Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI VP] Dziwne tarcie z tylnych kół

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI VP] Dziwne tarcie z tylnych kół

Postprzez untaztood » 25 maja 2010, 07:42

Od paru dni wydobywa się wyraźnie z tylnych kół dziwny dźwięk tarcia. Nie jestem w stanie stwierdzić, czy z dwóch czy z jednego (raczej słychać z dwóch)
Po paru minutach, zwłaszcza szybszej jazdy (tj powyżej 60km/h ;-) ) tarcie ustępuje.
Łożyska to raczej nie są, bo bujałem samochodem na lewo i prawo i ani nie było głośniej ani ciszej.
Tarcze i klocki mam nowe, jednak miałem ostatnio mały problem - nie odbił mi cylinderek, przez co klocek cały czas dociskał się do tarczy w efekcie czego poszły kłęby dymu - delikatnie kropiąc tarcze ostudziłem ją wtedy.
Kolega Silver tego samego dnia wymienił mi zacisk na nowy i było już w porządku.

Z tego jeszcze, co zauważyłem, to że sytuacja dzieje się zwykle po deszczu, lub po myjni (chociaż tego nie jestem do końca pewien, bo praktycznie nie ma dnia bez deszczu...)

Czy to jednak mogą być łożyska? (Czy jest szansa, że łożysko raz wyje, a raz nie?)
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Reklama

Re: [TDI VP] Dziwne tarcie z tylnych kół

Postprzez nass » 25 maja 2010, 20:52

Ja słyszę hałas/tarcie praktycznie codziennie rano. Tarcze pokrywają się rdzawym nalotem i przy pierwszym hamowaniu słychać. Może masz podobnie?
nass
Stella +
Stella +

Auto: 1M TS

Re: [TDI VP] Dziwne tarcie z tylnych kół

Postprzez untaztood » 25 maja 2010, 23:31

U mnie to jednak było łożysko koła :( co ciekawe, że robiła się po pewnym czasie cisza.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne