Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

FR - Zabezpieczenie alufelg przed kradzieżą

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

FR - Zabezpieczenie alufelg przed kradzieżą

Postprzez SauronRzeznik » 2 marca 2014, 16:12

Witam,

Od wczoraj jestem posiadaczem nowego Leona SC w wersji FR na standardowych 17-tocalowych alufelgach. Z zaskoczeniem stwierdziłem, że w przeciwieństwie do np. VW, Seat nie stosuje nakrętek antykradzieżowych na śruby kół. Nie jest to duży problem, koszt takich nakrętek jest niewysoki, ale problemem są czarne, plastikowe zaślepki które w FR chronią śruby. Większość zabezpieczeń ma większą średnicę i po ich założeniu na śrubę ta zaślepka już nie wejdzie.

Czy ktoś kupował już jakieś zabezpieczenie na śruby do FR-a i mógłby coś polecić?
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: FR - Zabezpieczenie alufelg przed kradzieżą

Postprzez psiko » 2 marca 2014, 16:27

Kup w Aso seata lub vw koszt około 130 zl
będziesz miał z czarnymi dekielkami.
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
psiko
Sport
Sport

Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez dude88pl » 3 marca 2014, 07:52

a czy jest sens wogule zakładać śruby antykradzieżowe? nie słyszałem od chyba 5 lat żeby komuś ukradli felgi...
Był Fiat Punto Sporting 1.2 16V 86KM
Był Seat Toledo 1M Signo 1.8 20V 125KM
Był Fiat Bravo Sport 1.9 JTDM 150KM
JEST Seat Leon FR 5F 1.4 TSI 140KM

Obrazek
dude88pl
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 140KM
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez wodzik » 3 marca 2014, 08:07

Jak Ci zostawią kiedyś samochód na cegłówkach to się osobiście przekonasz :mrgreen:
Będziesz Miał Wydatki

Obrazek
wodzik
Signo
Signo

Auto: X3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez dude88pl » 3 marca 2014, 10:16

powiem ci że miałem już różne felgi, drogie tanie, nowe i nigdy nawet nie pomyślałem o tym żeby założyć śruby przeciwkadzieżowe :-P mało tego żaden z moich znajomych ani rodziny też takich śrub nie używa i wszyscy jeżdżą i się nie marwtią :-D zresztą ile razy już mi się zdarzyło nie zamknąć auta pod pracom abo supermarketem :-P a czy nowym autem wjeżdżasz na strzerzony parking? --> nie bo masz autocasco z pełną wartością fakturową więc po co dopłacać do interesu
Był Fiat Punto Sporting 1.2 16V 86KM
Był Seat Toledo 1M Signo 1.8 20V 125KM
Był Fiat Bravo Sport 1.9 JTDM 150KM
JEST Seat Leon FR 5F 1.4 TSI 140KM

Obrazek
dude88pl
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 140KM
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez psiko » 3 marca 2014, 11:04

dude88pl napisał(a):powiem ci że miałem już różne felgi, drogie tanie, nowe i nigdy nawet nie pomyślałem o tym żeby założyć śruby przeciwkadzieżowe :-P mało tego żaden z moich znajomych ani rodziny też takich śrub nie używa i wszyscy jeżdżą i się nie marwtią :-D zresztą ile razy już mi się zdarzyło nie zamknąć auta pod pracom abo supermarketem :-P a czy nowym autem wjeżdżasz na strzerzony parking? --> nie bo masz autocasco z pełną wartością fakturową więc po co dopłacać do interesu

Zapraszam do Warszawy :D
Obrazek

psiko
Sport
Sport

Postprzez kurex » 3 marca 2014, 11:13

wodzik napisał(a):Jak Ci zostawią kiedyś samochód na cegłówkach to się osobiście przekonasz

Jak już będą mieli chrapkę na felgi, to moim zdaniem podpierdzielą cały samochód, za jedną robotą to mykną i większy zysk. :D
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez kfiatek73 » 3 marca 2014, 13:31

kurex i tak i nie. Znajomemu ukradli komplet oryginalnych alufelg z Citroena. Samochód pozostawiony na cegłach. Nie byłoby większego problemu ( polisa AC ) gdyby nie fakt, że samochód oparli na progach które się ugięły klinując drzwi. I tak ze szkody 2000 zrobiło się prawie 10000...Samochód zaparkowany był na ogrodzonym i zamkniętym terenie wspólnoty mieszkaniowej....oczywiście nazajutrz wszyscy sąsiedzi ruszyli po śruby zabezpieczające :-D Ja do Leona zakupiłem śruby, aby przynajmniej teoretycznie zniechęcić potencjalnego złodzieja, polskiego producenta http://www.firma-krolak.com.pl/ wersję z obrotową tuleją za 96 zł. Konstrukcyjnie przypominają wyrób renomowanego McGard są jednak tańsze.
kfiatek73
Stella
Stella

Auto: leon 3 FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez SauronRzeznik » 3 marca 2014, 17:30

@kfiatek73

Z ciekawości: Czy te nakrętki zmieściły się w te czarne, plastikowe kapturki czy po prostu jeździsz z 4/5 na kole? Bo na razie okazuje się, że tylko w ASO Seata mają takie wystarczająco wąskie nakrętki: http://catalogoaccesorios.com/pl/producto.php?PK=2108&PK_CAR=31&CAT=1760 - ale kosztują aż 250 PLN. Ich odpowiednik VW/Skoda jest o połowę tańszy (!), ale nie wejdzie na niego ten kapturek.

EDIT: W dodatku te fabryczne na oko nie są obrotowe.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez kurex » 3 marca 2014, 23:15

kfiatek73 napisał(a):Ja do Leona zakupiłem śruby, aby przynajmniej teoretycznie zniechęcić potencjalnego złodzieja, polskiego producenta http://www.firma-krolak.com.pl/ wersję z obrotową tuleją za 96 zł.

Nie twierdze że to głupi pomysł, sam w swoim też mam - lecz zapewne podjadą złodziejaszki, wyciągną tak owy "piórnik" z wzorkami i dopasują do Twojego zabezpieczenia bez problemu, możemy im jedynie zrobić psikusa i wydłużyć robotę, bo tak naprawdę to raczej nie ma rady na nich...
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez kfiatek73 » 4 marca 2014, 09:58

Śruby zabezpieczające przydadzą się na podwórkowych gówniarzy i meneli oraz dla Naszego spokojniejszego snu :-D dla profesjonalistów w branży to tylko wydłużenie roboty jak słusznie stwierdziłeś kurex. Sauron do śrub od Królaka jest inny komplet czarnych zaślepek pasujących na zabezpieczenia. Nieobrotowe były chyba o 10 zł tańsze więc wziąłem obrotowe, na fakturze mam taki symbol Z949N-M14x1,5x28/k/17. Na pewno zaślepki do zabezpieczenia nie zdejmiesz tym plastikowym kluczem do oryginałów, aby je zdjąć trzeba nacisnąć np. śrubokrętem na krawędź zaślepki i ładnie schodzi. Zaślepka do zabezpieczeń zajmuje cały otwór w feldze.
kfiatek73
Stella
Stella

Auto: leon 3 FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez psiko » 20 marca 2014, 15:57

Śruby z leona 1P kosztują według cennika 121 zł
Numer części 1P0 698 137A

wymiar na opakowaniu taki jak kolega podał wyżej.
Obrazek

psiko
Sport
Sport

Powrót do Opony, Felgi, itp.