Coś tam musiało być robione bo nawet 14 letnie nie tłuczone Leony same z siebie nie rdzewieją. Wydaje mi się jakby auto kiedyś miało jakąś przygodę z tylnym zderzakiem.
PaVLo, co do tego to nie koniecznie. U siebie też miałem podobny problem tyle, że w dużo mniejszej skali. Delikatna ruda była schowana pod samiutką uszczelką, i dopiero po zdjęciu jej zobaczyłem co tam się narobiło wyczyszczone, pomalowane, spokój.
A jest szansa, że ktoś mógł zahaczyć lub uderzyć w to miejsce wkładając coś do bagażnika, albo przewożąc coś z otwartym bagażnikiem coś latało i uszkodziło to miejsce?
Nie uważacie, że to trochę dziwne, że rdza tam się wdziera, podobno blacha jest w tym aucie ocynkowana. Jeździłem kiedyś 20 letnim Audi i tam nie było ani grama rdzy, a auto miało chyba z 5 elementów malowanych:)
Zdaje się, że mam to samo i jest to jakiś fabryczny uszczelniacz czy coś. Nie posiadam zdjęcia ale znalazłem jedno z zakupu auta i tam trochę widać tego, więc tym bym się nie przejmował tak ma być.
Ja się tym nie przejmuję, ale zastanawiam się czy to w połączeniu ze rdzą nie wróży niczego niedobrego. Może mi ktoś sprawdzić u siebie w Leonie czy jest tak samo?
Sprawdziłem i mam identycznie, to jakaś masa bitumiczna czy coś takiego. Teraz jedź do lakiernika i niech obejrzy tą rdzę albo sam sie tym zajmij bo jeszcze katastrofy nie ma i powinno się to łatwo zrobić. Moim zdaniem stało się to przez przewożenie czegoś ciężkiego co napierało na uszczelkę i uszkodziło powlokę lakierniczą, ktoś tego nie zauważył i zaczęło rdzewieć albo tak jak pisze pablo28, ząb czasu nadgryza już nasze perełki .
Też mam tak samo jak kolega ten sam kolor i tak samo tą masą zrobione. Ostatnio montowałem hak ściągałem zderzak i wszystko gra nie ma śladu walenia w dupę podłużnice całe hak pasował i tak myślę co to jest zwłaszcza że ma inny kolor.
Dzięki Wam za sprawdzenie tego u siebie. Myślałem już, że mój Leonidas miał jakąś przygodę z tyłu, ale jeśli Wy też tak macie to spoko:) Ściągaliście kiedyś zderzak z tyłu, chciałbym go zdjąć, zobaczyć tą rdzę, mam też na nim wgniotkę i chciałem to zakleić, ale muszę zdjąć zderzak, macie może jakieś fotostory jak to zrobić?
Ściągasz trzy plastyki w bagażniku, środkowy gdzie jest ucho zamka i dwa po bokach znajdziesz w konstrukcji dwie śrubki chyba 10mm pod lampami na dole jedna z jednej strony i druga z drugiej strony. Następnie odkręcasz 6 wkrętów od dołu zderzaka łatwo znajdziesz i po 4 lub 5 w nadkolu jeden jest u góry nadkola przykręcony, oblukaj dobrze nadkole a znajdziesz i wysuwasz zderzak do tyłu.