Hehe ten BCB to chyba przejdzie do legendy jako falownik

Opiszę swoją walkę i spostrzeżenia z tym szitem:) U mnie też BCB 1.6 16V Golf IV...
Wymienione:
- przepustnica (używka)
- egr (nowy)
Sprawdzone lewe powietrze i... brak lewego powietrza (c hyba

)
Odpinanie EGR'a - obroty wzrastają... i nie ma falowań... wydaje mi się że silnik w tedy ma jakieś uśrednione informacje i brak tego falowa... tak samo jak wypniemy kabelek z czujnika filtra par paliwa... jest ten sam efekt... jeśli chcecie sprawdzić czy to nie przez EGR'a to musiscie mieć VAGA i na kanale 74 zobaczyć czy na wolnych obrotach jest zamknięty... ewentualnie powtórna adaptacja....
dalej....
falowanie na lpg jest większe niż na BP (minimalne ale jest - przepustnica czysta)....
wracając do przepustnicy na tej jakby mam mniejsze falowanie niż na poprzedniej, albo coś przy grzebaniu w aucie lub adaptacji.. to zmieniło... nie wiem

niedługo wywalam cholenderską instalacje i zakładam naszą polska, będzie zmieniony kolektor (nowe dziurki na wtryski lpg) i nowe uszczelki pod kolektorem i na bank tam nie będzie lewego powietrza...
Przy falowaniu w tym silniku padały jeszcze takie opcje...
- wlew oleju - ta przelotka że niby ona może być naruszona... ( sprawdziłem to i podczas falowania dociskałem to miejsce i brak poprawy)
- odma - zaworek zwrotny ( sprawdziłęm to w ten sposob że wypiełem przewod z odmy i zaslepilem i brak reakcji) co to wypinania odmy w tym silniku to jest taki myk że zmienia się podciśnie czy cuś i jak się odkręci korek wlewu oleju to obroty nie wzrastją i podczas przegazowywania pluje olejem spod tej stopki wlewu oleju...

- filt par paliwa - zaginanie odpinanie nic to nie dało brak reakcji na falowanie
Jedno mnie dziwi jakby było lewe powietrze to by na zimnym też falował (chyba?) ktoś tam tu na tym forum mieł lub na golf nie pamiętam...
Kolejna sprawa że mogą to być świece lub cewki... lpg bardziej na na reaguje niż BP, a na kompie nie wywala tego... hmmm
Próbuje to rozwikłać razem z marcin7x5, ale ciężko... trzeba by mieć kasy jak lodu.. pojechać do ASO i działajta... ale to szkoda kasy...
Jak ktoś coś gdzieś słyszał lub ma swoje spostrzeżenia to piszcie... im więcej informacji tym lepiej...
A jeszcze jedno ten syf co zbiera się w kolektorze ssącym to z egr'a ale też i od odmy i w większym stężeniu...
Pozdrawiam

ale bełkot..... hehe
-- 13 marca 2014, 13:45 --
Jeszcze zapomniałem o najśmieszniejszym to falowanie jest jak spada się z wysokich obrotów lub nimi się "macha" lub jak kolega wyżej napisał włącza się odbiorniki prądu... i też nie zawsze...
Wydaje mi się że to jednak coś z prądem lub przepustnica...
-- 13 marca 2014, 13:59 --
A i jeszcze jedno... jak się odpali klimeę to obroty wzrastają i nie ma falowania ani na lpg ani na bp..... (to tak jak odłczącyć egr'a lub coś innego)