Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
jck1 napisał(a):Witam Panowie. Podłącze się pod temat. Dosłownie dwa tygodnie temu zakupiłem Leona 1P z silnikiem BMM i zauważyłem u niego pewien problem. Otóż przy dodawaniu gazu w przedniale od 1500 do ok. 2200 obr/min słychać charczenie/pierdzenie i czasem jak silnik jest dobrze rozgrzany to dodatkowo pojawia się szarpanie,jakby przerywanie silnika. Najdokładniej jest to słyszalne i odczuwalne na drugim i trzecim biegu. Poza tym silnik pracuje OK,ciągnie ładnie, nie kopci. Przebieg 187 kkm. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Pozdrawiam
Jck1
bolek80 napisał(a):jck1 napisał(a):Witam Panowie. Podłącze się pod temat. Dosłownie dwa tygodnie temu zakupiłem Leona 1P z silnikiem BMM i zauważyłem u niego pewien problem. Otóż przy dodawaniu gazu w przedniale od 1500 do ok. 2200 obr/min słychać charczenie/pierdzenie i czasem jak silnik jest dobrze rozgrzany to dodatkowo pojawia się szarpanie,jakby przerywanie silnika. Najdokładniej jest to słyszalne i odczuwalne na drugim i trzecim biegu. Poza tym silnik pracuje OK,ciągnie ładnie, nie kopci. Przebieg 187 kkm. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Pozdrawiam
Jck1
Miałem coś podobnego-moja turbinka już delikatnie puszczała olej i to mogła być przyczyną,obiawy takie same jak u Ciebie,Po wymianie turbiny i korekcie softu problem ustąpił
fafix napisał(a):Jeden mi powiedział, że to normalny dźwięk pracy turbiny... tłumaczyłem mu, że to nie możliwe, bo wiem jak wcześniej pracował silnik... I TURBO PADŁO...
3wojtek3 napisał(a):Od niedawna mam Lona 2.0 BMM i mam ten sam problem. Czy komuś udało się to zwalczyć ?
Dodam, że niedawno zsunął mi się przewód idący do interculera. Objawy się znacznie nasiliły i było słychać uciekanie doładowanego powietrza. Po naprawie wróciło do 'normy' ale wciąż podczas lekkiego przyspieszania słychać chrobotnięcie i bardzo delikatny spadek mocy.
Dodatkowo słyszę turbinę tzn syk powietrza ale po stronie pasażera jak by za schowkiem.
Czy możliwe by była jeszcze jakaś nieszczelność przy turbo?
Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości