Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Reflektory LED poziomowanie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Reflektory LED poziomowanie

Postprzez michal99 » 13 grudnia 2015, 11:11

Witajcie. Postanowiłem założyć nowy temat. Problem poziomowania ledów gdzieś tam się przewija między wierszami w innych tematach ale myślę, że warto poświęcić temu osobny wątek.
Od jakiegoś czasu mam kłopot z poziomowaniem się LED-ów po uruchomieniu auta. Zaznaczam, iż leon nie jest w żaden sposób obciążony bo przecież to ma wpływ na wysokość ustawienia się świateł mijania. Problem jest dość dziwny. Zazwyczaj światła nie mogą złapać odpowiedniej wysokości po dłuższym postoju auta. Jeśli używam go dość często (kilka razy na dzień) problemu nie ma.
Dla zobrazowania sytuacji załączam linki do youtuba - udało mi się nagrać o co chodzi.
Filmik w nocy - widać jak lewy led nie podjeżdża do góry i świeci na innym poziomie niż prawy.
Filmik w dzień - po dojechaniu do ściany widać jak z kolei prawy świeci niżej niż lewy. Po ponownym uruchomieniu auta udaje mu się złapać odpowiedni poziom z lewym.
Byłem w ASO, póki co sprawdzone w kompie, zero błędów. Temat jest przez nich rozpoznawany.
Ma ktoś taki kłopot? Swego czasu jeśli dobrze pamiętam jednemu z kolegów tu na forum wymieniali jakiś silniczek.
W sumie gdybym jeździł głównie po mieście na oświetlonych drogach, pewnie problemu bym nie zauważył. Widać to idealnie podczas jazdy na nieoświetlonych ulicach. Mamy doświetloną drogę przed autem np na 4m a dalej ciemno.

Filmik w nocy:
https://www.youtube.com/watch?v=fm20OwcUTIQ

Filmik w dzień:
https://www.youtube.com/watch?v=n8-zllFR920
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Reflektory LED poziomowanie

Postprzez EmJot » 13 grudnia 2015, 11:55

michal99 napisał(a):Ma ktoś taki kłopot?

http://www.seatcupra.net/forums/showthread.php?t=425088
Jak widać problem już znany, ale solidarnie ASO w całej europie udają głupa, że nie mają pojęcia o co chodzi :-/ W skrócie, ujawnia się po czasie (2 lata?) i przy niskich temperaturach (<8oC). Podobno pomaga wymiana reflektora... podobno. Tylko które ASO się na to zgodzi skoro Seat udaje, że problemu nie ma? Swoją drogą, widać wyraźnie że Seat nie nadaje się na nasze warunki klimatyczne ;-p (wieszający się MSP, wieszające się LEDy... wszystko przy niskich temperaturach).
EmJot
Sport
Sport

Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michal99 » 13 grudnia 2015, 12:01

Oni pewnie wiedzą o co chodzi... Wiadomo, taniej rżnąć głupa. Jeśli cały czas montują te samie ledy klepane przez małe chińskie rączki to cóż to pomoże? Chyba że poprawili konstrukcję. Tak głośno myśląc, specjalistą w tej dziedzinie nie jestem ale są przecież też jakieś czujniki na zawieszeniu. Może gdzieś tam tkwi ból.
michal99
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 13 grudnia 2015, 12:21

Ciekawa to sytuacja w sumie, bo musiałbyś mieć kumulację - obydwie lampy musiałyby byc niesprawne.
No bo raz jedna lampa ma problem z poziomem raz druga.

Ja u siebie nie zauważyłem problemu, ale muszę sie przyglądać uważniej.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez EmJot » 13 grudnia 2015, 12:26

michal99 napisał(a):Oni pewnie wiedzą o co chodzi... Wiadomo, taniej rżnąć głupa.

Nomen omen, ciekawe co wymyślą w ASO w Twoim przypadku... Można przecież uznać, że taki samochód (w takim stanie) zagraża bezpieczeństwu ruchu (oślepia innych, Ty nie widzisz dobrze drogi) i nie przejdzie przeglądu (bo nie przejdzie), jeśli np. dowód zatrzyma Ci policja.
EmJot
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 13 grudnia 2015, 12:29

Dokładnie to im mówiłem. Teoretycznie, jeśli mnie zatrzymają mogą mi chyba nawet zabrać dowód?? Bo nie jestem w stanie tego ustawić ręcznie. Jeśli ASO mnie oleje, napiszę pismo do SEAT-a, załączę filmiki i będę walczył dalej.
michal99
Sport
Sport

Postprzez d4rk89 » 13 grudnia 2015, 12:58

Też zauważyłem, że lewa lampa u mnie świeci znacznie niżej niż prawa. Pomyślałem, że ma to związek z nieoślepianiem samochodów z przeciwka, ale sam już nie wiem.
d4rk89
Stella +
Stella +

Auto: LEON III FR

Postprzez daniel28 » 13 grudnia 2015, 13:51

Z ciekawości sprawdziłem, jak producent zabezpieczył się przed tego typu usterkami. Zrobił to profesjonalnie :-D

Instrukcja obsługi str.272

,, Reflektory diodowe full-led przeznaczone są do eksploatacji w całym okresie użytkowania pojazdu i żarówek nie można wymieniać -

no i najlepsze :

W przypadku awarii reflektorów należy je wymienić w autoryzowanym warsztacie

Wszystko jasne :-D Łudziłem się, że tego zdania tam nie ma, a jednak.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez EmJot » 13 grudnia 2015, 14:39

d4rk89 napisał(a):Też zauważyłem, że lewa lampa u mnie świeci znacznie niżej niż prawa. Pomyślałem, że ma to związek z nieoślepianiem samochodów z przeciwka, ale sam już nie wiem.

Sprawdź Z BLISKA. Jeśli któraś świeci niżej to jest źle. Obie lampy Z BLISKA powinny świecić równo (sprawdziłem u mnie w Leonie i Golfie). Z daleka (ok. 10 m) powinna być chyba różnica w wysokości na korzyść prawej, ale nie mam tak wielkiego garażu ;-p Jutro spróbuję zrobić zdjęcie z daleka. Poniżej zdjęcie, jak świecą u mnie z odległości ok. 1,5 m...

Obrazek

-- 13 grudnia 2015, 14:39 --

daniel28 napisał(a):Z ciekawości sprawdziłem, jak producent zabezpieczył się przed tego typu usterkami. (...) W przypadku awarii reflektorów należy je wymienić w autoryzowanym warsztacie

Akurat to mnie nie zdziwiło, bo przy odbiorze auta Sprzedawca poinstruował mnie (i pokazał), iż reflektory "są plombowane".
EmJot
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 13 grudnia 2015, 14:59

W ledach jest trochę inaczej niż przy zwykłych bańkach lewa jest niżej bo by raziła można ją podkręcić. W anglkach prawa jest niżej gdzieś widziałem filmik.
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez EmJot » 13 grudnia 2015, 15:29

rafko1 napisał(a):W ledach jest trochę inaczej niż przy zwykłych bańkach lewa jest niżej bo by raziła można ją podkręcić. W anglkach prawa jest niżej gdzieś widziałem filmik.

Tyle, że to widać dopiero z pewnej odległości (światła ustawia się chyba przy odległości 10m). W garażu wydaje się jakby obie świeciły podobnie...
Tutaj jest zdjęcie z forum seatcupra.net zrobione IMHO (wielkość miejsca parkingowego to ok. 4,5m) z odległości ok. 8-9m. Jak widać afekt asymetryczności jest widoczny (prawy reflektor oświetla lepiej pobocze - świeci "szerzej"), ale oba reflektory mają granicę światła na podobnej wysokości...

Obrazek
EmJot
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 14 grudnia 2015, 08:51

Ogólnie temat z poziomowaniem reflektorów, jak już koledzy napisali, jest znany.
Miałem to samo, ale u mnie dotyczyło tylko prawej strony. Najpierw wymieniono mi silniczek, ale dalej było to samo, więc w końcu dostałem całą nową lampę.
Jeśli chodzi o załatwienie sprawy z ASO, to niestety trzeba się pokłócić. Standardowo powiedzą, żeby przyjechać jak wystąpi usterka lub zostawić u nich samochód na testy. Oczywiście skoro usterka występuje losowo, to oznaczałoby pozostawienie samochodu w serwisie np. na tydzień, a i tak nie ma gwarancji, że trafią na problem.
Ja wykłóciłem się w serwisie i w końcu mistrz zmiany zgodził się, żebym dostarczył własne filmiki i na tej podstawie wyreklamują. Ale w sumie nie musiałem z tego korzystać, bo udało mi się trafić na usterkę, kiedy akurat byłem gdzieś w pobliżu ASO i po prostu podjechałem tam nie gasząc silnika i mogli nagrać swój filmik.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez Gecon » 14 grudnia 2015, 10:10

Warto by było przeprowadzić adaptacje tych lefrektorow.
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez michal99 » 14 grudnia 2015, 17:04

RedBool napisał(a):Warto by było przeprowadzić adaptacje tych lefrektorow.

W moim przypadku było to wykonane. Przynajmniej taką informację otrzymałem w ASO gdy byłem na pierwszej reklamacji.
michal99
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 14 grudnia 2015, 22:29

szczeslaw napisał(a):Miałem to samo, ale u mnie dotyczyło tylko prawej strony. Oczywiście skoro usterka występuje losowo (ciach)

No właśnie. Usterka występuje NIESTETY losowo (jak moja awaria Media System Plus). I wydaje mi się, że dziś rano u mnie wystąpiła :-( Dotąd myślałem, że po prostu czasami nie jest "wystarczająco ciemno", aby bardzo wyraźnie było widać padające światło na drogę. Ale dzisiaj przyglądnąłem się i prawa lampa świeciła mi praktycznie tuż przed samochodem i nie oświetlała szczególnie pobocza. Z szoku nie wpadłem na to, aby zjechać gdzieś na stację paliw i sprawdzić na ścianie czy faktycznie tak było :-( Za to dziś wieczorem światła były po prostu wyborne... No i teraz bądź tu mądry :-(
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 15 grudnia 2015, 10:31

michal99 napisał(a):
RedBool napisał(a):Warto by było przeprowadzić adaptacje tych lefrektorow.

W moim przypadku było to wykonane. Przynajmniej taką informację otrzymałem w ASO gdy byłem na pierwszej reklamacji.

Poszukujecie kogoś kto ma do dyspozycji ODISa jest tam sporo opcji dotyczących świateł, przypuszczam że załatwił by to sprawę lub naświetlilo co może być przyczyną tak losowego ustawiania się lamp. Ci z ASO słabo się znają na oprogramowaniu a jeżeli już to poprostu się boją lub mają zabronione odgórnie ingerować tak aby czegoś nie spieszyć. Podczas diagnozy ODISem warto zaopatrzyć się w login centralnej elektryki i słownik j.niemieckiego gdyż większość opcji jest po niemiecku
Gecon
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 30 grudnia 2015, 13:24

Odkopię temat... Podobno jest jakaś akcja na to ustawianie świateł. Ktoś coś słyszał? :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 30 grudnia 2015, 18:59

michal99 napisał(a):Odkopię temat... Podobno jest jakaś akcja na to ustawianie świateł. Ktoś coś słyszał? :)

Nie wiem, ale się dowiem ;-) Niestety, dzisiaj po raz drugi w karierze Leona "padły" światła (opis przedstawię po południu), więc napisałem do ASO maila z zapytaniem, czy jest na to akcja serwisowa i jak to zgłosić. Jak coś odpowiedzą to dam znać...

-- 30 grudnia 2015, 18:17 --

EmJot napisał(a):
michal99 napisał(a):Odkopię temat... Podobno jest jakaś akcja na to ustawianie świateł. Ktoś coś słyszał? :)

Nie wiem, ale się dowiem ;-)

Rozmawiałem z serwisem w ASO - nie ma żadnej akcji serwisowej na światła.

-- 30 grudnia 2015, 18:41 --

Smutna rzeczywistość z rana (padł prawy reflektor) :-(
Obrazek
Reszta zdjęć:
porównanie diod
z przeciwka
jak widać drogę

a wieczorem (tak "dla zabawy" widocznie) padł lewy reflektor :-(
Obrazek
Ledwie dojechałem do domu :evil: Widoczność do przodu po lewej stronie: na długość linii przerywanej na drodze krajowej! (ile ona ma? 1,5 m?).
IMHO przyczyna wtórna to dzisiejszy mróz. Generalnie załamka :-(
EmJot
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 30 grudnia 2015, 22:57

Ale jak zapalisz ponownie auto, nie ustawią się poprawnie? Ja mam tak, że odpalę po nocy, ustawią się źle. Ujadę np 2-3km, zgaszę, zapalę jeszcze raz auto i już wtedy ustawi się poprawnie. Ewentualnie zanim odjadę odpalę ze dwa razy aż w końcu załapią odpowiedni poziom.
A odnośnie tej akcji, to byłem przed świętami z tym w ASO i niby mam podjechać po nowym roku i mają coś z tym zrobić. Niby mówią, że wiedzą o co chodzi... ASO Kraków.
Obstawiam, że przyczyna jest dość prozaiczna. Albo np zamknięta para w reflektorach zamarza i coś delikatnie blokuje albo z powodu niskiej temperatury silniczki nie dają rady. Ewentualnie pewnie są jakieś czujniki w zawieszeniu, może tam coś się blokuje na mrozie.
Myślę, że tę przypadłość mają wszyscy... tylko wielu nie zwraca na to uwagi albo jak się śmiga po oświetlonych drogach to nie widać problemu.
michal99
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 31 grudnia 2015, 10:39

michal99, nie wiem co jest przyczyną, ale u mnie wymiana silniczka nie pomogła. Dopiero wymiana całego reflektora rozwiązała problem. Od tamtej pory (ok. rok) problem mam z głowy, a nauczony doświadczeniem a każdym razie sprawdzam czy jest ok, zanim wyjadę z garażu.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 31 grudnia 2015, 15:35

michal99 napisał(a):Ale jak zapalisz ponownie auto, nie ustawią się poprawnie? Ja mam tak, że odpalę po nocy, ustawią się źle. Ujadę np 2-3km, zgaszę, zapalę jeszcze raz auto i już wtedy ustawi się poprawnie. Ewentualnie zanim odjadę odpalę ze dwa razy aż w końcu załapią odpowiedni poziom.

Nie próbowałem odpalania po kilka razy ze względu na tęgi mróz, który mam od dwóch dni (żal mi aku i silnika ;-)) na dzielni/okolicy ;-) Zresztą z Twojego filmu wydawało mi się, że to nic nie daje (że przekręcasz na nim kluczyk)... czyżbyś przełączał tylko przełącznik?
michal99 napisał(a):A odnośnie tej akcji, to byłem przed świętami z tym w ASO i niby mam podjechać po nowym roku i mają coś z tym zrobić. Niby mówią, że wiedzą o co chodzi... ASO Kraków.

A w "moim" ASO nie wiedzą, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo z rozmowy wywnioskowałem, że moje zdjęcia z maila pokazywali sobie wzajemnie wszyscy doradcy serwisowi. W innym ASO (telefonicznie) też miałem wrażenie, że mówię do nich o białych niedźwiedziach polarnych w środku lata w Polsce ;-) A może tylko tak udają... Generalnie jestem zniesmaczony podejściem tego drugiego ASO, które robiło wszystko, abym do nich nie oddał samochodu (pozdrawiam, bo czytają ;-p) i zaproponowali mi... abym wezwał assistance (kłania się sprawa szczeslaw-a i jego aku).
michal99 napisał(a):Obstawiam, że przyczyna jest dość prozaiczna. Albo np zamknięta para w reflektorach zamarza i coś delikatnie blokuje albo z powodu niskiej temperatury silniczki nie dają rady.

Też tak myślałem (jak widać w poście powyżej), ale dzisiaj przy większym mrozie (-11oC) światła OK, więc to nie to... Chociaż w sumie to nic nie znaczy. Wczoraj mogłem mieć wilgoć, która zamarzła, a dzisiaj lód już odparował (sublimacja ;-)) i jest OK. Nie wiem... nie rozumiem powoli tego samochodu :-(
michal99 napisał(a):pewnie są jakieś czujniki w zawieszeniu, może tam coś się blokuje na mrozie

Też stawiam na czujniki poziomowania (wie ktoś, gdzie one są zlokalizowane i czy są osobne dla każdego reflektora???).
michal99 napisał(a):Myślę, że tę przypadłość mają wszyscy... tylko wielu nie zwraca na to uwagi albo jak się śmiga po oświetlonych drogach to nie widać problemu.

DOKŁADNIE TAK michał 99. Założę się, że 50% ludzi to ma tylko tego nie widzi, bo faktycznie na oświetlonych drogach nie widać. Na nieoświetlonych też nie widać, jeśli święcą tylko lekko w dół (wydaje Ci się po prostu "że tak ma być" albo że jest już zbyt jasno, aby było dobrze oświetlone). Ja za pierwszym razem (miesiąc temu) nie byłem pewny, czy to awaria... nawet wczoraj, gdy prawy reflektor świecił centralnie w dół też nie bardzo to zauważyłem (droga nieoświetlona). Zauważyłem, że coś nie tak, gdy skręcając na skrzyżowaniu (teren niezabudowany, bez lamp) w prawo o jakieś 30 cm minąłem pieszego stojącego na rogu skrzyżowania (wariat bez odblasków czekał na kogoś, kto miał go "zebrać" z trasy). Zauważyłem go dopiero, gdy oświetlił go pasek LED od dziennych (szok :boje: ). Dopiero to dało mi coś do myślenia i podjechałem pod najbliższy mur sprawdzić, czy wszystko ze światłami OK (wtedy zrobiłem te zdjęcia). Wieczorem było równie źle. Polecam looknąć filmik z powrotu do domu: https://www.youtube.com/watch?v=2ZxojR96nRg&feature=youtu.be
EmJot
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 31 grudnia 2015, 17:02

U mnie jest tak, że odpalę 2-3 razy i ustawią się odpowiednio te ledy. Nie wyłączam świateł (przełącznik cały czas na auto), gaszę auto zapłon na zero i odpalam ponownie. Na filmiku akurat chyba nie ustawiły się dobrze, może trzeba by odpalić jeszcze raz albo dwa. No ale czasami jak nie ustawią mi się dobrze to ujadę ze 2km, wtedy zresetuję auto i jest już ok. W jakim aso się dowiadywałeś? Ja po świętach będę walczył z tym dalej. Jeśli coś coś dowiem to oczywiście napiszę. No ale dziwne, bo jak wjechałem na serwis to przyszedł jakiś mistrzu mechanik i jak mu gość z serwisu zaczął mówić o co chodzi to ten mistrzu zaczął się drapać po głowie i mówi że coś słyszał o tym, że gdzieś ma opis jak to naprawić. No ale stanęło na tym, że mnie się wtedy spieszyło, im coś tam chyba "nie działało" a ja miałem też ślady łażenia gryzoniu po silniku więc kazałem im w pierwszej kolejności obejrzeć wszystkie kable i węże. No i w końcu stwierdzili że na spokojnie po świętach się zdzwonimy i umówimy na usunięcie tej usterki świateł.
michal99
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 31 grudnia 2015, 19:47

michal99 napisał(a):U mnie jest tak, że odpalę 2-3 razy i ustawią się odpowiednio te ledy. Nie wyłączam świateł (przełącznik cały czas na auto), gaszę auto zapłon na zero i odpalam ponownie. Na filmiku akurat chyba nie ustawiły się dobrze, może trzeba by odpalić jeszcze raz albo dwa. No ale czasami jak nie ustawią mi się dobrze to ujadę ze 2km, wtedy zresetuję auto i jest już ok.

Ja próbowałem przełączać światła (wyłączać i włączać wyłącznikiem) po przejechaniu kilku km, ale nic to nie dało. Nie wyłączałem silnika - spróbuję następnym razem. Nie napisałem, że dzisiaj samochód odpalałem przy przełączniku świateł na OFF (zostawiony tak na noc), odczekałem 3 minuty na zapalonym silniku i dopiero przełączyłem na auto. Być może, że to te kombinacje pomogły... a być może nie (bo po przełączeniu na auto nie zauważyłem poziomowania się reflektorów - czyżby poziomowały się niezależnie od tego czy świecą czy nie???).
michal99 napisał(a):W jakim aso się dowiadywałeś?

Po prostu umawiałem się telefonicznie na zgłoszenie tej usterki w ASO (po Nowym Roku) i podczas rozmowy wprost zapytałem, czy jest na to akcja. Odpowiedź: nie ma.
michal99 napisał(a):Ja po świętach będę walczył z tym dalej. Jeśli coś coś dowiem to oczywiście napiszę. No ale dziwne, bo jak wjechałem na serwis to przyszedł jakiś mistrzu mechanik i jak mu gość z serwisu zaczął mówić o co chodzi to ten mistrzu zaczął się drapać po głowie i mówi że coś słyszał o tym, że gdzieś ma opis jak to naprawić.

To o czym mówił mechanik to być może _manual serwisowy_ w którym taką usterkę opisano (a właściwie sposób naprawy). Manuale serwisowe są na wiele znanych usterek Leona (sam widziałem papiery), ale to nie _akcja serwisowa_. Żaden producent nie zrobi Ci z własnej woli akcji serwisowej na to, że coś nie działa zbyt dobrze (lampy z tyłu pękają wszystkim a akcji nigdy nie było). Akcje robią tylko wtedy, gdy coś zagraża bezpośrednio bezpieczeństwu (i użytkownik nie może tej awarii zauważyć) i zmusi ich np. UOKiK. Padnięte LEDy w krytycznych przypadkach (jak mój) zagrażają bezpieczeństwu (a przynajmniej IMHO), ale to po pierwsze usterka losowa i pojedyncza, a w dodatku po jej zauważeniu mam możliwość zatrzymania samochodu i wezwania pomocy drogowej.
EmJot
Sport
Sport

Postprzez esde » 1 stycznia 2016, 01:32

EmJot napisał(a):bo po przełączeniu na auto nie zauważyłem poziomowania się reflektorów - czyżby poziomowały się niezależnie od tego czy świecą czy nie???).

Też to zauważyłem. Zakładam, że poziomują cały czas, ponieważ po wjechaniu choćby do tunelu nie mogą świecić ani w sufit ani w podłogę, czyli od razu muszą świecić tak jak mają. Potwierdza to też każdorazowy wjazd do garażu u mnie - po wjeździe i zapaleniu się świateł - nie ma pozycjonowania.
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez michal99 » 1 stycznia 2016, 10:03

Dokładnie tak jest. Mimo że są w pozycji 0, po odpaleniu auta tak czy tak poziomują się do niby właściwej pozycji. Wyłączanie w czasie jazdy na 0 nic nie daje. Z drugiej strony ciekawe jest to, że jeśli teoretycznie doładuję auto bez jego gaszenia do będę oślepiał wszystkich z przeciwka :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 1 stycznia 2016, 10:28

A skąd ten wniosek?
Przecież wcześniej zgodziłeś sie, że poziomowanie działa czy czas. Raczej rownież w czasie jazdy bo inaczej cały ten system nie miałby tak jak piszesz sensu :)
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 1 stycznia 2016, 10:35

Może gdzieś źle się zrozumieliśmy... ale wg mnie ustawia się tylko przy odpalaniu auta. Mam tak też w innym aucie z bi-xenonami. Tam się też poziomuje tylko po odpaleniu. Wiem, że to inna technologia :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 1 stycznia 2016, 10:48

Rozumiejąc samopoziomowanie jako tą efektowną procedurę zjazdu i podniesienia diod do odpowiedniego poziomu to tak, to dzieje się przy odpaleniu auta.
Ale z tego co wiem w trakcie jazdy reflektor na podstawie danych z czujników koryguje wysokość świecenia ale już w nie tak efektowny sposób lecz po prostu obniżając lub podwyższając diody o jakaś odpowiednia wartość.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 2 stycznia 2016, 18:04

Może i się mylę, teoretycznie powinieneś Ty mieć rację bo przecież po to jest cały ten system... Ja jednak tęsknię za starym dobrym pokrętłem do ustawiania wysokości pracy reflektorów :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez Cyanide » 3 stycznia 2016, 18:40

Próbowaliście może mając "opadnięty reflektor" włączyć długie światła? Przecież wtedy musi się zmienić położenie diody więc może wróci do prawidłowego ustawienia po czymś takim?
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Ocelot » 4 stycznia 2016, 12:53

U mnie system poziomowania działa zawsze jak należy, a obserwuję poziomowanie po odpaleniu kiedy tylko mogę.

Zawsze mnie ciekawi czy reflektory poziomują się w trakcie jazdy. Tak jak ktoś wyżej napisał co z przypadku, gdy doładujemy samochód czymś ciężkim bez wyłączania silnika.
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez EmJot » 4 stycznia 2016, 17:14

michal99 napisał(a): Ja po świętach będę walczył z tym dalej. Jeśli coś coś dowiem to oczywiście napiszę. No ale dziwne, bo jak wjechałem na serwis to przyszedł jakiś mistrzu mechanik i jak mu gość z serwisu zaczął mówić o co chodzi to ten mistrzu zaczął się drapać po głowie i mówi że coś słyszał o tym, że gdzieś ma opis jak to naprawić.

(przy)Byłem, zobaczyłem, (wiem czy) zwyciężyłem ;-) Stwierdzono brak błędów w kompie (od świateł). Wgrano za to nowy soft. Być może o tym wspominał ww. mistrz. Zobaczymy, czy coś to da. Niezależnie od powyższego moje obserwacje są takie, że błąd świateł występuje przy naglym spadku temperatury poniżej zera (tak jakby para wodna zamarzała). Odkąd mamy siarczyste mrozy to ze światłami wszystko OK. Co ciekawe, w ogóle z samochodem wszystko świetnie... nic nie piszczy, nic nie skrzypi, etc. :mrgreen:
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Jos » 4 stycznia 2016, 20:36

Plastiki sie z zimna obkurczyły i nie trą :)
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez EmJot » 4 stycznia 2016, 21:30

Jos napisał(a):Plastiki sie z zimna obkurczyły i nie trą :)

Heh, akurat plastiki u mnie nigdy nie skrzypiały (za to uszczelki tak ;-)), ale pamiętam, że w Focusie II FL (nówka sztuka) z lekko sportowym zawieszeniem to w zimie skrzypiało wszystko zacnie ;-)) Więc tutaj dla Leona plus i duże zaskoczenie z mojej strony (w tamtym roku nie miałem okazji przetestować w -18oC ;-)).
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Kubeusz » 5 stycznia 2016, 00:35

Dobra uwaga z tymi długimi (Cyanide). U mnie włączenie długich na stałe powoduje, że lampy podjeżdżają do góry, a wyłączenie powoduje zjazd na dół. Tego efektu nie ma jak się długimi pociągnie do siebie żeby tylko mrugnąć.

Może się przydać w dyskusji - u mnie w instrukcji obsługi napisali: "W samochodach wyposażonych w dynamiczną regulację zasięgu reflektorów (...) Zasięg jest korygowany automatycznie na podstawie stanu obciążenia pojazdu W MOMENCIE WŁĄCZENIA REFLEKTORÓW" (u mnie strona 147).
Kubeusz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 3 ST FR

Postprzez michal99 » 5 stycznia 2016, 07:57

Czyli jest tak jak myślałem. Gdy doladujemy auto bez jego gaszenia, będą źle świecić.
michal99
Sport
Sport

Postprzez bany » 5 stycznia 2016, 08:05

chyba wystarczy światła włączyć...
bany
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR my2016

Postprzez michal99 » 5 stycznia 2016, 08:39

To nic nie da. Trzeba gasic auto.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 5 stycznia 2016, 09:15

To chyba logiczne że podczas obciążenia auta reflektory się poziomuja tak aby nie oslepiac innych jadących z naprzeciwka. Na wachaczach, bodaj że tylnym lewym jest czujnik obciazenia i to on wysyła sygnał stopni lampy mają się opuszczać lub podnosić.
Zaś jak nie ma żadnych błędów w komputerze to nie ma mowy o uszkodzeniu mechanicznym, jakie kolwiek przymarzniecie solniczka itd generuje błąd. Na 95% obstawiam usterkę oprogramowania lub dekalibracje sterownika/modulu
Gecon
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 5 stycznia 2016, 09:35

Kubeusz napisał(a):Może się przydać w dyskusji - u mnie w instrukcji obsługi napisali: "W samochodach wyposażonych w dynamiczną regulację zasięgu reflektorów (...) Zasięg jest korygowany automatycznie na podstawie stanu obciążenia pojazdu W MOMENCIE WŁĄCZENIA REFLEKTORÓW" (u mnie strona 147).

W instrukcji jest masa błędów (tłumaczona przez googla? :-D), więc do tych zapisów zbytnio bym się nie przywiązywał, ale jeśli jest tak, jak zacytowałeś to by oznaczało, że reflektory poziomują się już po otwarciu samochodu (jest ciemno, comming/leaving home jest ON) BEZ PRZEKRĘCENIA KLUCZYKA w stacyjce (???)

-- 5 stycznia 2016, 09:35 --

RedBool napisał(a):Na wachaczach, bodaj że tylnym lewym jest czujnik obciazenia i to on wysyła sygnał stopni lampy mają się opuszczać lub podnosić. Zaś jak nie ma żadnych błędów w komputerze to nie ma mowy o uszkodzeniu mechanicznym, jakie kolwiek przymarzniecie solniczka itd generuje błąd. Na 95% obstawiam usterkę oprogramowania lub dekalibracje sterownika/modulu

No ale dekalibracja modułu to chyba daje usterkę świateł non stop, a nie co jakiś czas (losowo), jak u mnie? P.S. W Leonach z belką czujnik też jest na belce po lewej?
EmJot
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 5 stycznia 2016, 09:35

Kurde, tłumacząc dosłownie to chyba na to by wychodziło - ale chyba wszyscy zauważyli, że tak nie jest :)
Pewnie dali to jakiemuś "Januszowi tłumaczeń".

Może zamiast 'w momencie włączenia reflektorów' powinno być 'kiedy reflektory są włączone' :)
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 5 stycznia 2016, 09:48

Po pracy zerknę w Else i zobaczę jak wygląda zawieszenie,

-- 5 stycznia 2016, 09:48 --

W autach z belka powinno być na stabilizatorze
Gecon
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 5 stycznia 2016, 10:45

EmJot napisał(a):Niezależnie od powyższego moje obserwacje są takie, że błąd świateł występuje przy naglym spadku temperatury poniżej zera (tak jakby para wodna zamarzała). Odkąd mamy siarczyste mrozy to ze światłami wszystko OK.

Nie do końca zgadza się to z moimi obserwacjami. Owszem, występowanie usterki było zależne od temperatury, ale... mam garaż, w którym temp. zawsze jest powyżej zera (minimalna, którą zanotowałem, to +5 stopni), a mimo tego problem u mnie występował.
Zniknął całkowicie po wymianie jednej lampy. Od czasu jak zauważyłem usterkę u siebie, zwracam uwagę na ustawienie świateł zawsze przy wyjeździe z garażu (widać to ładnie na ścianie). Nie ma więc raczej możliwości, żebym to przegapił.
Dla mnie wnioski są takie: jest to wina samej lampy, a nie oprogramowania tudzież czujników przy zawieszeniu. Nie wiem też, czy chodzi o zamarzającą wilgoć, bo tak jak mówię - u mnie temp. nigdy nie spadała poniżej zera, a mimo wszystko problem występował.
Chyba, że występuje kilka różnych usterek, mających różne przyczyny, ale ten sam objaw :D
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 5 stycznia 2016, 10:58

szczeslaw napisał(a):Dla mnie wnioski są takie: jest to wina samej lampy, a nie oprogramowania tudzież czujników przy zawieszeniu. Nie wiem też, czy chodzi o zamarzającą wilgoć, bo tak jak mówię - u mnie temp. nigdy nie spadała poniżej zera, a mimo wszystko problem występował. Chyba, że występuje kilka różnych usterek, mających różne przyczyny, ale ten sam objaw :D

Jeśli wina lampy to znaczyłoby, że mam oba reflektory wadliwe... i to z wystepowaniem usterki losowo, IMHO jednak występuje kilka różnych usterek dotycząych LEDów i ich poziomowania. Jedne dotyczą ściśle hardware, a inne software (śliski temat z tymi porównaniami IT ;-)).
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Kubeusz » 5 stycznia 2016, 13:03

szczeslaw napisał(a):(...)
Dla mnie wnioski są takie: jest to wina samej lampy, a nie oprogramowania tudzież czujników przy zawieszeniu.
(...)

..chyba, że lampa ma swoje ECU i jest to soft w lampie z sygnałami pobieranymi przez lampę po CANie...
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez Gecon » 5 stycznia 2016, 18:47

Oczywiście że lampa ma (jak to nazywasz) ECU
. Jest nim moduł sterujący, bez niego lampa nie będzie działać, między innymi lampy kodujemy po przez geko

-- 5 stycznia 2016, 18:47 --

Obrazek

1 - Reflektor
2 - Nakrętka mocująca, regulac
3 - Śruby mocujące
4 - Pokrywa światła drogowego

5 - Czujniki wysokości zawieszenia
6 - Sterownik regulacji zasięgu reflektorów -J431-
7 - Lewy silnik nastawczy regulacji zasięgu reflektorów -V48- lub prawy silnik nastawczy regulacji zasięgu reflektorów -V49-
8 - Moduł mocy 1 lewego reflektora diodowego -A31- lub moduł mocy 1 prawego reflektora diodowego -A27-
9 - Pokrywa światła mijania
10 - Jednostka chłodząca
Gecon
Sport
Sport

Postprzez Kubeusz » 5 stycznia 2016, 19:52

RedBool napisał(a):10 - Jednostka chłodząca

Piękny radiator o pięknej nazwie ;)

Ze zdjęcia (można się było tego spodziewać) wynika, że jeśli chodzi o poziomowanie (wykonanie funkcji) odpowiedzialne są tylko:
-sterownik (6),
- silnik (7) zapewne z potencjometrem.

Czujnika pochyłu (5) nie ma co rozważać, bo jego błędny odczyt wprowadził by offset zarówno dla lewej, jak i prawej lampy po równo (a nie sądzę, ze są dwa czujniki - w sensie dla lewej i prawej strony).

Jeśli komuś pada wysokościowo jedna strona, to albo pada sprzężenie zwrotne z potencjometru (lub jakiegoś innego kodera pozycji) albo soft w ECU danej lampy. Drugie wykluczam, bo gdyby miał paść soft lub kalibracja to padnie całkiem i w ogóle nie będzie działać, a nie "trochę padnie soft". Stawiam, że winowajcą jest sprzężenie zwrotne z pozycji lampy. Pewnie luzuje się domniemywany potencjometr (albo ma gniazdo z plastiku, które się w końcu wygniata) i przez to wskakuje mu np. histereza albo jest po prostu paściaty albo nie jest szczelny i te egzemplarze, które więcej parują go w końcu zaleją ;) Jakby nie było jest to pewnie tradycyjne serwo jak w modelarstwie i ot cała filozofia ustawiania pozycji.

Ciekaw jestem, czy z czasem producent auta lub producenci niezależni dojdą do wniosku, że opłaca się sprzedawać tylko ten silniczek jak już zacznie dogorywać ;)

Nie oglądałem swoich lamp, więc mam pytanie - czy ta regulacja wskazana na obrazku jest tylko dla reflektorów z żarówkami, czy jest też dostępna regulacja w LEDach dla stacji diagnostycznej? W sumie jak komuś zacznie padać poziomowanie to będzie miał problem na stacji diagnostycznej, chyba że mu się uda prawie i akurat ustawi prawidłowo...

BTW: ECU=Electronic Control Unit, popularna i potoczna nazwa dla każdego sterownika w samochodzie.
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez pinkibass » 5 stycznia 2016, 20:07

W LED też jest regulacja świateł mijania na reflektorze - w osi pionowej i poziomej.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 5 stycznia 2016, 20:35

To co zamiescilem na zdjeciu wyzej to jest lampa LED i teraz tak:

Ustawianie reflektorów, reflektory diodowe

Obrazek

Warunki sprawdzania i ustawiania :
Samochód i przyrząd do ustawiania reflektorów muszą być ustawione na równej powierzchni.
Zbiornik paliwa całkowicie napełniony
Ciśnienie w oponach jest prawidłowe
Klosze nie są uszkodzone ani zabrudzone
Reflektory i żarówki są sprawne
Reflektor musi być schłodzony do temperatury pokojowej - sprawdzić przy otwartej pokrywie przedniej poprzez dotknięcie ręką pokrywy obudowy z tyłu reflektora.
Obciążenie: jedna osoba lub ciężar 75 kg na siedzeniu kierowcy, brak dodatkowego obciążenia samochodu (masa własna)
Przełącznik ustawiania wysokości reflektorów w położeniu „0”
Samochód musi zostać przetoczony o kilka metrów lub kilkakrotnie z przodu i z tyłu ugięty na zawieszeniu, aby sprężyny ustawiły się prawidłowo
Hamulec ręczny musi być zwolniony, aby samochód nie był naprężony.

Reflektor zwykly
Obrazek

1 - Reflektor
2 - Nakrętka mocująca, regulacja
3 - Śruby
4 - Żarówka przedniego lewego kierunkowskazu -M5- lub żarówka przedniego prawego kierunkowskazu -M7-
5 - Oprawa żarówki kierunkowskazu
6 - Żarówka lewego światła drogowego -M30- lub żarówka prawego światła drogowego -M32-
7 - Tylna pokrywa światła drogowego / kierunkowskazu
8 - Lewy silnik nastawczy regulacji zasięgu reflektorów -V48- lub prawy silnik nastawczy regulacji zasięgu reflektorów -V49-
9 - Tylna pokrywa światła mijania
10 - Żarówka lewego światła mijania -M29- lub żarówka prawego światła mijania -M31-
11 - Oprawa żarówki światła do jazdy w dzień / światła pozycyjnego
12 - Żarówka światła do jazdy w dzień i światła pozycyjnego z lewej strony -L186- lub żarówka światła do jazdy w dzień i światła pozycyjnego z prawej strony -L188-

-- 5 stycznia 2016, 20:35 --

Oczywiscie ze jest regulacja, LEDy i zwykle lampy ustawia sie w ten sam sposb, LEDy dodatkowo mozna poziomowac za pomoca ODISa
Gecon
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 5 stycznia 2016, 21:42

Kubeusz napisał(a):Jeśli komuś pada wysokościowo jedna strona, to albo pada sprzężenie zwrotne z potencjometru (lub jakiegoś innego kodera pozycji) albo soft w ECU danej lampy. Drugie wykluczam, bo gdyby miał paść soft lub kalibracja to padnie całkiem i w ogóle nie będzie działać, a nie "trochę padnie soft".

A jeśli komuś pada na przemian prawa i lewa strona? :D IMHO nie wziąłeś pod uwagę trzeciej opcji, tzn. że soft ma bug (jak np. blue screen w Windzie :-P), który co jakiś czas się ujawnia (ponieważ softy w obu lampach są takie same to błędy dotyczą obu lamp).

-- 5 stycznia 2016, 21:42 --

RedBool napisał(a):(...)
8 - Moduł mocy 1 lewego reflektora diodowego -A31- lub moduł mocy 1 prawego reflektora diodowego -A27-
(...)

Dzięki RedBool za ciekawy materiał edukacyjny ;-)
EmJot
Sport
Sport

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne