Mam pewne wątpliwości co do sprawności amortyzatorow w moim samochodzie - do tego stopnia że zdecydowałem sie zgłosić to w salonie.
Sprawa ma się tak:
Seat Leon (reference) rok prod. 2013 przebieg ok 15 000 km - od pewniego czasu sporadycznie w tyle samochodu pojawialo się skrzypienie(żężenie). Zaniepokoiło mnie to do tego stopnia że pojechałem z tym do salonu - no ale oczywiście nic.
Wykonałem więc badanie w OSKP gdzie wynik pokazał sprawność amortyzatorów z tyłu dla lewego 35 % dla prawego 39 %- czyli nie za dobrze co potwierdził pracownik tejże stacji.
Z wynikiem udałem się do salonu/serwisu seata - gdzie rozkręcono tył i przód - wycieków nie stwierdzono amortyzatory całe - w trakcie jazdy próbnej z mechanikiem skrzypienie pojawiło się 2 - 3 razy - mechanik nie wiedział co to ( ?)
Salon wykonał więc badanie powtórnie i ... wyszło jeszcze gorzej bo Lewy 31 % prawy 28 % (sic!)
Poszła reklamacja - już dziś dowiedziałem się ze nie została uwzględniona.
Żeby uniknąć spekulacji - ciśnienie w kołach było sprawdzane i w trakcie badań było prawidłowe.
Nigdzie nie ma normy dla sprawności amortyzatorów, producent miga sie jak może a wszedzie gdzie badanie bylo robione lacznie z seatowska stacja wszyscy kreca glowami ze jest zle ....
Czy ktokolwiek z was miał podobny problem?
Czy dysponuje ktoś samochodem o takich samych parametrach i może sprawdzić/zna sprawność amortyzatorów u siebie ?
Czy wreszcie ktokolwiek ma pomysł dlaczego sprawność ta jest tak niska