Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujniki, ogólnie.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czujniki, ogólnie.

Postprzez RageMan » 16 stycznia 2015, 20:46

Witam. Około miesiąc temu pyknął mi komunikat o nieprawidłowym ciśnieniu w oponach. Obejrzałem auto, po powrocie do domu sprawdziłem ciśnienie - nie uległo zmianie. Okazało się, że rozkalibrowały się czujniki od ciśnienia w oponach.
Dziś po odpaleniu nie zgasła mi kontrolka od airbag (od razu przed oczami obraz wystrzału, podbitych oczu itd. ;) ), po czym również zapiszczała. Zgasiłem auto, ponownie odpaliłem - problem zniknął. Być może zbyt szybko dałem po bendiksie po włączeniu zapłonu, nie wiem.
Czy mieliście już wcześniej takie sytuacje?
Auto z czerwca, prawie 8 tys. km na budziku.
RageMan
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon III FR 140 KM
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Czujniki, ogólnie.

Postprzez szczeslaw » 16 stycznia 2015, 20:50

RageMan, ja miałem taką sytuację z czujnikami ciśnienia. Było to jakiś miesiąc temu. Skalibrowałem i od tamtej pory nic się nie odzywało.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez RageMan » 16 stycznia 2015, 20:52

szczeslaw, U mnie też już się nie odzywa od tamtej pory, ale jestem ciekaw co się mogło stać :)
RageMan
Signo
Signo

Postprzez szczeslaw » 16 stycznia 2015, 21:13

Ja też się nad tym zastanawiam właśnie. Komunikat pojawił się tak ni gruchy ni z pietruchy, ciśnienie było ok. Zobaczymy. Jak się powtórzy, to trzeba będzie zgłosić do serwisu i niech robią jakiś update oprogramowania.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez AKa » 16 stycznia 2015, 22:59

Mi dwa razy zabrzęczały "bez powodu"- zawsze po rozpczęciu jazdy na drodze typu S- na stacji w kompresorze wybiło 0.2 różnicy. Za to jak wbił się wkręt- nie zareagowały. Zareagowały poprawnie za to na kawałek płytki ceramicznej- ale i tak znaczną chwilę po tym jak zauważyłem "pływanie". Więc moim zdaniem- ten system nie jest za dokładny, jak ten "aktywny" z czujkami w feldze.
Edit: za to spadku z 2.5bar do 1.7 w dwa miesiące nie zauważyłem ani ja, ani czujnik... Zauważyłem dopiero po dłuższym czasie nie jeżdżenia...
"Literówki" są spowodowane pisaniem na telefonie.
AKa
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: MB Gla250 4matic
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez RageMan » 16 stycznia 2015, 23:21

Wiadomo że opcja z czujnikami w felgach jest dokładniejsza, ale tym samym ile droższa, przecież kupując komplet kół zimowych, trzeba się jeszcze zaopatrzyć w komplet czujników :D Niestety, od nowego roku (albo i wcześniej) każdy nowy samochód musi mieć jakikolwiek system kontroli ciśnienia. Wymogi unijne.
RageMan
Signo
Signo

Postprzez Zix » 16 stycznia 2015, 23:43

Też miałem ten komunikat ostatnio, a ciśnienie ok.
Co do czujników to jak przebiłem kompletnie oponę to tego nie zauważyły.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez AKa » 16 stycznia 2015, 23:55

RageMan, i ma- niedziałający. :mrgreen: A co do aktywnych... Rypie po kieszeni- niby zakup "niemalże" jednorazowy, ale jak by nie było- 1,4kzł na komplet w ASO [MB X156]- niby można taniej, ale nie mam jak, ani nie znam się na kodowaniu w "gwiazdach".
"Literówki" są spowodowane pisaniem na telefonie.
AKa
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: MB Gla250 4matic

Postprzez TT89 » 17 stycznia 2015, 07:51

Wielokrotnie mi wyskakiwał już komunikat z ciśnieniem. Praktycznie za każdym razem jadąc autostradą z prędkością powyżej 160km/h. Oczywiście ciśnienie było ok. Komunikat pojawiał się tak często na autostradzie, że zupełnie go zacząłem ignorować. Do tego stopnia, że raz naprawdę coś weszło w oponę, ja to zignorowałem i po przejechaniu kilkuset metrów z wysoką prędkością musiałem kupić nową oponę...
Pozdrawiam,
Tomek
TT89
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON III FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Cezar1 » 17 stycznia 2015, 08:52

Kto montował w ASO czujniki cofania.Jaki koszt?
Czy malują w kolorze nadwozia czy są czarne ?
Cezar1
Stella
Stella

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez michal99 » 17 stycznia 2015, 10:06

Mnie swego czasu proponowali w ASO montaż alarmu + czujniki cofania (tylko pipczenie) za coś koło 1000zł. Ale nie skorzystałem bo koniec końców kupiłem inne autko.
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez szczeslaw » 17 stycznia 2015, 11:42

Cezar1, to zależy od ASO. Skąd biorą czujniki, jakie itd. Czujniki akcesoryjne mogą być różne - z wyświetlaczem, bez, tańsze, droższe.
Ja mam czujniki dokładane w ASO (dostałem "za darmo", z samochodem). Są pomalowane w kolorze nadwozia, ale są to jakieś tanie czujniki i do precyzji ich działania można mieć sporo zastrzeżeń. Zaczynają piszczeć ciągłym dźwiękiem już przy odległości ok. 40cm od ściany/samochodu za mną i nie da się ich skalibrować. Z drugiej strony jak podjeżdżam np. do jakichś barierek, to dźwięk ciągły pojawia się przy ok. 15-20cm, czyli ciężko je wyczuć tak, żeby brać sobie jakąś poprawkę na ich precyzję, skoro za każdym razem działają troszkę inaczej. Fabryczne w Lagunie działały dużo lepiej. Podejrzewam, że fabryczne w Leonie też działają dużo lepiej.
Może lepiej kupić sobie jakieś DOBRE czujniki samemu i w ASO zlecić tylko montaż. Wyjdzie drożej, ale na pewno będzie lepiej. Ew. dogadać się z ASO, że chcesz konkretny typ, a nie najtańsze badziewie, bo takie pewnie wsadzą.
Aha - i trzeba ich jeszcze przypilnować, bo moje nie są zamontowane jak należy - ruszają się trochę w zderzaku, a na samym początku źle poskładali zderzak i po paru dniach jazdy zauważyłem, że przewód od czujników wisi mi pod samochodem ok. 10cm nad ziemią. Dobrze, że o nic nim nie zahaczyłem. No i przy montażu (a właściwie przy demontażu zderzaka) uszkodzili mi zaczepy tylnej lampy (były sklejone jakimś super glue i ostatnio puściły - musiałem kleić od nowa). Nie wiem jak druga lampa, bo jeszcze się trzyma, więc jej nie ruszam.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 17 stycznia 2015, 14:10

Te czujniki z OPS są super, często ratują od dodatkowego kręcenia i dobrze wyłapują odległość. Pomalowane w kolor nadwozia, dobrze zamontowane.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Cezar1 » 17 stycznia 2015, 15:30

Wydawało mi się, że te czujniki , które są do kupienia jako akcesoryjne są takie same jak zamontowane fabrycznie,
ale z tego co mówi szczesław tak nie jest.Ponadto myślałem , że po zamontowaniu w zderzaku to tylko kwestia wpięcia
w istniejącą instalację tak że na wyświetlaczu w media system coś tam będzie widać no i słychać :-D
Cezar1
Stella
Stella

Silnik: CAWB 2.0

Postprzez rafko1 » 17 stycznia 2015, 16:52

Ja w moim mam fabryczne dzwiękowe z tyłu rewelacja .Chciałem zamontować przód ASO krzykneło 1000zł. Trochę by się różniły wielkością inna firma. Widziałem u gościa w serwisie niefabryczne sorry wyglądały fatalnie.
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez pinkibass » 17 stycznia 2015, 23:00

Niestety nie są takie same - też padłem ofiarą tendencyjnego ( czy po prostu obrzydliwie kłamliwego) zdjęcia w katalogu akcesoriów.
Przeczytałem internet wzdłuż i wszerz i nie udało mi się znaleźć żadnej firmy, która miałaby taki zestaw czujników które wyglądałyby tak świetnie (bez plastikowego okręgu wokół, co pewnie wynika z montażu od środka) jak te fabrycznie montowane w VAG. Widzieliście ktoś może gdzieś takie?
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez szczeslaw » 18 stycznia 2015, 12:20

pinkibass, ori są dostępne jako części zamienne i pewnie dałoby się dołożyć, ale... Montowane od wewnątrz - trzeba by polakierować zderzak w miejscu wycięcia otworu, dołożyć wiązkę, pewnie zmienić moduł komfortu i zakodować, być może pokombinować z montażem czujników, bo znając życie w zderzaku bez czujników pewnie brakuje uchwytów.
Z drugiej strony nie wiem, czy dałoby się pożenić oryginalne czujniki z inną "centralką", z jakichś czujników akcesoryjnych. Mogłoby być ciężko.
Tak czy siak - gra chyba nie warta świeczki. Po prostu następnym razem trzeba kupić samochód z czujnikami fabrycznymi.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 18 stycznia 2015, 12:28

Dokładnie tak jest - trzeba byłoby wymieniać moduł komfortu wg ASO. Zawsze najlepiej wybierać wyposażenie przy zakupie bo wychodzi zwykle najtaniej - no ale czasem nie ma takiej możliwości.
Nie zmienia to faktu, że zdjęcia w katalogu kłamie :)
Szkoda, że żaden producent czujników cofania nie ma w ofercie podobnych czujników - pewnie dlatego jak piszesz - trzeba byłoby idealnie równo wyciąć otwory, a pewnie nie jest to łatwe zwykła nakładka na wiertarke.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Wojtaz666 » 18 stycznia 2015, 15:09

http://www.carsystems.pl/new-seat-leon- ... id895.html - znalazłem takie coś. Oryginał, wiązka, moduł, czujniki i beeper. Cena zabójcza. Dochodzi jeszcze kwestia kodowania, ale to już nie jest problem :).
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 18 stycznia 2015, 15:11

Czadowe.
I w dodatku to cena za upgrade czyli dolozenie przodu gdy ma się już tyl.

Komplet na przód i tyl to 450 €, czyli jeszcze lepiej :)
Choć pomijajac montaż to cena porównywalna z cennikową.
Ciekawe co na to gwarant :)
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 18 stycznia 2015, 15:23

Jak na "część zamienną", to cena nie jest zła. Odrobinkę taniej, niż zakup z samochodem.
Popatrz np. na ceny radioodbiorników i zobacz, o ile więcej kosztuje radio jako część zamienna, niż razem z samochodem.
Gdyby nie to, że mam już czujniki tylne, to bym nawet rozważył. Tak naprawdę to chętnie zamontowałbym całość, ale istniejące w zderzaku otwory pod obecne czujniki, będą na 100% za duże :( Z zderzaka wymieniać mi się nie chce...
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 18 stycznia 2015, 15:29

Po czym wnosisz, że będą za duże?
Z tego co gdzieś tam czytałem na temat tej firmy części są oryginalne, więc czujniki też powinny być identyczne.

Pytanie jeszcze ile kosztowałoby montaż i gdzie to zrobić, skoro podobno należy potem jechać do ASO w celu kodowania
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Wojtaz666 » 18 stycznia 2015, 15:52

Ale nikt nie każe jechać do ASO na kodowanie, tym bardziej że pewnie nie będą tego potrafili zrobić ;). Najlepiej samemu coś takiego zrobić, roboty nie jest dużo, gorzej z wierceniem otworów, ja sobie nie ufam, pewnie bym coś spierniczył :)), dlatego wierconko zleciłbym komuś.
Wojtaz666
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 18 stycznia 2015, 16:37

pinkibass napisał(a):Po czym wnosisz, że będą za duże?
Z tego co gdzieś tam czytałem na temat tej firmy części są oryginalne, więc czujniki też powinny być identyczne.

Ja mówię o otworach, które już istnieją w MOIM tylnym zderzaku, pod czujniki akcesoryjne. Po wielkości moich obecnych czujników widzę, że otwory raczej na 100% będą za duże do tych oryginalnych i wyglądałoby to strasznie i trzymało się gorzej (z tego co widzę, to uchwyty do ori czujników są przyklejane, więc u mnie powierzchnia byłaby mniejsza).
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 18 stycznia 2015, 16:49

Heh - teraz ma to sens, bo po co byłaby wymiana oryginałów :D
No ciężko z wymiana zderzaka koszt pewnie by urósł sporo.

Będę we wtorek w ASO w jednej nieprzyjemnej sprawie to zapytam co oni na to.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 18 stycznia 2015, 18:44

W nieoryginalnych na 90% masz większe trzeba wymontować jednego i zmierzyć suwmiarka. Pytanie z innej beczki :mam styla 122km czy jest możliwość zamontowania zmiany trybów jazdy i co trzeba byłoby dołożyć aby to działało?
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez piotrek-bb » 22 stycznia 2015, 12:55

Ja przy zakupie auta dokupiłem czujniki tył i są w kolorze nadwozia (zrobili w warsztacie Seata, wyglądają jak fabryczne, kosztowało mnie to dodatkowe 700zł). Ja mam pytanie z jeszcze innej beczki. Czy w Leonie FR jest czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy ? Bo obecnie mam sytuacje w której na tylną szybę płyn leci a na przednią już nic nie leci, ale nie mam żadnego komunikatu.
piotrek-bb
Stella
Stella

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez Zix » 22 stycznia 2015, 13:17

piotrek-bb napisał(a): Czy w Leonie FR jest czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy ?

Tylko z pakietem zimowym (podgrzewane fotele, spryskiwane reflektory, podgrzewane spryskiwacze). W każdym razie tak było w zeszłym roku.
Wkurzające jest to, że komunikat wyświetla się (na moje oko) gdy jest jeszcze z pół zbiornika, także jak dużo jeździsz autostradami to świeci się prawie cały czas.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 22 stycznia 2015, 13:24

piotrek-bb napisał(a):Ja przy zakupie auta dokupiłem czujniki tył i są w kolorze nadwozia (zrobili w warsztacie Seata, wyglądają jak fabryczne, kosztowało mnie to dodatkowe 700zł)

To bardzo ciekawe co piszesz.
Będę wdzięczny za doszczegółowienie co to za salon i jaki model/numer zestawu czujników jeśli jesteś w posiadaniu.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 22 stycznia 2015, 15:53

Zix napisał(a):Wkurzające jest to, że komunikat wyświetla się (na moje oko) gdy jest jeszcze z pół zbiornika,

owszem tak jest, tak to VAG "wymyślił" po to żebyś miało jeszcze sporo płynu i zdążył "zareagować"
kontrolka świeci na żółto a nie na czerwono, jest to info
Nie wiem jak jest w 5F, ale np w Audi czy nawet w starszym 1P jeśli zaświeci kontrolka o płynie ( również komunikat na FIS ) to przestają działać spryskiwacze reflektorów, bo jak wiadomo one najwięcej tego płynu biorą

a audi , gdzie właściwie w każdym, nawet najuboższym a3 jest kontrolka płynu, jeśli nie ma spryskiwaczy reflektorów, to takie info zapala się zdecydowanie później, płynu jest znacznie mniej...
no i auta które mają spryski reflektorów mają zbiornik na płyn zdecydowanie większy
w 5F to odpowiednio 3.4 i 5L

Dołożenie takiego czujnika to też nie jest żadna filozofia. :)
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Vampire1984 » 22 stycznia 2015, 16:25

O to dlatego jeszcze mi nic nie pokazuje bo mam zbiorniczek taki duży jak piszesz, a mam spryskiwacze reflektorów:). Pomocne info
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Zix » 22 stycznia 2015, 17:51

miroA3 napisał(a):Nie wiem jak jest w 5F, ale np w Audi czy nawet w starszym 1P jeśli zaświeci kontrolka o płynie ( również komunikat na FIS ) to przestają działać spryskiwacze reflektorów, bo jak wiadomo one najwięcej tego płynu biorą

a audi , gdzie właściwie w każdym, nawet najuboższym a3 jest kontrolka płynu, jeśli nie ma spryskiwaczy reflektorów, to takie info zapala się zdecydowanie później, płynu jest znacznie mniej...

Właśnie wcześniej jeździłem Audi, które nie miało spryskiwaczy i było tak jak piszesz, ostrzegało kiedy już prawie nie było płynu.
Jeśli chodzi o odcięcie płynu dla spryskiwania reflektorów to przysiągłbym, że spryskiwało mi reflektory jeszcze jakiś czas po tym jak zaświeciła się kontrolka, ale mogę się mylić. Dzisiaj faktycznie chyba już nie spryskiwało.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez piotrek-bb » 22 stycznia 2015, 21:07

pinkibass napisał(a):To bardzo ciekawe co piszesz.
Będę wdzięczny za doszczegółowienie co to za salon i jaki model/numer zestawu czujników jeśli jesteś w posiadaniu.

Czujniki zrobione były u Dyszkiewicza pod Warszawą - koszty pewnie były nieco niższe niż normalnie oferują bo robione było przy sprzedaży samochodu ze stocku. Mogę podesłać zdjęcie na priva.
Niestety numeru czujników nie znam.
piotrek-bb
Stella
Stella

Postprzez pinkibass » 22 stycznia 2015, 21:19

Bardzo chętnie - odezwę się na priv.
Co prawda oni chyba stracili autoryzację na sprzedaż i serwis Seata, ale może będą w stanie pomóc :)
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 28 stycznia 2015, 08:31

może i głupie pytanie, ale czy jest w 5F wskaźnik (czujnik) ilości płynu spryskiwczy. Jadę dziś sobie autostradą a tu nagle płynu brak :( W 1P była informacja na wyświetlaczu, żeby uzupełnić płyn u tu brak.
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pinkibass » 28 stycznia 2015, 08:38

Tylko w pakiecie zimowym niestety - kolejna oszczędność :/
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez szczepan » 29 stycznia 2015, 19:14

W style 2013 nie mam pakietu zimowego. Spryskiwacze reflektorów są, po sygnalizacji wskaźnika (jest) wchodzi ok 4l płynu
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez pinkibass » 29 stycznia 2015, 19:39

Może w jakimś wcześniejszym roku modelowym tak było...?
Aktualnie od MY2014 niestety w standardzie brak

Bo ciekawe w opisie pakietu zimowego tez nie widze wzmianki o czujniku ilości płynu, wiec musiałby sie wypowiedzieć ktoś kto go ma - u mnie bez niego płyn skończył sie nagle i bez ostrzeżenia
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez mar » 29 stycznia 2015, 20:56

Ja posiadam pakiet zimowy i czujnik jest.
mar
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Xperience

Postprzez Jos » 30 stycznia 2015, 00:11

Potwierdzam, czujnik jest i mam pakiet zimowy ;)
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez Zix » 30 stycznia 2015, 09:52

pinkibass napisał(a):Może w jakimś wcześniejszym roku modelowym tak było...?

Tak, czytałem kiedyś na seatcupra.net, ze auta z początku produkcji miały spryskiwacze reflektorów i czujniki.
Długo to nie potrwało, pojawił się pakiet zimowy. ;)
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez szczepan » 30 stycznia 2015, 19:06

Zix napisał(a):
pinkibass napisał(a):Może w jakimś wcześniejszym roku modelowym tak było...?

Tak, czytałem kiedyś na seatcupra.net, ze auta z początku produkcji miały spryskiwacze reflektorów i czujniki.
Długo to nie potrwało, pojawił się pakiet zimowy. ;)
No to miałem farta, SUPER !!
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez raflo83 » 5 kwietnia 2015, 16:48

Pytanie, co do czujników ciśnienia. Jaka jest minimalna różnica ciśnienia (w barach) pomiędzy poszczególnymi kołami, która wykrywają czujniki i komunikują lampka ostrzegawcza?
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Thriade » 10 kwietnia 2015, 09:58

Nie wiem jak to działa - czy te czujniki wychwytują różnicę między kołami tak jak piszesz czy po prostu spadek w danym kole, ale ja miałam nie dalej jak tydzień temu gwoździa w oponie i czujniki zapiszczały przy niewielkim spadku. Wieczorem zasygnalizowały spadek, po czym dopiero rano następnego dnia mąż poszedł sprawdzić co i jak (miernik ciśnienia miał w swoim aucie) i spadek był niewiele ponad 0,1 (z 2,2, było takie 2,0 z hakiem). Oponę (nowa, kupiona na jesieni ContiWinterContact) udało się na szczęście naprawić.
Thriade
Stella +
Stella +

Postprzez Zix » 10 kwietnia 2015, 10:11

Thriade napisał(a):Nie wiem jak to działa - czy te czujniki wychwytują różnicę między kołami tak jak piszesz czy po prostu spadek w danym kole,
Odczytują różnice w prędkościach obrotowych kół, nie ma żadnych czujników ciśnienia w feldze. Od tego roku takie czujniki są zdaje się obowiązkowe w UE.
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 10 kwietnia 2015, 10:40

Obowiązkowe z tego co wiem będzie posiadanie jakiegokolwiek systemu TPMS (z czujnikami w feldze bądź pośredniego takiego jak u nas).
U mnie ostatnio też pierwszy raz zadziałał ten system - różnica wynosiła 0,2 w jednym z kół.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Pelikson » 10 kwietnia 2015, 10:52

Dokładnie, miałem to samo wyskoczyło ostrzeżenie o za niskim cisnieniu w oponach.
Sprawdzam na stacji a tam odchył od tego co na klapce wlewu ok. 0,2 i to w jednym z kół.
Dopompowałem i od tamtej pory cisza :roll:

Dodam, że stało się to gdy pogoda z dnia na dzień zmieniła się z okolic +2-3*C na +15*C, nie wiem czy to jakis wpływ miało :mrgreen:
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne

Postprzez RageMan » 10 kwietnia 2015, 14:25

Obowiązkowe to są przy składaniu nowych samochodów. Oj, wydaje mi się że przy wprowadzeniu tego obowiązku koncern VW maczał palce ;) W końcu to chyba oni opracowali ten system mierzenia po obwodzie :)
RageMan
Signo
Signo

Postprzez Misiek3city » 10 kwietnia 2015, 17:21

RageMan napisał(a):Obowiązkowe to są przy składaniu nowych samochodów. Oj, wydaje mi się że przy wprowadzeniu tego obowiązku koncern VW maczał palce ;) W końcu to chyba oni opracowali ten system mierzenia po obwodzie :)

... który jest o wiele mniej awaryjny i upierdliwy niż fizyczne czujniki ciśnienia w oponach :wink:
Misiek3city
Signo
Signo

Postprzez RageMan » 10 kwietnia 2015, 21:39

Jak on jest mniej upierdliwy to nie wyobrażam sobie samochodu z fizycznymi czujnikami :D Pomijając już to, że komplet kół nie kosztowałby 3 - 4 tys. (w moim przypadku), tylko 5,5 - 6 tys. ;)
RageMan
Signo
Signo

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne