Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1,8 AGN + LPG nie zapala na mrozie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1,8 AGN + LPG nie zapala na mrozie

Postprzez vieslav » 29 stycznia 2015, 22:34

Piszę tutaj, ponieważ zarówno mnie jak i mechanikom ręce opadają. Rzecz tyczy się Toledo 1,8 AGN + LPG (sekwencja, graty Tomasetto, komp LPG-TECH). Objawy są takie: jeśli temperatura spada w okolice 0 stopni to ciężko go zapalić. Tzn - im zimniej na zewnątrz tym gorzej pali, np przy temperaturze -10 stopni i mniej wcale nie odpala i można kręcić do ..... śmierci aku. Z kolei przy wyższych temperaturach albo zapali za pierwszym razem, obroty trochę pofalują (pomiędzy 500 a 1000, tak jakby się "dusił", brakowało mu paliwa) i zgaśnie, po czym odpali dopiero za którymś razem i można jechać. Albo zapali, po długim i wielokrotnym kręceniu, obroty trochę pofalują między 500 a 1200 i też można jechać. Zapewne zaraz otrzymam poradę typu "podłącz pod kompa" więc od razu odpowiadam, że był podłączany. Jedyny błąd, jaki jest cały czas to błąd wtrysków, ale każdy twierdzi, że skoro jest gaz to tak musi być. Co zostało zrobione:
- świece i kable wymieniono 10 000 km temu (przed wymianą szarpał na zimnym)
- olej, filtry: paliwa, powietrza, oleju wymienione 6 000 km temu (jednak problem z odpalaniem był zarówno przed wymianą jak i zaraz po wymianie)
- podłączony pod kompa podczas niskiej temperatury gdy nie odpala; błędy - zbyt niskie napięcie
- wymieniony aku i nie wiem, czy błąd zniknął
- zakręcony zawór przy butli lpg, odcięta instalacja gazowa (wyjęty bezpiecznik), zrobione około 2500 km na samej benzynie - bez zmian
- sprawdzony układ paliwowy: pompka działa, wszystko ok
- odma, przepustnica - ok
- czujniki temp. - ok
- immo zdjęte, alarm zdjęty
- paliwo lane na BP, zarówno 95 jak i 98, do pełna jak i do połowy - nie ma to wpływu na odpalanie. Ta sama próba na Statoilu, Orlenie, Shellu: bez znaczenia paliwo, i tak nie odpala
Chyba tyle jestem w stanie powiedzieć. Ma ktoś jakieś pomysły, a może miał podobny problem?
vieslav
Stella
Stella

Auto: Toledo 1M
Silnik: benzyna 1.8

Reklama

Re: 1,8 AGN + LPG nie zapala na mrozie

Postprzez krysbi90 » 2 lutego 2015, 21:42

Z tym błędem od wtryskow to nie do końca prawda... Ma byc tak instalka zrobiona żeby błędu nie było a jak jest to znaczy że coś jest nie tak...
Co do odpalania, Miałem dość podobny problem. U mnie rozwiązaniem okazało się czyszczenia przepustnicy wraz z adaptacja. Problem znikł....
A zeby bylo ciekawiej nie wiem jakim cudem auto odpalalo normalnie na lpg, bez czkawki, duszenia itp
Próbowałeś odpalić awaryjnie na lpg?

Wysłane z mojego 6036Y przy użyciu Tapatalka
był 1.6 16v----> jest SWAP AUQ+FMIC\TIP\DP3''\380ccm\1.1bar :)
krysbi90
Sport
Sport

Auto: Leon 1m
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez marcin7x5 » 3 lutego 2015, 17:41

A próbowałeś odpalać auto ale z odpiętym czujnikiem temp.? Filtr paliwa kiedy wymieniony?
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez vieslav » 6 lutego 2015, 12:58

Ma byc tak instalka zrobiona żeby błędu nie było a jak jest to znaczy że coś jest nie tak...

Każdy mi mówił, że tak ma być... Ale skoro nie, to powiem komuś niech zajrzy do wtrysków.
Próbowałeś odpalić awaryjnie na lpg?

Nie próbowałem, ale zawsze to jakiś trop. Na razie świeci słońce i Toledo "pali na dotyk", bliżej poniedziałku zapowiadają niskie temperatury to na pewno nie będzie palił i wtedy spróbuje zakręcić na samym lpg.
A próbowałeś odpalać auto ale z odpiętym czujnikiem temp.?

Nie próbowałem, spróbuję j/w.
Filtr paliwa kiedy wymieniony?

Przy okazji wymiany oleju wymieniam wszystkie filtry (staram się zmieniać co 10 000 - 12 000 km). Na dzień dzisiejszy od wymiany upłynęło jakieś 7 000 km. Ostatnia wymiana 31.10.2014.

-- 6 lutego 2015, 13:58 --

Udało mi się nagrać filmik z odpalania przy -2 stopniach po nocnym postoju: https://www.youtube.com/watch?v=YN6AfuLKBcg
Przy 0:54 mignęły kierunkowskazy ponieważ wyciągając kluczyk nacisnąłem przypadkiem przycisk od centralnego.
Proszę zwrócić uwagę na 1:38 (tuż przed piszczeniem wskaźnika temperatury), kiedy to wciskam pedał gazu. Normalnie jest tak, że po odpaleniu obroty powinny falować a samochód powinien zgasnąć. Dziś zdarzyło się coś dziwnego, co prezentuje filmik właśnie od 1:38; dodałem gazu (moim celem było podbicie obrotów do około 2000 więc nie było to mocno) i zamiast do góry obroty poszły w dół. Gdy się ustabilizowały ponownie nacisnąłem na pedał i już było dobrze.
vieslav
Stella
Stella

Postprzez alex_331 » 18 lutego 2015, 18:37

To coś Ci pikało bo masz za mało płynu chłodzącego. Dolej go (PAMIĘTAJ O KOLORKACH :P) żeby było w okolicach MAX, odpal i niech pochodzi chwilę, potem znów zajrzyj do zbiorniczka czy nadal jest MAX - jeśli co to dolej. Ostatnio się męczyłem sam z tym - zgodnie z manualem tak jest sygnalizowany zbyt mały poziom płynu chłodzącego.

Edit:
Zauważyłem, że sam o tym na YT napisałeś.
alex_331
Sport
Sport

Auto: Leon I
Silnik: BCB 1.6

Postprzez mlynek » 18 lutego 2015, 20:59

Ale co piszczało przy 1:11? To nie było o niskim poziomie płynu. Mrugała kontrolka oleju. Co to było? Niski stan oleju?
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez alex_331 » 19 lutego 2015, 09:00

Warto by to też sprawdzić. Bo faktycznie mruga olej. Jak coś mam sprawny zielony czujnik ciśnienia do opylenia (jak znajdę) :P

Ogólnie rzecz biorąc sprawdzić i ewentualnie dolać płyny eksploatacyjne, bo dziwne sprawy są - olej mruga, płyn chłodzący mruga.
alex_331
Sport
Sport

Auto: Leon I
Silnik: BCB 1.6

Postprzez vieslav » 5 marca 2015, 22:46

Długo mnie nie bylo, jednak problem nadal nie został rozwiązany. Odnośnie płynu to zawsze jest max i kontroluje to co kilka dni z uwagi na cieknący parownik od lpg (ubytek rzędu 50ml/mies ale kto wie...). Piszczy zawsze jak jest zimno.
A co do tego oleju to piszczy jak sie długo nim kręci i nie zapala. Poza tym jest ok, ani nie bierze ani nie daje. Cały czas poziom oleju w normie.
Dolałem jakiegoś specyfiku do czyszczenia wtryskiwaczy i na chwile pomogło. Był czas, że przy -10 stopniach zapalał idealnie, ale ostatnio to już nawet nie chceze mną gadać jak jest +2 na zewnatrz.
vieslav
Stella
Stella

Postprzez samurai » 6 marca 2015, 10:43

Stawiam na czujnik temperatury.
samurai
Stella
Stella

Auto: Leon ASV

Postprzez vieslav » 6 marca 2015, 15:39

Jest kolejny trop: nie mógł zapalić to zdjąłem kabel ze świecy (czy jak tam się to fachowo nazywa), wsadziłem jakąś starą świecę, zmasowałem i iskra była. Rozłączyłem więc rurę za filtrem powietrza (jakkolwiek się zwie) i jeden kręcił kluczykiem a drugi pryskał dezodorantem w rure. Silnik załapywał. Po dłuższym czasie takiej zabawy zaskoczył, z tym, że mocno nim telepało (tak jakby to był diesel a nie benzyna).
vieslav
Stella
Stella

Postprzez mlynek » 6 marca 2015, 19:09

Czyli nie dostaje paliwa. Może się cofa? Może coś z pompką paliwa?
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez vieslav » 9 marca 2015, 20:27

Seat pojechał na diagnostykę. Ostatnio koledzy zwracali mi uwagę, że silnik nie pracuje tak jak powinien, albo pracuje jakby bez jednego cylindra. Podejrzewałem jakiś czas temu, że może raczej tutaj trzeba szukać, bo często po odpaleniu bardzo nim trzęsie, a jak trochę pojeżdżę to jest ok i wtedy zapala dobrze.

-- 9 marca 2015, 21:25 --

Auto odebrane od elektroników. Wykryli przepalony moduł sterowania pompką paliwa (albo jakoś tak). W każdym razie usterka ta powodowała, że na pompce nie było napięcia, a co za tym idzie nie podawała paliwa. Nie potwierdzili na 100%, że to rozwiązało problem, ale ta część była uszkodzona i to była prawdopodobna przyczyna.
Błąd wtryskiwaczy benzynowych spowodowany jest tym, że gaz zakładali partacze w stodole a nie gazownicy w warsztacie. Trzeba to poprawić. :roll:
vieslav
Stella
Stella

Powrót do VAG - Techniczne Benzyna