Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

zakup leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

zakup leona

Postprzez superjachu » 12 września 2005, 07:27

POMOCY
Właśnie zamierzam kupić Leona i mam związku z tym do was kilka próśb. Wiadomo że w ostatnim czasie do polski napływa dużo samochodów z zachodu. Stan wielu z nich budzi lekko mówiąc wątpliwości( np. TIR zrobił z nich malucha) Chciałbym byście poradzili mi gdzie powinienem się udać by zdiagnozować stan samochodu. Wymiary samochodu sprawdzę w większości zakładów mechanicznych. A seacie powiedziano mi że mogą sprawdzić parametry silnika. Ale czy ktoś jest w stanie stwierdzić jaki jest przebieg samochodu? Czy można to zrobić tylko na podstawie użycia elementów? Poradźcie coś!!!

A jeszcze jedno pytanie na co powinienem zwrócić szczególna uwagę w wersji SEAT LEON TDI 150KM a na co w wersji 1.8 20V 125KM I jeszcze jedno czy 150konny diesel pali naprawdę tylko średnio o 0.2 l więcej niż 90KM??

DZIĘKUJĘ ZA POMOC
j.k
superjachu

Reklama

Re: zakup leona

Postprzez Barth » 12 września 2005, 09:15

superjachu, odpowiem tobie co do spalania TDI , jesli bedziesz jezdzil spokojnie i delikatnie to ta roznica bedzie minimalna , jesli bedziesz wykorzystywac w pelni moc ponad 150 KM to auto spali wiecej. Przy naprawde baaardzo szybkiej dynamicznej jezdzie spalanie w 150 moze dojsc do 8 - 9 litrow , ja w swojej 90 po programie która jezdze czasem dynamicznie osiagnalem wynik 7.5 litra.

Jesli specjalista zajal sie licznikiem to bedzie bardzo trudne to do zdiagnozowania , mozna popatrzec na zuzycie tapicerki , wytarcie kierownicy , pedałów
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez PiotrekS » 12 września 2005, 14:14

moze na moje pytanie najlepiej odpowie clubowicz DWitek:

czy w leonie nie ma dwoch pamieci przebiegu licznika? jedna w zegarach ktora mozna "korygowac" a druga w kompie ktora jest "nieulotna"?
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez b0g0b0jny » 12 września 2005, 15:53

Zawsze autko mozna podpiac pod waga sprawdzic czy sa bledy, ewentualnie nawet zhamowac sprawdzic jak turbawka pracuje itp..., co do silnika to nie pchaj sie w 1.8 bierz dieselka!!!!
b0g0b0jny

Postprzez txh » 12 września 2005, 15:59

panowie ja wam powiem z dosiadczenia :wink: ze cofniecie szafy w leonku to jest
moment, najpierw liczik, pozniej ilosc dni i tygodni od ostatniego przegladu, wiec mamy
3 parametry do ustawienia i jezeli robi to ktos kto sie na tym zna to z tego co wiem
jest to nie do wykrycia....
N A W R O C O N Y

LeON ALH 90KM + Diagtronik
txh LCT & AA Club Member :D
txh
Sympatyk LeonClub

Auto: LeON

Postprzez PiotrekS » 12 września 2005, 22:01

no wlasnie sam jestem ciekaw jak to jest bo kiedys przysluchiwalem sie rozmowie elektronika i osoby chcacej kupic auto, elektronik twierdzil ze wiekszosc aut ppo ktoryms tam roku ma chyba to sie zowie body computer z ktorego nie wykasuje sie przebiegu i jest on do sprawdzenia, dlatego ciekaw jestem czy w naszych leoncjach mozna sprawdzic to czy nie
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez txh » 13 września 2005, 07:58

PiotrekS, moze, ja mam modelowo rocznik '04 i mam gwarancje ze tego nie da
sie sprawdzic...
N A W R O C O N Y

LeON ALH 90KM + Diagtronik
txh LCT & AA Club Member :D
txh
Sympatyk LeonClub

Auto: LeON

Postprzez Tonny S » 14 września 2005, 02:18

Z tego co wiem to sie nie sprawdzi przbiegu (jako laik napewno nie masz szans - w BMW wiem ze jest sposob bo sam bylem swiadkiem jak komp wywalil prawdziwy przebieg) a kupujac auto nawet w ASO uzywane przebieg jest cofany zwlaszcza przy przebiegach bliskich duzych przegladow typu wymiana rozrzadu - auto jest po przegladzie a mowia ze czeka je takie cos za 5-10 tkm zwlaszca jak ma gwarancje daja 20 % rabatu na robocizne itp.... reszta dla waszej wyobrazni.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez AdamTower » 14 września 2005, 08:37

Tonny S napisał(a):Z tego co wiem to sie nie sprawdzi przbiegu (jako laik napewno nie masz szans - w BMW wiem ze jest sposob bo sam bylem swiadkiem jak komp wywalil prawdziwy przebieg) a kupujac auto nawet w ASO uzywane przebieg jest cofany zwlaszcza przy przebiegach bliskich duzych przegladow typu wymiana rozrzadu - auto jest po przegladzie a mowia ze czeka je takie cos za 5-10 tkm zwlaszca jak ma gwarancje daja 20 % rabatu na robocizne itp.... reszta dla waszej wyobrazni.

Dokładnie, też znam, takie przypadki.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne