Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] 3 światło stop - brak napięcia

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] 3 światło stop - brak napięcia

Postprzez Mepfisto » 7 września 2015, 16:33

Witajcie.
Ostatnio miałem przykre zdarzenie na autostradzie. Jadąc 180km/h odleciał cały tylny spoiler wraz z 3 światłem stop. W związku z tym zmuszony byłem zakupić nowy. Problem pojawił się przy podłączaniu, a mianowicie na złączu (2 żyły) które podłącza się do stopa nie pojawia się napięcie (a raczej pojawia ale zbyt niskie ok, 4-5V, oczywiście w czasie naciskania pedału hamulca). Nie bardzo wiem jak podejść teraz do tematu ponieważ:
- bezpiecznik jest sprawny (to chyba ten oznaczony nr 13) wspólny dla wszystkich trzech świateł stopu
- światło na pewno jest sprawne bo pod 12V świeci
- przed uszkodzeniem działało
- pozostałe 2 światła boczne działają

Obstawiam ze przewód gdzieś podczas oderwania spoilera musiał się przerwać i możliwe że będę musiał pruć przewód i wymieniać na nowy. Czy może macie jakieś sugestie co może jeszcze być nie tak ?
Mepfisto
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: [1M] 3 światło stop - brak napięcia

Postprzez Pako162 » 7 września 2015, 17:32

Dobrze obstawiasz. Musisz rozebrać osłony i sprawdzić te przewody. Po takim zdarzeniu przewody mogły się przerwać w kilku miejscach.
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez kurex » 7 września 2015, 17:48

Przy takiej prędkości również obstawiam poprzerywane kable, weź je wymień na inne najlepiej całą wiązkę.
Ps jakim cudem Ci odfruną ?.
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Mepfisto » 7 września 2015, 18:30

Dobre pytanie ;) 3 śruby na których trzyma się spoiler zostały, plastikowe gniazda w których były śruby pękły, pewnie zmęczenie materiału po 13 latach :D Albo chciał wzbić się w powietrze i nie wytrzymał.. Przewody wychodząc z klapy lecą przy podsufitce czy podłogą lewą stroną ?
Mepfisto
Stella
Stella

Postprzez kurex » 7 września 2015, 19:03

Mepfisto napisał(a):Przewody wychodząc z klapy lecą przy podsufitce czy podłogą lewą stroną ?

Podłogą lewą stroną.

To zaniedługo wszystkim będą spoilery odpadały, jeszcze kogo zabijemy nimi i co :P
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Mepfisto » 8 września 2015, 19:48

Przewody nie naprawione ale sposób połowicznie rozwiązany. Szczęście w nieszczęściu że przerwał się gdzieś przewód masowy. Potencjał ujemny zasilania stopa podpiąłem pod nakrętkę śrubę od lotki, a plus podawany jest normalnie z przewodów. Nie miałem serca rozwalać całego przewodu zwłaszcza że leci on razem z przewodem do spryskiwaczy.. tragedia no ale cóż, grunt że działa.
Mepfisto
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne