Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Cieknące drzwi, pływające dywaniki.

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Pomocy, pływaja mi dywany

Postprzez transit_master » 14 listopada 2011, 22:22

Szymko, uczepiłeś się tej uszczelki. Wymiana nic nie da. I tak woda będzie lecieć miedzy nią a szybę.Taka zasada działania. Dolna gnić gnije bo jest z takiej ch... :x gąbki zrobiona.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Reklama

Postprzez dezeus » 2 stycznia 2012, 18:31

Witam

Podzielę się moim problemem z pływającymi dywanami po stornie kierowcy zarówno z przodu jak i z tyłu ,rozebrałem plastikowe osłony z progówh gdzie idą wiązki szukałem jakiś przecieków i nie mogłem znaleść ale przede wszystkim szukałem pękniętego wężyka od spryskiwacza ale okazało się że jest cały i tak szedłem aż do bagażnika i tak znalazłem rozczepione połączenia jedno w okolicach spodświetlenia bagażnika i drugie w klapie , wcześniej spryskiwacz nie działał z tyłu teraz działa , mam zamiar wszystko wysuszyć bo sporo wody pod dywanikami i w okolicach kabli i potem sprawdzać czy się znowu nie pojawia bo nie jestem pewien czy z tamtąd może woda się przedostać w miejsce dywaników.
TDI 1.9 ASZ 130 , jest obecnie kupiony i użytkowany w UK
TDI 1.9 ASV 110 jest w PL, nieużywany ewentualnie na sprzedaż, szkoda się pozbywać
dezeus
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDi ASV

Postprzez Szymko » 2 stycznia 2012, 20:52

Tak na moje oko to trochę dużo by musiało tego płynu być żeby aż spowodował kałużę pod dywanikami z przodu. Poza tym chyba by było czuć zapach płynu od spryskiwaczy gdyby to on był przyczyną.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez chlorek » 3 stycznia 2012, 11:37

powiedzcie mi jak blachy nie da się zdjąć, znaczy mam założone maty aluminiowe a to nie jest prosto zdemontować, czy wystarczy dobrze uszczelnić blachę aby przez drzwi do kanalików ściekała woda, one są udrożnione a jednak na progu co dziennie mam wodę bo pogoda jaka jest każdy widzi, nie jest to straszna ilość ale delikatnie mokry mam filc - nie przesiąknął jeszcze ale to kwestia czasu pewnie.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez transit_master » 3 stycznia 2012, 12:22

florek, wszytsko w temacie już było i to nie raz. Wystarczy przeczytać kilak stron wcześniej. Tak wystarczy dobrze uszczelnić blachę+nowe spinki tapicerki+korki w blaszebo nimi również może się sączyć oraz głośnik.
Tykle ode mnie. Temat myślę że do zamknięcia.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne

Przeciek wody przed podłogę od strony kierowcy

Postprzez jocker » 16 lipca 2012, 16:43

Temat o pływających dywanach zamknięty więc piszę nowy temat, bo nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Uszczelniłem wszystkie drzwi w samochodzie - wymiana uszczelek blachy podnośnika szyb i ku mojemu zdziwieniu woda dalej dostaje się do samochodu.

Proszę o pomoc bo jak na razie dwa dni walki nie przyniosły jeszcze zadowalających rezultatów :evil:
Po dokładnym sprawdzeniu doszedłem do jeszcze dwóch niezależnych źródeł przecieków:
1. Pierwszy przeciek bardzo mnie zaskoczył i nie do końca wiem jak ugryźć temat. Woda jest lana w podszybie (na wycieraczki) tak że nie płynie po dolnej uszczelce przedniej szyby. Ku mojemu zdziwieniu woda wypływa w środku w zaznaczonych miejscach. Spod wewnętrznej blachy!!! W środku w podłodze nie ma żadnych pęknięć czy śladów korozji.
- czy ktoś trafił na podobny problem?
- nie miałem jeszcze możliwości sprawdzić na kanale którędy woda może się tam dostawać, ale raczej powinienem chyba próbować zrobić uszczelnienie od zewnątrz?
- czy ktoś zna taki przypadek?
Obrazek

2. W zaznaczonym poniżej miejscu (za pedałem sprzęgła) cieknie kiedy leję wodę na przednią szybę (oryginalna nigdy nie wymieniana). Dostęp od środka jest bardzo trudny i jakoś nie do końca uśmiecha mi się demontowanie całej deski, bezpieczników, elektryki itd.
- czy możliwe że woda przedostaje się przez uszczelki w grodzi np. od wiązki elektrycznej?
- jak sprawdzić czy cieknie przez szybę czy gródź bez całkowitej demolki w środku?
Obrazek
jocker
Sport
Sport

Auto: 4x4+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez marpit » 16 lipca 2012, 20:09

Zaraz Ci pokarzę w czym problem...

Obrazek Obrazek Obrazek
W podszybiu masz osłonę bezpieczników, u mnie było pełno syfu, ale mimo wyczyszczenia dalej ciałko w koło niej... dokładnie wyczyścić i do spodu silikon dekarski. Działa nawet jak cała jest pod wodą. Ja dałem jeszcze dużo silikonu po przykręceniu od zewnątrz.
Na 1 focie widać linkę też ja potraktuj silikonem :)

Z drugiej strony radze wymontować obudowę filtra pyłkowego i to samo zrobić.
Niestety te niby uszczelki z biegiem czasu nie wystarczają.
marpit
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 125
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez wojtekk » 17 lipca 2012, 05:43

Najlepiej uszczelniac klejem czarnym do szyb samochodowych ;) spokoj na lata, uszczelniaczem dekarskim uszczelnialem to i tak po czasie cieklo spowrotem.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez jocker » 17 lipca 2012, 23:12

U mnie też było nieźle zasyfione. Co ciekawe oprócz uszczelki w osłonie była u mnie wklejona jeszcze dodatkowo pianka pod spodem. marpit nie miałeś takiej u siebie?
Wymyłem wszystko i wkleiłem nową w stylowym kolorze :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Na razie bez efektów, na rozebrane podszybie lałem delikatnie wodę (praktycznie nie leciało na osłonę bezpieczników i uszczelkę linki) i dalej cieknie w środku.
Udało mi się stwierdzić tyle że wyciek w środku jest tylko za pedałem sprzęgła spod czarnej blachy. Woda pojawiająca się między pedałami hamulca i gazu to efekt spływania wody z półki z góry.
Temat przecieku przez przednią szybę na razie zarzucam, sprawdzę to dokładnie przed złożeniem środka jak uda się zatamować przeciek z podszybia.
Dziś dopadł mnie zmierzch, ale jutro ciąg dalszy nierównej walki ;)
jocker
Sport
Sport

Postprzez marpit » 18 lipca 2012, 08:59

Ja nie bawiłem się w takie uszczelnienie bo taka pianka będzie dalej wchłaniać wodę. Obecnie gdy wlewam pół wiadra wody w to miejsce mam sucho i to się liczy. Zobacz czy z podszybia nie cieknie gdzieś na ścianę.
marpit
Sport
Sport

Postprzez jocker » 18 lipca 2012, 11:18

marpit wywaliłeś tą piankę czy jej nie miałeś?
U mnie teraz faktycznie jak naleję dużą ilość wody na osłonę w środku troszkę cieknie, ale nie po grodzi tylko kapie bezpośrednio w dół ze skrzynki bezpieczników na podłogę.
Nie jest to raczej źródło przecieku zza czarnej blachy za sprzęgłem, więc muszę szukać jeszcze czegoś innego
jocker
Sport
Sport

Postprzez marpit » 18 lipca 2012, 11:46

jocker napisał(a):marpit wywaliłeś tą piankę czy jej nie miałeś?

Robiłem to w sierpniu rok temu więc nie pamiętam. Ze zdjęć wynika że pewnie nie było.
marpit
Sport
Sport

Postprzez jocker » 18 lipca 2012, 12:24

Ktoś coś wie coś pewnego w temacie piankowej podkładki pod pokrywką osłony bezpieczników?
Osłona ma gumową uszczelkę która wchodzi w rant blachy podszybia.
Powinna być ta pianka czy to jakiś wymysł u mnie?
jocker
Sport
Sport

Postprzez Ohapara » 19 lipca 2012, 18:13

jocker napisał(a):Powinna być ta pianka czy to jakiś wymysł u mnie?
ja tej pianki nie mialem , silnik ASV, mysle ze ktos probowal to wczesniej uszczelnic
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Auto: STefan

Postprzez jocker » 19 lipca 2012, 18:24

U mnie chyba jednak musiała być. Po zdjęciu pianki i przykręceniu pokrywy na uszczelniacz dekarski lało się jak z kranu do środka jak puściłem wodę w podszybie.
Uszczelka w pokrywie jest sporo większa niż wyprowadzona zrębnica. Na początku myślałem że uszczelka wchodzi dokładnie w nią ale uszczelka styka się z blachą na zewnątrz stąd konieczność podkładki.
Wkleiłem jeszcze raz na uszczelkę i dałem duuużo uszczelniacza. Po delikatnym podlaniu w środku w końcu sucho, nie sprawdziłem jeszcze szyby. Właśnie wybywam na 2 tygodnie więc jak wrócę to się okaże ile w środku będzie wody. Zdam relację :)
jocker
Sport
Sport

Postprzez marpit » 19 lipca 2012, 18:52

Ale na czarnym elemencie jest od góry uszczelka więc po co by była na dole ?
marpit
Sport
Sport

Postprzez jocker » 20 lipca 2012, 03:27

keine ahnung...
u mnie uszczelka w czarnym elemencie ma taką wielkość że przylega do płaskiej blachy a nie kołnierza wyprowadzonego do góry (on ma mniejsze wymiary i jest wewnątrz uszczelki a nie na niej)
jocker
Sport
Sport

Postprzez marpit » 20 lipca 2012, 08:36

Dokładnie.
marpit
Sport
Sport

Postprzez jocker » 20 lipca 2012, 09:39

tak jak pisałem wcześniej, jak wkręciłem bez pianki to lało się jak z kranu do środka
jocker
Sport
Sport

Postprzez marpit » 20 lipca 2012, 10:05

U mnie też... dlatego poszła tam gruba warstwa silikonu, dokręcenie i potem znowu silikon na zewnątrz łączenia. Nie za ładnie, ale zalewam to całe wodą i nic nie kapie.
Znalazłeś u siebie miejsce przecieku ?
marpit
Sport
Sport

Postprzez matyjas » 20 lipca 2012, 10:47

U mnie w leonie woda dostawale się przez drzwi zawsze po deszczu stala w progu i pod dywanikami ...
matyjas
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez jocker » 20 lipca 2012, 10:51

matyjas napisał(a):U mnie w leonie woda dostawale się przez drzwi zawsze po deszczu stala w progu i pod dywanikami ...
u mnie drzwi wszystkie już uszczelnione :)
marpit napisał(a):Nie za ładnie, ale zalewam to całe wodą i nic nie kapie.
i tak tego nie widać :)
marpit napisał(a):Znalazłeś u siebie miejsce przecieku ?
na pewno ciekło przez tą skrzynkę bezpieczników, nie sprawdziłem dokładnie czy po wklejeniu z dużą ilością uszczelniacza jeszcze cieknie. samochód przez 2 tygodnie będzie stał rozebrany a ja się urlopuję.
Okaże się po powrocie. Jak podszybie będzie ok, do sprawdzenia będzie jeszcze przednia szyba i mam nadzieję że już tylko składanie będzie :)
jocker
Sport
Sport

Postprzez Marcin Wejherowo » 20 lipca 2012, 13:23

Witam was , jestem nowy na forum wiec wybaczcie jeśli źle coś sformułuje.
Problemem jest zalany po deszczu dywanik od strony kierowcy (cała reszta sucha) progi są suchutkie więc to raczej nic od drzwi, wczoraj rozebrałem środek i wyjąłem mate do suszenia i zauważyłem że wszystko jest mokre z lewej strony pod konsola, zapewne z tam tąd cieknie ale nie mam pomysłu gdzie leży problem tego przecieku.
Z góry dziękuje za odpowiedz
Marcin Wejherowo
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 1.9 TDI

Postprzez marpit » 20 lipca 2012, 13:46

Ten sam problem co u góry na zdjęciach. Lej wodą na wycieraczkę tak mocno i sprawdzaj w środku czy leci na pedały.
marpit
Sport
Sport

Postprzez Marcin Wejherowo » 20 lipca 2012, 15:03

Tak też przed chwilą zrobiłem , polałem wodą po szybie ....woda wlatuje do środka z lewej strony z konsolą.
Chciałbym się zapytać co zrobić z tym fantem ? domyślam się że to kwestia podszybia ale co i jak to już nie mam pojęcia.
Marcin Wejherowo
Stella
Stella

Postprzez marpit » 20 lipca 2012, 15:44

Ciągasz wycieraczki potem tą czarną osłonę, jak jest kierownica masz czarną obudowę z kablem jak na zdjęciach wyżej odkręcić wysuszyć i przykleić na grubej warstwie silikonu dekarskiego, albo do klejenia szyb samochodowych (tego nie polecam bo w razie draki będzie ciężko odkleić). Całe podszybie doprowadzić do porządku.
marpit
Sport
Sport

Postprzez jocker » 20 lipca 2012, 15:44

przeczytaj ostatnich kilka postów z lipca. wszystko jest napisane i obfotografowane
jocker
Sport
Sport

Postprzez Marcin Wejherowo » 20 lipca 2012, 16:11

OK tak też zrobię.
Dziękuje za odpowiedzi.
I żeby wam turbinki dobrze dmuchały ,Pozdrawiam
Marcin Wejherowo
Stella
Stella

wpływająca woda

Postprzez michal3m » 3 sierpnia 2012, 17:37

Witam wiem że wątek o mokrych dywanach już był ale został on chyba zablokowany, mój problem wygląda nieco inaczej ponieważ woda nie dostaje sie drzwiami jak to było wałkowane tysiące razy więc proszę o wyrozumiałość moderatorów. Woda do mojego Leona splywa po plastiku w rogu pod schowkiem pasażera, harmonijka (guma) w drzwiach wymieniona więc to odpada, plastik na słupku zdejmowalem by zobaczyć czy nie od szyby to splywa, ludzie doradźcie mi coś moze ktoś z tym sie uporał mial taki sam problem bo ręce mi już opadają na fotce w linku zaznaczyłem miejsce którędy spływa woda (na fotkce nie moje auto).

http://www.fotoszok.pl/show.php/1160731_leon.jpg.html

Proszę moderatora by nie przenosił tego wątku ponieważ zależy mi na czasie bo chcę sie z tym problemem jaknajszybciej uporać i przepraszam jeśli zaśmiecam forum.
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Re: wpływająca woda

Postprzez miroA3 » 3 sierpnia 2012, 17:41

nie wiem jak jest w 1M, ale w a3 8l bardzo popularny problem, to dostawanie sie wody kolo zle wlozonego filtra przeciwpylkowego, nieszczlenego podszybia itd itp
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez michal3m » 3 sierpnia 2012, 17:42

zapomniałem dodać ze to też sprawdzałem w sumie jako pierwsze , kołnierz prawidłowo założony
michal3m
Sport
Sport

Postprzez husarz » 3 sierpnia 2012, 19:37

Poszukaj na forum - jest dużo informacji na temat obiegu powietrza i klapek którymi wilgoć może się dostawać, oraz samego filtra a raczej gumowej/gąbkowatej uszczelki koło niego - oraz uszczelki z drugiej strony podszybie przy klapce z elektryką. Czasami cieknie przez samą uszczelkę a nie przez źle założony filtr. Zobacz tez czy odpływy z rynienki podszybia nie są pozatykane - to nawarstwia problem. Nie martw się sam też będę z tym walczył tylko czekam na normalniejszy weekend. :?
(...)All those moments will be lost in time, like tears in rain(...)
husarz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M BCB

Postprzez michal3m » 3 sierpnia 2012, 20:12

husarz napisał(a):Poszukaj na forum - jest dużo informacji na temat obiegu powietrza i klapek którymi wilgoć może się dostawać, oraz samego filtra a raczej gumowej/gąbkowatej uszczelki koło niego - oraz uszczelki z drugiej strony podszybie przy klapce z elektryką. Czasami cieknie przez samą uszczelkę a nie przez źle założony filtr. Zobacz tez czy odpływy z rynienki podszybia nie są pozatykane - to nawarstwia problem. Nie martw się sam też będę z tym walczył tylko czekam na normalniejszy weekend. :?

Możesz coś więcej napisać o tych klapkach, co to za klapki? gdzie one są? dodam ze uszczelka pod tym plastikiem na który wchodzi filtr pyłkowy jest ok bo polewałem woda i nic nie ciekło, co do uszczelki przy klapce z elektryką podszybia to gdzie ona jest zlokalizowana, jedyna uszczelka jaką widzę to otwierając maskę w stronę podszybia za silnikiem. Jeśli masz na myśli ten otwór przy prawym przednim nadkolu za filtrem kabinowym to jest drożny. Dodam że mam mokre przewody wychodzące z drzwi pod plastikowy próg ale od polowy do progu, za schowkiem suche są.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez creative1432 » 3 sierpnia 2012, 20:28

wyciągnij cały filtr i obudowę plastikowa wyczyść wszystko i dokładnie skręć i złóż. jeśli problem nie ustąpi to ściągnij tapicerke albo odchyl w tamtym miejscu tak żeby była tylko blacha i lej wodą i obserwuj skąd woda dokładnie wychodzi. sprawdziłeś wszystkie odpływy ? które idą z prawej i lewej strony w nadkolu? zaraz za drzwiami przednimi jest plask i jego trzeba usunąć i wyczyścić paprochy które tam są.
creative1432
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez michal3m » 3 sierpnia 2012, 20:45

ale za jakimi drzwiami pasażera czy kierowcy? mógłbyś zrobić fotke czego mam szukać?
michal3m
Sport
Sport

Postprzez oczkolek » 29 stycznia 2013, 09:03

Dla potomnych tak naprawę tej usterki przewiduje Seat
Załączniki
woda1hy3.jpg
woda2ys1.jpg
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Silnik: CJSA 1.8

mokry dywanik po stronie kierowcy

Postprzez krzysztof1980 » 6 marca 2013, 19:25

witam poszukuje pomocy w temacie mokrego dywanika po stronie kierowcy w SEAT LEON 1,9tdi 2001R. zauważyłem, że po myciu auta gdzieś jakby podszybiem czy może innymi częściami nadwozia auto puszcza wodę do wnętrza auta. Duża kałuża pod dywanikiem gumowym, aż w zimie zrobiło się lodowisko, ale do rzeczy, po myciu auta na czystym dywaniku gumowym zauważyłem, że gdzieś w okolicy podpórki na lewą nogę gdzie trzyma kierowca od góry za plastikiem cieknie woda. może ktoś miał taki przypadek i mi potrafi coś podpowiedzieć, pomóc z tym problemem, będę bardzo wdzięczny, wypije jego zdrowie :D . czekam na info. POZDR.
krzysztof1980
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON

Re: mokry dywanik po stronie kierowcy

Postprzez PaVLo » 6 marca 2013, 19:32

PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez pietrek86 » 6 marca 2013, 19:42

Siemka :)
Więc tak ja jakoś w lato miałem przypadek taki że przytkały się liśćmi odpływy w podszybiu efekt był taki że przy dużej ulewie woda dostała się do filtra kabinowego i tamtędy przeszła na wycieraczkę pasażera była pełniutka :) u ciebie po prostu może jakoś inaczej zaciekać.
W drzwiach lubią też puszczać uszczelki między drzwiami a blachą wygłuszenia
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez krzysztof1980 » 6 marca 2013, 20:02

koledzy nie chodzi tutaj o drzwi kierowcy jak juz wspominałem leje się jak jest podnóżek lewej stopy przy pedale sprzęgła widać jak leci tam za plastików ciurkiem i wylewa sie na gumowy dywanik (widać ślad jak się leje), czy tam jest gdzieś po lewej stronie jakiś odpływ przy podszybiu??? bo nie chce mi sie wierzyć że leje się przez filtr kabinowy który jest w okolicach przedniego pasażera (prawa strona).
krzysztof1980
Stella
Stella

Postprzez pietrek86 » 6 marca 2013, 20:24

No nie wiem u mnie tak naprawdę było wiem że trudno w to uwierzyć :)

Obejrzyj sobie dokładnie podszybie po tej stronie być może puszcza tam jakieś uszczelnienie zdejmij sobie plastik po lewej stronie przy podnóżku i zobacz którędy na 100% leci
pietrek86
TopSport
TopSport

Silnik: BCB 1.6

Postprzez Barton » 6 marca 2013, 20:29

Sprawdź puszkę bezpieczników na podszybiu, prawdopodobnie uszczelka sparciała i tamtędy woda leci.
Barton
Sport
Sport

Postprzez krzysztof1980 » 6 marca 2013, 20:47

jak sie dostać do tej puszki bezpieczników (poprosił bym o podrzucenie foto z krótką instrukcją) "???? gdzie jest dokładna lokalizacja???
krzysztof1980
Stella
Stella

Postprzez CzykuCzyk » 6 marca 2013, 21:19

Zdejmujesz plastik przykrywający filtr przeciwpyłkowy, zdejmujesz małym śrubokrętem zaślepki wycieraczek, odkręcasz bodajże nasadową 13 wycieraczki, zdejmujesz je pod kątem prostym do szyby( to nie jest łatwe za pierwszym razem ) i po prawej stronie będziesz miał skrzynkę bezpieczników :-D Tylko uważaj, żeby nie połamać podszybia przy wyciąganiu i nie zapomnij ponadto odpiąć wężyków od spyskiwaczy.
Był niebieski 1M 1,9 TDI ALH+
Był grafitowy 1P 1,9 TDI BLS+ by MastersTuning
Obrazek
Jest grafitowe BMW E60 530d 285hp/585nm by MastersTuning
CzykuCzyk
Sport
Sport

Auto: BMW 530d
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez krzysztof1980 » 7 marca 2013, 20:35

dzieki kolego za objaśnienie sprawy tylko jak sie zrobi troszeczke cieplej zabieram sie za robote, bo juz mnie drazni ten mokry dywanik, mam nadzieje że to pomoże. pozdrawiam wszystkoch biorących udział w moim problemie
krzysztof1980
Stella
Stella

Postprzez sławek » 1 września 2013, 20:08

Nowe info dla tych, którzy przy uszczelnionych drzwiach -maja nadal wodę na progu.
Ja mam u siebie bardzo dobrze uszczelnione drzwi ( klejone masą dekarską)- nic nie cieknie ani dołem ani głośnikiem, a jednak woda zbiera się na progu, w wątku nikt o tym nie wspominał, więc nagrałem filmik, skąd ta woda się bierze- lejąc wodę na szybę, ta przedostaje się przez zamek, spływając na dół- właśnie na próg, tak to wygląda:

Więc aby dobrze zrobić drzwi pozostaje tylko folia, w przeciwnym razie oprócz wody na progach, trzeba będzie też wymieniać zamek.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+

Postprzez gyros91 » 20 października 2013, 16:43

Niestety i mnie to się przytrafiło. Przeczytałem ten temat i wziąłem się do roboty. Uszczelniłem drzwi uszczelniaczem dekarskim. Zostawiłem samochód na deszczu. Tył suchy, z przodu od pasażera też sucho, niestety od kierowcy dalej lipa :? Ale zorientowałem się , ze nie mam tej gumy -- http://img593.imageshack.us/img593/2512/ga69.jpg . A tak to wygląda u mnie - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/714 ... 62eeb.html . I tu moje pytania - Za co ta guma jest odpowiedzialna ? Czy jej brak powodowałby wodę na pokładzie ? Gdzie mógłbym taką gumę kupić ? Proszę o pomoc . Pozdrawiam
gyros91
Stella
Stella

Auto: Seat leon
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez adasbb » 26 października 2013, 14:21

Kolego, chyba guma nie będzie problemem, wydaje mi się, że będziesz miał to samo co ja czyli woda wylewa Ci się jeszcze z głośnika. Uszczelniałeś tą plastikową obudowę głośnika (jest przynitowana 4 nitami)? Temu pytam, ponieważ tak jak Ty walczyłem z laniem się wody do środka, uszczelniłem wszystkie blachy ale od strony kierowcy nadal się lało. Dopiero wyszło skąd się leje, jak ściągnąłem tapicerkę drzwi od kierowcy i z węża ogrodowego zacząłem lać strumieniem wody (auto miałem lekko przechylone w stronę pasażera). Efekt, na łączeniu Blacha-głośnik woda radośnie przeciekała do środka :) Także tam najpierw bym sprawdził.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez borowa » 26 października 2013, 16:23

adasbb, to, że potrafi lecieć na łączeniu głośnik-blacha to norma, w moim przypadku wyeliminowałem problem za trzecim podejściem po dokładnym "oblepieniu" nitów głośnika. Po blisko 30min lania wody poleciała mała stróżka wody spod jednego nitu, potem spod drugiego. Nareszcie próg suchy :ok:
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez adasbb » 26 października 2013, 18:36

Temu też napisałem o tym koledze gyros91, żeby na to zwrócił uwagę :) Ja puki co zasylikonowałem wszystkie obudowy głośników na łączeniu i jest sucho :)
adasbb
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat