Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny odgłos z bagażnika po zdjęciu tapicerki

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny odgłos z bagażnika po zdjęciu tapicerki

Postprzez Czarsky » 17 marca 2015, 18:06

Witam :)

Od jakiegoś czasu borykałem się z irytującym hałasem w tylnej części mego autka. Sprawdzałem zawiasy w fotelach, ściągnąłem tylną półkę, wyjąłem wszystko z bagażnika, jednak problem nie ustąpił :-( Podejrzenie padło na zamek bagażnika, więc kilka dni temu ściągnąłem tapicerkę. Cała konstrukcja miała trochę "luzu" więc naniosłem na nowo smar oraz usztywniłem elementy tak aby zminimalizować występowanie nieprzyjemnych odgłosów. Problem niestety nie zniknął w całości, jednak występuje jedynie przy większych prędkościach i nierównościach.
Od momentu mojego grzebania :roll: przy przekręcaniu kluczyka w stacyjce w pozycję zapłonu słyszę odgłos jakby przelewającego się płynu do spryskiwacza w tylnej szybie, poddanego działaniu ciśnienia. Po przekręceniu kluczyka do pozycji "0" i ponownym włączeniu zapłonu taki odgłos już nie występuje. Czy Wy w swoich bolidach macie tak samo :?:

Dodatkowo gdy przekręcę kluczyk w pozycje zapłonu (ale nie zapalę samochodu) i wrócę ponownie do pozycji "0" to słyszę odgłos odblokowywania drzwi (mimo, że ryglują się dopiero powyżej prędkości 15~20 hm/h) Czy to normalne? :-| Możliwe, że zruszyłem coś w elektryce podczas mojego majsterkowania i narobiłem bigosu? :oops: Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Z góry dzięki i pozdrawiam :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
Czarsky
Stella +
Stella +

Auto: TOP SPORT
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Dziwny odgłos z bagażnika po zdjęciu tapicerki

Postprzez PaVLo » 17 marca 2015, 20:13

Charakterystyczne buczenie to pewnie pompa paliwa w baku pod tylnym siedzeniem, co do zamków to może przypadkiem naciskasz przycisk na kluczyku do otwierania centralnego. Teraz co do stuków to do sprawdzenia poduszki tylnych amortyzatorów, rura wlewu paliwa. Warto wejść też pod auto i sprawdzić mocowania wydechu.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez darq12 » 17 marca 2015, 21:16

Co do pukania to jest temat. Poszukaj dobrze trzeba cięgno na sprężynke zrobić aby nie pukało w zamku tym co masz na foto też to robiłem ale już nie pamiętam dokładnie co i jak. Co do buczenia to masz wyżej. A dlaczego nie za każdym razem pompuje to pewnie nabija ciśnienie i tyle jak spadnie to pewnie dobija dopiero. Ogólnie za każdym razem pompuje jak przekręcasz zapłon. Nie które auta mają jak drzwi otwierasz. Co do otwierania drzwi to są dwie opcje w module jedna odpowiada za otwieranie po wyjęciu kluczyka a druga za zamykanie po 15 km/h może masz tylko ta pierwsza włączona. Też kiedyś temat przerabiałem.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Czarsky » 17 marca 2015, 21:43

PaVLo napisał(a):Charakterystyczne buczenie to pewnie pompa paliwa w baku pod tylnym siedzeniem, co do zamków to może przypadkiem naciskasz przycisk na kluczyku do otwierania centralnego. Teraz co do stuków to do sprawdzenia poduszki tylnych amortyzatorów, rura wlewu paliwa. Warto wejść też pod auto i sprawdzić mocowania wydechu.

Dzięki za odpowiedź :) Czy to buczenie to norma czy może świadczyć o zużyciu pompy?
Przycisku na pewno nie wciskam. A co do stuków to w wolnej chwili sprawdzę a jeśli sam nic nie znajdę to poproszę mechanika żeby zerknął jak odstawię furę na zmianę rozrządu ;)

darq12 napisał(a):Co do pukania to jest temat. Poszukaj dobrze trzeba cięgno na sprężynke zrobić aby nie pukało w zamku tym co masz na foto też to robiłem ale już nie pamiętam dokładnie co i jak. Co do buczenia to masz wyżej. A dlaczego nie za każdym razem pompuje to pewnie nabija ciśnienie i tyle jak spadnie to pewnie dobija dopiero. Ogólnie za każdym razem pompuje jak przekręcasz zapłon. Nie które auta mają jak drzwi otwierasz. Co do otwierania drzwi to są dwie opcje w module jedna odpowiada za otwieranie po wyjęciu kluczyka a druga za zamykanie po 15 km/h może masz tylko ta pierwsza włączona. Też kiedyś temat przerabiałem.

Zamek potraktowałem gumkami-recepturkami więc podobnie do sprężynki (chyba) Najpierw posprawdzam to o czym napisał PaVLo przed ponownym ściąganiem plstiku :p Co do drzwi - mam włączone obie, tylko zaobserwowałem, że nawet jeśli nie zapalę samochodu to po wyjęciu kluczyka drzwi są "odryglowywane" (mimo, że ryglują sie dopiero powyżej 15 km/h) Możecie sprawdzić czy u Was jest tak samo? :)
Czarsky
Stella +
Stella +

Auto: TOP SPORT

Postprzez darq12 » 17 marca 2015, 22:09

To są stare auta tak więc jak jest w module ustawione na odryglowanie po wyjęciu kluczyka to będzie to robił za każdym razem. Gumki są dobre tylko po zimie popękaja i znowu temat wróci.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne