Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Niedokładny wskaźnik paliwa.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Nie dokładny wskaźnik paliwa.

Postprzez Jaro40 » 17 marca 2015, 19:53

Zgadzam się w stu procentach z michal99.Co ma wspólnego kształt zbiornika .Pomijając zapas paliwa tzw. ,,rezerwy",jeżeli wskaźnik paliwa pokazuje 1/2 to w zbiorniku powinna być połowa jego pojemności( pomijając rezerwę ).
Zakładając , jakby wskaźnik temperatury np. cieczy chłodzącej wskazywał 70 stopni a faktycznie jest np.100 to, według mnie mijało by się z celem stosowanie wskaźników.
Jaro40
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon III 5F 1.4
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Postprzez mstokowy » 18 marca 2015, 20:01

Serio patrzycie na ten wskaźnik kiedy macie dość dokładne wskazanie zasięgu na komputerze ???? Ja na niego nie patrzę w ogóle, gdyby nie było wskaźnika zasięgu to byłby problem a tak co za różnica ? Ma zasygnalizować rezerwę i tyle, ew. zgrubnie pokazać ile tam tego paliwa mniej więcej jest... ciekawy jestem ile stron nabijecie w tym temacie :)
Seat Leon 5F Cupra 280 MY14 MANUAL, 301.5 KM @ 6027 rpm, 379.5 Nm @ 4392 rpm
mstokowy
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez michal99 » 18 marca 2015, 20:10

Chodzi o zasadę. W takim razie, po co jest ten wskaźnik? Po co mi niepotrzebnie zajmuje miejsce? Mnie też to za bardzo to nie przeszkadza, ale irytuje mnie, że auto jest wyposażone w całą masę różnych fajnych i przydatnych nowoczesnych technologii, a głupi wskaźnik paliwa musi być spieprzony :)
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez mstokowy » 18 marca 2015, 21:28

michal99 napisał(a):W takim razie, po co jest ten wskaźnik?

Taka motoryzacyjna tradycja, zawsze był to dają z rozpędu.. :)
mstokowy
Signo
Signo

Postprzez Zix » 19 marca 2015, 14:59

mstokowy napisał(a):Serio patrzycie na ten wskaźnik kiedy macie dość dokładne wskazanie zasięgu na komputerze ?? Ja na niego nie patrzę w ogóle,
+1
Inna rzecz, że z kalibracją wskazań komputera też są problemy - u mnie za każdym razem gdy tankuję (zawsze do pełna, praktycznie zawsze gdy komputer pokazuje, że zostało jedynie 0-30km do przejechania) wchodzi najwyżej 43-44 litry. Czyli zakładając, że bak ma faktycznie 50l to w moim przypadku rezerwa to pewnie z 10-12 litrów, a to co wg komputera jest już pustym bakiem to faktycznie jakieś 7 litrów.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez grzelmo » 20 marca 2015, 18:33

Dzisiaj tankowałem swojego Leona (dla przypomnienia 1.4TSI 125KM) - 2kreski zasięg ok. 120km i do pierwszego odbicia weszło 43.5l, dolałem do 45l i odpuściłem.
Wydaje mi się, że jest w miarę dokładnie - przynajmniej u mnie :)
grzelmo
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Jaro40 » 21 marca 2015, 09:48

Zgadzam się z michal99.............
A ja ciekawy jestem , ile stron nabiłby forumowicz mstokowy jakby wskazania zasięgu na komputerze były błędne.
Jaro40
Stella +
Stella +

Postprzez Vampire1984 » 21 marca 2015, 11:06

Jedna kreska to teoretycznie około 6,25 litra biorąc pod uwagę ze zero kresek to 0 litrów, ale najpewniej jest to coś 6l +/- 0.5l :wink:
Jeśli przekłamuje tak poważnie, to do aso zgłosić błąd wskaźnika jeśli pewnej części użytkowników ona działa poprawnie :wink: (mi dość dobrze pokazuje)
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez michal99 » 21 marca 2015, 11:41

Ale nie chodzi o 1 kreskę a o szybkość ich znikania od połowy zbiornika w dół.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 21 marca 2015, 14:11

Chyba nie doczytałeś co miałem do przekazania:) "Jesli przeklamuje to do aso". Rozwodzimy się już 2 strony na temat przekłamania jakiegoś pływaka i wskaźnika na desce rozdzielczej...
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez mstokowy » 21 marca 2015, 20:15

Jaro40 napisał(a):A ja ciekawy jestem, ile stron nabiłby forumowicz mstokowy jakby wskazania zasięgu na komputerze były błędne.

Dobre... za chwilę będzie 6 miesięcy odkąd założyłeś ten temat, ale nie ma tu ani jednego konkretu rozwiązującego Twój problem. Więc gdyby mi to tak strasznie przeszkadzało jak Tobie, a nikt by mi tu nic nie podpowiedział w ciągu max. miesiąca to pewnie bym podjechał do ASO przynajmniej o to spytać lub zgłosić problem. Niestety nie ma tu o tym ani słowa... Pozdrawiam i życzę tylko takich banalnych problemów z autkiem w przyszłości...
mstokowy
Signo
Signo

Postprzez Jaro40 » 22 marca 2015, 11:46

Szanowny Kolego mstokowy ,jakby Kolega czytał dokładnie dział ,,niedokładny wskaźnik paliwa''to doczytałby, że padły konkretne rozwiązania..Np. napisał - Wojtaz666 ,,Raczej normalna sprawa, u mnie jest podobnie, dopiero po przekroczeniu ok. 230km zaczyna ubywać paliwa'' ,rafko1 ,, Też to zauważyłem byłem lekko zdziwiony trasa Kraków- Piotrków Trybunalski, a tu na wskaźniku full'' itd.
A co się tyczy rozwiązań ,(Dobre... za chwilę będzie 6 miesięcy odkąd założyłeś ten temat, ale nie ma tu ani jednego konkretu rozwiązującego Twój problem)to pojawiły się w tym samym dniu w którym założony został wątek. POZDRAWIAM
Jaro40
Stella +
Stella +

Postprzez Wojtaz666 » 22 marca 2015, 12:54

W mojej wypowiedzi jest mały błąd, a mianowicie - paliwa cały czas ubywa, a nie po przekroczeniu 230km, no bo na powietrzu tych 230 km, nie robię? :) Sprawa wygląda następująco - kiedy jeżdżę w miarę spokojnie wskaźnik odzywa się właśnie po tych 230-250km. Jeśli auto jest deptane od samego zatankowania to 140-160km i gaśnie jedna kreseczka, więc wg. mnie wskaźnik jest dla mnie wystarczająco precyzyjny, gorzej by było jakbym miał przejechane załóżmy 400km, a kreski wszystkie...
Wojtaz666
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR

Postprzez mstokowy » 22 marca 2015, 13:35

Jaro40 przeczytałem dokładnie, rzecz nie polega na samym czytaniu ale czytaniu ze zrozumieniem ;) To co przytaczasz to nie są rozwiązania, to są potwierdzenia niedokładnych wskazań u innych a to nie to samo... Rozwiązania to np. "byłem w ASO, zrobili mi to i to" albo "zrób to i tamto i będzie wskazywać poprawnie", a takich w tym temacie nie ma. Są też rożnego rodzaju domniemania czemu tak jest a to też nie to samo...
Tak jak napisał Vampire1984 jak coś nie działa albo działa niezgodnie z Waszymi oczekiwaniami to do ASO w końcu po to one są. Może się doczekacie akcji serwisowej pt. "kalibracja wskaźnika paliwa" jeśli będziecie o to wystarczająco marudzić albo jakiegoś oficjalnego wyjaśnienia
mstokowy
Signo
Signo

Postprzez Jaro40 » 22 marca 2015, 15:54

Widzę, że temat wskaźnika bardzo Cię ,,wciągnął'' mstkowy.Dla mnie potwierdzenie niedokładności wskaźnika paliwa przez innych użytkowników jest już rozwiązaniem problemu. Wychodzi na to,że u innych też tak jest i powiedzmy jest to normą.Koniec tematu.
Nie Tobie pouczać ,oceniać jak kto czyta,sam do tematu nic nie wniosłeś,a wielce zabierasz głos.
Moim zdaniem ,jeżeli nie ma się nic konkretnego w temacie do powiedzenia, to nie należy zabierać głosu.
Ja w swoim wątku prosiłem forumowiczów o sugestie ,a nie rozwiązanie problemu.
Kolega chyba nie czyta ze zrozumieniem!!!!.
Już gdzieś pisałem,że forum jet chyba po to, by wymieniać się wiedzą i doświadczeniem w danym temacie.A nie opisywać czy ktoś ,,marudzi'' i robi wielki ,,problem ''.
POZDRAWIAM
Jaro40
Stella +
Stella +

Postprzez mstokowy » 22 marca 2015, 21:34

Jaro40 napisał(a):Nie Tobie pouczać ,oceniać jak kto czyta

...ok przepraszam, rozumiem że to przywilej zarezerwowany dla Ciebie zresztą sam pierwszy z niego skorzystałeś w stosunku do mnie
Jaro40 napisał(a):jakby Kolega czytał dokładnie dział

a wcześniej pouczałeś też kolegów Oracle i lewy1305

A żeby coś wnieść merytorycznego do tej jakże ciekawej dyskusji poza moją wcześniejszą sugestią żeby udać się z tym do ASO jak Ci to przeszkadza, to muszę zgodzić się z kolegą Zix. To co wskaźnik i komputer pokazuje jako zero w istocie oznacza, że w baku jeszcze jest kolejne 7 litrów. To czemu te 7 litrów tam jeszcze siedzi kolega Oracle ładnie wyjaśnił - ale on też stwierdził na wstępie, że marudzicie a to dyskwalifikuje jego wypowiedź już na starcie :D

Strasznie Jaro40 jesteś spięty i bierzesz wszystko do siebie, zacznij brać otaczający Cię świat z odrobiną dystansu i może skończmy już te przepychanki ?
mstokowy
Signo
Signo

Postprzez Jaro40 » 22 marca 2015, 22:25

Widzę , że Kolega mstkowy nie tylko zna się na motoryzacji ale jest też wspaniałym psychologiem.
Pozdrawiam i dobranoc..................
Jaro40
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek3city » 23 marca 2015, 13:46

Widzę że niektórym to potrzebny pilny odpoczynek ...od wszystkiego.
Mstokowy ma rację, jak macie uwagi co do działania wskaźnika polecam wizytę w ASO lub pismo do producenta.
Rozwijanie tematu na kilkanaście stron z nic nie wnoszącą dyskusją to jak dla mnie zwykłe nabijanie postów.
Misiek3city
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez michal99 » 23 marca 2015, 14:03

Ja to nie rozumiem o co Wam chodzi z tym nabijaniem postów? Co mi zależy czy mam 100 czy milion. Rozumiem że nie powinno się zaśmiecać forum no ale dajmy spokój temu czepialstwu... To może zamknąć całe forum bo od problemów jest ASO?
michal99
Sport
Sport

Postprzez Thriade » 23 marca 2015, 15:14

ASO na 99% powie, że 'ten typ tak ma', więc jeżdżenie do nich mija się z celem (tak jak w przypadku cieknącego tylnego spryskiwacza, który mnie wk... każdego dnia). No chyba, że ktoś ma dużo wolnego czasu (może mój tata emeryt by coś wskórał :)). Też uważam, że jak wskaźnik jest, to powinien dobrze działać, tak dla zasady, a nie, że mam jakiś wskaźnik, a muszę patrzeć na zasięg w kompie. A że jestem panikarą (zawszę się boję jak jest rezerwa, że mi braknie paliwa) to tankuję jak mam 2 kreski :)
Thriade
Stella +
Stella +

Postprzez rafko1 » 25 marca 2015, 19:48

Wskaźnik jest ok to samo jest w golfie 7 nie ma co się irytować . Gdy mam na zbiorniku przejechane ok 700km stacja :-D . Wskazania są podyktowane dynamiką jazdy .Raz rezerwa zapala się i wyskakuje info, że na niej mogę przejechać 50km ,a nie raz 80km.To nie jest diesel.Dzisiaj zapaliła się czerwona kreska koło stacji wlałem 45 l.
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez Cobra_o7o » 26 marca 2015, 00:02

Ja mam wrażenie że zapominacie jeszcze o jednej rzeczy - przynajmniej nie zauważyłem by było coś o tym wspominanie.
Tam, w zbiorniku jest pływak, taki czy inny, nie istotne aż tak. Jest też soft, który interpretuje to co pokazuje ten wskaźnik i pomijam tutaj przeliczenia zasięgu i inne takie.
Zauważcie że czasy "migania" rezerwy dawno się skończyły. Dziś rezerwa się zapala i koniec - a pływak przecież pływa, jak sama nazwa wskazuje ;)
Kiedyś to pływanie pływaka objawiało się właśnie miganiem kontroli, dziś tego efektu nie ma bo komputery przejęły kontrolę także nad tym co pokazuje ów pływak.
Samochody, które nie mają komputera pokładowego i nie wyświetlają spalania, zasięgu i innych takich, też nie mrygają rezerwą. Zapala się i koniec.

Owszem, nieliniowość wskazań to zmora i wydaje się że już dawno producenci samochodów powinni z nią się uporać.
Albo nie potrafią, albo nie chcą.
To co wcześniej napisał Tom_O o komórkach - możliwe że to celowe działanie psychologiczne, ale głupie bo łatwe do zauważenia.

Może tez być kwestia oprogramowania. Mój wózek po zatankowaniu mniej niż 10L w ogóle nie wykaże tego na wskaźniku. Nie istotne ile faktycznie ma w zbiorniku. Zaleję trzy razy po 5L - wciąż nie "odczuwa" różnicy. Zaleję raz 15L pokaże to bez problemu. I jak to wyjaśnić?
Jedynie oprogramowanie, które nie przewiduje wszystkiego lub celowo reaguje tak lub inaczej na różne sytuacje.

Jest też jeszcze jedna rzecz, o którą zahaczyliście ale nie powiązaliście tak do końca.
Nie wiem na ile to fakt ale myślę że w dobrym kierunku by to wyjaśnić. Zakładam że cały zbiornik paliwa 50L starcza na przejechanie 400km na tempomacie.
Pisałem o kontroli nad wskazaniami rezerwy i małych dotankowań - przecież CAŁY zakres tego co pokazuje wskaźnik poziomu paliwa może być kontrolowany przez komputer.

I teraz - zatankuj pod korek i jedź tempomatem 400km - spalanie 50, zasięg 400, po przejechaniu 200km 25L w zbiorniku to 1/2 zakresu wskaźnika, kolejne 200km wskaźnik pokazał 0 na końcu trasy - ideał. I to przyjmijmy za wzornik.

A teraz zatankuj na tej samej stacji, 200km jedź tempomatem a 200km "sportowo" - spalanie 50-(ileś tam), zasięg 400-(tam ileś), po przejechaniu 200km 25L w zbiorniku to 1/2 zakresu wskaźnika, kolejne 200km - zonk, brakło paliwa.
"Wskaźnik mnie oszukał, co za szmelc, przecież powinienem przejechać jeszcze 200km" itp., itd.
No niestety zmieniłeś styl, jazdy, zmieniło się spalanie, załóżmy o 50% więc druga "połowa" wskaźnika to tylko 100km.

Chciałem rozpisać jeszcze przypadek z jazdą "emerycką" ale po tym pierwszym przykładzie wszystko widać dokładnie co miałem na myśli.
Jeśli faktycznie tak jest że na wskaźnik wpływają obliczenia zasięgu i w sposób, który opisałem to jest to rozwiązanie zagadki.
Oczywiście rozwiązanie wskazania rezerwy też będą uzależnione i raz wyniesie 5L innym razem 10L.
W praktyce spalanie chwilowe, podczas wypalanie tego jednego zbiornika może zmieniać się wielokrotnie. Jeśli ktoś jeździ cały czas jednostajnie (co do spalania chwilowego) to jemu wskaźnik pokaże idealnie. W przeciwnym razie będzie czeski film.
Powiązać to wszystko razem i mamy chaotyczne, niekontrolowane, nielogiczne odczyty wskaźnika poziomu paliwa.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez michal99 » 26 marca 2015, 06:56

Gdy już jest mega rezerwa to ostatnia dioda miga... Najpierw świeci na czerwono a potem miga :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 26 marca 2015, 07:55

Widać zamierzenie programistów, nie efekt przelewania paliwa podczas jazdy.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez szczepan » 27 marca 2015, 19:53

Wskaźnik to wskaźnik a nie miernik. Bez zrozumienia tych definicji można bez sensu bić pianę do końca świata. Najprościej można to odnieść do napięcia prądu elektrycznego. Przykładasz śrubokręt (WSKAŹNIK) świeci dioda znaczy napięcie jest ale nie wiadomo jakie (200V, 210V 230V nie masz pojęcia) Podpinasz miernik i odczytujesz wartość napięcia. Przypominam, że samochód wyposażony jest w wskaźnik paliwa a nie miernik. Wg mnie temat do zamknięcia.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez Cobra_o7o » 28 marca 2015, 00:04

Hmmm, ciekawe podejście ale z błędnym założeniem.
W samochodzie wskaźnikiem próbkowana jest rezerwa a poziom paliwa miernikiem.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez szczepan » 28 marca 2015, 09:18

Cobra_o7o napisał(a):Hmmm, ciekawe podejście ale z błędnym założeniem.
W samochodzie wskaźnikiem próbkowana jest rezerwa a poziom paliwa miernikiem.
Miernik to coś czym się mierzy a nie to co się mierzy. Zatem poziom paliwa nie może być miernikiem czyli przyrządem do mierzenia. Proponuję jednak dać już spokój.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez Vampire1984 » 28 marca 2015, 09:44

Dajcie już spokój temu tematowi...ileż można wałkować coś tak blahego jak wskaźnik paliwa? Szczepan w końcu mam nadzieje ze wytłumaczył co nie którym "dokładność", "nie dokładność" tego przyrządu do wskazań "ilości" paliwa.
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez michal99 » 28 marca 2015, 09:54

Czy ktoś wyjaśni mi dlaczego co niektórym tak przeszkadza że się prowadzi poważną lub mniej poważną dyskusję? :) czy nie od tego jest forum?
michal99
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 28 marca 2015, 10:00

Ze zaraz temat o wskaźniku paliwa osiągnie 3 strony gdzie temat jakim przykładowo jest automatyczna regulacja świateł nikt się nie rozwodzi nad jakością automatu ze nie jest dynamiczny nie oświetlają boków itd itd, albo parujących reflektorów nie wspominając o śmierdzącej klimatyzacji ze nikt tam nie narzeka ze jezu 21wiek a ze śmierdząca A/C nie potrafią sobie producenci poradzić o zgrozo
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez michal99 » 28 marca 2015, 10:08

Wiec mam dla Ciebie inne rozwiązanie: sprzedaj Leona i nie wchodź na forum skoro ma tyle wad.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 28 marca 2015, 10:12

szczepan napisał(a):Zatem poziom paliwa nie może być miernikiem czyli przyrządem do mierzenia.

Racja, ale to co widzisz w kokpicie to wskazanie miernika, który znajduje się w zbiorniku paliwa.

I druga racja, dajmy spokój bo skoro nawet konstruktorzy tego systemu nie potrafią wyjaśnić czemu tak jest jak jest, to tym bardziej jego użytkownicy 8)
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 1 kwietnia 2015, 07:02

@michal
Kto ja? Przecież mój samochód tych wad nie posiada wiec nie wiem skąd wziąłeś swoje rozwiązanie dla mnie.

-- 1 kwietnia 2015, 07:02 --

Moze nie konkretnie do wskaznika paliwa ale co do ilosci wlewanego paliwa a wskazan ile niby weszlo
http://www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m ... 29479.html
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Thriade » 1 kwietnia 2015, 14:29

Heh, no właśnie jakiś czas temu zastanawiałam się jak to możliwe, że do baku 50l wlałam prawie 50l, kiedy rezerwa się ledwo zaświeciła, a Leoś przewidywał mi jeszcze dobre 60km jazdy :> No to teraz mi rozjaśniłeś hehe, a ja już opowiadałam mężowi jak to odkryłam, że mamy większy bak :D
Thriade
Stella +
Stella +

Postprzez Zix » 9 kwietnia 2015, 07:59

Vampire1984 napisał(a):...
Moze nie konkretnie do wskaznika paliwa ale co do ilosci wlewanego paliwa a wskazan ile niby weszlo
http://www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m ... 29479.html

Takie podejrzenia miałem od zawsze. Nieraz tankowałem 53 litry do 50-litrowego baku...
Jak tu kiedyś o tym pisałem to mnie jeden kolega przekonywał, że to niemożliwe, urząd miar i tak dalej. Taa...
Biały Miś napisał(a):W kwestii Stacji Paliw. Jeżeli na stacji np. jest awaria pompy, to po wymianie przyjeżdżają ludzie z Urzędu Miar i sprawdzają ilość paliwa na dystrybutorze i w zbiorniku, który przywożą. Jeżeli się zgadza, to wtedy taka pompa jest dopuszczona do pracy przy sprzedaży paliwa. Widziałem na własne oczy jak pracowałem na jednej ze stacji.
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184

Postprzez Cobra_o7o » 11 kwietnia 2015, 01:15

W razie podejrzeń o oszustwie na ilości tankowanego paliwa łatwo skorygować fakty.
Wystarczy mieć mały bo pięciolitrowy kanisterek i zalać go tymi pięcioma litrami a następnie zbadać czy faktycznie tyle jest.
Warto wcześniej dokładnie oznaczyć sobie poziom tych 5L. Przy oszustwie 6% (53L zamiast 50L) w testowym kanisterku braknie 300ml czyli więcej niż szklanka. Będzie to wyraźnie zauważalne.

Pytanie co zrobić w przypadku wykrycia oszustwa?
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 27 grudnia 2015, 13:58

Witam dzisiaj tankowałem wóz na bp i wlałem ok 47l, nadmienię że nie paliła się jeszcze rezerwa. Co jest grane? winny jest wskaźnik czy stacja, a może zbiornik na większą pojemność :-D
rafko1
Sport
Sport

Postprzez Ocelot » 27 grudnia 2015, 15:15

Ja przy pierwszym tankowaniu po odbiorze auta z salonu wlałem 53 litry ... (pierwsze odbicie)
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez rafko1 » 27 grudnia 2015, 16:48

Czyli jest ok mam nadzieję , że nie oszukują na tej stacji .
rafko1
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 28 grudnia 2015, 13:03

Wczoraj też wlewałem prawie dokładnie 47l i miałem czerwoną diodkę i pokazywało mi zasięg 40km (trochę przejeździłem na tej diodce). Jak tankowałem po odbiorze samochodu to zasięg wyświetlał się 0km i weszło też 53 litry.
Nie wiem jak to interpretować.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez michal99 » 28 grudnia 2015, 14:55

Panowie ja zazwyczaj wlewam zaraz jak mi się zaświeci czerwona dioda. Przeważnie wchodzi 47-49 litrów. Trzeba by przeliczyć spalanie z kalkulatora w stosunku do tego co pokazuje komp i zobaczyć ile się to różni. Nie wiem jak są tolerancje ale chyba da się w ten sposób ocenić czy bardzo nasz oszukują na danej stacji na ilości... Mi zazwyczaj ta rozbieżność wychodzi w granicach 0,25 litra (kalkulator vs komp w aucie).
michal99
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 28 grudnia 2015, 16:09

Mi natomiast ZAWSZE sygnalizuję rezerwę kiedy zasięg wynosi 75km :-P

...tyle, że zwykle mam bardzo podobne średnie spalanie (około 6.5L/100km)... :roll:
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez KubaaBia » 24 stycznia 2018, 19:45

Panowie,
Takie inne pytanie, czy ktoś ma taki sam problem z dokładnościa wskażania sredniego zużycia paliwa ?
Porównowywałem średnie spalanie z komputera do policzenia w chwili pełnego tankowania i zawsze o 0,4 jest wieksze np.

Dzis zalalem 48,2l ~ 685km -->wychodzi 7.03l według baku, według wskazan komputer było 6.6l

Czy jest mozliwosc ustawienia tego dokładniejszego ?
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Aremzi » 24 stycznia 2018, 20:56

Mam bardzo podobnie. ok. 0,4l/100 km więcej w stosunku do tego co pokazuje komputer.
Long is the way AND Hard, that out of hell leadsup to Light.
Aremzi
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR 1.4

Postprzez Limak9 » 24 stycznia 2018, 21:57

Jest możliwość kalibracji wskazań chyba 2 granicach 85-115%
Limak9
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST280

Postprzez Le0nZawodowiec » 24 stycznia 2018, 22:39

michal99 napisał(a):Panowie ja zazwyczaj wlewam zaraz jak mi się zaświeci czerwona dioda. Przeważnie wchodzi 47-49 litrów. Trzeba by przeliczyć spalanie z kalkulatora w stosunku do tego co pokazuje komp i zobaczyć ile się to różni. Nie wiem jak są tolerancje ale chyba da się w ten sposób ocenić czy bardzo nasz oszukują na danej stacji na ilości... Mi zazwyczaj ta rozbieżność wychodzi w granicach 0,25 litra (kalkulator vs komp w aucie).

Mi zaraz po zapaleniu sie rezerwy wchodzi okolo 43, 44 litry ropy. Zawsze cos kolo tego i komputer pokazuje wtedy ze pozostaly dystans to 80km. Nie wiem jak wersja 1.6 diesel ma sie do tego ale mi komputer sie myli o 0.1L w porownaniu z tym ile wleje. Moze na tych stacjach faktycznie kilka litrow wyciagaja od klientow. 5 litrow nikomu nie podpadnie.
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f

Postprzez KubaaBia » 25 stycznia 2018, 11:15

Z tego co pamietam to w instrukcji jest wpisane ze rezerwa zapala sie jak w baku zostaje 7l.

Zadzwonie dzis do serwisu i spytam czy moga mi to poprawic bo troche wkurza mnie to a luboe miec dokladnie.
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez Festexx » 26 stycznia 2018, 00:17

Tak to czytam i jestem ciekaw jaką bekę maja w serwisie jak ktoś dzwoni z czymś takim. Oczywiste jest ze komputer pokładowy przekłamuje i to w każdej marce, wiec ja nie wiem po co drążyć takie tematy ? Zapala się rezerwa to jedziesz i tankujesz :-D
Festexx
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR

Postprzez KubaaBia » 7 lutego 2018, 17:27

Festexx napisał(a):Tak to czytam i jestem ciekaw jaką bekę maja w serwisie jak ktoś dzwoni z czymś takim. Oczywiste jest ze komputer pokładowy przekłamuje i to w każdej marce, wiec ja nie wiem po co drążyć takie tematy ? Zapala się rezerwa to jedziesz i tankujesz :-D

Bękę ? Z jakiego powodu ? Ze płacisz 100k za fure i chcesz mięc pewność ze wszystko jest tak jak być powinno ?
Miałem Citroen c4 z 2005 i jak pojechałem do serwisu to skalibrowali mi średnie spalanie ze roznica wychodzila 0.05-0.1l a nie prawie 0.5l

Jakbym nie znalazł zadnej wzmianki ze dzieki vcds'a mozna skalibrować zużycie paliwa to nawet bym nie poruszał tego tematu.

-- 7 lutego 2018, 18:27 --

A wiec krotka wzmianka po wizycie w Serwisie :)

Na poczatku mechanik za bardzo nie wiedzial po ch** chce sie w to bawic i zmieniac ale musial to przelknąc i zrobil jak nalezy :) Zmienil mi zakres ze 100 na 107, na wyswietlaczu sredniego wskazania po przyjezdzie do Aso mialem 6.6 a po 7.0 :)
Teraz zapewne miesiac testow i zobaczymy jak to wyjdzie :)
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez Pik » 9 lutego 2018, 22:18

Jak lubisz mieć dokładnie to popraw jeszcze prędkościomierz. Zawyża. Producenci tak to po prostu ustawiają z "zapasem". I faktycznie chyba nikt tego nie poprawia, także nie dziwię się reakcji mechanika. :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna