jaro4444 napisał(a):- jeśli łożyska okażą się dobre a płaszczyzna piasty przekoszona to metodą naprawy będzie wymiana kompletu łożysko + piasta czy przy małych odchyleniach np przetoczenie płaszczyzny przylegania piasy? Wiesz może, który warsztat w Warszawie ma porządny czujnik zegarowy, żeby pomierzyć odchyłki na piaście? W ASO nie mieli ... Exclamation
Najpierw musisz sprawdzic - gdzie nie wiem nie jestem z Wawy moze pomoze jakis kolega z Wawy pogadaj z clubowiczem Pabi moze u niego w ASO maja.
jaro4444 napisał(a):- Co do ALH to spotkałem rozbieżne informacje - sprzęgło na 100% jest inne, wtryski mniejsze, ale już w serwisie podano mi, że turbina i elementy układu korbowo - tłokowego mają inne nr katalogowe niż w 110 KM, Rolling Eyes
Co do turbiny to faktycznie w AGR jest inna bo bez zmiennej geometri lopatek ale w ALH na 100% jest ta sama co do korb i tlokow na 99% to jest to samo.
jaro4444 napisał(a):- uwagi eksploatacyjne dotyczyły głównie dymienia, hałaśliwości, zużycia paliwa, trwałości.
Dymienie - wszystko zalezy od doswiadczenia osoby wykonujacej soft - dobrze zrobiony program dymi jak seria.
Halasliwosc - zalezy od doswiadczenia osoby wykonujacej soft (klania sie kat wtrysku)
Zuzycie paliwa - przy normalnej jezdzie moze spasc, przy ostrym deptaniu minimalnie wzrosnie.
Trwalosc - to juz zalezy od fantazji kierownika, jesli auto uzytkowane zgodnie z przykazaniami dotyczacymi uzytkowania diesla to bedzie bez zmian moze ciut mniejsza ale przy mozliwosciach 350-500 tkm to chyba nie ma wiekszego znaczenia - najbardziej narazona jest turbina (zmiana cisnienia - seryjna tak samo moze poleciec - wszystko zalezy od programu i fantazji) i przeniesienie napedu choc nie slyszalem by ktos mial jakiekolwiek z tym problemy po samym sofcie, w 90 tdi najslabszym ogniwem jest sprzeglo i nie lubi duzego Nm max tak 300-310Nm - po kraju smigaja auta 90-110 tdi z mocami 150-220 KM i robia duze przebiegi.
jaro4444 napisał(a):wymieniałem na nowe w maju, w październiku smarowałem...
W poprzednim Leonie mialem 145 tkm i nie mialem z tym problemu.