Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
sielu napisał(a):"Witam
Czy można by domontować te świece dogrzewające płyn chłodniczy tak jak to było w niektórych wersjach i jeszcze żeby można je włączać pstryczkiem kiedy się chce, jeżeli tak to jakie +/- koszta oraz może jakiś nr katalogowy części. Niektóre osoby jak i ja jeżdżą na krótkich odcinkach i silnik ledwo co się zagrzeje a już się jest na miejscu
Z góry dziękuję info"
zasilanie przekaznikow jest na 6 pinie brazowej 6 stykowej kostki w skrzynce kostek na podszybiu,
przebor napisał(a):1J0 941 385 A część górna
1J0 941 393 B część dolna
1J0 941 391 C uchwyt gniazda przekaźników
Sie zna, sie wie, jak to mowia mam 3 leony rozkrecone pod lozkiemprzebor napisał(a):Axee, skąd to wiesz? Czy tam jest napisane T6/6 bo jest trochę niewyraźnie?
Czy w wersji bez podgrzewacza to zasilanie będzie tam doprowadzone?
Czy nr. 43 na górze schematu oznacza bezpiecznik nr 43?
PiterEL napisał(a):Montował już ktoś kiedyś te podgrzewacze płynu chłodzacego ? Ciężko jest ? Jaki ogolny koszt wychodzi ?
PiterEL napisał(a):A jakies fajki na swiece ? Chodzi mi o złącza... Montowałes to w fabrycznych podstawkach i miejscach czy jak ?
..
PiterEL napisał(a):No ok a numer masz moze tej rury ?
A mozesz zrobić fotke jak u Ciebie to wyglada pod maska i jak z elektryka to wszystko wyszlo? gdzie sa przekazniki jakie kable grube itd...
Co wpisywać na allegro aby znaleźć te fajki na swiece ? Jakie maja numery >?
jeśli nie są spalone to po co wymieniaćtomzi napisał(a):Tak ogólnie to będę musiał teraz wymienić chyba te świece bo już 4 lata autem śmigam
florek napisał(a):większość pojazdów wyposażonych w to nie ma problemów z odpaleniem w zimę
przebor napisał(a):Wąż wodny dla pojazdów z dogrzewaczem 1J0 122 157 DJ
Korpus do którego wkręca się świece składa się właściwie z dwóch elementów:
038 121 133 A (to jest ten większy element który przykręca się do bloku silnika)
028 121 145 B (do tego przykręca się świece i zakłąda wąż wodny idący do nagrzewnicy)
Sprzedawcy często nie rozkręcają ich i sprzedają jako całość.
Ja dokładałem ten podgrzewacz u siebie ponad rok temu i całą zeszłą zimę miałem okazję go użytkować. Szczerze mówiąc rewelacji nie ma. Z tym że mi nigdy się nie chce zmieniać temp. na climatronicu na "LO", tylko jeżdżę cały czas na 21 co powoduje że energia podgrzanego płynu zamiast ogrzewać silnik jest wytracana na ogrzanie kabiny. Dlatego silnik ogrzewa się prawie tak samo długo jak bez podgrzewacza, ale za to do kabiny już po 1- 2min leci letnie (nie ciepłe) powietrze.
No i oczywiście ten podgrzewacz nie ma żadnego wpływu na odpalanie silnika ponieważ świece grzeją dopiero po jego uruchomieniu.
GangstaMarc napisał(a):W zimie auto grzeje się do 90 stopni po przejechaniu około 10km...
Sammael napisał(a):Mój leon był mistrzem w niedogrzewaniu, przy -20 to mi woda potrafiła z 90 zejść.
Tracer2 napisał(a):Sammael napisał(a):Mój leon był mistrzem w niedogrzewaniu, przy -20 to mi woda potrafiła z 90 zejść.
I nie ma się Kolego czym chwalić.
Jest takie urządzenie i pewnie wiesz co to jest...
Obrazek
i widzę , ze Kolega to i owszem na mocy się zna i ma się czym lansować w podpisie,
ale ,zeby juz zajażyć ze rozgrzanie diesla ma wpływ na inne czynniki poza ciepełkiem w kabine to juz nie, nie, nie.
Tak, jak i z tym woltomierzem w słupku;)
A bez woltów i ciepełka tej mocy albo nie ma , albo jest mniej....
Tak bez urazy Kolego...
Się Kolega nieco zacietrzewił w tym strofowaniu, a to nie jst forum biologiczne
i uwagi z tego zakresu ani nas ziembią, ani nomen omen grzeją.
http://allegro.onet.pl/podgrzewacz-wody ... 26134.html
Sammael napisał(a): niech się każdy zajmie swoimi rzeczami - Ty z lubością obserwuj woltomierz w leonie a ja będę dalej "lansował" się mocą w podpisie.
Sammael napisał(a): PS. Teraz nie mam żadnych problemów, bo po 30 sekundach mam ciepłe powietrze w kabinie, więc może pokupujcie sobie benzyny, to się będą szybko nagrzewały![]()
PiterEL napisał(a):No więc mam alternator 90A. Zastanawiam się czy jak dołoże to podgrzewanie to czy alternator i ładowanie wytrzyma...
Czy szybciej alternator się nie zużyje... ?
ładowanie masz przecież jednakowe na niskich obrotach jak i wysokich. Po to jest regulator napięcia.przebor napisał(a):gdy zatrzymasz się na światłach ECU go wyłączy, a gdy ruszysz i zwiększysz obroty silnika, ECU go ponownie włączy
Mirczas napisał(a):ładowanie masz przecież jednakowe na niskich obrotach jak i wysokich. Po to jest regulator napięcia.
Mirczas napisał(a):Moje zdanie jest takie że po prostu może nie wydoić i np. w pełni nie doładowywać aku przy włączonej większej ilości odbiorników.
Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości