Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Zakup Leona3, jakie doposażenie?

Postprzez czapel » 28 września 2015, 20:47

Chodzi o to ze właśnie wszystko przez ta mazde 6 w której miałem wszystko ale musiałem zrezygnować niestety. I problem ze teraz jest ona w pewien sposób moim punktem wyjścia.
Dlatego pytam. W sobotę jadę do dynamica w jaworniku to może jazdę próbna wykonam.
Miałem alfe 159 z silnikiem 1.9 JTD 150 koni i jeśli wersja 125 nie jest gorsza to to mi wystarczy. Z bajerów moge zawsze jakiś zrezygnować jeśli taka jest różnica do 150. Ale no właśnie jak duża ta różnica ze aż w fotel wkreca 2 razy mocniej. To chce wiedzieć. :)
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Postprzez maciek89 » 28 września 2015, 21:06

Z jazdą próbną od strzała nie będzie problemu w Dynamice (dwóch kompetentnych i sympatycznych sprzedawców) Ja "z ulicy" wbiłem na test drive Cuprą :) Krótka piłka- dzień dobry, słyszałem, że macie Cuprę w manualu na jazdy. Tak, będę potrzebować Pana prawo jazdy, siedliśmy na sekundę przy biurku i jazda. :) Tylko kwestia tego, czy mają i jedną i drugą wersję 1.4. :) Jeździłem 159 JTD 150 i ten słabszy 1.4 to będzie jednak dla Ciebie krok w tył.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez czapel » 28 września 2015, 21:24

A pytanie mam bo czytam tutaj na forum o problemie z skrzynią terakotaniem itp 5f.
To ta skrzynia tez jest teraz w tych nowych Leonach 1.4 tsi.?
czapel
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 28 września 2015, 21:39

No to chyba o tę skrzynię chodzi. Ja tą Golfiną z 15-20 minut tylko jeździłem, ale też trochę manewrowałem po placu przed salonem no i wg mnie skrzynia mega, może podczas dłuższego użytkowania wychodzą jakieś kwiatki, albo nie zwróciłem na to uwagi.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez wsowa » 28 września 2015, 21:49

czapel, też się między 125 i 150 zastanawiałem, ale dla mnie różnica była wyraźna (chociaż jazdy próbne miałem w odstępach kilku tygodni). 150 jeździłem właśnie w Dynamice i tam też ostatecznie zamówiłem. 125 jeździłem w Bydgoszczy, ale w Dynamice też może mają...
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez ajej87 » 28 września 2015, 22:04

czapel napisał(a):Mam zamiar kupić fr albo 1.4 125 ale full wypas albo 1.4 biedniejsza wersje.
Nie wiem czym się różnią obie wersje. Lepiej mieć słabsza i full dodatków czy mocniejsza ale ubozsza?
Biorę do 125 wszystkie dodatki typu znaki drogowe pakiet zmęczenia czy regulacja siedzeń itp.

Z całym sercem dołóż 5 tys. i weź 1.8 TSI. Posłuchaj dzwięku tego silnika :)
ajej87
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez pinkibass » 28 września 2015, 22:26

Polecam wersje 150KM kosztem kilku dodatków - wg mnie różnica (testowałem jeszcze wersje poprzednie czyli 122 i 140KM) za sprawą momentu jest większa niż miedzy 150 a 1.8 180KM
Ale jak zwykle polecam jazdę próbna - jeśli nie bedą mieli któregoś z tych silników w Seacie, możesz spróbować w VW i wyróbować Golfa z takim samym silnikiem
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez czapel » 28 września 2015, 22:27

Ok panowie dzięki jakiś obraz juz mam.
Ale niepokoi mnie ta skrzynia. Miałem alfe i była tam m32 feler jakich mało.
Terkotania itp. A z tego co widzę w Leonach to samo tyle ze w nowkach...
czapel
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 29 września 2015, 08:10

maciek89 napisał(a):Jeździłem Golfem VII 1.4 122 KM, a przesiadałem się ze Swifta 125 KM no i pomimo turbo w TSI to był zdecydowanie dynamiczny krok w tył

Nie jeździłem tym Swiftem, ale patrząc na dane, to nie ma przepaści. Biorąc pod uwagę róznicę w masie, to Leon wcale nie wypada tak źle.
Suche dane dot. przespieszenia do 100 km/h: Leon 9.1, Swift 8.9.
Biorąc pod uwagę fakt, że czapel przesiada się ze 150-cio konnej Alfy, osiągi będą podobne (z małym wskazaniem na Leona).
Szkoda, że nie ma już silnika 1.4 140KM. Różnica w cenie między 122 a 140 KM była dużo mniejsza, niż między 122 a 150 KM.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez maciek89 » 29 września 2015, 08:25

Tyle, że Swift spokojnie robi 100 w 8,5-8,7 powtarzalnie- mierzone, a Golf, czy Leon raczej może mieć problem nawet z tym 9,1. Ale ja nie porównywałem papierków tylko fizycznie JEŹDZIŁEM tymi autami, więc te dane mnie obchodzą. :) Nie mówię też o starcie z miejsca, a faktycznej dynamice podczas normalnej jazdy. Tam gdzie Swift jeszcze dostaje kopa na wyższych obrotach tam Golf zdychał. Ale cudów się nie spodziewałem. Jeździłem tym Golfem tylko dlatego, że nie mieli 150 KM na jazdy, ale w sumie byłem troszkę negatywnie zaskoczony- myślałem, że ten dół będzie bardziej czuć. Ale to zależy jakie kto ma wymagania. Do toczenia się po mieście może wystarczyć ten podstawowy 1.4. No i jest bardzo cichy i jak pisałem- skrzynia chodzi super, przynajmniej w nówce.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Vampire1984 » 29 września 2015, 08:28

Ciężko porównywać samochody z różnica w masach aż 200 kg
http://www.zeperfs.com/en/duel4669-1655.htm
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez maciek89 » 29 września 2015, 08:33

No racja, napisałem tylko z jakiego auta się przesiadałem żeby był punkt odniesienia. :) Poza tym to też inna charakterystyka silników i odczuwalne różnice mogły być potęgowane przez to- Swift zrywa się przy przestawieniu faz rozrządu przy 4tys, a 1.4 TSI 122 KM ma chyba bardziej liniową charakterystykę i idzie mniej więcej równo po obrotomierzu.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Rychu » 29 września 2015, 08:43

Ja bym zrezygnowal z navi i wzial sam media system plus, bo niedlugo ma wreszcie wystartowac ten nieszczesny google car, to bedziesz mial lepsza nawigacje w komorce i sobie wyswietlisz na monitorze. Z czujnika zmeczenia tez bym zrezygnowal. Widzialem go w akcji. Faktycznie odzywa się pojedynczym pisknięciem i komunikatem między zegarami po kilkugodzinnej jeździe i ... tyle.
I faktycznie między 1.4 122 i 150 jest odczuwalna różnica. Za zaoszczędzoną kasę za navi i czujnik zmęczenia brałbym 150.

Coś tam wspominałeś o komforcie w pierwszym poście. Wiesz, że 1.8 ma wielowachacz? Ja mam 1.4 i codziennie się zastanawiam jak by tą dziurę było czuć na wielowahaczu :-D
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez pinkibass » 29 września 2015, 09:01

maciek89 napisał(a):Swift zrywa się przy przestawieniu faz rozrządu przy 4tys, a 1.4 TSI 122 KM ma chyba bardziej liniową charakterystykę i idzie mniej więcej równo po obrotomierzu.

1.4 TSI (zarówno 122/125 jak i 140/150) w górę obrotów powyżej 4-4.5 rpm raczej ciągnie coraz słabiej, dlatego ta różnica mogła być nawet bardziej odczuwalna. Trzeba się przestawić na nieco bardziej dieslowską charakterystykę po jeździe japońskim silnikiem - ja się przesiadałem z 1.6 vvt-i i było podobnie, z tym że akurat dynamika była zdecydowanie na plus
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 29 września 2015, 09:16

To tez dwie rozne charakterystyki silnika, powyzej 2.5 robi sie nudno, szybko sie przyzwyczajamy do jednostajnego przyspieszenia a przy wolnossacych silnikach to ciagnie caly czas do gory i inne wrazenia sa. Nie odbiegajmy od tematu bo nie dosc ze porownujecie 200kg roznicy to jeszcze dwa rozne silniki.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Pik » 29 września 2015, 09:41

Wiesz, że 1.8 ma wielowachacz? Ja mam 1.4 i codziennie ...

Bez dwóch zdań 1,8 ma znacznie żwawszy silnik, z potencjałem tuningowym, wielowahaczowe zawieszenie i porządne hamulce, czyli wszystko to co jest ważne w samochodzie... Moim zdaniem jak FR to tylko 180! :-)

A co do kwestii
Chodzi o to ze właśnie wszystko przez ta mazde 6 w której miałem wszystko ale musiałem zrezygnować niestety. I problem ze teraz jest ona w pewien sposób moim punktem wyjścia.
to szczerze powiedziawszy mazda 6 jest to kiepski punkt odniesienie. Elementy wyposażenia które przystoją limuzynie klasy średniej, nie zawsze współgrają z autem kompaktowym. Co więcej, rzekłbym że kompakt w najsłabszej wersji silnikowej wyposażony we wszystkie możliwe gadgety może sprawiać wrażenie poniekąd karykaturalnie, niemal parodystycznie.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Cyanide » 29 września 2015, 14:59

A co do kwestii
to szczerze powiedziawszy mazda 6 jest to kiepski punkt odniesienie. Elementy wyposażenia które przystoją limuzynie klasy średniej, nie zawsze współgrają z autem kompaktowym. Co więcej, rzekłbym że kompakt w najsłabszej wersji silnikowej wyposażony we wszystkie możliwe gadgety może sprawiać wrażenie poniekąd karykaturalnie, niemal parodystycznie.

Czy ja wiem, jakoś ja mam zawsze na odwrót. Krzywym okiem patrzę na samochody w gołych wersjach wyposażeniowych. Może w klasie słabych samochodów kompaktowych jeszcze tak do końca nie jest (rozumiem, że ktoś kupuje najsłabszego Leona bez żadnych dodatków bo potrzebuje tej wielkości samochód) ale zawsze jak widzę samochody pokroju BMW 5 i tym podobnych które są w wersjach na maksa budżetowych to chce mi się parsknąć śmiechem.
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez Scrollek » 29 września 2015, 19:44

ja mam inne podejście, takie bmw 5 czy audi a6 ciężko kupić "słabo" wyposażona, dla mnie ważne jest by samochód takiej klasy miał odpowiedni silnik 3.0 to optimum (obojętnie PB czy On), jak widzę te samochody z 2.0 to trochę słabo to wygląda, znajomy chciał się pokazać, kupił a6 2.0tdi 177 używane w cenie nowej octavi 2.0 150, jakież było jego zdziwienie jak ta oktacvia go objechała i nie był wstanie nic zrobić
Scrollek
Stella +
Stella +

Auto: LEON CUPRA ST 265
Silnik: CFJA 2.0

Postprzez czapel » 29 września 2015, 22:48

panowie raczej wybiore leona 1.4 tsi 150 z tymże dsg. manualna mnie przeraża z tymi problemami.
Co polecacie do wyposażenia, pakiet dynamiczny to wiem, co ewentualnie jeszcze? dzieki
czapel
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 30 września 2015, 10:37

Ja z manualnej skrzyni jestem super zadowolony. :-D

Nic nie piszesz ani o budżecie, ani o tym, jak masz zamiar eksploatować ten samochód, więc ciężko tak z sensem coś doradzić, aczkolwiek jeżeli wybrana konfiguracja przekracza budżet, to ja z Twojej listy wyposażenia (strona 12 tego wątku):

Sportowe fotele alcantara, alarm, ACC z systemem kontroli odstępu, pakiet praktyczny, wspomagania jazdy, system rozpoznawania znaków drogowych, pakiet zimowy, czujniki parkowania z osp, kamera cofania. Navi system, pakiet dynamiczny, elektryka fotela. diodowe oświetlenie i pakiet schowków. system kontroli prędkości i rozpoznawania zmęczenia.

wykreślił bym następujące rzeczy:

***pakiet zimowy***
(fajne, ale można bez tego żyć)
***kamera cofania*** (niefajne, bo za nisko, niespecjalna jakość obrazu i brak wyginających się linii)
***elektryka fotela*** (w przypadku, kiedy samochodem jeździ jedna osoba - bezsens, nie ma pomięci ustawień - bezsens, chyba, że komuś zależy na dodatkowym zakresie regulacji, który w tym fotelu podobno występuje (w stosunku do wersji "manualnej")
***pakiet schowków*** (dodatkowa klapka w schowku centralnym wygląda nieciekawie, a na dodatek ogranicza szerokość schowka, wcześniej (nie wiem, jak jest teraz) taki schowek nie był wyłożony gumą, podwójna podłoga bagażnika może i by była dobra, ale nie w samochodzie z tak wysokim progiem załadunku (jak chcesz mieć bardziej funkcjonalny bagażnik, to bierzesz ST) - jak dla mnie, to nie warto tego brać
***system kontroli prędkości*** (a co to w ogóle jest?! :shock: chodzi o ten limiter (do ciągnięcia przyczepy np.), który jest w katalogu akcesoriów? :shock: - nie widzę sensu. Czy to w ogóle jest dostępne w samochodach z tempomatem (od wersji Style wzwyż)?)
***system rozpoznawania zmęczenia*** (bez jaj)

Lane Assist też w zasadzie bym nie brał, gdyby samochód jeździł tylko po mieście - tyle, że wtedy brak jest też asystenta świateł drogowych (którzy też korzysta z kamery), a to akurat warto mieć, bo działa rewelacyjnie. Z drugiej strony - czy jeżdżąc praktycznie tylko po mieście trzeba mieś asystenta świateł? :roll:

W przypadku alarmu, to jest on tak samo mało skuteczny, jak większość innych tego typu zabezpieczeń - dużym plusem jest jednak to, że na pewno jest to zainstalowane lepiej, niż gdyby robiło to ASO.
Nawigacja nie jest taka zła, jak to niektórzy piszą (u mnie działa bez zarzutu, choć widziałem fajniejsze systemy). Jeżeli już chce się dopłacać do Media System Plus, to dlaczego nie wziąć też nawigacji?
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez maciek89 » 30 września 2015, 11:09

Ja bym wykreślił jeszcze ten Lane Asist, co za tym idzie asystem świateł drogowych też- bo to taki pseudoasystent- nie działa tak fajnie jak w Golfie przy bixenonach, że przesłony w soczewce wycinają plamę dla auta jadącego przed nami, czy jadącego z naprzeciwka, a po prostu wyłączają długie... System kontroli odstępu też bym sobie darował chyba, że jeździsz sporo autostradami i weźmiesz automat. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji- musisz wiedzieć, czego chcesz, a ktoś kto ma tę opcję napisze Ci, czy warto i dlaczego tak. :D

Co do ogranicznika prędkości to powinna to być oczywiście funkcja tempomatu, więc jest w standardzie. No chyba, że w Leonie obcięli tę możliwość, ale wątpię. Nie sprawdzałem tego.

Może zacznij od napisania jaki masz budżet?
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez ajej87 » 30 września 2015, 11:21

Ja wybieram Leona 1.8 DSG i dla mnie opcje must have to:

- Łopatki przy kierownicy dla DSG: frajda ze zmiany biegów sekwencją jest naprawdę spora, a kosztuje to tylko ~700zł
- Alarm: wymagany przy ubezpieczeniu AC, poza tym warto mieć
- Lakier metalik - nie wymaga chyba komentarza
- pakiet techno+ - większy ekran, dzięki czemu deska rozdzielcza się dużo lepiej prezentuje, do tego światła możesz ustawić na auto i fajna funkcja Coming & leaving home
- czujniki parkowania z tyłu: przydatne, gdy człowiek żyje w pospiechu
- Mirror Link - po aktualizacji będzie funkcjonalność ogromna, a już teraz możesz mieć nawigację Sygic

Z opcjonalnego wybieram:

- Seat Sound System - lubię słuchać muzyki w aucie, subwoofer się bardzo przyda
- Front Assist - jedyny asystent dla mnie przydatny (niech raz zadziałą i uratuje tylek to już się zwroci)
- czujnik z przodu - za 900zł, a dodatkowo otrzymuje system OPS

Nie biore:
- pakiet comfort + / zimowy - auto mam garażowane, zresztą podgrzewane fotele są niezdrowe dla mężczyzn
- elektryka fotela - jeszcze sam i raz ustawiam fotel
- pakiet schowków - i tak jest wystarczające, nie przewożę w aucie zbędnych rzeczy i nie robie bałaganu
ajej87
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez Cyanide » 30 września 2015, 11:29

Z tego co pamiętam to w skład pakietu zimowego wchodzą spryskiwacze reflektorów. Przydatne w zimie w przypadku LEDów które nie grzeją i nie topią padającego śniegu.
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez czapel » 30 września 2015, 12:19

Juz wiem więcej. :) warto dopłacać do navi system czy wystarczy media system.? Jednak różnica 3 tysi jest. Optuje za 1.4 tsi 150 dsg.
czapel
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 30 września 2015, 13:53

Warto

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez czapel » 30 września 2015, 15:24

Panowie ma ktoś z was dsg w 1.4 150? Chciałbym zapytać jak się sprawuje.. Niestety w dynamice mają tylko manualna testowego i nie sprawdzę dsg.
czapel
Sport
Sport

Postprzez Jos » 30 września 2015, 15:39

Jezdzilem Golfem 1.4 z dsg i 1.4 w manualu. Moim zdaniem dsg bardzo go zamula. Moze obiektywnie jakby zmierzyc jakims urzadzeniem to nie bedzie różnicy, ale subiektywnie auto z dsg zdawalo sie mniej żwawe.

btw Pakiet zimowy w zimie bardzo sie sprawdza, nie rezygnowalbym to tylko "pare" groszy ;)

Jak chcesz dsg to bierz 1.8 jak nie zalezy Ci na skrzyni, to manual chodzi super, te 150 konikow wystarcza zeby sie przemieszczac bardziej niż żwawo :)
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez SDeba » 30 września 2015, 15:57

Zastanawiamy się czy nie kupić drugiego Leona do rodziny. Niestety byłby on używany przez kilka osób, a więc rodzi się pytanie. Czy elektryczne fotele w Leonie są dostępne z pamięcią ustawień?
SDeba
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR

Postprzez KAI » 30 września 2015, 17:14

Oracle napisał(a):wykreślił bym następujące rzeczy:
***pakiet zimowy*** (fajne, ale można bez tego żyć)

A ja to bym zostawił. Jest kilka przydatnych rzeczy na jesień, zimę i na deszcz.
Podgrzewane przednie fotele, spryskiwacze reflektorów, system podgrzewania wody w spryskiwaczach, podgrzewane lusterka.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez Cyanide » 30 września 2015, 17:59

SDeba napisał(a):Zastanawiamy się czy nie kupić drugiego Leona do rodziny. Niestety byłby on używany przez kilka osób, a więc rodzi się pytanie. Czy elektryczne fotele w Leonie są dostępne z pamięcią ustawień?

Niestety nie, nie mają one pamięci ustawień.
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez czapel » 30 września 2015, 18:15

Nie wiem po co robić elektryke bez pamięci...
czapel
Sport
Sport

Postprzez Cyanide » 30 września 2015, 18:50

czapel napisał(a):Nie wiem po co robić elektryke bez pamięci...

Niektórym się nie chce wajchą machać. Elektryka oprócz tego jest dokładniejsza i ma większy zakres regulacji.
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 30 września 2015, 18:57

KAI napisał(a):
Oracle napisał(a):wykreślił bym następujące rzeczy:
***pakiet zimowy*** (fajne, ale można bez tego żyć)

A ja to bym zostawił. Jest kilka przydatnych rzeczy na jesień, zimę i na deszcz.

Dlatego napisałem, że jest to fajne, ale biorąc pod uwagę częstość używania (podczas ostatniej zimy ogrzewanie foteli włączyłem może z 10 razy), to przy ograniczonym budżecie można się bez tego obejść, a zamiast tego można dołożyć coś innego (OPS, navi), co będzie służyło przez cały rok. :wink:
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez SDeba » 30 września 2015, 19:34

czapel napisał(a):Nie wiem po co robić elektryke bez pamięci...

Chyba tylko i wyłącznie po to żeby kupić coś o klasę wyżej :cry:
SDeba
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR

Postprzez wsowa » 30 września 2015, 19:37

podgrzewane fotele uzależniają. Mam w aktualnym samochodzie i Leona też zamówiłem z pakietem zimowym bo to po prostu zajebista rzecz jest. Właśnie w te kilka mroźnych dni. Kto mówi, że nie potrzebuje/nie lubi/nie używa/nie chce ten nigdy nie miał samochodu z podgrzewanymi zydlami. o!

A wbudowana nawigacja z zapisanymi na stałe mapami aktualizowana co jakiś czas z jakiejś karty to jest relikt początku XXI wieku. Dzisiaj są internety, google mapy itd. Telefon który każdy ma w kieszeni ma 10x lepszą, dokładniejszą, szybszą, bardziej aktualną nawigację niż jakiś tam wbudowany wynalazek. Nie wspominając o dodatkach jak informacje o ruchu, korkach, remontach na drogach itd. Do tego Yanosik, Spotify i inne rzeczy które fajnie mieć w aucie w dzisiejszych czasach. A co jeszcze ważniejsze na telefon będą pojawiać się rzeczy które będą jeszcze fajniejsze za rok, za dwa czy za trzy, a te wbudowane nawi/media/entertainment zostaną do końca życia auta takie jakie je producent wsadzi dzisiaj.

Rzeczywistość po prostu jest taka, że te multimedialne gadżety rozwijają się 5x szybciej niż starzeje samochód i jedynym rozwiązaniem żeby starzejące się z biegiem lat auto miało wszelkie nowości jest wykorzystanie samochodu jako ekranu, głośników i mikrofonu dla telefonu. Czyli Android Auto i CarPlay, które prędzej czy później się pojawią w Polsce. Póki tego nie ma wolę tymczasowo szpetny przylepiec na szybie z wypasionym media/nawi systemem (iphone, android) niż kijową nawi wbudowaną.
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez maciek89 » 30 września 2015, 19:44

wsowa napisał(a):podgrzewane fotele uzależniają. Mam w aktualnym samochodzie i Leona też zamówiłem z pakietem zimowym bo to po prostu zajebista rzecz jest. Właśnie w te kilka mroźnych dni. Kto mówi, że nie potrzebuje/nie lubi/nie używa/nie chce ten nigdy nie miał samochodu z podgrzewanymi zydlami. o!

Miałem przez 6 lat w głupim Swifcie i użyłem tylko parę razy w lato żeby komuś tyłek podgrzać. ;) Więc do Cupry nie zamówiłem. Także Twoja teoria upada. :D ;) Generalnie ja zawsze garażuję auto i w zasadzie rzadko kiedy w zimie stoi na powietrzu, jakoś nie miałem potrzeby korzystania z tego. Tak samo Keyless mnie często wkurzał, jak po wyłączeniu silnika szukałem pilocika, bo gdzieś spadł za fotel etc. Ale akurat w Leonie i tak nie można zamówić keyless, więc dylematu nie było. :p W każdym razie są osoby, dla których to niby jest must have.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Pik » 30 września 2015, 20:28

podgrzewane fotele uzależniają. Mam w aktualnym samochodzie i Leona też zamówiłem z pakietem zimowym bo to po prostu zajebista rzecz jest.

Ja przez ostatnie 8 lat miałem grzane krzesła w Civiku i jak się okazało w praktyce używałem tego gadgetu bardzo sporadycznie. I NIGDY w duże mrozy! Auto garażuje w blaszaku, zimą jeżdzę głównie po mieście, krótkie rozładowujące dystanse, także przy sporych mrozach aku ledwo kręci. A grzanie zżera mnóstwo prądu! Jak mam targać akumulator do domu żeby ładować to już wolę przez chwilę chłód w d... . :-)

Także z grzaniem foteli jest tak, że jak ktoś trzyma w ogrzewanym garażu to nie potrzebuje, a pozostali nawet jakby chętnie użyli, to nie za bardzo mogą heh.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez KAI » 30 września 2015, 20:36

Ja też garażuję, ale robię też trasy. Lubię podróżować komfortowo, podczas prowadzenia ubieram się lekko.
Jak jest trasa to przerwa na tankowanie / jedzenie. A jak wracam to się dogrzewam. Co kto lubi ;)
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez EmJot » 30 września 2015, 20:42

maciek89 napisał(a):Tyle, że Swift spokojnie robi 100 w 8,5-8,7 powtarzalnie- mierzone, a Golf, czy Leon raczej może mieć problem nawet z tym 9,1. Ale ja nie porównywałem papierków tylko fizycznie JEŹDZIŁEM tymi autami, więc te dane mnie obchodzą. :) Nie mówię też o starcie z miejsca, a faktycznej dynamice podczas normalnej jazdy. Tam gdzie Swift jeszcze dostaje kopa na wyższych obrotach tam Golf zdychał.

Jeżdżę na codzień wskazanym przez Ciebie Golfem VII i Leonem 5F w wersjach 122 KM i dlatego muszę napisać, że uznawanie (subiektywnej) dynamiki obu tych samochodów za taką samą to jakieś nieporozumienie. Golf 122 KM jest fabrycznie "zamulony" przez oprogramowanie pedału gazu (coś pomiędzy ECO i Normal w Leonie), a pewnie i jeszcze softowo (w silniku) przez Bluemotion, który jest defaultowy. Przesiadając się z Golfa do Leona czuję się subiektywnie jakbym w tym ostatnim miał 140 KM a nie 122 KM.
Co porównania osiągów Swifta i Leona to wypowiadał się nie będę (bo nie znam Swifta), ale chętnie bym się pościgał w testach elastyczności ;-p Co do subiektywnego odczucia "ciągnięcia" to zgadzam się, że 1,4 TSI są na górze "zamulone" i bezturbowy, wysokoobrotowy Swift na pewno w górnych rejestrach subiektywnie lepiej ciągnie (no bo gdzie ma mieć moc i nie od czego, jak nie od obrotów? ;-)). Ale czy to się przekłada na lepsze czasy to nie wiem... Na pewno wiem, że ciężko porównywać subiektywne wrażenia z jazdy tak dwoma różnymi typami silników. Swoją drogą, to dlaczego nie kupiłeś Type-R'a tylko Cuprę? ;-) Subiektywnie to pewnie R-ka ciągnie lepiej na wyższych obrotach ;-p
EmJot
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez maciek89 » 30 września 2015, 20:44

Dlatego napisałem później, że to zupełnie inna charakterystyka silników i to tylko moje odczucia.

Dlaczego miałbym kupić Type R?
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez EmJot » 30 września 2015, 20:48

[quote="maciek89"]Dlatego napisałem później, że to zupełnie inna charakterystyka silników i to tylko moje odczucia.
Dlaczego miałbym kupić Type R?[/quote

No bo z opisu można wywnioskować, że lubisz jak silnik osiąga swóją max. moc na wysokich obrotach (podobała Ci się charakterystyka Swifta).
A propos elastyczności Swift vs Leon: (np. 60-100 k/km na IV biegu znalezione w necie) Swift - 9,4s; Leon - 7,9s ;-)
EmJot
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 30 września 2015, 20:53

Nie pisałem, że mi się podobała, ale w sumie jako auto do miasta to pasowało do takiej popierdółki. :) W trasie taka charakterystyka wiążę się z większym hałasem, że nie wspomną o braku 6 biegu. Porównanie elastyczności turbo benzyny z wolnossakiem nie ma sensu na tym samym biegu- wiadomo, że wolnossak powinien startować z biegu niższego.

Type R wygląda jak kicz na kołach z tymi wszystkimi ozdobami i wstrętnym wnętrzem. Poza tym nie szukałem hot hatcha na tor tylko skromnego i wygodnego kompakta z zapasem mocy. :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez pinkibass » 30 września 2015, 20:56

Porównywanie elastyczności na konkretnych biegach akurat jest średnio miarodajne - zawsze auta z turbo będzie miało lepsze czasy.
Trzebaby raczej porównywać czasy minimalne dla tych prędkości.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez kenaj86 » 30 września 2015, 21:02

Ja zamowilem fr 1.4 150 KM DSG, z dodatkowego wyposarzenia typu must have mam
Szklany dach - super jezdzi sie w lecie, jady testowe mialem przy 35 stopniach celcjusza
Lopatki do dsg - tu chyba nie trzeba wyjasniac
Pakiet comfort czyli ACC, OPI i pakiet zimowy
lakier metalic
Pakiet praktyczny - podobno te asystenty fajnie dzialaja
Alarm
Mirror link - bardziej ze wzgledu na przyszlosc

Zastanawialem sie nad pakietem schowkow ale po obejrzeniu tego w salonie zrezygnowalem. Zrezygnowalem rowiez po porownaniu seat sund system ze zwyklumi glosnikami i moim zdaniem braku roznicy.

Natomiast ze wzgledu na wysokosc rabatu ktory udalo mi sie otrzymac wzialem navi z aktualizacja i alcantare
kenaj86
Stella +
Stella +

Auto: FR5F

Postprzez EmJot » 30 września 2015, 21:15

maciek89 napisał(a):. Poza tym nie szukałem hot hatcha na tor tylko skromnego i wygodnego kompakta z zapasem mocy. :)

AMEN! ;-) Gratuluję zakupu! (moje marzenie...). Jaki kolor? ;-)

-- 30 września 2015, 21:15 --

kenaj86 napisał(a): Zrezygnowalem rowiez po porownaniu seat sund system ze zwyklumi glosnikami i moim zdaniem braku roznicy.

Też zrezygnowałem z suba. Sprawdziłem osobiście, bo nie mogłem uwierzyć w opinię sprzedawcy z ASO, że nie ma różnicy czy sub jest czy nie ;-p
I faktycznie nie ma ;-D
EmJot
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 30 września 2015, 21:24

Z tym kolorem to sam nie wiem, czy dobrze zrobiłem. Miał być czarny, ale poprzednie auto było czarne i chciałem coś zmienić. Poza tym na czarnym jednak wszystko widać. :( Biały nie, bo 2 kumpli ma białe Meganki RS to odpadało :D Dynamic Grey wydawał się ciekawy, ale tylko w słońcu i w sumie wróciłem do czarnego, a w dniu składania zamówienia jak zobaczyłem czerwoną Cuprę pod salonem to w końcu wziąłem czerwony. :p Przynajmniej mała odmiana no i to promowany dla Leona kolor, więc za free. :)

Dołączę się do grona osób, które po odsłuchaniu Seat Sound go nie wzięły- faktycznie różnica to tylko ten malutki subwooferek i głośniczek na desce, sprzedawca mi powiedział, że głośniki są te same i nie mają dodatkowego wzmacniacza jak np. Dynaudio w Golfie, które jest genialne swoją drogą. Odsłuchałem Seat Sound i bez i jakość głośników faktycznie wydawała mi się taka sama- generalnie dobry poziom jak na serię, nie można mieć większych zastrzeżeń.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Jos » 30 września 2015, 23:12

Piękny jest Leon w czerwieni! Dobry wybór! [THUMBS UP SIGN]
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez szczeslaw » 1 października 2015, 09:10

maciek89 napisał(a):Dołączę się do grona osób, które po odsłuchaniu Seat Sound go nie wzięły- faktycznie różnica to tylko ten malutki subwooferek i głośniczek na desce, sprzedawca mi powiedział, że głośniki są te same i nie mają dodatkowego wzmacniacza jak np. Dynaudio w Golfie, które jest genialne swoją drogą. Odsłuchałem Seat Sound i bez i jakość głośników faktycznie wydawała mi się taka sama- generalnie dobry poziom jak na serię, nie można mieć większych zastrzeżeń.

Seria w Leonie gra na poziomie "lepszych" systemów z innych marek, przynajmniej sprzed paru lat (oczywiście nie mówię o markach premium, bo to jest inna liga). Leon w serii gra np. lepiej, niż Bose w Mazdzie 6. Moim zdaniem dokładanie do tego subwoofera ma sens tylko wtedy, jak ktoś słucha jakiejś techniawy i potrzebuje "umc-umc".
Nie słuchałem nigdy tego Dynaudio w VW, ale jeżeli gra podobnie do "stacjonarnych" kolumny tej firmy, to powinno być naprawdę fajnie i "muzykalnie". Oni mają fajne brzmienie "firmowe". Na pewno zdecydowanie lepsze niż wszelkie JBL, Bose i inne tego typu wynalazki.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez EmJot » 1 października 2015, 09:49

maciek89 napisał(a): (...) w dniu składania zamówienia jak zobaczyłem czerwoną Cuprę pod salonem to w końcu wziąłem czerwony. :p Przynajmniej mała odmiana no i to promowany dla Leona kolor, więc za free. :)

Heh, jedynie słuszny wybór ;-) Leon jak Ferrari... może być TYLKO czerwony ;-D (zaraz mnie tu zlinczują ;-)) A na poważnie, też brałem pod uwagę biały (perła), ale on wygląda pięknie w salonie (świetlówki), a brudny lub w normalny (nie słoneczny dzień) wygląda już jak biały van sprzedawcy pieczywa obok ;-)) No ale to tylko moje subiektywne wrażenie. A propos kolorów, widziałem ostatnio ciemno niebiesik metalic i naprawdę Leon wygląda w nim dobrze. Ale do Cupry nie pasuje, bo Cupra musi się rzucać w oczy ;-))
EmJot
Sport
Sport

Postprzez lycone » 1 października 2015, 12:21

EmJot napisał(a):
maciek89 napisał(a): (...) w dniu składania zamówienia jak zobaczyłem czerwoną Cuprę pod salonem to w końcu wziąłem czerwony. :p Przynajmniej mała odmiana no i to promowany dla Leona kolor, więc za free. :)

Heh, jedynie słuszny wybór ;-) Leon jak Ferrari... może być TYLKO czerwony ;-D (zaraz mnie tu zlinczują ;-)) A na poważnie, też brałem pod uwagę biały (perła), ale on wygląda pięknie w salonie (świetlówki), a brudny lub w normalny (nie słoneczny dzień) wygląda już jak biały van sprzedawcy pieczywa obok ;-)) No ale to tylko moje subiektywne wrażenie. A propos kolorów, widziałem ostatnio ciemno niebiesik metalic i naprawdę Leon wygląda w nim dobrze. Ale do Cupry nie pasuje, bo Cupra musi się rzucać w oczy ;-))

Zwykły biały może i tak, ale biała perła prezentuje się świetnie. Szczególnie w połączeniu z szyberdachem :)

Wysłane z Note 3
lycone
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne