Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Skrzypienie plastików

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Skrzypienie plastików

Postprzez pinkibass » 13 października 2014, 17:07

Dzisiaj odebrałem auto z serwisu po wykonaniu akcji serwisowej na trzeszczrnie w przednich słupkach oraz zlokalizowanie i usunięcie chrobotania po prawej stronie deski rozdzielczej.
A juz był dramat - takie dziwne "strzały" z deski po stronie pasażera było słuchać na niemal równej drodze przy włączonym radiu. Masakra.

Efekt naprawy - jest o wiele lepiej. W prawdzie na bardzo dużych dziurach zdarza sie usłyszeć jakies delikatne jęki, ale na umiarkowanych nierównościach jest błoga cisza.

Zobaczymy jeszcze na jak długo to wystarczy :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Postprzez daniel28 » 26 listopada 2014, 21:56

Problem został namierzony. Element który hałasuje podczas słuchania muzyki.

http://www.youtube.com/watch?v=54lhaN9nFT4

Czy ma ktoś może instrukcje jak zdemontować tapicerkę dzwi :?:

-- 26 listopada 2014, 21:56 --

http://www.youtube.com/watch?v=3aKvpIcAkqk
jest :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez SDeba » 27 listopada 2014, 08:57

Kiedyś znalazłem jeszcze taką instrukcję demontażu, może się przyda: https://www.youtube.com/watch?v=AdehMhAPu1g

Ja chyba olewam ASO i samemu to spróbuję naprawić. daniel28, idziesz tą samą drogą?
SDeba
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR

Postprzez bvw08 » 27 listopada 2014, 18:59

świetny poradnik zostaje tylko zabrać się do roboty i zrobić to samemu osobiście uważam że car audio z linka powyżej jest trochę przekombinowany, można dużo prościej a i tak będzie grało to niemiłośiernie, a ci partacze w serwisie to się nadają ja bym się bał im zostawić auto na wymianę oleju bo kto wie czy to dobrze i dokładnie zrobią
prawie 400Nm robi swoje :))
bvw08
Sport
Sport

Auto: ARL+

Postprzez SDeba » 27 listopada 2014, 21:02

Swoją drogą, orientuje się ktoś, jakie spinki są potrzebne do tapicerki drzwi w naszym Leonie? Z doświadczenia wiem, że zawsze jakaś się połamie, więc wolałbym kupić na zapas przed grzebaniem ;)
SDeba
Stella +
Stella +

Postprzez daniel28 » 28 listopada 2014, 16:57

SDeba napisał(a):
Ja chyba olewam ASO i samemu to spróbuję naprawić. daniel28, idziesz tą samą drogą?

Jak najbardziej, poczekam jak zrobi się cieplej ,przynajmniej 10 stopni, bo tak to można połamać.
Małe doświadczenie już ma :

viewtopic.php?f=41&t=44379

więc nie będzie problemu :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Marcin_1p » 28 listopada 2014, 17:43

daniel28 napisał(a):Małe doświadczenie już ma :

viewtopic.php?f=41&t=44379

więc nie będzie problemu

To już wiem , z kim gadać jak będę chciał wygłuszyć co nieco :-P
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez daniel28 » 28 listopada 2014, 17:45

Nie ma sprawy, powiem że warto jeżdżące studio nagraniowe :-D uczta dla ucha :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez SDeba » 28 listopada 2014, 19:50

Ja mam garaż ogrzewany, więc przyszły tydzień się za to biorę ;)
SDeba
Stella +
Stella +

Postprzez Wojtaz666 » 7 grudnia 2014, 12:32

Od kiedy przyszły niższe temperatury, przestało mi skrzypieć w aucie. Najbardziej trzeszczało w drzwiach od strony pasażera, teraz cisza. Wcześniej smarowałem uszczelki i trochę ucichło ale teraz jest już absolutnie cicho.
Wojtaz666
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez SDeba » 13 grudnia 2014, 22:09

Rozebrałem drzwi i na sto procent u mnie nie jest to ten problem co na filmiku podesłanym daniel28. Brzęczy mi coś w środku samych drzwi. W najbliższym tygodniu podjadę do ASO i będę z nimi męczył temat...
SDeba
Stella +
Stella +

Postprzez Gregor » 18 grudnia 2014, 21:23

Jestem tu nowy więc witam wszystkich. Od tygodnia jestem posiadaczem Leona 1.4 FR i niestety trzy dni temu zaczęło skrzypieć mi w drzwiach kierowcy (po dociśnięciu cisza). Dzisiaj nowy dźwięk zaczął wydobywać się z okolic deski rozdzielczej nad licznikiem. Nie wiem co będzie dalej? Mam pytanie czy ktoś usuwał ten problem w ASO Pro-Moto w Katowicach? Nie wiem czy już się tam umawiać czy czekać aż ujawni się cała plastikowa orkiestra w moim wnętrzu.
Gregor
Stella +
Stella +

Postprzez SauronRzeznik » 19 grudnia 2014, 12:08

Gregor napisał(a):Jestem tu nowy więc witam wszystkich. Od tygodnia jestem posiadaczem Leona 1.4 FR i niestety trzy dni temu zaczęło skrzypieć mi w drzwiach kierowcy (po dociśnięciu cisza). Dzisiaj nowy dźwięk zaczął wydobywać się z okolic deski rozdzielczej nad licznikiem. Nie wiem co będzie dalej? Mam pytanie czy ktoś usuwał ten problem w ASO Pro-Moto w Katowicach? Nie wiem czy już się tam umawiać czy czekać aż ujawni się cała plastikowa orkiestra w moim wnętrzu.

Nie ma to większego znaczenia kiedy się umówisz, bo nawet jeśli pomogą, to na krótko. Ze skrzypieniami ASO niestety sobie nie radzą, bo to wada materiałowo-konstrukcyjna.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez bvw08 » 19 grudnia 2014, 16:31

aso się nadaje ........ najlepiej omijać ich szerokim łukiem tylko to co niezbędne, szkoda nerwów a przede wszystkim czasu na wizyty z nadzieją że coś naprawią, tysiąc razy by rozbierali i składali a efektów brak nie ma to jak samemu się za to zabrać po gwarancji będzie spokój
bvw08
Sport
Sport

Postprzez Gregor » 19 grudnia 2014, 17:13

Nie wiem czy wytrzymam 4 lata. Po tygodniu jazdy nie daje mi to już spokoju. Naprawdę dali ciała z tym spasowaniem. Liczę, że z czasem pojawią się manuale z opisem gdzie dotknąć, poprawić, smarnąć aby było lepiej. Najgorsze, że z tego co wyczytałem tych miejsc jest wiele: słupki, drzwi, deska, z lewej, prawej... Szykuje się chyba większa rozbiórka albo pogodzenie się z tym dyskomfortem.
Gregor
Stella +
Stella +

Postprzez SauronRzeznik » 19 grudnia 2014, 17:57

Gregor napisał(a):Nie wiem czy wytrzymam 4 lata. Po tygodniu jazdy nie daje mi to już spokoju. Naprawdę dali ciała z tym spasowaniem. Liczę, że z czasem pojawią się manuale z opisem gdzie dotknąć, poprawić, smarnąć aby było lepiej. Najgorsze, że z tego co wyczytałem tych miejsc jest wiele: słupki, drzwi, deska, z lewej, prawej... Szykuje się chyba większa rozbiórka albo pogodzenie się z tym dyskomfortem.

No niestety, to chyba największy problem tych aut. Najgorsze, że Seat poza jedną akcją serwisową nie robi z tym nic. Na forum seatcupra.net paru odwąznych próbowało wyeliminować trzaski na własną rękę, ponoć czasem z dobrym skutkiem. Wyszukaj sobie po "door rattles", "dash rattles" albo podobnie.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez jaceku » 19 grudnia 2014, 21:15

Panowie, czy z tym trzeszczeniem jest aż tak tragicznie? temat dotyczy również najnowszych wersji?
jaceku
Stella +
Stella +

Auto: Fiat
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Vampire1984 » 19 grudnia 2014, 21:30

Hm mi teraz świszczy z uszczelki od strony drzwi, od czasu do czasu coś zaskrzypi zatrzeszczy z deski rozdzielczej. Do aso nie jadę bo i zima i mam bardzo daleko po czystce..wiec poczekam na wiosnę na przegląd pełny.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Gregor » 19 grudnia 2014, 22:04

jaceku napisał(a):Panowie, czy z tym trzeszczeniem jest aż tak tragicznie? temat dotyczy również najnowszych wersji?

Tragicznie nie jest ale kupując nowy samochód wymagasz ciszy nowych fabrycznych elementów. Jedziesz sobie 90km/h w miarę fajną drogą, silnika i zawieszenia prawie nie słychać, wewnątrz cisza a tu co jakiś czas trzeszczy ci w drzwiach. Uwierz mi, że w tej ciszy słyszysz tylko to. Drażni to jak... W mojej kilkunastoletniej Astrze fakt, słychać odgłosy zawieszenia ale jeśli chodzi o plastiki to jest cicho.
Gregor
Stella +
Stella +

Postprzez Oracle » 19 grudnia 2014, 23:29

Czy komuś trzeszczy coś w wersji 2015, czy te przypadki dotyczą tylko tych "starszych" egzemplarzy? Mój Leon był produkowany pod koniec września i póki co przy 4500 km przebiegu nie słychać żadnych niepożądanych dżwięków. :roll:
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez bmelon » 20 grudnia 2014, 13:18

Ja mam wersję 2015 i coś zaczyna się dziać ale na dziurach.
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez lycone » 20 grudnia 2014, 15:10

U mnie nic, ale mam dopiero 1,5 msc samochód i 4,5k na liczniku. Zobaczymy co będzie potem.

Wysłane z mojego Note 3
lycone
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F

Postprzez bvw08 » 20 grudnia 2014, 21:17

jestem ciekawy czy tylko polskie wersje i na biedniejsze kraje skrzypią? wcale bym się nie zdziwił że wersja np niemiecka jest lepiej zrobiona czyt. przeszła bardziej rygorystyczne testy jakości
bvw08
Sport
Sport

Postprzez SauronRzeznik » 20 grudnia 2014, 23:09

bvw08 napisał(a):jestem ciekawy czy tylko polskie wersje i na biedniejsze kraje skrzypią? wcale bym się nie zdziwił że wersja np niemiecka jest lepiej zrobiona czyt. przeszła bardziej rygorystyczne testy jakości

Poczytaj seatcupra.net - w UK jest to samo co u nas. To po prostu kwestia konstrukcyjno-materiałowa. Na seatcupra.net Cupry też skrzypią, więc to nie tylko przypadłość najstarszych egzemplarzy.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez szczepan » 21 grudnia 2014, 10:12

Na 100 FR 98 skrzypi, na 100 style skrzypi 2. Gdyby nie było ryzyka, że po rozebraniu i złożeniu mojego by on nie skrzypiał to bym się zgodził aby rozebrali i zobaczyli jak on jest zrobiony, że po 15 kkm i ponad roku (w tym zima) jak była cisza tak jest nadal.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez bvw08 » 21 grudnia 2014, 11:17

nie postarali się taka wpadka i takie dobre korzenie w wersji 1M która choć była cięższa od pozostałych kuzynów z grupy to było czuć pewność i precyzję montażu , widać słabych testerów mieli przed wprowadzeniem auta do seryjnej produkcji
bvw08
Sport
Sport

Postprzez Zix » 22 grudnia 2014, 07:32

Mój FR z początku 2014 w zasadzie wcale nie skrzypi. Fakt, wyciszenie ogólnie jest słabe, jest świst wiatru w uszczelce drzwi i jest jeszcze rezonans w lewych drzwiach jak do końca muzykę z dużym basem odkręcę, ale plastiki nie skrzypią.
Prawie 10 000km na blacie.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez mat_cbr » 23 grudnia 2014, 14:04

Ja mam za to obiekcje co do jakosci montazu plastikow na drzwiach.

Naprawde tak ch**** jakosci po seacie i klasie kompakt bym sie nie spodziewal. Dzis to stwierzizlem gdy przesłuchałem jedna ze swoich płyt. Dudni, trzeszczy cała tapicerka na drzwiach od basow. Ktos powie musi trzeszczec bo drgania - ja sie z tym nie zgodze. Bo i grande punto przy tej samej plycie mniej trzesczalo a o bmw e90 wspominac nie bede bo to inna bajka (w obu przypadkach generowany bas byl podobnej mocy)

Także przy pierwszej lepszej wolnej gotówce i wolnym czasie ( czyli pewnie jakos na majowe) wygluszam drzwi matami dynamat lub gms i pianka pod plastki. Zobaczymy czy da to jakas zmiane - mam nadzieje ze nie beda to pieniadze wyrzucone w bloto.
BYŁ: Seat Leon 5F 1.8 TFSI 180KM FR MANUAL (05/2014), Audi A6 4G 2.0 TDI 190KM Stronic (12/2015)

JEST: Audi A4 B9 3.0 TDI 272KM (12/2015)
mat_cbr
Signo
Signo

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: A4 3.0 TDI 272

Postprzez Pazdz » 23 grudnia 2014, 23:48

U mnie trzeszczy jak jadę po bruku lub sporych nierównościach ten tandetny czarny plastik wokół liczników. :?
Pazdz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez raflo83 » 24 grudnia 2014, 11:21

Pazdz napisał(a):U mnie trzeszczy jak jadę po bruku lub sporych nierównościach ten tandetny czarny plastik wokół liczników. :?

u mnie dopiero 700km na blacie i nie trzeszczy nic, ale spodziewam się właśnie w przyszłości problemów z powodu tego plastiku ze zdjęcia poniżej. Jeśli ktoś już poprawiał ten element i ma na to sposób, to niech się podzieli na przyszłość :)
Obrazek
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez Wojtaz666 » 24 grudnia 2014, 13:28

U mnie przestało trzeszczeć na jakiś czas, no i teraz znowu zaczęło. Trzeszczą drzwi (bardziej uszczelki w drzwiach) i wczoraj zaczęło trzeszczeć przy zegarach. Po świętach odwiedzę serwis. Na blacie 18tys.
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez SDeba » 25 grudnia 2014, 16:16

Ja byłem w ASO (w innym niż zwykle) próbując naprawić trzeszczenie i rezonans wszystkich drzwi podczas słuchania muzyki. Podeszli do tematu kompletnie nieprofesjonalnie, bo zamiast próbować poradzić sobie z problemem, to szukali przyczyn, żeby udowodnić mi, że ja jestem zbyt wymagający. W skrócie, rzekomo porównali odgłosy przy tej samej muzyce w "nowym, salonowym egzemplarzu" i rzekomo było to samo. Szkoda, że Panowie zapomnieli, że też prawie rok temu odbierałem "nowy, salonowy egzemplarz" i przy tej samej muzyce nic nie trzeszczało i rezonowało.

Wymiękam powoli z tym tematem, bo poprzednie ASO o ile profesjonalnie podchodziło do tematu, to niewiele może zrobić i ich naprawy pomagają na tydzień-dwa. Nie mam czasu jeździć co tydzień z autem do serwisu. Stąd ruszam temat mocniej - zgłaszam problem do VGP i producenta i próbuję walczyć z tym.

Dajcie znać, czy macie podobny problem i czy cokolwiek pomaga w tej materii.
SDeba
Stella +
Stella +

Postprzez SauronRzeznik » 25 grudnia 2014, 21:01

SDeba napisał(a):Wymiękam powoli z tym tematem, bo poprzednie ASO o ile profesjonalnie podchodziło do tematu, to niewiele może zrobić i ich naprawy pomagają na tydzień-dwa. Nie mam czasu jeździć co tydzień z autem do serwisu. Stąd ruszam temat mocniej - zgłaszam problem do VGP i producenta i próbuję walczyć z tym.

Dajcie znać, czy macie podobny problem i czy cokolwiek pomaga w tej materii.

Pisałem do VGP, ich odpowiedź można streścić: proszę jeździć do ASO i naprawiać do skutku. Niestety, ASO nie mają pomysłu JAK trzeszczenia usunąć i w sumie im się nie dziwię - niby skąd mają wiedzieć, skoro ewidentnie wada jest konstrukcyjna albo materiałowa; rozmontowanie i zmontowanie drzwi/deski, czy wymiana części lub dwóch, na dłuższą metę nic nie da. Jedynym faktyczną możliwością uzyskania czegokolwiek (np. obniżonej ceny) może się okazać dochodzenie swoich praw z rękojmi u dilera, gdzie się auto kupiło.

Btw, moim zdaniem to nie jest kwestia montażu, bo wtedy naprawa w ASO mogłaby coś faktycznie pomóc. Imo problem jest w samej konstrukcji, albo jakości użytych elementów.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez SDeba » 25 grudnia 2014, 22:30

U mnie rezonuje coś w samym środku drzwi, w tej blaszanej części. Na słuch to zwyczajnie coś tam "lata" albo jest niedokręcone. ASO numer jeden potrafiło coś dokręcić - nagle był spokój przez tydzień-dwa. Pytanie, jak to zrobić, żeby był spokój na minimum rok.

PS. Obniżanie ceny to, za przeproszeniem, o dupę potłuc. Co mi z obniżenia ceny, jak samochód nie spełnia moich oczekiwań? ;)
SDeba
Stella +
Stella +

Postprzez Wojtaz666 » 26 grudnia 2014, 10:28

Dzisiaj temperatura 2-3 stopnie, trzeszczenie ustało... Ręce opadają. W moim wypadku skrzypią uszczelki przy szybach w drzwiach, kiedy otworzę szybę, to te trzeszczenie ustaje. Jeżeli ASO działa w taki sposób, to moja wizyta u nich mija się z celem. Sam coś pokombinuje, w dupie mam ich gwarancję, która i tak nic nie daje, przez ich podejście itd...

-- 26 grudnia 2014, 11:28 --

PS.
Z uszczelkami jakoś się uporam, będę kombinować - testować różne środki, a nóż coś zadziała.
Jeśli chodzi o wygłuszenie, to stwierdziłem że sam to zrobię i będę wygłuszać przednie drzwi. Zrobię to jak kolega niemiaszek z linka (http://blox.chris-schwarz.de/2014/12/06 ... t-leon-5f/).
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez SauronRzeznik » 26 grudnia 2014, 10:51

SDeba napisał(a):PS. Obniżanie ceny to, za przeproszeniem, o dupę potłuc. Co mi z obniżenia ceny, jak samochód nie spełnia moich oczekiwań? ;)

Jasne, ale chyba nie liczysz na to, że Ci VGP odda kasę za auto, albo wymieni egzemplarz z powodu trzasków i trzeszczeń? Obniżenie ceny to max, co można wskórać, a i to przy założeniu że pójdziesz z nimi do sądu. Według VGP, jedynym ich obowiązkiem jest naprawiać Ci auto O ILE serwis stwierdzi, że faktycznie jest co naprawiać.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez bmelon » 26 grudnia 2014, 15:03

Po sądach nie ma co się tłuc jedynie co to zrobić szum medialny i czarny PR. To może pomóc.
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez SDeba » 28 grudnia 2014, 14:54

SauronRzeznik, nie chcę żadnej kasy, choćby mieli mi dopłacać do samochodu ;) Chcę naprawienia tego solidnie, czyli żeby przestali dokręcać jakieś śrubki, a zaczęli wymieniać wadliwe elementy lub sposób montażu - nie wiem sam, co może pomóc.
SDeba
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 20 stycznia 2015, 20:03

Na trzeszczenie uszczelek wlasnie dzisiaj ASO u mnie znalazło rozwiazanie - ponoć problemem są te "materiałowe" uszczelki.
Niestety smarowanie zwykłymi standardowymi środkami nie pomaga, bo tylko brud sie tym trzyma bardziej i piszczy tak samo albo gorzej.
Niestety zapomniałem cholera jak on sie nazywał - w kazdym razie cudownie wszystkie odgłosy ustały, a przy podjeżdżaniu pod krawężnik była tragedia.
Podobno importer mówił o tym podczas jakiegoś szkolenia :)
Zobaczymy na jak długo to wystarczy.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 23 stycznia 2015, 13:43

raflo83 napisał(a):u mnie dopiero 700km na blacie i nie trzeszczy nic, ale spodziewam się właśnie w przyszłości problemów z powodu tego plastiku ze zdjęcia poniżej. Jeśli ktoś już poprawiał ten element i ma na to sposób, to niech się podzieli na przyszłość

mogę powiedzieć, że się zaczął mały problem z trzeszczeniem. Ogólnie to jest dobrze - na wybojach, kostce brukowej Cupra jedzie płynnie, nie ma żadnych odgłosów. Co mnie niepokoi to odgłosy (strzelanie/trzask/craks) w momencie, gdy przejeżdzam przez poprzecznie nierówności takie, jak: tory, łączenia asfaltu lub też wypustki (nie wiem, jak to nazwać) na linii przerywanej na autostradzie w momencie zmiany pasa. Odgłosy dochodzą z deski rozdzielczej i prawdopodobnie jest to właśnie ta nieszczęsna konstrukcja ramki wokół zegarów i okolice nawiewów :( Nie jest źle, ale irytuje.

Ktoś walczył z tym konkretnie problemem już? Do Aso na raize nie jadę, nie chcę być krolikiem doświadczalnym :-D
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez pinkibass » 23 stycznia 2015, 14:44

raflo83 napisał(a):Ktoś walczył z tym konkretnie problemem już? Do Aso na raize nie jadę, nie chcę być krolikiem doświadczalnym

Wydaje się, że masz ten sam problem co ja - trzaski z deski w okolicach słupków/bocznych nawiewów.
Jest na to akcja serwisowa - mój 5D FR się łapał, nie wiem dla jakich konkretnie modeli była.

ASO poradziło sobie z tym problemem koncertowo i od pół roku mam tam zupełną ciszę.
Nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale w sprawie trzeszczenia ja z doświadczenia polecę ASO Maran w Warszawie - mieli już podobno sporo aut z taka usterką (nawet jak byłem tam ostatnio to stał ładny Leon Alor Blue z wyjętą deską :) )

No ale nie wiadomo czy inni tez to mają już przetrenowane
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 23 stycznia 2015, 15:08

pinkibass napisał(a):Wydaje się, że masz ten sam problem co ja - trzaski z deski w okolicach słupków/bocznych nawiewów.Jest na to akcja serwisowa - mój 5D FR się łapał, nie wiem dla jakich konkretnie modeli była.ASO poradziło sobie z tym problemem koncertowo i od pół roku mam tam zupełną ciszę.Nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale w sprawie trzeszczenia ja z doświadczenia polecę ASO Maran w Warszawie - mieli już podobno sporo aut z taka usterką (nawet jak byłem tam ostatnio to stał ładny Leon Alor Blue z wyjętą deską )No ale nie wiadomo czy inni tez to mają już przetrenowane

jaki masz z ciekawości tydzień produkcji auta i rok :)? Może masz więcej danych na ten temat, nr akcji itd...? Keidy to robiłeś? Tak czy inaczej dzięki za info!
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez pinkibass » 23 stycznia 2015, 16:05

Rok produkcji 2013 (o ile dobrze pamiętam listopad), a tydzień... dobre pytanie - nie wiem jak to rozszyfrować z naklejki.
Numer akcji to 70F5
Robiłem to na początku października 2014 (wydawało mi się, że jakoś wcześniej, ale jednak :) )
Polega z tego co pamiętam na podklejeniu w "strategicznych" miejscach deski podkładek wyciszających.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Wojtaz666 » 23 stycznia 2015, 16:21

pinkibass napisał(a):Rok produkcji 2013 (o ile dobrze pamiętam listopad), a tydzień... dobre pytanie - nie wiem jak to rozszyfrować z naklejki.
Numer akcji to 70F5
Robiłem to na początku października 2014 (wydawało mi się, że jakoś wcześniej, ale jednak :) )
Polega z tego co pamiętam na podklejeniu w "strategicznych" miejscach deski podkładek wyciszających.

Słupki swoją drogą. Trzeszczy jeszcze w okolicach zegarów, a tego już akcja nie obejmuje.
raflo83 napisał(a):
raflo83 napisał(a):u mnie dopiero 700km na blacie i nie trzeszczy nic, ale spodziewam się właśnie w przyszłości problemów z powodu tego plastiku ze zdjęcia poniżej. Jeśli ktoś już poprawiał ten element i ma na to sposób, to niech się podzieli na przyszłość

mogę powiedzieć, że się zaczął mały problem z trzeszczeniem. Ogólnie to jest dobrze - na wybojach, kostce brukowej Cupra jedzie płynnie, nie ma żadnych odgłosów. Co mnie niepokoi to odgłosy (strzelanie/trzask/craks) w momencie, gdy przejeżdzam przez poprzecznie nierówności takie, jak: tory, łączenia asfaltu lub też wypustki (nie wiem, jak to nazwać) na linii przerywanej na autostradzie w momencie zmiany pasa. Odgłosy dochodzą z deski rozdzielczej i prawdopodobnie jest to właśnie ta nieszczęsna konstrukcja ramki wokół zegarów i okolice nawiewów :( Nie jest źle, ale irytuje.

Ktoś walczył z tym konkretnie problemem już? Do Aso na raize nie jadę, nie chcę być krolikiem doświadczalnym :-D

U mnie trzeszczy w okolicach zegarów, prawdopodobnie ramka lub ten plastik. Jak go przytrzymam to przestaje. Miałem w tym tygodniu jechać do aso, ale czasu brak. W następnym dopiero podjadę. Do tego trzeszczy mi jeszcze w drzwiach pasażera...
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 23 stycznia 2015, 16:38

Wojtaz666 napisał(a):U mnie trzeszczy w okolicach zegarów, prawdopodobnie ramka lub ten plastik. Jak go przytrzymam to przestaje. Miałem w tym tygodniu jechać do aso, ale czasu brak. W następnym dopiero podjadę. Do tego trzeszczy mi jeszcze w drzwiach pasażera...

dzwoniłem dziś do naszego ASO (Karkonoska) ze swoim tematem, ale nie odniosłem wrażenia, że wiedzą chłopaki o co chodzi. Daj znać, kiedy będziesz jechał, to też podjadę na diagnozę i zrobimy zbiorową akcję serwisową 8)
pinkibass napisał(a):Numer akcji to 70F5

jest to już jakiś punkt zaczepienia. Dzięki
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez Wojtaz666 » 23 stycznia 2015, 16:45

Nie ma sprawy. Ostatnio to szału dostałem przez to cholerstwo przy zegarach. Jak uderzyłem pięścią to przestało, ale po paru min. znowu orkiestra. :)
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 23 stycznia 2015, 16:50

Wojtaz666 napisał(a):Słupki swoją drogą. Trzeszczy jeszcze w okolicach zegarów, a tego już akcja nie obejmuje.

Ramka koło zegarów nie trzeszczała u mnie to fakt.
Jednak myślę, że skoro deska była już zdjęta to i z tym byliby w stanie coś zrobić (mówię oczywiście o "swoim" ASO)

Akcja na drzwi (ten sam numer w komplecie z deską) jest dla wersji SC.
Pomimo, że ja mam 5D to jednak u mnie dobrali się i tam i podkleili jakieś kable - i pomogło.
Nie powiem akurat, że jest idealnie ale dużo lepiej.
Teraz trzeszczy praktycznie tylko przy głośniejszym słuchaniu muzuki, ale to już robota dla mnie (albo serwisu car audio) i wyciszenie drzwi jakimiś matami.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 23 stycznia 2015, 18:47

raflo83, ano chłopaki mało wiedzą. Tak naprawdę to w tym ASO sensowny jest kierownik serwisu, ale z nim klient nie rozmawia. Rozmawia za to z doradcą serwisowym który, delikatnie mówiąc, jest mało pomocny i stara się klientowi wcisnąć, że każda usterka jest normalna i wszystkie samochody tak mają. Ja za pierwszym razem odpuściłem trzeszczenie, ale teraz nie odpuszczę. Gość nawet nie próbował sprawdzić o co chodzi, tylko powiedział, że klient ma sobie smarować uszczelki i tyle.
A u mnie trzeszczy strasznie, ale nie wiem co. Brzmi jak uszczelki. Trzeszczy przy skręcie lub na większych nierównościach (skręca się nadwozie) i to tylko po jednej stronie. Albo któreś drzwi źle siedzą, albo nie wiem co.
A co do samego ASO jeszcze - oni (kierownik serwisu i mechanicy) mogą coś wiedzieć o mechanice (większość ludzi z serwisów VW i Audi), ale o wnętrzu i rzeczach specyficznych dla Seata niewiele, bo robią to dopiero od 2 miesięcy.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez Wojtaz666 » 23 stycznia 2015, 18:56

szczeslaw napisał(a):A u mnie trzeszczy strasznie, ale nie wiem co. Brzmi jak uszczelki. Trzeszczy przy skręcie lub na większych nierównościach (skręca się nadwozie) i to tylko po jednej stronie. Albo któreś drzwi źle siedzą, albo nie wiem co.

Kolega pinkibass ma rację pisząc że winne są temu te uszczelki materiałowe, w innych autach podobnie się dzieje, ostatnio czytałem na jakimś forum że bodajże w bmw320d komuś tak trzeszczało. Dlatego trzeba jeździć do aso póki mam się gwarancję... i z moich obserwacji stwierdziłem że duży wpływ na te skrzypienie ma temperatura zewnętrzna.
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez Bart2001 » 23 stycznia 2015, 19:39

U mnie też jak przyszedł mróz, to zaczął mi skrzypieć coś koło słupka lewego środkowego. Potraktowałem to smarem silikonowym i ustało.
Ponadto stuka mi półka tylna (ST) i jeszcze nie rozpracowałem czy to wina samej rolety czy jej mocowaniu. Jak będę w serwisie to się o to upomnę
Bart2001
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne