Jestem na etapie zamawiania samochodu z produkcji.
Jeździłem 1.4 TSI 140KM FR - wrażenia bardzo pozytywne, lecz mogę, więc i chciałbym więcej.
Jestem bardzo mocno zainteresowany silnikiem 1.8TSI, lecz obecnie jeszcze nie miałem okazji nim jeździć - nigdzie w salonie na miejscu takiego do jazdy nie mają, lecz czekam aż pożyczą w jednym z nich od znajomego klienta na chwilę.
Zawieszenie - w 1.4TSI na 17" kołach komfort był na dobrym poziomie.
Wymyśliłem sobie jednak, że ideałem byłaby wersja 1.8TSI na kołach 18" lub ewentualnie na seryjnych 17", jeśli na większych komfort byłby tragiczny. I tutaj jest problem - samochód ma służyć także rodzinie i nie chciałbym non stop jeździć w minimalnym komforcie.
Tyle co się dowiedziałem, to że w 1.8TSI zawieszenie jest trwardsze/sztywniejsze serynie niż w 1.4TSI. Lecz do 1.8TSI można dokupić właśnie DCC, dzięki któremu to systemowi mamy sportowe zawieszenie gdy chcemy, a w miarę komfortowe gdy przestawimy tryb.... lecz to teoria, gdyż nikt z kim rozmawiałem w salonach takim zestawieniem nie jeździł

Pytanie do forumowiczów - miał ktoś okazję obcować z 1.8TSI + DCC? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.
Generalnie nie chcę kupować samochodu za 100k w ciemno, aby się nie okazało że komfortu zupełnie brak. W ostateczności wezmę 1.4TSI z wszystkimi wybranymi dodatkami poza zawieszeniem DCC.
PS. dla porównania komfortu - teraz jeżdżę Astrą J 1.4T 140km z belką na tyle - komfort wyższy, lecz ze sportowymi odczuciami w porównaniu do Leona prawie nie ma Astra do czynienia. Mimo to czuć, że zawieszenie z tyłu nie jest jakoś super komfortowe.
Pozdrawiam