Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Ohapara napisał(a):Ja jeździłem na pierwszym zestawie i byłem zadowolonydelikatne podświetlenie, wskazówki pokazywały dosyć dokładne wartości - ze swojej strony polecam
IroN_87 napisał(a):No to już nie nasz problem, że nie ogarniasz..
Jedni montują dla bajeru inni lubią wiedzieć kiedy mogą wcisnąć gaz w podłogę, albo czy im się już olej nie gotuje na autostradzie/na torze..
Warto też widzieć co się dzieje z turbiną czy kierownice się nie zapiekają, czy n75 nie ma problemu z wysterowaniem boostu.
Ty będziesz jeździł do czasu, aż zacznie łapać notlauf.. ja widziałem co się dzieje na bieżąco.
Leonidas ARL napisał(a): W sumie jak ktoś chce niech zakłada, tylko jak to wygląda...
Leonidas ARL napisał(a):Może masz rację, ale chyba nie jesteśmy w samolocie czy F1 tylko w dziesięcioletnim składaku AUDI Z VW. W sumie jak ktoś chce niech zakłada, tylko jak to wygląda...
IroN_87 napisał(a):No to jedziemy z tematem...
Kupiłem sobie zapasowy słupek i kubeczki po 15zł
Kubeczki zostały skrócone i odkręcona podstawa.
Do tego kupiłem:
-włókno szklane
-żywicę
-szpachlę wykończeniową (jest też specjalna szpachla do plastiku podobno lepsza)
-papier ścierny wodny np 120, 220, 320
-kropelka 2-3 tubki
-pędzel![]()
Żeby ściągnąć słupek należy go góra pociągnąć w prawo, aż wyskoczy z zatrzasków, a następnie wysunąć do góry.![]()
Jak ściągniemy słupek patrzymy, w którym miejscu są zatrzaski i robimy sobie pola gdzie możemy zamontować kubeczki.
Na czerwono zaznaczyłem miejsce mojego montażu gdzie robiłem dziury.![]()
Po zrobieniu dziur czas na przypasowanie kubeczków na kropelce![]()
Tak wyglądają dziury![]()
Ustawienie kubeczków pasuje i należy wzmocnić mocowanie np wkrętami i dobrze objechać klejem miejsca styku kubka ze słupkiem![]()
Następnie bierzemy/pożyczamy/prosimy o rajstopy/podkolanówki nasze żony/kochanki/dziewczyny i naciągamy na kubeczki![]()
Teraz będzie nam potrzebna tubka, albo nawet dwie kropelki by uzyskać kształt.
Wyciskamy klej w miejscach styku rajstop z kubkiem i słupkiem.
Należy dobrze przejechać wszystkie krawędzie.![]()
![]()
![]()
Przymiarka w aucie![]()
![]()
Sprawdzamy czy na krawędziach nic nie odstaje i poprawiamy jeszcze klejem![]()
![]()
Bierzemy włókno szklane i docinamy sobie kawałki, aby przykryły nam całość i nie wystawały poza słupek/naciągniętą rajstope
Do np przykrywki ze szpachli wlewamy trochę żywicy, dodajemy trochę utwardzacza aby uzyskać lekko różową barwę![]()
I smarujemy całość, następnie nakładamy warstwę włókna szklanego dociskamy je pędzlem i znowu smarujemy.
Ja dałem jedną warstwę tylko bo miałem grube włókno.
Możecie dać dwie warstwy i nakładajcie tak, żeby jeden kawałek nachodził trochę na drugi, żeby nie było miejsca bez włókna![]()
![]()
Po wyschnięciu (im mniej utwardzacza tym dłużej schnie, ale jest twardsze... ja za dalszą część zabrałem się po 2 dniach)![]()
![]()
Czas na szpachlę... rozrabiamy trochę szpachli z utwardzaczem i nakładamy...
W zestawie powinna być taka packa, którą się fajnie rozciąga i powierzchnia jest w miarę gładka..
Mi ją zaje... i ratowałem się tym co było pod ręką i miałem przez to więcej szlifowania...![]()
![]()
Na następny dzień bierzemy się za szlifowanie zaczynając od papieru np 120 przechodząc na 220, 320
Teraz musicie wybrać, czy chcecie malować - wtedy powierzchnia musi być idealnie gładka więc kończycie nawet na papierze 400
Jeśli flock to 300 albo i nawet mniej.
Pamiętajcie żeby nie zostawiać wżerów... po 1 szlifowaniu na pewno zostaną i trzeba będzie jeszcze nakładać kolejne warstwy szpachli.
Przed nałożeniem kolejne warstwy szpachli/uzupełnieniem wżerów należy powierzchnie odtłuścić np benzyną ekstrakcyjną, żeby pozbyć się pyłu i uzyskać lepszą przyczepność.
Niestety nie mam zdjęć po wyszlifowaniu nie wiem co się z nimi stało...
Słupki poszły do flokowania bierzemy się za przekładanie kabli...
Przejść z kabiny do komory silnika możemy przelotką nad pedałami zasłoniętą gumą(należy zdemontować plastiki pod kierownicą)![]()
Widok z pod maski![]()
Tym otworem puściłem kable do czujników.
Na tym zdjęciu widać miejsce montażu "czujnika" doładowania - to coś odczytuje ciśnienie i przetwarza na sygnał do wskażnika![]()
Wężyk wpiąłem w EGR - to coś co jest wkręcone można kupić w sklepie pneumatycznym![]()
![]()
I w niczym nie przeszkadza...![]()
Do czujnika temp oleju kupiłem korek spustowy do miski olejowej ~4zł i rozwierciłem go, nagwintowałem i wkręciłem w niego czujnik.
Przy wymianie oleju został podmieniony.
Na koniec słupek po flokowaniu![]()
![]()
Jak zrobię zdjęcia w dzień to dorzucę jak to wygląda przy normalnym świetle, a także podłączenie zasilania do włącznika świateł.
Dla mnie jest super i wygląda dużo lepiej niż te uniwersalne.
Jak macie pytania to pisać
kocur89 napisał(a):Panowie chce sobie założyć wskaźniki boost i ciśnienia oleju. Słupek juz posłałem do flokowaniaZ boostem sprawa dl mnie jasna, ale nie do końca wiem gdzie się wpiąć z tym wielkaśnym czujnikiem ciśnienia oleju. Silnik ARL. Myślałem, żeby w podstawę filtra oleju, w miejsce ori czujnika, ale on sie tam nie zmieści bo jest za wielki.Ktoś przerabiał temat?
kocur89 napisał(a):A gdzie ja to zakręce? W ARL filtr to papierowa wkładka
Tomulo13 napisał(a):to w misce coś dospawaj ,ale wiem że da się przerobić korek tylko nie ten ori bo on się właśnie nie nadaje ,chyba z mosiądzu to dorabiają
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=086d1d093734af5b
W misce chcesz ciśnienie mierzyć?
Picek napisał(a): w czasie przyspieszania wędruje na 1,9 bara po czym szybciutko wraca na 1,6 bara i tak trzyma.
wojtek_1987 napisał(a):Ale mi chodzilo o podpięcie się tym werzykiem. Nie wiem gdzie co i jak.
P600 napisał(a):wojtek_1987 napisał(a):Ale mi chodzilo o podpięcie się tym werzykiem. Nie wiem gdzie co i jak.
Jeśli chodzi ci o wężyk do czujnika ciśnienia (boost) to najlepszą opcją w przypadku pompowtrysku jest wiercenie dolotu przy zaworze EGR - fotkę jak to wygląda masz kilka postów wcześniej.
Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość