Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Demontaż lampki wnętrza

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Demontaż lampki wnętrza

Postprzez enzo34 » 24 stycznia 2014, 16:51

Witam. Mam pytanie. Jak zdemontować lampkę podświetlenia wnętrza w Leonie 2 FL ? Chodzi mi o całkowite wyjęcie jej. Proszę o odpowiedź.
enzo34
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: CDLD 2.0

Reklama

Re: Demontaż lampki wnętrza

Postprzez saddam » 24 stycznia 2014, 17:18

Rozumiem, że chodzi o przednią...
Przezroczysty plastik ściągasz podważając go - płaskim ściągaczem do tapicerki lub śrubokrętem - od strony szyby. Są tam 2 bolce, mniej więcej w 1/4 i 3/4 długości. Kiedy już go zdejmiesz, zauważysz w rogach lampki 4 zatrzaski. Trzeba je delikatnie podważyć do wewnątrz lampki.
Aby wymontować ostatni plastik (czarny) musisz wypiąć kostkę. Z dwóch jej stron znajdują się bolce. Pomocny będzie również płaski ściągacz do tapicerki lub śrubokręt.
saddam
Sport
Sport

Auto: Altea

Postprzez enzo34 » 25 stycznia 2014, 09:40

edit: nie cytujemy poprzednich postów ! ! ! /pkonrad

Dzięki, konkretna odpowiedź :-)
enzo34
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez TeddyBB » 25 stycznia 2014, 11:47

Obrazek

Ja mam taki sposób (nie posiadam specjalistycznych narzędzi). Podważam szpilką i spinaczem lampkę w zaznaczonych miejscach, na tyle aby zmieścić płaski (w miarę ostry, cienki) śrubokręt i podważam ten plastik kolejno po każdej stronie. To jest według mnie najtrudniejsza część roboty. Jak już wyskoczą obie strony wtedy wyciągasz ten przeźroczysty plastik. Zobaczysz wtedy zaczepy od szarego plastiku (zaznaczone na niebiesko). Ja podważam oba naraz po lewej stronie i ciągnę lampkę w dół na tym boku. Jak wyjdzie to wtedy ciągniesz ją w lewo aby zwolnić zaczepy z prawej strony.
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez saddam » 25 stycznia 2014, 11:54

TeddyBB, też próbowałem na początku podważać przezroczysty plastik w miejscach, które zaznaczyłeś ale bałem się, że go połamię.
Podważanie od strony szyby jest o tyle dobre, że jak wyskoczy jeden zaczep to dostęp do drugiego jest łatwiejszy, bo plastik jest częściowo już odchylony.
Z resztą, jak komu wygodniej. :wink:
saddam
Sport
Sport

Auto: Altea

Postprzez TeddyBB » 25 stycznia 2014, 12:09

saddam, od strony szyby przyznam się że nie próbowałem. Chyba nie ma się co przejmować połamaniem plastiku bo w tym miejscu on jest nawet bardziej giętki niż gdziekolwiek indziej. W tym miejscu ten plastik ma też taką krawędź ułatwiającą podważanie. Po przeciwnej stronie lampki chyba nie ma czegoś takiego (jest równy kąt prosty).
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne