Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
bartekmk napisał(a):ja myśle, że znaczna część ludzi pompuje koła azotem, jakieś... 100%
rezulteo opony napisał(a):doradza się dodać na sezon zimowy 0,2 bara do zalecanego ciśnienia w oponach
swierg napisał(a):Producenci aut nigdzie nie zalecają zwiększania ciśnienia na zimę.
swierg napisał(a):Czy zimna opona, ale napompowana w ogrzewanej hali, gdzie temperatura wynosi 20 st.C do 2.0 barów zalecanych przez producenta, będzie miała prawidłowe ciśnienie zimą po wyjechaniu z tej hali, jak temperatura na zewnątrz jest poniżej 0 st.C?
rezulteo opony napisał(a):W ostatnim czasie pojawia się wiele pytań dotyczących odpowiedniego ciśnienia w oponach zimowych.
Jak wiadomo ciśnienie powietrza zależy bezpośrednio od temperatury jaka panuje w danym okresie. W gorących temperaturach ciśnienie powietrza wzrasta i na odwrót – w zimie spada wraz ze spadkiem temperatur.
Właśnie, dlatego doradza się dodać na sezon zimowy 0,2 bara do zalecanego ciśnienia w oponach.
Nie należy przy tym zapominać o regularnej kontroli ciśnienia w waszych oponach .
Więcej na temat: jak mierzyć ciśnienie w oponach, jakie jest ryzyko jazdy z nieodpowiednim ciśnieniem etc. pod linkiem.
Pozdrawiamy,
Rezulteo
Szymko napisał(a):Jeżeli chodzi o azot to znajomy z serwisu wulkanizacyjnego powiedział, że to ewidentny chwyt marketingowy, na który wielu się łapie.
Stunter napisał(a):Nie wiem jak na to wpływa profil opony ale u mnie na zimówkach 195/65 przy 2barach auto strasznie pływało przy 2,3 jest o wiele lepiej
Stunter napisał(a):Nie wiem jak na to wpływa profil opony ale u mnie na zimówkach 195/65 przy 2barach auto strasznie pływało przy 2,3 jest o wiele lepiej
PaVLo napisał(a):W zimowych nie potrzeba dużego ciśnienia, przód 2.3 i tył 2.0.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 0 gości