Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak dostać się do lasera? CD Aura

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jak dostać się do lasera? CD Aura

Postprzez matt.3 » 19 lipca 2007, 22:12

Witam. POdczas odtwarzania płyt CD w mojej Aurze często zdarza się, że płyts się zacina, piosenka "przeskakuje" itp. Dzieje się tak tylko gdy odtwarzam płyte podczas prowadzenia auta, na postoju jest wszystko OK. Moje podejrzenia padły na zabrudzony laser. Wujołem dziś radio z samochodu, zdjołem "pokrywe" jednostki od "góry"(przy szczelinie gdzie wkłada się płytę) ale to za mało aby dostać sie do lasera. I tu moje pytanie. Czy ktoś z Was czyścił laerw w Aurze? Jeśli tak to będę wdzięczny za wskazówki co trzeba jeszcze zdemontowac by wytrzeć laser. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Mateusz
matt.3

Reklama

Re: Jak dostać się do lasera? CD Aura

Postprzez Streat » 19 lipca 2007, 22:22

matt.3, są specjalne płyty czyszczące które możesz zastosować - psiknij jeszcze wcześniej sprężonym powietrzem :wink:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Marcin_TDI » 19 lipca 2007, 23:12

przeciez jak odrecisz gore to masz laser na wierzchu. niedawno sam czyscilem i nie mialem zadnych problemow takze pokombinj. sprezonym psikalem w szprae gdzie cd-ka wkladasz i tylko jeszcz gorzej bylo chyba ze bezposrednio na laser dmuchniesz to tak... pamietaj zeby lasera nie trzec za mocno, najlepszy wacik jest :-D :-D
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez jurkos » 20 lipca 2007, 06:29

Marcin_TDI napisał(a):przeciez jak odrecisz gore to masz laser na wierzchu.

tak owszem - pod warunkiem ze głowica zaparkuje we wlasciwywm miejscu .

acha nie za wysokie ciesnienie tego powietrza :twisted:
jurkos
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: czarne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez matt.3 » 20 lipca 2007, 10:20

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Płyty "czyszczącej" już używałem, niewiele pomiogło. Dziś zabiore się za to jeszcze raz może dobiore się jakoś do tego lasera. Co do sprężonego powietrza to najlepiej chyba użyć takiego sprayu dostepnego w komputerowym do czyszczenia klawiatury itp. bo z kompresora chyba dmuchnę za mocno :-D .
matt.3

Postprzez Streat » 20 lipca 2007, 11:43

matt.3, tylko nie odwracaj puszki z takim powietrzem denkiem do góry :!:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez mbk23 » 15 sierpnia 2009, 18:44

Czyszczenie płytą i powietrzem nie pomaga więc co zrobić? Radio z 2005 roku naprawdę mało używane, a płyta zacina się na byle wyboju... Ma tutaj może wpływ prędkość z jaką nagrywa się płytę? Jeżeli nie to co mam zrobić, oczywiście oprócz wymiany radia bo to najprostsze rozw.
mbk23
Stella
Stella

Auto: Leon ALH

Postprzez X tomicher X » 17 sierpnia 2009, 20:18

Sprawa wygląda tak że kwestia czytania płyt to jedno a anti-shock to drugie u ciebie padł anti-shock. Jest to taki patent, który czyta płyte jeszcze przed samym usłyszeniem jej w głośnikach, dzięki czemu przy sprawnie działającym radiu przy wybojach i dziurach płyta nie tnie.
Naprawa takich gadżetów to nie jest prosta sprawa, zwykłe czyszczenie laseru niestety nic w tym nie pomoże.
X tomicher X
Signo
Signo

Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez roosman » 18 sierpnia 2009, 06:30

Streat napisał(a):psiknij jeszcze wcześniej sprężonym powietrzem :wink:
- zrób sobie taki test - niech Ci się biurko zakurzy i psiknij sobie po nim sprężonym powietrzem a potem przetrzyj palcem - zobaczysz ile było warte te psiknięcie. :hahaha: sprężone powietrze do lasera - ale mnie z rana rozbawiłeś :hahaha: - do czyszczenia lasera używa się wacika do mycia uszu + alkohol, może być wódka tylko nie żadna smakowa ani kolorowa. Płyta czyszcząca też jest średnim wynalazkiem.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez mbk23 » 18 sierpnia 2009, 12:17

Facet, który zajmuje się elektroniką, radiami, sterownikami i komputerami samochodowymi powiedział, że jeżeli płyta się tnie to nie pomoże żadne czyszczenie, ani naprawa jakiegoś anti shocka - jeżeli coś takiego w ogóle jest. Po prostu laser jest do wymiany. Powiedział, że to nie pierwszy taki przypadek z radiem.
mbk23
Stella
Stella

Auto: Leon ALH

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja