Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Świergotanie w kole:)

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Świergotanie w kole:)

Postprzez sagat » 6 lipca 2005, 09:33

Z góry przepraszam moderatorów jeśli zaśmiecam forum ale dawno mnie nie było i przejarzałem kilka stron tego forum wstecz i nie znalazłem takiego problemu jak mi sie teraz przytrafia!

W moim Leonie z konca 2002roku przebieg raptem 31tys km zaczeło "świergotać " lewe przednie koło! przu skręcaniu w lewe zaczyna wydobać sie cienki wysoki metaliczny odgłos,czy mieliście cos podobnego w waszych autkach? Obecnie zauważam a juz mija mniej wiecej tydzien ,że świergotanie od czasu do czasu zaczyna sie pojawiać w czasie jazdy na wprost!
Pradzcie Prosze co tam sie może dziać?
sagat

Reklama

Re: Świergotanie w kole:)

Postprzez oczkolek » 6 lipca 2005, 10:06

No pierwszy ogień podejrzewałbym przegub, ale przebieg jakiś mały.

Może ktoś iny coś doradzi.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez przemek69 » 6 lipca 2005, 10:51

sagat, sprawdź łożysko a najlepiej zacznij od sprawdzenia czy masz dobrze przykręcone koło.
przemek69
Signo
Signo

Auto: SEAT LEON 1.9TDI ALH

Postprzez dave » 6 lipca 2005, 17:55

stawiam na przegub tyle ze z ta jazda na wprost to sie troszeczke nie zgadza no i wlasnie wspomniany juz wyzej przebieg :|
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez oczkolek » 6 lipca 2005, 18:28

dave, jak przegub jest "wyjeżdżony" to najpierw go słychać przy skręcie, a za jakiś czas potem słychac go przy jeździe na wprost. Tylko ten przebieg!!! A póżniej to juz się nie jeździ, tylko holuje na warsztat. :-(
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez sagat » 6 lipca 2005, 19:04

Co do przebiegu to orginalny bo jeżdze od nowości, a leonidas i tak służy tylko do turlania sie głównie na uczelnie i z powrotem,dlatego też napewno auto nie jest mocno eksploatowane!

Skoro mówicie o przegubie to jutro pojade na kanał i zobacze czy są całe.
Jak wpadną wam jeszcze jakieś pomysły to prosze o wpisy!
Wielkie dzieki za wszystko!
sagat

Postprzez pilpi » 6 lipca 2005, 20:22

sagat napisał(a):Skoro mówicie o przegubie to jutro pojade na kanał i zobacze czy są całe.

myślę że sam kanał nie pomoże :cry:
Najlepiej wyjąc półoś. A dorażne sprawdzenie to skręć koła do oporu i zerwij przyczepniość kołami (przypal gumę) jak zacznie chrobotać mocno to na 100% przegub.
Robiłeś cośprzy skrzyni, wyciągałeś połoś zmieniałeś osłonęelastyczną przegubu?
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez oczkolek » 6 lipca 2005, 20:29

Jeżeli jest to przegub (zaznaczam jeżeli) sprawdx osłone gumową przegubu czy nie jest czasem uszkodzona (nawet mała dziureczka) lub spod niej nie wychodzi smar.

Przez tę małą dziurke do wnętrza dostaje się woda wraz drobnym piaskiem i solą, który uszkadza przegub.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez orzech » 6 lipca 2005, 20:54

a hamulce sprawdziles :?: potestuj dokładnie samochód i napisz bardziej szczegułowo w jakich okolicznościach to sie dziej i czy sa poza tym jakies inne objawy przegób możesz sprawdzić tak jak kolega wyżej Ci opisał a łożysko następująco: Jadać ok. 80 km/h zacznij jechać ostrym zygzakiem, w ten sposób na przemian będzisz odciązał jedno koło a dociążał drugie jeżeli któreś głośniej buczy to łożysko padaka :) (ważne: musisz skręcać dość gwałtownie).
orzech

Postprzez dave » 6 lipca 2005, 21:14

pilpi napisał(a):A dorażne sprawdzenie to skręć koła do oporu i zerwij przyczepniość kołami (przypal gumę) jak zacznie chrobotać mocno to na 100% przegub.

orzech napisał(a):Jadać ok. 80 km/h zacznij jechać ostrym zygzakiem, w ten sposób na przemian będzisz odciązał jedno koło a dociążał drugie jeżeli któreś głośniej buczy to łożysko padaka (ważne: musisz skręcać dość gwałtownie).

o ja, zeby sie kolega nie zabil przy testowaniu swojego auta bo potem bedzie na was :mrgreen: :mrgreen:
sorki za OT ale nie moglem sie powstrzymac :wink:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++

Postprzez coolibeer » 6 lipca 2005, 21:21

oczkolek napisał(a):No pierwszy ogień podejrzewałbym przegub, ale przebieg jakiś mały.

mialem problemy z przegubem raz prawy raz lewy zewnetrzny i potem prawy wewnetrzny i moge dac sobie uciac reke ale nie swoja ze to nie jest przegub tylko co innego. Na wprost nigdy nei swiergolilo tylko bylo slychac obtarcia i zgrzyty podczas skrecania. Przegub odpada a stawiam na lozyska.
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Postprzez Tonny S » 7 lipca 2005, 06:26

coolibeer napisał(a):stawiam na lozyska.
Przy 31tys km :| :|

sagat, wjedz na podnośnik, sciagnij koło i sprawdz - telepatycznie nie da sie tego zrobić zwłaszcza jak nie wiemy o jaki "świergot" tobie chodzi.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez saszi » 7 lipca 2005, 06:49

Tonny S, ja juz mialem wymieniane lozysko przy ok 40 000 :roll:
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Tonny S » 7 lipca 2005, 07:48

saszi napisał(a):Tonny S, ja juz mialem wymieniane lozysko przy ok 40 000
E no bez jaj :| ja wymieniałem przy 120 tkm i w ASO robili wielkie oczy, ze juz chce wymienić - wymieniłem pare ale było czuc bicie tylko z prawej strony :?
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez saszi » 7 lipca 2005, 10:35

na gwarancji mi jeszcze wymieniali ale jakos specjalenie nie byli zdziwieni... a walilo juz okrutnie :roll: dla odmiany chyba z lewej strony :|
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Streat » 7 lipca 2005, 11:03

No ja wymienialem lozysko przy 37 tkm i tez walilo okrutnie. U mnie prawa strona
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez przemek69 » 7 lipca 2005, 11:15

panowie z tego co opisał kolega Sagat to możemy jedynie wróżyć jak z fusów, jeżeli jest o "świergot" to raczej nie chodzi o przegub bo był by to "chrobot", łożysko-"buczenie" ewentualnie "łomot" itd... itp... :hmmm: :wink:
dlatego niech sprawdza wszystkie elementy zawieszenia i hamulców na podnośniku, ja miałem kiedyś problemy z dziwnymi dźwiękami z powodu nie dokręcenia jednej śruby w kole (alufelgi) a potem z powodu nieprawidłowego przyklejenia ciężarków do wyważania na obwodzie felgi :|
pozdrawiam
przemek69
Signo
Signo

Postprzez coolibeer » 7 lipca 2005, 11:37

Tonny S napisał(a):coolibeer napisał/a:
stawiam na lozyska.
Przy 31tys km

tylko stawiam na lozysko przy ilu km to nigdy nie wiadomo. Zobaczymy co to bylo po diagnozie
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Postprzez ali » 7 lipca 2005, 12:00

saszi napisał(a):na gwarancji mi jeszcze wymieniali ale jakos specjalenie nie byli zdziwieni... a walilo juz okrutnie dla odmiany chyba z lewej strony

a pamiętacie moje łożysko? lewa strona przebieg coś ponad 42tys. wymienione na gwarancji.
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Postprzez sagat » 7 lipca 2005, 16:18

Na szszczęście nikt nie bedzie miał mnie na sumieniu bo już jestem po zastosowaniu waszych rad!
W sumie jeszcze dzis nie czytając tej porady ze skręcaniem koła na max i rura to akurat miałem taką sytuacje na mieście,gdzie musiałem zawrócic w miejscu do tego niedozwolonym z koła żadne niepokojące dzwięki sie nie wydobywały( poza tym drugim któremu aswalt sie skonczył i zatrzymało sie na krawężniku :roll: )

A teraz po przeczytaniu wszsytkich wskazówek byłem je zastosować i takie to o to spostrzeżenia!

Jazda na wprost z prędkoscią 75 km ( przy 80 zabardzo mi przed oczami wszystko przelatywało ) i zabawa w slalomik , mysle żę skręty były dość mocne ponieważ koła wydawały charakterystyczny pisk! Żadnych niepokojących odgłosów ,szumów,chlupotan :)

Skręt max w lewo i ruszanie z piskiem opon też nie przyniosło ,żadnych skutków bo nie było nic słychać co by mogło zaniepokoić!

ale zauwazyłem za to ,że panowie wulkanizatorzy którzy gumy wymieniali,napompowali je tylko na 1,7bara!
i apropo gdy czekałem na napompowanie ,to autko zaczeło sie powoli samoistnie toczyć i wtedy ponownie zaczał dobiegac cienki piskliwy głos z koła. Dźwiek ten przypomina odgłosy jakie mozna usłyszeć w innych autach które chamują i wydobywa sie wtedy cienki wysoki dzwięk lub pisk! Taki tez obecnie zaczął mi towarzyszyć przy skręcaniu tylko w lewo .
Co do osłon przegubów to wszystkie sa raczej w stanie nienaruszonych,żadnych tłustych wycieków też nie widać!
sagat

Postprzez usher » 7 lipca 2005, 16:39

Tak sobie czytam tego posta i wiem ze ciezko powiedziec cos konkretnie na ten temat na odleglosc, ale kiedys mialem cos podobnego ( lub zupelnie co innego, nie wiem ) w swojej Almerce ( na Leonka "poluje" ) i byla to blaszka przy hamulcach, wystarczylo zdjac kolo i troche odgiac. Najlepiej podjechac do jakiegos zaprzyjaznionego warsztatu, bo w ASO skasuja cie jak za zboze, a niekiedy efekty zadne! Tak jak mowie, moze to nie to, ale chyba zawsze warto sprawdzic :wink:
usher
www.4nano.pl

Auto: ...

Postprzez bacardi » 7 lipca 2005, 21:06

Nie ma co wrozyc z fusow, odwiedz jakis zaprzyjazniony warsztat, a jak nie masz, a widze ze jestes z wrocka, to jedz na jaworska, tam na pewno dostaniesz jakas znizke dla LC a Twój leonik trafi w odpowiednie rece :]
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez przemek69 » 8 lipca 2005, 09:44

sagat, prawdopodobnie osłona metalowa tarczy hamulcowej lub zaciski klocków- podnieś autko na podnośniku i pokręć kołem może ustalisz przyczynę, jak nie to serwis.
przemek69
Signo
Signo

Postprzez rutek-wat » 23 października 2007, 18:10

Witam. To może teraz ja... Mam "mały" problem- przy szybkim pokonywaniu dość ciasnych zakrętów dochodzi odgłos chrobotania z okolic przednich kół. Zaznaczam że tylko w tej sytuacji- jazda do przodu, pokonywanie szybko wyprofilowanych zakrętów- np. obwodnica 3miasta- wszystko ok- ale już jazda po serpentynie - niestety czasem ten dziwny dzwięk dochodzi do mych uszu... Samochód w wersji SIGNO- bez TSC i ESP- przynajmniej ja nic na ten temat nie wiem..... Na przeglądzie w ASO kolesie nic niepokojącego nie zauważyli- byłem z nimi na obwodnicy - wiec mieli możliwość również osłuchać autko. Przebieg Leosia 156 tyś. Nie mam niestety zielonego pojęcia co do tej pory było robione a co nie...... Z góry dzięki za podpowiedz. POzdro
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez bartek-skom » 23 października 2007, 19:54

Mi sie wydaje ze to przegub
bartek-skom
Signo
Signo

Silnik: ARL 1.9

Postprzez Streat » 23 października 2007, 20:04

Przeguby zewnętrzne można sprawdzić na skręconych kołach ruszając na max skręconych kołach - ale w pewnych granicach nie gaz do oporu i dawaj bo tak to robią niezbyt rozgarnięci ludzie co w końcu przegub ukręcą. Przegub hałasuje tylko na skręconych kołach.
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez rutek-wat » 23 października 2007, 20:11

Przy skręconych kołach ze 2 razy zdarzyło mi się słyszeć ale winę za odgłos zrzuciłem na EDS- z tego co czytałem to nasze Leosie mają to w każdej wersji- jeśli się mylę to sorki... Powiedzcie czy jest możliwość oceny stanu przegubów po ściągnięciu osłon gumowych? Osłony są całe i od spodu nie widać nic niepokojącego.......Przy zjeżdżaniu z krawężników i szybkim skręcaniu na parkingu nic niepokojącego się nie dzieje. To jest takie wrażenie- sorki za określenie- jak byś jechał w szybkim zakręcie i opona zaczynała pracować zewnętrzną krawędzią bieżnika. Wiem że to głupie określenie- ale właśnie takie mam subiektywne odczucie
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 24 października 2007, 08:48

mocowania amorkow sprawdz. przegob bedzie strzelal jak skrecisz kola na maxa na rownym asfalcie, sforzen moze jeszcze byc na wahaczu. albo moze cos z oponami masz ??
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez rutek-wat » 24 października 2007, 09:44

Opony raczej nie - bo i na letnich i zimowych to samo....
Jutro wjade na kanał i sprwdze sobie dokładnie

[ Dodano: Sro 24 Paź, 2007 ]
Doadam tylko ze to chrobotanie słyszalne jest przy jezdzie rzędu 140-160 i zakręty- w żadnym innym wypadku nic nie słychac......POzdro
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Postprzez waldus21g » 16 maja 2008, 17:05

Witam wszystkich, mam taki problem że przy skręcie w lewo przeważnie po nierownej nawierzchni, z prawej strony z przodu mam jakies stukanie.
Powymieniałem
- przegub wewnętrzny
- przegub zewnetrzny
- sworzeń, gumy stabilizatora i te na wachaczu.
- łożysko
To wszystko powymieniałem i dalej takie cos jest i nie mam juz pojecia co moze być.
Prosze o jakieś rady.
Dzięki z góry
waldus21g
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI 2001

Postprzez colin23 » 16 maja 2008, 18:15

walduś a łącznik stabilizatora? Albo może amortyzator po prostu? Jeszcze może coś od przekładni kierowniczej. Najlepiej jechać na ścieżkę do stacji diagnostycznej i tam nasłuchiwać skąd stuki.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez bono » 16 maja 2008, 18:17

waldus21g, Może być również łożysko amorka, ewentualnie tak jak u mnie maglownica ma luzy i powoli mówi papa
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez waldus21g » 16 maja 2008, 19:13

colin23, łącznik stabilizatora wymieniłem też, a z tym nasłuchiwaniem to byłem i nic nie mozna dojsc z kad to sie bierze

[ Dodano: Pią 16 Maj, 2008 ]
bono, a co to jest łożysko amorka, w którym miejscu znajduje sie to łożysko?? A z tą maglownicą to nie wiem trzeba bedzie chyba to jakos sprawdzić, czy wogóle da się ??
waldus21g
Stella
Stella

Postprzez bono » 16 maja 2008, 19:28

waldus21g napisał(a):bono, a co to jest łożysko amorka, w którym miejscu znajduje sie to łożysko??

Obrazek
inaczej łożysko oporowe ;-) Cena za sztukę coś około 20 PLN.
waldus21g napisał(a):A z tą maglownicą to nie wiem trzeba bedzie chyba to jakos sprawdzić, czy wogóle da się ??
Da się. Jednak nie ma tak dobrze poszukaj sobie na forum, bo jest to opisane ;)
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez waldus21g » 17 maja 2008, 19:26

Normalnie nie wiem co jest, bono, wymienilem to łożysko amorka i nawet gume która idzie u góry bo była wybita, ale to nie jest to bo dalej słychać to stukanie :zniesmaczony: . Szukałem coś na temat tej maglownicy ale nie moge znaleść jak byście mogli to dajcie jakis link albo coś .
waldus21g
Stella
Stella

Postprzez colin23 » 17 maja 2008, 21:41

a jeszcze może łożysko od skrzyni?
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez slash » 23 czerwca 2008, 23:35

Hmm .. a ja mam taki problem, ze powyzej 230km/h musze podglasniac nieco radio,
bo zaczyna mi przeszkadzac swist gdzies spomiedzy szpar miedzy drzwiami...?
ZARTUJE :) (ale zaraz zrypke dostane)

A powaznie to takie .. buczenie.. dochodzi z przedniego lewego chyba kółka
przy łukach i lekkich skretach w prawo przy predkosciach gdzies miedzy 50-100km/h
mam wrazenie ze to lozysko w lewej piascie.. ew. jakie byscie polecili
lozysko nowe ? ASO only? czy moze byc jakis np o polowe tanszy SKF
bo i tak padnie po kilkudziesieciu tys? I czy wymieniac obydwa naraz (lewe i prawe)?

I tak kicha nie przyoszczedze, bo potem chyba trzeba robic znowu geometrie zawieszenia :(
--
Slash

1999 Leon, Seat León
2005 Leon II Auto-Emotión : Niemiecka Precyzja - Hiszpański Temperament
2008 "kto zgadnie co to?" : niemiecki temperament - hiszpańska precyzja..?
slash
Signo
Signo

Auto: 4x4

Postprzez Tony Hawk » 1 marca 2010, 19:04

Trochę odgrzeję, bo nie znalazłem nic w podobnym tonie:

Jeszcze przed zimą zauważyłem, ale po ostatnich mrozach i śniegach zjawisko to się nasiliło. Mianowicie przy ostrych zakrętach w prawo słyszę z tyłu po lewej stronie (wydaję mi się przynajmniej, że to z tyłu) takie dziwne, głuche stukanie.

Co to może być?
--
Tony Hawk
Skoda Octavia 5E
2.0TDI CKFC
2014 r.
110kW / 150KM
Tony Hawk
Signo
Signo

Auto: Leon 1M Sport

Postprzez luk1990 » 18 września 2011, 16:13

witam, mam taki problem .. w prawym kole słysze od czasu do czasu zgrzyty skrzypi cos i to jest tak ze raz rano jade i jade po wybojach nie rownym asfalcie i jest ok ale po przejechaniu jakiegos odcinka to zaczyna skrzypiec prawe kolo jak najade na nierownosc lub dziure itp .. co to moze byc ? ;/ prosze o rade :)
luk1990

Postprzez chlorek » 18 września 2011, 20:09

coś w zawieszeniu, sworznia, guma stabilizatora, wahacz itp. jak nie puka to nic groźnego coś jest suchego albo się kończy.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez Top 22 » 3 grudnia 2014, 13:38

Witam wszystkich forumowiczów.Piszę do was ponieważ mam problem z Leonem 1 1.6 16v rok prod.2004 a mianowicie od dwóch dni pojawiły się u mnie dziwne dzwięki przy max skręcie kołami w lewo na pewno nie są to stuki jak nieraz występuje to przy przegubie tylko jest to bardzo dziwny odgłos tak jakby koło ocierało o jakiś plastik albo jakieś chrubotanie Napewno nic nie ociera bo auto było na podnosniku .Byłem wczoraj u jednego mechanika i powiedział ze może to być poduszka boczna skrzyni,wiec spróbował ja trochę wysłunąć lekko w bok gdzie podczas jazdy ten dziwny dzwięk się jeszcze bardziej nasilił. Drugi mechanik stwierdził że napewno to nie jest poduszka ani boczna ani ta która się znajduje pod spodem silnika i skrzynią ani to nie jest przegub Proszę was o jakąś podpowiedz bo już sam nic z tego nie wiem. Koła i opony są takie jak książka przewiduje 195/65 R15 :-(
Top 22
Stella
Stella

Silnik: BCB 1.6

Postprzez Tuchola_BDG » 3 grudnia 2014, 13:45

A sprawdziłeś stan płynu od wspomogania jak pisałem we wcześniejszym temacie?
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG

Postprzez Top 22 » 3 grudnia 2014, 13:52

Tak sprawdzałem i stan płynu jest oki!

-- 3 grudnia 2014, 14:51 --

Tak jak pisałem jest to bardzo dziwne chrubotanie a nie szczelanie tak jak nie raz jest to przy przegubie

-- 3 grudnia 2014, 14:52 --

i występuje tylko przy ruszaniu z miejsca na skręconych kołach w lewo
Top 22
Stella
Stella

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne