Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Cyanide napisał(a):Z tego co mi wiadomo to wszystkie samochody od 2015 roku muszą mieć system kontroli ciśnienia w oponach jednak nie precyzuje się jaki to system. W związku z tym większość producentów stosuje słaby ale tani system kontroli na podstawie czujników ABS.
Rychu napisał(a):W MY 2016 na pewno jest z ABS.
RafRoo napisał(a):Nie do końca się z Tobą zgodzę, ze słaby.... System jest prosty bo bazuje na danych z ABS + kąt skrętu kierownicy (od czasów wprowadzenia wspomagania kierownicy elektryczno-hydraulicznego każdy VAG to ma, wcześniej miały to rozwiązanie tylko auta z ESP). System jest tani a zarazem genialny w swojej prostocie i co za tym idzie dość niezawodny. Z tego co pamiętam w Lagunach kiedyś wprowadzono system czujników w felgach i to była jedna wielka porażka.... zresztą jak wszytko w tamtym modelu)
Cyanide napisał(a):RafRoo, nie oszukujmy się, ten system nie ma porównania do stosowanego w BMW (akurat ten system zna bo ma go mój tata) w którym widzisz dokładnie ciśnienie oraz temperaturę każdego z kół. Ale oczywiście Leon to nie BMW, gdzieś musi być taniej
wsowa napisał(a):Wiadomo ze fajnie widzieć temperaturę i ciśnienie. Sam lubię takie bajery. Ale tak naprawdę istotna z punktu kierowcy jest 0/1 informacja czy moze jechać dalej czy nie. Wiec system który mówi czy ciśnienie w 4 kołach jest równe czy tez w którymś jest niższe jak dla mnie wystarcza.
pinkibass napisał(a):Nie nazywałbym tego obejściem przepisów bo system taki dostępny jest już od dłuższego czasu.
Pewnie i jest znacznie tańszy w produkcji, ale równocześnie obsługa go jest zupełnie bezkosztowa dla użytkownika, czego niestety nie da się powiedzieć o systemie z czujnikami w feldze (wyższy koszt wymiany opon, wysoki koszt samego czujnika w przypadku rozładowania baterii czy uszkodzenia).
No i bardzo dobrze. Jest szansa, że będzie także bezkosztowy dla klienta!System oparty o ABS jest właściwie bezkosztowy dla producenta.
szczeslaw napisał(a):Zobacz ile opcji w samochodach zrobionych jest tak, że wystarczy je odblokować za pomocą komputera, a i tak normalnie klient musi za nie zapłacić (choćby taki XDS, dostępny tylko w wyższych wersjach Leona - przecież to też tylko kilka linijek kodu w komputerze ABS, a wszystkie potrzebne elementy są w każdym samochodzie z ESP)
ale nie czarujmy się - każdy z nas chce sobie ułatwić życie. Po to kupujemy dodatki - automatyczna klimatyzacja, czujniki deszczu itp. A system z czujnikami w oponach jest po prostu kolejnym "ułatwiaczem". Po co mam sprawdzać ciśnienie manometrem, brudzić sobie palce odkręcając kapturki na wentylach, skoro mogę zrobić "klik" i już wiem, jakie jest ciśnienie?
szczeslaw napisał(a):przecież to też tylko kilka linijek kodu w komputerze ABS, a wszystkie potrzebne elementy są w każdym samochodzie z ESP
szczeslaw napisał(a):Tylko z drugiej strony chyba sam nie wierzysz w te miliony euro i miesiące testów
szczeslaw napisał(a):Nie popadajmy w paranoję. Skoro te systemy są dostępne, to czemu z nich nie korzystać?
pinkibass napisał(a):Za to tu się zgadzam - niestety w pewnych przypadkach zbyt częste używanie takich wspomagaczy może doprowadzić u niektórych do zaniku, bądź co bądź, podstawowych umiejętności jazdy samochodem.
szczeslaw napisał(a):tylko że dla producenta ten koszt jest bardzo niski, w porównaniu do całości projektu.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości