zdarzylo sie tak, ze jak byla ulewa to slychac bylo bardziej to chrobotanie... :( <bezradny>
mlody bbm
Sport
Sport

Postprzez Andre » 18 czerwca 2009, 18:30

umnie w czasie wypalania sie filtra silnik tak glosniej chrobocze , tak jakby sztywniej chodzil , czuc wtedy tez lekkei telepanie autem ,jak sie wypali to przestaje.Olej mam teraz castrola edge, wczesniej valvoline ale umnie nie mialo to znaczenia.
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez olus » 18 czerwca 2009, 23:09

olej Motul 507.00 5w30

cs= CompSport
have no fear BMN is here :D

Seat Napinator
olus
Sport
Sport

Auto: leo bmn

Postprzez mlody bbm » 13 lipca 2009, 00:04

po przegladzie, na serwisie oczywiscie nie wykryli zadnych niepokojacych dzwieków, skad to wszyscy znaja... zalalem Motula, i powiem ze albo mi sie wydaje albo naprawde slychac to troszke mniej, aczkolwiek panowie w serwisie powiedzieli ze cos tam bylo poluzowane i dokrecili, ale nie kompetetni idioci nie umieli powiedziec co? :O

[ Dodano: Nie 26 Lip, 2009 ]
i znow powrocilem do punktu wyjscia, tzn chrobotanie znow jest takie jak przed przegladem, takze olej chyba nie ma znaczenia... opisze problem jeszcze raz:
otoz gdy jadac leonem, przy niskich obrotach, w granicach 2000, slychac taki dziwny dzwiek, przypominajacy zaciaganie powietrza* ( takie chrrrrrrrrrrrrrr) przez chwile) bardzo mnie to denerwuje,
lucash53, robiłes cos z tym ? czy jeszcze ktos ma podobne problemy? <sciana>

[ Dodano: Nie 26 Lip, 2009 ]
tak czytam i czytam
moze to sprzegło klimy?? cos z nim nie tak jest ?? jak myslicie panowie??
chrobot wystepuje tylko podczas jazdy, nigdy na postoju, gdy silnik pracuje pod obciazeniem, np jadac pod gorke
moj leon jest sprowadzony z wloch, moze tam gdzies na klimie duzo jezdzili i teraz tak chrobocze, sam nie wiem o co chodzi, jestem strasznie przewrazliwiony na punkcie roznych stukow i innych dziwnych dzwiekow po moim ostatnim psujacym sie samochodzie... znow czekam na jakies podpowiedzi...
mlody bbm
Sport
Sport

Postprzez Kozak » 26 lipca 2009, 13:44

mlody bbm, na kolejnym spocie przejadę się z Tobą , może coś wymyślimy

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez noktoto » 26 lipca 2009, 14:10

mlody bbm, u mnie to chrobotanie występuje od samego początku, wymiana dwumasu nic nie zmieniła. Teraz, po 61 tyś. zdarza się to jednak chyba ciut częściej i jest wyraźniej słyszalne.
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez lucash53 » 27 lipca 2009, 23:57

ja nic z tym nie robię, leje paliwo z orlen i jest duzo lepiej, na 99 procent to slychac DPF bo glosnosc tego ma zwiazek z paliwem oraz z temperatutą otoczenia tudziez ukladu wydechowego...
lucash53
Stella
Stella

Auto: 1p FR tdi / gsxr k3

Postprzez noktoto » 28 lipca 2009, 00:26

Również się tym nie przejmuje.

lucash53 napisał(a):...z temperatutą otoczenia...

Też mi się tak wydaje, dlatego ostatnio wyraźniej to słyszę.
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez mlody bbm » 28 lipca 2009, 11:25

ale u was wystepuje to tylko jak odpali sie DPF ? czy caly czas ? bo u mnie jest caly czas, a gdy DPF do tego sie odpali to jeszcze basowy dzwiek z wydechu wystepuje a to chrobotanie sie nasila...
mlody bbm
Sport
Sport

Postprzez AdamTower » 28 lipca 2009, 13:08

U mnie nie ma nic, nieważne czy DPF się wypala czy nie...przynajmniej nie zauważyłem/nie usłyszałem nic niepokojącego...tylko ja mam BMM, a nie BMN :whoeva:
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+

Postprzez noktoto » 28 lipca 2009, 18:57

mlody bbm napisał(a):ale u was wystepuje to tylko jak odpali sie DPF ?

Trudno powiedzieć, ale chyba nie tylko.
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez mlody bbm » 28 lipca 2009, 20:19

a u mnie wystepuje to caly czas... po serwisie sie na troche uspokoilo, lecz teraz nie daje mi to spac po nocach... jezdze w kolko i nasluchuje i sam nie wiem czy to turbina jak zaczyna dmuchac, ale wtedy wydaje mi sie ze wsytepowalo by to rozniej na postoju, czy ktoras rolka, ale nie piszczy, slychac taki nieregularny chrobot, po 2000 obrotow przestaje i pozniej jest ok, tylko w tych okolicach <sciana> ;[ :zly: :olaboga: :hmmm:
mlody bbm
Sport
Sport

Postprzez noktoto » 28 lipca 2009, 20:42

TDI PD do najcichszych silników nie należą, a dodatkowo wydają sporo różnych odgłosów. Myślę, że faktycznie warto się przejechać z kimś kto dobrze te silniki ogarnia, ewentualnie innym BMN. Ja nie pierwszy raz słyszę od innych o tym chrobotaniu i wydaje mi się, że nie ma się czym przejmować. Obym się nie mylił :)
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez mlody bbm » 28 lipca 2009, 23:25

musze sie gdzies wybrac, zeby obadali sprawe, ale nie wiem czy w czestochowie ktos sie na tym zna... moze wybiore sie do katowic, do Mastersow albo nie wiem kogo ?? w czewie nie widzialem jeszcze FR, a chetnie bym sie przejechal innym i porownal... :(

[ Dodano: Sro 29 Lip, 2009 ]
panowie to gdzie jechac ? moze do CS ale w bielsku czy w krakowie ?? i jak myslicie to moze byc turbo ??
mlody bbm
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 30 lipca 2009, 13:33

mlody bbm napisał(a):otoz gdy jadac leonem, przy niskich obrotach, w granicach 2000, slychac taki dziwny dzwiek, przypominajacy zaciaganie powietrza* ( takie chrrrrrrrrrrrrrr) przez chwile) bardzo mnie to denerwuje,

takie odglosy przy "ciagnieciu z dolu" wskazuja na turbine
zapieczone zaluzje, tra o siebie i stad ten dzwiek.
jak znam zycie to dopoki bylo zimno nic sie nie dzialo, zaczely byc upaly, jezdzisz przy wlaczonej klimatyzacji, auto bardziej obciazone itd
dopoki nie wpadnie w notlauf to beldow zadnych nie bedzie, na diagnoze udaj sie do Aligatora do Tychow, albo wlasnie do CS , a czy do Bielska czy do Krakowa to juz twoja decyzja.
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez mlody bbm » 30 lipca 2009, 22:32

zapieczone zaluzje... czyli co teraz ?? rzeczywiscie wydaje mi sie ze na klimie jest to bardziej slyszalne, ten moj chrobot, aczkolwiek dzisiaj troche pojezdzilem i bylo w miare cicho... Aligator z Tychow, czyli ? <stres>
mlody bbm
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 31 lipca 2009, 10:00

dopoki Ci ktos nie sprawdzi tego mozna tylko gdybac,
Aligator czyli Dynosoft o/Katowice, dawniej Masters o/Katowice, tyle ze Ali jest caly sierpien na urlopie.
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez mlody bbm » 31 lipca 2009, 10:50

czyli moze podjade do CS, ciekaw jestem ile u nich taka diagnoza moze kosztowac?... ale powiedzcie mi, czy w takim wypadku jesli forumowa diagnoza sie sprawdzi i bedzie cos nie tak z tymi zaluzjami to turbo do wymiany czy co sie da jaszcze zrobic?? gdzies kieedys znalazlem ze w chorzowie jest autoryzowany punkt garreta

[ Dodano: Wto 04 Sie, 2009 ]
czy jest moze jakas FRka w Gliwicach? jutro jade na diagnoze, chlopaki z CS beda tam na hamowni, i jesli ktos by mogl podjechac swoja co by porownac...

[ Dodano: Sro 05 Sie, 2009 ]
po ogledzinach przez CS wyszlo ze turbina, przeplywka itd sa w pozadku, nie ma bledow, wszystkie te cisnienia sa ok, stwierdzili ze te dzwikie to musi byc luzny ktorys przewod lub cos temu podobnegoo....

[ Dodano: Wto 18 Sie, 2009 ]
nie mam juz sily do tego brzeczenia chrobotania pierolon*******************ego, sprzedam chyba leona ;[ ;[ ;[ :zly: :zly: :zly: :zly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer:

[ Dodano: Pią 13 Lis, 2009 ]
http://konr11.wrzuta.pl/film/2w6m0NzsHOj/20090314055
mlody bbm
Sport
Sport

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel