tomison napisał(a):A o Liqui Moly pierwsze słysze hehe
To lej Motul'a...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
tomison napisał(a):A o Liqui Moly pierwsze słysze hehe
Na allegro macie jakis sprawdzony sklep, czy sprzedawce?
i jeszcze jedno czy mozna lac 507.00 czy tylko musi byc 505.01?
Lou86 napisał(a):Zbliża mi sie termin wymiany oleju w zwiazku z czym mam dylemat. Mam 1.9 tdi 110km ASV i obecnie zalany jest olejem Mobil SYST S special V 5W-30. Z tego co wiem jest to olej do pompowtryskiwaczy a ASV jest na pompie. Pytanie brzmi czy zalewac ten sam olej czy przerzucic sie na cos bardziej pod pompe? dodam ze silnik nie bierze oleju, a jezeli juz to niezauwazalne ilosci.
Tuchola_BDG napisał(a):-arti-, nie wiesz dlaczego 10 lat?spójrz na datę postu, za którym napisał Lou86
Troszkę się postarał ze znalezieniem tego tematu
Co do oleju to do każdego działu forum masz przyklejone ogłoszenie globalne "zanim zadasz pytanie" wejdź tam i znajdziesz co potrzebujesz
kurex napisał(a):Jechać na Motul-u czy odpowiedniejszy będzie Castrol Magnatec Diesel. ?
Jak tam z Waszego doświadczenia?
marker napisał(a):Ten Motul nie jest syntetykiem. Motul miał dobre oleje z 5 lat temu na tle konkurencji, teraz jest średniakiem i bazuje tylko na wyrobionej marce. Do tego pojawia się coraz więcej podróbek z racji popytu na Motula.
borowa napisał(a): Dla przykładu, Motul Specific 505.01 5w40 to olej półsyntetyczny (EST+HC), troszeczkę inaczej niż zapewnia producent na opakowaniu. Więc nie można nie zgodzić się z marker
-arti- napisał(a):Większość producentów podaje opis na swoich olejach jak Full Syntetic - choć to w większości wypadków nie jest to prawdą. Jak kolega -borowa- pisze są to oleje na bazie syntetycznej a to nie ma nic wspólnego z technologią FULL.
-arti- napisał(a):Za przykład niech służy olej: AMSOIL 5W30 EUROPEAN CAR FORMULA gdzie cena takowego to powyżej 200 zeta spokojnie.
-arti- napisał(a):Na pewno jakimś gwarantem jakości są wytwórnie, które produkują oleje w jednej czy w kilku swoich fabrykach oraz opakowania firmują nazwą kraju produkującego oraz aby firma handlująca nimi miała dostęp do producenta a nie była kolejną z serii pośredników vel. odbiorców.Choć jest to bardzo trudne do zweryfikowania.
Matti59 napisał(a):A skąd masz taką wiedzę, bo z informacji na ich stronie wynika, że to 100% syntetyk.
borowa napisał(a):Wspomniałem na początku, że posiłkuję się wiedzą z innego forum, dla mnie to czarna magia, info od osoby, która siedzi w olejach i ma jakieś pojęcie o ich składach. Zwyczajnie byłem ciekawy na czym pracuje mój Leon, 3/4 forum na tym jeździ dlatego podzieliłem się uzyskanymi informacjami.
-arti- napisał(a):- co do MOTULA: Zupełnie nie dawno widziałem próbki z dwóch takich samych opakowań SAE 5W30 X-Clean C3 i miały zupełnie inny kolor po przelaniu do szklanych menzurek. Ciekawe co?
-arti- napisał(a):W sporcie to całkiem inne oleje specjalnie komponowane pod silniki rajdowe
-arti- napisał(a):- opis na opakowaniu Full Syntetic często nie ma nic wspólnego z zawartością -"chłyt martetingowy".
-arti- napisał(a):- dlaczego AMSOIL niszowy? A no dlatego, że dobry olej ma swoją cenę. Kupisz 5 L oleju za 250 zł i będziesz wymieniał co 10 tyś. Nie jeden
a może i wszyscy My Polacy byśmy się pukali w głowę. Byle taniej byle do przodu i najlepiej 7-letnie Diesle z przebiegiem 120 tyś.km.
Nasza Polska mentalność - czy nie prawda?
Apropo podróbek - jak mogę poznać czy ów olej jest ori czy podróbką ? (Niby sprzedawca zapewnia, lecz to nic nie znaczy.)
Nexa napisał(a):Poproś o autentyczne zdjęcia.
marker napisał(a):Matti59, w takim razie pokaż tą kartę charakterystyki, gdzie napisane jest że Motul (obojętnie jaka seria) jest 100% syntetyk.
-arti- napisał(a):Żeby rozwiać trochę wątpliwości oraz poszerzyć wiedzę na temat smarowideł do naszych silników poniżej przedstawię swoją ocenę i wiedzę na ten temat.
-arti- napisał(a):Oleje na tanich i kiepskich dodatkach opartych na bazie PAO powodują, że uszczelnienia w silniku i okolicach twardnieją i trącą swoją elastyczność stąd zdarzają się różnej maści pocenia a w przypadkach ekstremalnych wycieki. Tylko dobre oleje PAO są tak skomponowane że posiadają w swoim składzie również dodatki neutralnie czy dobrze wpływające na owe uszczelnienia a raczej spowalniają proces zużycia-twardnienia elementów gumowych silnika.
-arti- napisał(a):Oleje w pełni syntetyczne np:Millersa to oleje 100% PAO , co zostało uznane jako wadę, bo np:Motul ma estry ( no bynajmniej odrobinę tych dodatków, choć też nie w każdym produkcie).
-arti- napisał(a):Tak samo jest z olejami w pełni syntetycznymi bez estrów - czyli np. olejach do TDI - wymieniony wyżej MOTUL ma w dużej mierze oleje na bazie HC + PAO, które można zupełnie legalnie nazywać full synthetic - choć nimi tak naprawdę nie są i Motul to wykorzystuje choć inni producenci nie pozostają w tyle.
A co do półsyntetyków 5w40 np:VW 505.01 to baza HC + PAO Valvoline,Millers,Motul i inni do niedawna nazywały się olejami półsyntetycznymi, jednak ze względu na wątpliwości klientów (5w40 półsyntetyk-ciekawostka ojej!!!) (choć jest to olej HC + PAO) no to firmy poszły po rozum do głowy i od dłuższego czasu są to wg. producentów olej syntetyczne - choć podkreślam jeszcze raz - one nimi nie są. To kolejny przykład na marketing czy tak jak wyżej pisałem - "chłyt martetingowy".
-arti- napisał(a):A jeżeli chodzi o oleje MOTUL to poza podrabianymi /nasze Polskie kombinowanie/
-arti- napisał(a):to ta firma prowadzi swoją typową strategię opartą na mocnym marketingu przeciętnego ale nie nadzwyczajnego produktu, budowaniu marki a potem zbjaniu kosztów produkcji a co za tym idzie i jakości oferowanych produktów.
-arti- napisał(a):Choć nadal w porównaniu z Castrolami, Mobilami,Shellami to nadal "przepaść" głównie przez to że wymienione są blendowane czyli nie wiadomo gdzie produkowane z jakiej jakości ropy i z jakiej jakości dodatków.
-arti- napisał(a):Więc "100% syntetyczny olej silnikowy" "nie jest" więc 100% syntetycznym olej silnikowym, ale równie dobrze można przekornie powiedzieć, że jest to 100% syntetyczny olej silnikowy bo jest to kwestia bazy olejowej stosunku PAO do HC lub HC do PAO i ilości i jakości dodatków tzw: "uszlachetniających".
-arti- napisał(a):Pierwsze trzy oleje to PAO /minimalne dodatki HC za to dużo innych uszlachetniaczy/-reszta to mieszanki PAO + HC ale naprawdę dobre jakościowo – chyba najsłabszy z nich jest Motul-Sorki!
-arti- napisał(a):Choć zalejemy każdy z nich według potrzeb naszego silnika i będzie wszystko OK.
Matti59 napisał(a):marker napisał(a):Matti59, w takim razie pokaż tą kartę charakterystyki, gdzie napisane jest że Motul (obojętnie jaka seria) jest 100% syntetyk.
Nic prostszego, wejdź na ich stronę.
Dla uproszczenia na przykład:
https://www.motul.com/system/product_de ... 1380705871
marker napisał(a):To że jest napisane 100% Syntetyk, to znaczy że taki jest? Jak masz na Shellu paliwo V-power Racing to znaczy że używają go w F1?
marker napisał(a):Specific to EST i HC. Nie wiem nawet czy ma PAO.
Matti59 napisał(a):marker napisał(a):To że jest napisane 100% Syntetyk, to znaczy że taki jest? Jak masz na Shellu paliwo V-power Racing to znaczy że używają go w F1?
Sorry, z całym szacunkiem, ale to chyba jakaś pomyłka. Dla mnie jeżeli karcie danych technicznych jest napisane jest że olej jest 100% syntetykiem, to jest 100% syntetykiem. Natomiast, jeżeli w nazwie jest użyte słowo Racing (wyścigi) to znaczy że to paliwo ma coś wspólnego z wyścigami według producenta, ale co nie wiadomo. A już skąd bierzesz tu F1, sorry ale nie rozumiem.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości