Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu

Postprzez Ojciec » 24 grudnia 2011, 11:37

Od około tygodnia czasu jeżdżę leonem od teścia (2.0 BKD) przebieg ok 50tys i trochę ponad 3 lata.
Pierwsza jazda i słyszę że coś wydaje dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu i gdy się hamuje silnikiem. Dźwięk ten występuje w zakresie obrotów 2 - 2.5 tys. Trudno jest mi słownie opisać ten dźwięk ale nie jest to tzn. karetka. Początkowo myślałem że to turbina tak hałasuje. Jednak po tygodniu nie jestem tego pewien ponieważ czasami dźwięk ten przez cały dzień jest nie słyszalny, następnego dnia słychać go bardzo wyraźnie a jeszcze później znacznie ciszej.
Czy komuś przychodzi na myśl co to może być. co może dawać takie objawy?
Ojciec
Sport
Sport

Auto: Skoda Octawia 3 RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu

Postprzez Maciek_Leon_LBN » 5 kwietnia 2012, 23:53

u mnie czasami też tak jest z tego co pisali koledzy na forum podobno to normalne bo seat to nie np audi i jest gorzej wyciszony :)

pz
Maciek_Leon_LBN
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1p

Postprzez Lezz » 21 kwietnia 2012, 20:55

A mnie irytuje coś podobnego. Jak mocniej dodaję gazu to gdzieś przy 2tys. obrotów i wyżej zaczyna coś trzeszczeć po stronie pasażera, przypuszczalnie gdzieś na wysokości deski i przedniej szyby, ale mogę się mylić. Im mocniej depnę tym mocniej to słychać. Ten dźwięk brzmi coś jak w rodzaju szczyrkania śrubki lub zacierającego się wentylatora. Po weekendzie sprawdzę co to bo strasznie irytuję. Może gdzieś leży luzem śrubka czy coś podobnego i dlatego taki dźwięk. Nie wiem.
Lezz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9TDI

Postprzez kiera » 22 kwietnia 2012, 10:56

LEZZ - miałem podobny problem . Trzeszczało coś w okolicach górnej części deski rozdzielczej po stronie pasażera przy obrotach >2200 . Myślałem że może coś leży "luzem" pod maską , bo parę dni wcześniej byłem w ASO , ale nic nie zauważyłem . Problem trwał 2 dni i nagle wszystko wróciło do normy .
kiera
Stella
Stella

Auto: Leon II 2010

Postprzez Lezz » 22 kwietnia 2012, 19:03

U mnie ten problem pojawia się o wiele dłużej i zauważyłem że jest teraz nieco głośniejszy. Będę musiał sprawdzić czy coś nie leży luzem albo jakiś element się poluzował i w wyniku wibracji trzeszczy.
Lezz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9TDI

Postprzez jck1 » 5 czerwca 2012, 08:17

Witam Panowie. Podłącze się pod temat. Dosłownie dwa tygodnie temu zakupiłem Leona 1P z silnikiem BMM i zauważyłem u niego pewien problem. Otóż przy dodawaniu gazu w przedniale od 1500 do ok. 2200 obr/min słychać charczenie/pierdzenie i czasem jak silnik jest dobrze rozgrzany to dodatkowo pojawia się szarpanie,jakby przerywanie silnika. Najdokładniej jest to słyszalne i odczuwalne na drugim i trzecim biegu. Poza tym silnik pracuje OK,ciągnie ładnie, nie kopci. Przebieg 187 kkm. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

Pozdrawiam
Jck1
jck1
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BMM

Postprzez toma86 » 5 czerwca 2012, 10:55

Witam! U mnie podobnie w 1.9 TDI BXE jak dodaje gazu potem puszczam gaz i zmieniam bieg jest taki dziwny "chrobot" sam nie wiem jak to nazwać coś jak w rajdówkach :D Zauważyłem, że bardziej to słychać na zimnym silniku. A na rozgrzanym też mi szarpie na 2 i 3 biegu w przedziale 2-2,5 tys. obr/min
Leon II 1.9 TDI BXE
toma86
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2

Postprzez kobzyr » 5 czerwca 2012, 13:53

jck1 toma86 nagrajcie te dźwięki. Może ktoś coś usłyszy
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez jck1 » 5 czerwca 2012, 17:42

No spróbuje się:). Słyszalne jest to raczej tylko w środku i tylko podczas jazdy, ciekawe.

Pozdrawiam
jck1
jck1
Signo
Signo

Postprzez toma86 » 14 czerwca 2012, 16:48

W moim przypadku chodzi o ten temat viewtopic.php?f=39&t=31112&view=unread#unread
Leon II 1.9 TDI BXE
toma86
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2

Postprzez fafix » 28 czerwca 2012, 16:38

Od paru dni słyszę dokładnie to samo... Doszedłem do tego, że Moduł Podciśnienia wydaje takie dźwięki, a po wyłączeniu silnika (brzęczy przez chwilę). Od czego zacząć ? Od sprawdzenia wężyków ?

-- 28 cze 2012, o 17:38 --

Zamieszczam filmik, może ktoś będzie wiedział od czego to tak świszczy....

http://www.youtube.com/watch?v=lL3yM8b5Ljc
fafix
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II

Postprzez Maciek_Leon_LBN » 14 lipca 2012, 10:02

fafix u mnie zaczelo sie od takiego dzwieku a po 5kkm turbo sie wysypalo...

Wysłane z iPhone'a=
Maciek_Leon_LBN
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1p

Postprzez fafix » 16 lipca 2012, 09:24

dokładnie u mnie doszło do tego samego :/ turbina padła... (dzisiaj lub jutro odbieram od mechanika zobaczymy co było przyczyną)
fafix
Stella +
Stella +

Postprzez bolek80 » 16 lipca 2012, 10:27

jck1 napisał(a):Witam Panowie. Podłącze się pod temat. Dosłownie dwa tygodnie temu zakupiłem Leona 1P z silnikiem BMM i zauważyłem u niego pewien problem. Otóż przy dodawaniu gazu w przedniale od 1500 do ok. 2200 obr/min słychać charczenie/pierdzenie i czasem jak silnik jest dobrze rozgrzany to dodatkowo pojawia się szarpanie,jakby przerywanie silnika. Najdokładniej jest to słyszalne i odczuwalne na drugim i trzecim biegu. Poza tym silnik pracuje OK,ciągnie ładnie, nie kopci. Przebieg 187 kkm. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

Pozdrawiam
Jck1

Miałem coś podobnego-moja turbinka już delikatnie puszczała olej i to mogła być przyczyną,obiawy takie same jak u Ciebie,Po wymianie turbiny i korekcie softu problem ustąpił
bolek80
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: 1P Fr
Silnik: BWA 2.0

Postprzez jck1 » 16 lipca 2012, 14:19

bolek80 napisał(a):
jck1 napisał(a):Witam Panowie. Podłącze się pod temat. Dosłownie dwa tygodnie temu zakupiłem Leona 1P z silnikiem BMM i zauważyłem u niego pewien problem. Otóż przy dodawaniu gazu w przedniale od 1500 do ok. 2200 obr/min słychać charczenie/pierdzenie i czasem jak silnik jest dobrze rozgrzany to dodatkowo pojawia się szarpanie,jakby przerywanie silnika. Najdokładniej jest to słyszalne i odczuwalne na drugim i trzecim biegu. Poza tym silnik pracuje OK,ciągnie ładnie, nie kopci. Przebieg 187 kkm. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

Pozdrawiam
Jck1

Miałem coś podobnego-moja turbinka już delikatnie puszczała olej i to mogła być przyczyną,obiawy takie same jak u Ciebie,Po wymianie turbiny i korekcie softu problem ustąpił

Mechanik przyglądał się turbinie i mówił że nie widział nic niepokojącego, luzów brak, grucha chodzi płynnie, w dolocie czysto. Trochę mnie to dziwi bo auto ma 189 kkm zrobione, chyba że turbawka była już wymieniana. Będę w najbliższych dniach wymieniał rozrząd to jeszcze karze mechanikowi dokładniej przyjrzeć się turbinie.

Pozdrawiam
Jck1
jck1
Signo
Signo

Postprzez fafix » 16 lipca 2012, 17:00

Jeden mi powiedział, że to normalny dźwięk pracy turbiny... tłumaczyłem mu, że to nie możliwe, bo wiem jak wcześniej pracował silnik... I TURBO PADŁO...
fafix
Stella +
Stella +

Postprzez jck1 » 17 lipca 2012, 10:19

fafix napisał(a):Jeden mi powiedział, że to normalny dźwięk pracy turbiny... tłumaczyłem mu, że to nie możliwe, bo wiem jak wcześniej pracował silnik... I TURBO PADŁO...

Boże uchowaj nas przed "mechanikami", dla których charczenie jest normalnym dźwiękiem pracy turbiny. Spróbuje jeszcze odłączyć gruszkę i zobaczę czy wtedy charczenie się pojawi czy nie. Może jest coś nie tak ze sterowaniem?

Panowie zamieszczam link z nagraniem tego charczenia http://w335.wrzuta.pl/audio/3Z2Q6cRkj8q ... charczenie . Jakość nie jest najlepsza bo nagrywane telefonem i też nie najlepszym, ale może jednak coś usłyszycie. Dobrze założyć słuchawki:). Najwyraźniej słychać to w 21,29 i 39 sekundzie.

Pozdrawiam
Jck1
jck1
Signo
Signo

Postprzez kobzyr » 19 lipca 2012, 19:12

jck1 czy ten dźwięk głownie słychać na wysokich biegach i jak silnik ciągnie? z tego nagrania brzmi to bardziej na coś z okolic przeniesienia napędu tj dwumas-sprzęgło-łożyskodociskowe-skrzynia
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez jck1 » 19 lipca 2012, 21:53

kobzyr, dźwięk jest najbardziej słyszalny na 2, 3 czasem na 4 biegu tylko w tym zakresie obrotów ~1750 - 2200. Dwumas odzywa mi się też pomału, ale nie powodowałby on chwilowej utraty mocy a takie coś ma miejsce czasami przy występowaniu tego dźwięku. Poza tym im silnik bardziej nagrzany, tym dźwięk wyraźniejszy.

Pozdrawiam
Jck1
jck1
Signo
Signo

Postprzez 3wojtek3 » 6 lipca 2014, 17:12

Od niedawna mam Lona 2.0 BMM i mam ten sam problem. Czy komuś udało się to zwalczyć ?
Dodam, że niedawno zsunął mi się przewód idący do interculera. Objawy się znacznie nasiliły i było słychać uciekanie doładowanego powietrza. Po naprawie wróciło do 'normy' ale wciąż podczas lekkiego przyspieszania słychać chrobotnięcie i bardzo delikatny spadek mocy.
Dodatkowo słyszę turbinę tzn syk powietrza ale po stronie pasażera jak by za schowkiem.
Czy możliwe by była jeszcze jakaś nieszczelność przy turbo?
3wojtek3
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2
Silnik: BMM 2.0

Postprzez Tomuss » 6 lipca 2014, 22:29

Możliwe, trzeba wjechać na podnośnik i szukać :)
Tomuss
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Postprzez untaztood » 8 lipca 2014, 09:03

3wojtek3 napisał(a):Od niedawna mam Lona 2.0 BMM i mam ten sam problem. Czy komuś udało się to zwalczyć ?
Dodam, że niedawno zsunął mi się przewód idący do interculera. Objawy się znacznie nasiliły i było słychać uciekanie doładowanego powietrza. Po naprawie wróciło do 'normy' ale wciąż podczas lekkiego przyspieszania słychać chrobotnięcie i bardzo delikatny spadek mocy.
Dodatkowo słyszę turbinę tzn syk powietrza ale po stronie pasażera jak by za schowkiem.
Czy możliwe by była jeszcze jakaś nieszczelność przy turbo?

Pewnie Twój problem jest powiązany z tym tematem:
viewtopic.php?f=39&t=32798

Niestety chyba nikt nie doszedł do tego co jest powodem takiego zachowania.

....
Nie zauważyłem, że już zauważyłeś wątek :)
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez 3wojtek3 » 10 lipca 2014, 20:55

Nie chce przesądzać ale turbo już raczej uszczelnione.
Miałem jeszcze nieszczelność (syk) na tym grubym przewodzie na górze ale wymieniłem sobie uszczelkę i jest ok.

Zauważyłem jeszcze (bo mam wyjętą kanape wyprałęm sobie i schnie) ze grzeje się pompa paliwa w baku jeszcze jej nie wyciągałęm ale zaślepka ta duża w podkanapiu jest ciepła.
Czy to normalne?
Czytałem ze bywały problemy z pompkami w baku w tych modelach silnikowych. Może niedostatek paliwa to dobry trop... ?
Bo wydaje mi się ze dźwięk podczas szarpnięcia wydobywa się ajkby z pompy przy głowicy, położenie dźwięku by się zgadzało.
Sory za niefachowe słownictwo.

Pozdrawiam,
Wojtek
3wojtek3
Stella
Stella

Postprzez Tomuss » 10 lipca 2014, 23:41

Sprawdzałeś na rozgrzanym aucie czy na zimnym? Jeżeli na ciepłym to normalne, ponieważ ropa z baku krąży i wraca znowu do baku.
Tomuss
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Postprzez 3wojtek3 » 6 października 2014, 19:23

Sprawdzane na nagrzanym.
Teraz do dźwięku i szarpania przy przyspieszaniu doszło szarpanie na wolnych obrotach... :-(
3wojtek3
Stella
Stella

Dziwny świst, gwizd z okolic silnika.

Postprzez albertbubu » 19 marca 2015, 20:00

Witam
Z okolic silnika dobiega dziwny odgłos, świst gwizd. Orientujecie się co to może być?? Turbo?
z góry dzięki za pomoc.
W linku filmik z tym odgłosem
https://www.youtube.com/watch?v=Fymyk0d ... e=youtu.be

przeniosłem do istniejącego tematu. Następnym razem opcja "szukaj", albo śmietnik ;)
misiek_t
albertbubu
Stella
Stella

Silnik: TDI pompowtryski PD

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel