Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zawieszenie typu comfort a fr

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zawieszenie typu comfort a fr

Postprzez griszka » 13 lutego 2014, 13:07

Witam!Przymierzam się do kupna nowego Leona 1.4 TSI 122Km w wersji STYLE. Na jeździe testowej mieli w takim silniku tylko wersje z wyposażeniem FR, więc z musu testowałem tą wersję. Auto jeździ bardzo dobrze, trzyma rewelacyjnie na zakrętach i wszystko byłoby pięknie tylko wydaje mi się że na dłuższą metę, biorąc pod uwagę że na naszych drogach 15 % nawierzchni to nowy asfalt a reszta...no sami wiecie :), to nie wiem czy zawieszenie nie jest jednak zbyt twarde. I tutaj moje pytanie, bo wyczytałem w katalogu że wersję STYLE od FR wyróżnia między innymi rodzaj zawieszenia (Comfort/FR), czy ktoś z Was miał możliwość porównania tych dwóch zawieszeń? Ktoś może jechał wersją STYLE i jakie mieliście odczucia? Czy to rzeczywiście bardziej komfortowe zawieszenie?I na czym polega różnica w budowie tych dwóch zawieszeń, bo podejrzewa że jakoś drastycznie różnić się nie mogą od siebie...
griszka
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6

Reklama

Re: Zawieszenie typu comfort a fr

Postprzez B. » 13 lutego 2014, 13:42

Teoretycznie Fr jest niższe od comfort o 20 mm, ale mając porównanie do mojego poprzedniego FR (ARL 2005 r) to ten nowy jest bardzo komfortowy wręcz miękki nawet na (o zgrozo :mrgreen: ) na kołach 17", bez większych obaw polecam na nasze drogi. Ja na pewno będę to zawieszenie modyfikował na nieco twardsze i niższe ...
B.
Stella
Stella

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez dude88pl » 13 lutego 2014, 17:37

Jeżdże FRem ale miałem okazje przejechać się pare razy STYLEM i zawieszenie COMFORT nieco lepiej radzi sobie z nierównościami i jest bardziej komfortowe ale dużej różnicy nie ma. Pozatym STLE wychodzi na 16stkach a FR na 17stkach. Proponuje udać sie do innego salonu a najlepiej zadzwonić wcześniej może mają wersje STYLE i sam sobie porównasz
Był Fiat Punto Sporting 1.2 16V 86KM
Był Seat Toledo 1M Signo 1.8 20V 125KM
Był Fiat Bravo Sport 1.9 JTDM 150KM
JEST Seat Leon FR 5F 1.4 TSI 140KM

Obrazek
dude88pl
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 140KM
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Quarien » 13 lutego 2014, 17:58

Generalnie ja jechałem też Stylem i też na 16 calach, moim zdaniem COMFORT jest bardziej komfortowy.
Jednak na co dzień poruszam się FR 122KM na 17stkach i szczerze mówiąc... źle nie jest. Znaczy, ja generalnie bardziej gustuję w bolidach "Twardo i nisko", możliwe że Twoją bajką są zupełnie odwrotne samochody "Wysoko i miękko". Moje zdanie jest jednak takie, że na dzień dzisiejszy, gdzie jest wszędzie brejo-kasza, powyrywany asfalt i oblodzone krawężniki, ani razu nie pomyślałem "JEZU ALE MAM TWARDE ZAWIESZENIE"

Pytanie tylko, czy jest to dla Ciebie taka bardzo ważna sprawa. Generalnie moim zdaniem różnica NIE jest aż tak znacząca, aby wybierać całą wersję w dół. Pamięta, ze FR oprócz tego zawieszenia, jest znacznie lepiej wyposażony od Style a cena taka wiele wyższa nie jest. Osobiście zdecydowanie radziłbym Ci się zastanowić nad FR.
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez joker_fr » 13 lutego 2014, 18:31

Ja jazdę próbną odbyłem na wersji Style a kupiłem FR. Różnica jest taka, że Style wydał mi się bardziej sprężysty w porównaniu z FR który przy nim jest sztywny i nie odbija na nierównościach tak dynamiczne. Podsumowując nie żałuję wyboru FR i szczerze polecam!

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez jakubc » 14 lutego 2014, 18:02

FR jest dość twardy, na miasto preferowałbym bardziej komfortowe zawieszenie jednak cała reszta zalet wersji FR w całości je rekompensuje.
jakubc
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR 5F
Silnik: benzyna inny

Postprzez dude88pl » 15 lutego 2014, 10:22

jakubc, to tyś jeszcze w twardym aucie nie jechał :-D
Był Fiat Punto Sporting 1.2 16V 86KM
Był Seat Toledo 1M Signo 1.8 20V 125KM
Był Fiat Bravo Sport 1.9 JTDM 150KM
JEST Seat Leon FR 5F 1.4 TSI 140KM

Obrazek
dude88pl
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 140KM
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez jakubc » 15 lutego 2014, 10:39

Jeździłem i to wspaniałe rozwiązanie na tor czy gładkie jak stół hiszpańskie trasy. Łamanie sobie karku na dziurach w mieście z mojej perspektywy do przyjemności nie należy (ale oczywiście różni ludzie, różne gusta). Tak jak napisałem, w którymś poście myślę, że FR jest dobrym kompromisem pomiędzy komfortem a sportowym charakterem zawieszenia i na pewno ewentualne miejskie niewygody odpłaci wiosenną porą na fajnych trasach.
jakubc
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR 5F
Silnik: benzyna inny

Postprzez psiko » 15 lutego 2014, 12:28

Czy ktoś z was jeździł lub ma Leona z adaptacyjnym zawieszeniem ??
Konrad pisał o Golfie 7 a jakieś info o leonie ??
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
psiko
Sport
Sport

Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez wodzik » 15 lutego 2014, 14:27

Chyba trudno będzie o kogoś, bo to zawieszenie dopiero niedawno zaczęli oferować i tylko w modelach z najmocniejszymi silnikami...
Będziesz Miał Wydatki

Obrazek
wodzik
Signo
Signo

Auto: X3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez psiko » 15 lutego 2014, 14:35

Naprawdę :-D
Zamówiłem w ciemno i pytam czy ktoś ma :-)
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
psiko
Sport
Sport

Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne