Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup belek bagaznika dachowego

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zakup belek bagaznika dachowego

Postprzez bambo » 6 stycznia 2010, 15:13

Witam, mozecie cos polecic?
Na razie interesuje mnie Thule Rapid System Aero
Moze ktos tutaj wie gdzie mozna kupic za dobra cene taki bagaznik?
bambo
Stella
Stella

Auto: Leon 1P 1.8 TSI

Reklama

Re: Zakup belek bagaznika dachowego

Postprzez respect_ » 6 stycznia 2010, 18:14

Tutaj sprawdziłem różne firmy i tam jest najtaniej :)
Pytanie tylko, jaki bagażnik wybrać, i czy w Thule warto dopłacać tyle kasy za belki aero ?

Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw 07 Sty, 2010 ]
Macie może jakieś doświadczenia z boxami dachowymi, bo Leon ma na dachu antene z tyłu więc chyba nie każdej wielkości box podejdzie :( ?

[ Dodano: Pią 08 Sty, 2010 ]
Kurcze, nikt nie posiada bagażnika dachowego do swojego Leona :hmmm: ?
respect_
Signo
Signo

Auto: Leon II 1.6

Postprzez celinskip » 16 stycznia 2010, 18:47

ja mam Kolego :). Teraz mam jakies tanie belki Mont Blanc aluminiowe i naprawde daja rade. Zadaj sobie kolego pytanie ile razy bedziesz ich uzywal? Bo jak dosc czesto to ja bym zainwestowal w takie Thule rapid system(mialem na innym samochodzie) bo troche szybciej sie je montuje i demontuje. Nie trzeba miec wtedy klucza. Ja uzywam raz no 2 w roku wiec jakos specjalnie mnie to nie boli. A co do anteny to moze przeciez byc troszke przygieta, ale po co Ci az tak dlugi pack?
oo nawet zdjecie z packiem znalazlem :)
Obrazek
celinskip
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez jahu » 28 stycznia 2010, 18:40

celinskip napisał(a):ja mam Kolego :). Teraz mam jakies tanie belki Mont Blanc aluminiowe i naprawde daja rade. Zadaj sobie kolego pytanie ile razy bedziesz ich uzywal? Bo jak dosc czesto to ja bym zainwestowal w takie Thule rapid system(mialem na innym samochodzie) bo troche szybciej sie je montuje i demontuje. Nie trzeba miec wtedy klucza. Ja uzywam raz no 2 w roku wiec jakos specjalnie mnie to nie boli. A co do anteny to moze przeciez byc troszke przygieta, ale po co Ci az tak dlugi pack?
oo nawet zdjecie z packiem znalazlem :)
[url=http://img14.imageshack.us/img14/5483/packv.th.jpg]Obrazek[/URL]

a co to za box? i jak z hałasem i spalaniem przy jeździe.
jahu
Stella
Stella

Auto: leon 1.8 tsi

Postprzez celinskip » 28 stycznia 2010, 19:21

wydaje mi sie, że to ten http://interpack.com.pl/pl/p/carver_6.5.html . Mam go juz pare lat i moge polecic, jest mega pakowny. Narty, buty, kombinezony i jakies inne pierdoki spokojnie sie w nim mieszczą. Hałas wiekszy ale spokojnie sie do tego można przywyczaic, nawet przy wiekszych prędkościach. Co do spalania to jakies 1 no moze 1,5 więcej ale nie ma reguły bo duzo zalzy od wiatru. Samochód prowadzi sie dobrze, jedynie gdy mocniej wieje trzeba sie bardziej skupic :)
celinskip
Sport
Sport

Postprzez Sober » 3 grudnia 2010, 23:05

Co byście polecili? Thule Rapid Aero aluminiowy czy oryginalny Seatowski? Thule jest do kupienia nowy za 649zł. Seatowski drożej, chyba żeby trafić używkę...

Jeśli dobrze rozumiem to oryginalny jest przykręcany z przodu na śrubę, a Thule trzyma się tylko na ścisk?

Oryginalny bardziej mnie przekonuje, bo jest bardziej estetyczny - belki nie wychodzą niepotrzebnie na boki... i ponoć mniej hałasuje. Thule za to szybciej by się zakładało/ściągało.

Jest jeszcze coś na co zwrócić uwagę?
Sober
Sport
Sport

Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Ojciec » 4 grudnia 2010, 08:34

Ja bym kupił Thula, belki masz uniwersalne więc jak zmienisz auto to tylko dokupisz łapy i po sprawie, a tak przy sprzedaży auta albo dasz komuś gratis ten bagażnik albo sprzedasz za parę zł na aukcji.....
Ojciec
Sport
Sport

Auto: Skoda Octawia 3 RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez barteq73 » 4 grudnia 2010, 12:13

A ja teraz bym kupił seatowski . Mam thula i rzeczywiście trochę go słychać i to już przy 60-ce. A co do belek to nie są uniwersalne tylko mają różną długość i czasem spasują ,a czasem nie . Jest tylko mały problem ten oryginalny w salonie , z upustem , kosztował wiosną 1000 zł . Tak tak 1 0 0 0 zł- trochę przesada , ja swój thule kompletowałem po częściach belki i podstawy kupiłem na alledrogo a kit dopasowujący w sklepie u dystrybutora , razem wyszło coś ok 450zł. Oczywiście zgodnie z katalogiem thule , tam jest wszystko rozpisane .Jest też na stronie w necie :heej:
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez noktoto » 4 grudnia 2010, 12:41

barteq73 napisał(a):Jest tylko mały problem ten oryginalny w salonie , z upustem , kosztował wiosną 1000 zł

Tu jest trochę niższa cena:

http://akcesoria.seat.pl/index.php?str_ ... _rodzaj=20

Chyba, że coś jeszcze trzeba dokupić.
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance

Postprzez Ojciec » 4 grudnia 2010, 14:18

barteq73, belki tuhula są uniwersalna. Tak jak piszesz mają różne długości więc jak kupisz sobie odpowiednio długą to podejdzie Ci do 90% aut. Ja np kupiłem jakiś czas temu belki thula i objeździłem nimi peugeot 407, passata b6, obecnie są na leonie, tak więc jak się kupi z odpowiednie zapasem to będą uniwersalne ;)
Co do szumienia, to się nie wypowiem bo na dachu mam zawsze trumnę która sama w sobie strasznie szumi.....
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez Sober » 4 grudnia 2010, 15:13

noktoto napisał(a):
barteq73 napisał(a):Jest tylko mały problem ten oryginalny w salonie , z upustem , kosztował wiosną 1000 zł

Tu jest trochę niższa cena:
http://akcesoria.seat.pl/index.php?str_ ... _rodzaj=20

Te ceny na stronce to chyba nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością... pytałem dzisiaj w ASO i gość powiedział, że oryginalny by wyszedł sporo ponad 1000.

Natomiast oglądałem Thule i wygląda spoko, tylko mnie niepokoi ten hałas. Tak sobie myślę, może stalowe belki będą cichsze? W poprzednim aucie miałem stalowe i bagażnik nie hałasował jakoś specjalnie...

W Thule jest fajny ten system mocowania - nie trzeba mieć klucza. Bo oryginalne belki się dokręca kluczem, prawda?

PS: Do tej pory miałem belki montowane na zatrzask, to dopiero była wygoda.
Sober
Sport
Sport

Postprzez Ojciec » 4 grudnia 2010, 15:32

Sober, hałas to rzecz względna (jedni nie kupią diesla bo jest głośny a innym to nie przeszkadza ;)) , mi tam osobiście nie przeszkadza ten dźwięk (zawsze jak założę belki to od razu montuję trumne).
Prawda jest taka jakich belek byś nie kupił to będą hałasować....a to czy wystają te parę cm po za auto to aż taki wielkiej różnicy nie robi. Najwięcej hałasu generuje założona trumna czy uchwyt na narty
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez noktoto » 4 grudnia 2010, 16:10

Sober napisał(a):Te ceny na stronce to chyba nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością... pytałem dzisiaj w ASO i gość powiedział, że oryginalny by wyszedł sporo ponad 1000.

Warto w różnych ASO popytać, większość faktycznie zdziera na częściach/akcesoriach strasznie, ale w niektórych ceny nie odbiegają (a jeśli już to nieznacznie) od tych z cennika na seat.pl (w Wawie mogę ASO Maran polecić, na południu chyba ASO Solo Kielce ma dobre ceny).
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance

Postprzez aroslaw75 » 4 grudnia 2010, 18:03

Jak ja kupowałem 4 lata temu bagażnik to orginał był tańszy od Thula. Za baze + uchwyt na narty (duży) zapłaciłem ok 1100zł. Jeśli chodzi o montaż orginalnego bagażnika to uważam że Seat w porównaniu z Leonem 1M zrobił krok wstecz.
Seat Ibiza 6K FL 1.4 (2002-2004)
Seat Leon 1M 1.6 (2004-2006)
Seat Leon 1P 1.9 (2006-2017)
Seat Leon FR ST 1.4 ACT (2014-....)
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

Drukarnia http://www.risani.go3.pl
http://www.zksrow.rybnik.com.pl/
aroslaw75
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon FR ST

Postprzez barteq73 » 4 grudnia 2010, 20:16

W leonie 1P nie chałasują belki , tylko łapy które trzymają za rant i wchodzą w te dwa otwory w słupku . Mowa o thule.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez Sober » 5 grudnia 2010, 11:53

Panowie, powtórzę jeszcze raz moje pytanie - czy oryginalny bagażnik przykręca się do tych otworów w słupku? W Thule z tego co widziałem jest tam tylko taki bolec...
Sober
Sport
Sport

Postprzez aroslaw75 » 5 grudnia 2010, 12:01

Sober napisał(a):Panowie, powtórzę jeszcze raz moje pytanie - czy oryginalny bagażnik przykręca się do tych otworów w słupku? W Thule z tego co widziałem jest tam tylko taki bolec...

Nic sie nie przykręca do słupków, jak otworzysz przednie dzwi to masz otwór w który wchodzi bolec z bagażnika.
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

aroslaw75
TopSport
TopSport

Postprzez Sober » 5 grudnia 2010, 12:26

ok, dzięki!
Sober
Sport
Sport

Postprzez kloza19 » 19 grudnia 2010, 11:30

Panowie
mam pytanie kupiłem bagażnik z Aukcji Nr 1347894747 BAGAŻNIK DACHOWY ALU SEAT LEON TOLEDO WROCŁAW do Seata Leona II z 2006r i nie ma tam żadnego Bolca który można wprowadzić do otworu w słupku. Ogólnie bagażnik pasuje. Czy brak bolca to duży problem ?
Grozi to iż Bagażnik może spaść pod czas jazdy.
kloza19
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: SEAT LEON
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Sober » 19 grudnia 2010, 11:48

Nieoryginalne bagażniki mogą nie mieć tego bolca. Trzeba po prostu mocno przykręcić i powinno się trzymać... ja kupiłem właśnie oryginalny raz założony za 400zł. Jak przetestuję to napiszę opinię.

[ Dodano: 19 Grudzień 2010, 21:06 ]
Zamontowałem na próbę ten oryginalny i powiem szczerze, że jak bym wiedział wcześniej jak to wygląda, to bym kupił Thule. Dziadostwo straszne delikatnie mówiąc :/ Nie wiem kto wymyślał ten mechanizm zamykający, ale to się nie trzyma kupy. Dobrze, że w garażu montowałem, bo na zewnątrz to bym na pewno pogubił te wszystkie delikatne plasticzki na których się to "trzyma".

Na stałe też się go nie zostawi zamontowanego bo uszczelki strasznie cierpią (dopasowanie blach obejmujących słupki wcale nie rewelacyjne).

[ Dodano: 1 Styczeń 2011, 20:01 ]
I teraz jeszcze się okazało, że mój bagażnik się na niego nie mieści, bo belki są za szerokie. Także chyba kupię Thula ze stalowymi belkami. Nie chce ktoś kupić ori belek prawie nieużywanych w dobrej cenie?
Sober
Sport
Sport

Postprzez Hayabusa » 5 stycznia 2011, 17:09

Pracowałem w sklepie z bagażnikami samochodowymi oraz box-ami.
Na pewno można śmiało kupić produkty firmy Thule z resztą seat zamawia oryginalne belki w thule.
Padła jeszcze nazwa Mont Blanc, jest to taki młodszy brat Thule (śmiało kupować).
Gdy nie mamy za dużo gotówki na zbyciu to polecam belki firmy Atera. Niemiecki producent i całkiem dobrej jakości mają produkty.
Jeżeli macie jakies pytania to piszcie na Priv-a.|

Pozdro !
leon 1.6 16v + lpg
Hayabusa
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez __radmak__ » 9 stycznia 2011, 14:39

Jako, że siedzę w bagażnikach to się trochę po mądrze :)

Otóż piszecie o hałasach, powiem tak :
Czy będą to belki Areo czy Belki stalowe o przekroju kwadratu hałas będzie, gdyż hałasuje powietrze, które przedostaje się pod tunelem , który wytworzył się pod belkami a dachem auta.
Druga strona medalu, to jak coś założymy na belki to, to "coś" będzie już dawało spore opory powietrza i będzie szumieć.
Nawet te nowe belki typu whisbar czy areobar też będą szumieć tylko w mniejszym stopniu, nie wierzmy w cuda, że nie będzie hałasu, tu odgrywają role prawa fizyki.

Co do marek bagażników to wiadomo, że do THULE się nic nie porównuje. W THULE te nowe belki AREO mają jeszcze dodatkową gumę, która instaluję się pod spód belki, w rowek który wkłada się stopę. W ten sposób firma THULE ogranicza hałasy do minimum.
Bagażnik THULE mocuje się do LEONA 1P pod drzwi, z przodu łapka wchodzi w bolec z tyłu już nie. System jest jak najbardziej stabilny i posiada wszystkie testy typu CITY CRASH TEST.

Bagażniki mniej markowe, zamiast bolca posiadają śrubę, którą wkręca się w ten że otwór.
Takie rozwiązanie zastosowała włoska firma Totus System. Gotowa baza tego producenta kosztuje u mnie 270zł. Belka stalowa ma opływowy kształt i bagażniczek jest przyjemnie wykonany.

W razie pytań pisać, a pomogę.
__radmak__
Sport
Sport

Postprzez barteq73 » 9 stycznia 2011, 17:24

Nie chciał bym cię kolego obrażać , ale twoja wiedza na ten temat jest trochę mizerna , jak już pisałem hałas słyszany w kabinie nie pochodzi od belek , tylko od mocowania belek z dachem . Właśnie te łapki z bolcem są nie osłonięte i pomiędzy nimi a plastikową obudową i słupkiem przelatuje powietrze powodując szum słyszany przez pasażerów , dodając do tego delikatne odchylenie uszczelki drzwi pod którą wchodzi ta łapa . I dla sprostowania twojej wcześniejszej wypowiedzi oryginalny bagażnik do 1P wcale nie jest produkowany przez thule . Stopy mocujące belki do dachu tworzą jedną całość , nie mają żadnych elementów odstających i dlatego jest mniej słyszalny szum powietrza . Wypowiedz swoją potwierdzam nabytym doświadczeniem , ponieważ od zawsze używam bagażników dachowych do przewożenia rowerów i boxu, Podobna sprawa była w lagunie 1 , też łapy bagażnika wchodziły pod uszczelkę i było słychać szum . Cicho za to było w 1M , ponieważ tam przykręcałem stopy do dachu . Dodam że zawsze używałem belek alu.aero. Tyle na temat , czasami praktyka jest inna niż teoretyka.
Dodam że w swoim 1P używam zestawu thule , bo za ori w salonie chcieli 1100 zł. Koszt zes. belki aero podstawy i łapy mocujące dedykowane do modelu auta wynosi ok 500zł.
Jak komuś będzie to potrzebne niech napisze to podam nr. części.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez Sober » 9 stycznia 2011, 19:15

Ja sobie tak myślę, że jak nie sprzedam tego oryginalnego bagażnika, to przypiłuję trochę ten bolec, tak żeby dało się zakładać bagażnik bez otwierania tych plastikowych odpadających klapek (z tyłu się tak da - bez otwierania kluczykiem, z przodu zdjęcie blokuje właśnie bolec). Wtedy jeszcze byłoby ten "system" byłby w miarę znośny.
Sober
Sport
Sport

Postprzez barteq73 » 9 stycznia 2011, 19:40

Nie wiem o jakich klapkach piszesz , ale powiem że nie widzę problemu z powodu używania (zakładania i zdejmowania) , po prostu luzujemy łapy za pomocą klucza (oryginał) , śruby w belce (thule) i zdejmujemy , a bolec jest dla bezpieczeństwa żeby się łapy nie zsuwały podczas skręcania i w ogóle belka się nie przemieszczała podczas jazdy . Zastosowanie bolców wymuszone zostało budową nadwozia w 1P i to akurat nie wada . J jak to bywa bagażniki dachowe są dedykowane do konkretnego modelu auta , czasami niektóre elementy możemy wykorzystać do innego samochodu , ale czasy rynienek i pasujących bagażników do wielu samochodów dawno minęły.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez Sober » 9 stycznia 2011, 21:13

Przecież wyraźnie napisałem, że chodzi mi o oryginalny bagażnik seatowski...

[ Dodano: 10 Styczeń 2011, 10:00 ]
Tzn nie bardzo da się go zdjąć bez podnoszenia tych plastików zamykanych na kluczyk, bo łapki się blokują o te plastiki. Chyba, że byłem zbyt mało brutalny ;-)
Sober
Sport
Sport

Postprzez bambo » 10 stycznia 2011, 13:20

Ja kupilem bagaznik bazowy thule i jestem bardzo zadowolony szczegolnie z jakosci wykonania oraz latwosci montazu.
Chcialem sie was zapytac jeszcze o maksymalna predkosc. Zalecaja 130km/h.
Jechal z was ktos szybciej?
Zalozmy ze mam trumne i w niej 4 pary nart i butow. Razem nie powinno to wazyc wiecej niz 50kg czyli 2/3 maksymalnego obciazenia.
Czy jadac 150 na autostradzie ryzykuje zdmuchniecie mi tego z dachu?
bambo
Stella
Stella

Postprzez Hayabusa » 10 stycznia 2011, 15:50

bambo napisał(a):Ja kupilem bagaznik bazowy thule i jestem bardzo zadowolony szczegolnie z jakosci wykonania oraz latwosci montazu.
Chcialem sie was zapytac jeszcze o maksymalna predkosc. Zalecaja 130km/h.
Jechal z was ktos szybciej?
Zalozmy ze mam trumne i w niej 4 pary nart i butow. Razem nie powinno to wazyc wiecej niz 50kg czyli 2/3 maksymalnego obciazenia.
Czy jadac 150 na autostradzie ryzykuje zdmuchniecie mi tego z dachu?

Jeżeli poprawnie zamontujesz boxa tzn. max. do tyłu i równo zamontowany to NIE POWINNO nic się stać, ale bierz pod uwagę, że w czasie wypadku zawartość boxa wystrzeli jak z procy do przodu.
leon 1.6 16v + lpg
Hayabusa
Stella +
Stella +

Postprzez Ojciec » 10 stycznia 2011, 15:55

bambo, ja z trumną (3 pary nart buty, spodnie, kurtki) zamontowaną na zestawie thula leciałem ok 170-180 km/h przez dłuższy odcinek autostrady i nic się nie stało. Jak wszystko dobrze poskręcasz nic nie odleci ;)
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez Sober » 10 stycznia 2011, 15:56

Ciekawe jakie było wtedy spalanie...
Sober
Sport
Sport

Postprzez bambo » 10 stycznia 2011, 16:02

No to super, przekraczac 150 akurat na razie nie zamierzam dopoki nie naucze sie panowac nad takim samochodem bo jednak czuje sie ze jego wlasciwosci jezdne sie zmieniaja.

P.S. Jakbym myslal o spalaniu to bym kupil diesla :P
bambo
Stella
Stella

Postprzez aroslaw75 » 10 stycznia 2011, 16:47

Ja max z bagażnikiem na narty leciałem ok 180km/h natomiast z boxem ok 150km/h. Z boxem zalecają max 130-140km/h ale znam takich co i 190km/h jechali. :)
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

aroslaw75
TopSport
TopSport

Postprzez barteq73 » 10 stycznia 2011, 21:46

Wstyd się przyznać , ale z dwoma rowerami leciałem 170. Baza thule a mocowanie rowerów to giro. W 1M było nawet spokojnie , ale w 1P to trochę huczało . Nie było to zachowanie poprawne i godne naśladowania , za co bardzo żałuję . Ale za to sprawdziłem że można śmiało poruszać się z dopuszczalnymi prędkościami , pod warunkiem zastosowania elementów renomowanych firm i odpowiedniego montażu.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez __radmak__ » 11 stycznia 2011, 10:35

Producent THULE zapewnia bezpieczną jazdę z prędkością 130km/h.
Szczerze, żaden z moich klientów tego nie przestrzega i tnie ile chce na autostradzie.
Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją aby box wywiało albo by spadł przy wyższych prędkościach.
Jeżeli akcesoria są prawidłowo zamontowane to nic nie ma prawa się stać.
Producent podał taką prędkość i bierze za to pełną odpowiedzialność iż w sytuacji gdy jedziemy 130km/h, nagle hamujemy, a box zostaje na dachu i nic się nie dzieje.
Miałem takiego klienta, który na audi s8 z bagażnikami rowerowymi THULE jechał autostradą 200km/h to zaczęło mu się odkręcać wszystko.
__radmak__
Sport
Sport

Postprzez adamek55 » 11 stycznia 2011, 18:49

Panowie,
a jaki box najdłuższy da się zamontować na dachu?
myślę o czymś takim, da radę?
http://allegro.onet.pl/taurus-junior-43 ... 67927.html
adamek55
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1P

Postprzez barteq73 » 11 stycznia 2011, 19:33

Ja do 1P montuje taki http://allegro.onet.pl/bagaznik-box-dac ... 98107.html i nie ma problemu , tylko do szybszej jazdy trzeba go odpowiednio zapakować tzn. równomiernie rozłożyć bagaż i nie przeładowywać.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez __radmak__ » 11 stycznia 2011, 21:02

Jeśli chodzi o boxy to polecam moją ofertę : http://allegro.pl/show_user_auctions.ph ... r_id=18657
Być może komuś coś wpadnie w oko ;)
__radmak__
Sport
Sport

Postprzez Sober » 18 stycznia 2011, 22:43

No i wymieniłem te oryginalne belki na thule rapid. Jakość dużo lepsza - grubszy plastik, ogólnie całość dużo solidniejsza. Co ciekawe blaszane łapki są wyraźnie LEPIEJ dopasowane do słupków Leona, przez co uszczelki trochę mniej cierpią. No i system montażu bez porównania wygodniejszy.

Z minusów to oczywiście estetyka - wystające belki na boki i potencjalnie hałas - belki mają od spodu wycięcie i to pewnie ono szumi. Ew można by tam jakąś uszczelkę dopasować...
Sober
Sport
Sport

Postprzez barteq73 » 18 stycznia 2011, 23:11

Pisałem wyżej co szumi w tym zeatawie :nauka:
barteq73
Sport
Sport

Postprzez bambo » 19 stycznia 2011, 10:18

sober: jak kupiles nowa ta baze thule to zauwaz ze w zestawie sa uszczelki do tych "wyciec" w belkach zarowno na gore jak i na dol. wlasnie po to zeby szumialo mniej. pozdro
bambo
Stella
Stella

Postprzez Sober » 19 stycznia 2011, 10:59

Kupiłem z belkami stalowymi, także problem wycięcia od góry odpada. Od dołu jak będzie mnie irytować to coś się dopasuje.

Być może też dotnę sobie te belki na wymiar, tak żeby nie odstawały po bokach.
Sober
Sport
Sport

Postprzez a_s » 4 lutego 2014, 09:03

Witam,
Możecie podac jakie długie belki są do Thule? Zastanawiam się nad kupnem Thule Rapid System 754

-- 4 lutego 2014, 10:03 --

Witam,
Możecie podac jakie długie belki są do Thule? Zastanawiam się nad kupnem Thule Rapid System 754
a_s
Stella
Stella

Auto: LEON 1P
Silnik: benzyna inny

Postprzez mateuusz1 » 11 stycznia 2016, 13:11

a co myślicie panowie nad tym bagażnikiem: http://allegro.pl/alu-bagaznik-dachowy-na-dach-seat-leon-i-1999-2005-i5089545495.html. Podoba mi sie estetyka, nie ma problemu, ze jakies uszczelki sa przycinane itd, bede nim woził tylko rowery. To mój pierwszy zakup, jakie są waszym zdaniem plusy i minusy tego bagaznika? Wiem, ze czas mocowania moze byc dlugi, ale to mi akurat nie przeszkadza, nie chce markowych Thule bo sa drogie, zalezy mi na czyms tanim(okolo 300zł) bo trzeba jeszcze kupic zaczepy na rowery.
mateuusz1
Stella
Stella

Auto: seat leon 1.6v
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Lucjan123 » 21 grudnia 2017, 18:37

Witam koledzy odgrzewam temat bagaznika do leona potrzebuje pomocy kupilem bagaznik mont blanc do mojego leona i lipa troche zamontowalem go i mam problem otoz od strony kierowcy odstaje mi uszczelka wlatuje przez nia powietrze juz przy predkosci 50 km na godzine tak wieje jakby okno bylo otwarte pomocy mial ktos ten problem z Gory dzieki za pomoc
Lucjan123
Stella
Stella

Auto: Leon2
Silnik: BXE 1.9

Postprzez swietlik23 » 15 czerwca 2018, 19:16

Koledzy, czy ktoś z Was posiada może mocowania Mont Blanc? Chciałbym "osiodłać" swojego Leona, a z racji, że korzystałbym z bagażnika max 2 razy do roku, chciałbym zrobić to w miarę tanim kosztem.

Mam pytanie co do długości belek. Otóż - zestawy Mont Blanc AMC 5002 ma belki długości 125cm (A49). Mam możliwość przełożenia belek z innego samochodu, ale krótszych - 115cm. Wtedy w grę wchodziłoby tylko dokupienie samych mocowań. Moglibyście powiedzieć jak to u Was jest, tzn. jakie posiadacie belki i jaki jest ewentualny luz na regulacji?
swietlik23
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1.6
Silnik: BCB 1.6

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne